Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 58

• 38 080
  • 766
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Строителите да забавят темп, щото кредитирането щяло да забави. Да бе да, апетита идва с яденето, строителите винаги очакват повече и повече и ще се натоварят повече от колкото иска купувача. Погледни сентимента в момента - дори и тук се пише как имотите ще се вдигат още и още, без забележи, да се дават никакви доводи защо и как, без да се отчита никакъв фундамент и реалност. Ей така просто ще се вдигат на база така е било, така и ще бъде. Това е чиста психологическа нагласа и вярване и е до време.

Поне за сега както гледам строителите разпродават още на дупка, та сме далеч от описаното от теб.
А имотите винаги са се вдигали с времето, защото винаги е имало инфлация, а и населението расте експоненциално, та и търсенето също. И в дългосрочен плам съмнения не може да има, особено при напомпана инфлация. Не виждам какви други доводи ти трябват. Да, ще има и спадове, но после пак ще е нагоре.
Последното е съвършенно вярно за големите градове.Банско и Слънчака възстановиха ли се на нивата от 2007-НЕ!Около 50% надолу от пика си преди 15 години ли са-ДА!
Първия бум на БГ пазара започва около 1993г. и продължава до началото на 1997.След мъчително плато до 2002, нещата поемат отначало нагоре първо до 2004-та плахо, след това галопиращо до 2006 и хипер след това до 2008 септември.От там тръгва огромен срив и когато през 2011 започнах работа като младши кредитен инспектор един куп клиенти ме кълняха и плашеха докато молеха предоговаряне и разсрочване, че щели да хвърлят ключовете на банката, какво сме щели да правим ипотеката била 20% над цената на апартамента.Така си беше!За това с какви ли не магии спасявахме положението.След плато 2011-2013 около 2014 започна ръст породен от колапса на българския Леман-КТБ:money:.Първите две години плахо след 2017 до 2020 галопиращо и сега сме в зона хипер.
Каква е сега една от основните разлики, която обаче е от една страна добра и от друга лоша.Лихвите са много ниски, не предвещават затруднено плащане при лични финансови проблеми и ако изобщо ако се налага хората да отделят повече за потребление вследствие инфлацията.Но както казах това е нож с две остриета, няма накъде да се лавира.Преди от 10% сме предоговаряли и рефинсирали на 7% само и само кредита да не стане лош , после от 7 на 6 и т.н.Сега от 2.5 няма накъде.
Така че класичско повторение на 2008 аз не очаквам.Кога ще дойде момента, няма да е близките 12 месеца ако не се наложат тежки локдауни заради някоя грозна мутация на Ковид.Има и обратната страна, ако мутира към настинка /колкото и да е странно май това се чува от ЮАР, а в Япония има данни че са саморазрушава/ помпането ще продължи още и то много мощно до къде един бог знае, но после корекцията ще е по лоша от 2008  и зависи какво точно ще драсне клечката.

# 91
Големи надежди. Тук се готвят в следващите 10 години да ни ваксинират през месеци ... и придвижване из Европа валидни здравни сертификати ... такива които като им минат няколкото месеца те подсещат и след 2 седминци се анулират. ЕС поръщали незнам колко стотин милиарда нови ваксини ...  Не знам БГ как ще мине метър.

# 92
За 2022 г. не се очаква повишаване на лихвите.
Но аз си мисля, че повече от 3 години финансови бонуси (подпомагане) просто ще стане много дълго и много като сума. Та очаквам (лично предчувствие) през 2023 г. да се тръгне постепенно към стягане на дисциплината, съответно по-малък растеж на доходи и помощи, повишаване на лихвите, плавно ще е, предполагам.

# 93
  • Sofia
Аз предполагам, че цената на имотите ще нарастне, но ще останат изгодни само тези, които се ползват за живеене или се отдават под наем т.е очаквам да имаме доста заселници, дано не са от държави, които не искаме. Очаквам да има такива от Гърция и Италия след време. Така, държавата как може да ни "контролира" или "регулира"... Испания го направи вече - ако собственик има имот и той не се използва за живеене или под наем се взима от държавата. Мисля, че имаха около 1-2 месеца да си намерят наематели и ако не се случи се разделят с имота. Дано  не става, но го очаквам.

# 94
Испания го направи вече - ако собственик има имот и той не се използва за живеене или под наем се взима от държавата. Мисля, че имаха около 1-2 месеца да си намерят наематели и ако не се случи се разделят с имота. Дано  не става, но го очаквам.

Позаинтересувах се малко как става така тази работа и не намерих такова нещо. Има проекти 9на социалистическото правителство), имали някакви местни регулации в тази насока, но като цяло нищо толкова радикално. А у нас просто няма как - и социалистите да опитат да го прокарат, и те ще бъдат низвергнати от собствения електорат. Помислете, че все още няма данък за земята и за доходите от земя.

# 95
Вафличка, не знам как я мислиш тази работа… никой не се озбива да идва и живее в България, особено пък ако ни тресне световна рецесия като 2008. А мигрантите тичат при леля Меркел в обетованата земя.
А имоти да изземват при два празни месеца ефантазия от хиляда и една нощ.

ЧС - има подобно нещо, но само в Барселона и изобщо не е толкова радикално. Дават се маса шансове на собственика, вкл продажба, преди отнемане.

У нас новите управляващи, по-скоро биха вдигнали данъците и биха въвели прогресивно облагане и то съществено.

Последна редакция: нд, 28 ное 2021, 18:51 от Gogo1979

# 96
  • Sofia
Вафличка, не знам как я мислиш тази работа… никой не се озбива да идва и живее в България, особено пък ако ни тресне световна рецесия като 2008. А мигрантите тичат при леля Меркел в обетованата земя.
А имоти да изземват при два празни месеца ефантазия от хиляда и една нощ.

ЧС - има подобно нещо, но само в Барселона и изобщо не е толкова радикално. Дават се маса шансове на собственика, вкл продажба, преди отнемане.

У нас новите управляващи, по-скоро биха вдигнали данъците и биха въвели прогресивно облагане и то съществено.

Сега по-скоро не, но в бъдеще има такава вероятност.
То преди ковида никой не искаше и да чуе да се връща да живее в селата, а сега какво стана?

# 97
  • Sofia
Като ограничиш размера на кредита, ограничаваш тавана на цената, която купувачите могат да си позволят, т.е. търсене ще има, но на по-ниска цена. Ще строят само тези инвеститори, които имат оборотни средства/репутация/опит, това ще намали и предлагането. Глупаво е да мислим, че сериозните инвеститори не се съобразяват при ценообразуването със средния размер на масовия кредит. И така търсенето и предлагането постепенно ще се уравновесят.
Реалността е следната и тя се наблюдава в цял свят. Ако се намали търсенето, то и предлагането ще се намали под формата на по-малко строене. Не и цената. Като има малко предлагане цените пак ще са високи.

А за да се случват сделки, то просто ако до преди 3 години си могъл да купиш тристаен апартамент за около 100к евро и двустаен за 70к с квадратури от 90 и 60кв.м, то за да влезне в това, което банките предлагат като горна граница за кредит, то строители ще започнат да строят масово малки апартаменти от по 70 и 40кв., а ако банките не вдигнат лимита, а приходите не компенсират инфлацията, дъното може да удари и като хората масово започнат да купуват и апартаменти от по 30кв.м.

Такъв, краен пример е Хонг Конг, където самия факт, че е остров и няма как да се разширява са стигнали до цени 40-50 хиляди долара на кв.м, като типичните домове са около 10кв.м, а лукса е от порядъка на 25.
Тук няма да стигнем това ниво, но е пример за това, когато парите нестигат - не стават жилищата евтини, а просто падат размерите им.

# 98

Реалността е следната и тя се наблюдава в цял свят. Ако се намали търсенето, то и предлагането ще се намали под формата на по-малко строене. Не и цената. Като има малко предлагане цените пак ще са високи.

А за да се случват сделки ...за да влезне в това, което банките предлагат като горна граница за кредит, то строители ще започнат да строят масово малки апартаменти от по 70 и 40кв., а ако банките не вдигнат лимита, а приходите не компенсират инфлацията, дъното може да удари и като хората масово започнат да купуват и апартаменти от по 30кв.м.

Ако хората имат здрав разум, при драстично още по-голямо смаляване на квадратурата на НС, би трябвало да се ориентират към СС, дори и да е панел. Каквото и да е, ама живееш на квадратурата, а престижът може да го оставиш за по-добри времена.

Ако при намаляло търсене и предлагане цените се вдигнат, това означава, че инвеститорите си снижават оборота и залагат на надценките, т.е. ориентират се към значително по-малък брой платежоспособни купувачи. Отново това би довело до увеличаване на цената на СС, включително панелките.

Само да напомня, че не съм върл противник на панелите, естествено по-добре е тухла. Фен съм на тухли старо строителство.

# 99
Вафличка - хубаво е като изказваш очаквания, да даваш и доводи за това, а не защото така ти се иска примерно.

Жулиан - то това е проблема, пазара е силно изкривен и няма реална оценка на цени, търсене и нужда. Точно 2008 това беше един от проблемите, всеки по верижката има личен интерес търсенето да е голямо и да продължи, като се започне от медии, брокери, банки, кредитни агенции, консултанти и т.н. И се създава психологическа нагласа, а когато кинтите валят, никой не се замисля или си затваря очите.

# 100
отнемане или изкупуване по пазарна цена ??? комунизма не успяхме д го изградим, нали всички са информирани?

# 101
В нашата родна действителност "изкупуване по пазарна цена" звучи по-страшно от отнемане. За последното може да се съдиш и след време да получиш компенсации, докато за жълтите стотинки, изчислени за пазарна цена, много трудно може да се намери как да се възрази.

# 102
  • София
Аз като гледам нещата с имотите са станали като криптовалутите. Simple Smile Растеж без фундамент - купувай народе за да растат още повече цените. В краткосрочен план може да завъртиш едни пари и да спечелиш, но в дългосрочен няма как - при такова високо ниво на празните и неизползваеми жилища. Ние търсим и ходим на огледи в малко по-скъпите райони и цените са безобразни в момента. За стари жилища за тотален ремонт се искат нереални суми. А по-интересното е че май има и кой да ги плаща. Някой хубав ден тоя рай ще свърши, но може и да е не е скоро.

# 103
Не плащате данъци???

За Барселона се говори/.

# 104
  • София
Аз само да попитам хората, които чакат срив. Мислите ли че голяма част от хората закупили на 1500евро, точно след 1-2 години ще продават на 800 евро? Мислите ли че с очакваната инфлация, строителите ще намалят двойно цените? 2008година 1 кг хляб беше под левче, токът беше 6 ст. Сега хляба е 2лв, токът за бизнеса гони левче....
Да, и на мен ми се струват високи цените, ама май проблемът е, че не успявам последните 2 години да си вдигна доходите...

Общи условия

Активация на акаунт