Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 58

• 38 098
  • 766
  •   1
Отговори
# 615

Здравейте,
На момичетата от София, какво е мнението ви за този проект
https://kmv-bg.com/property/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5 … 0%B4%D0%B8%D0%BA/

Какво мислите за локацията и дали ще има развитие на цените в този район на столицата?
Също какво сте чували за завода за горене на отпадъци в двора на ТЕЦа до този обект?

# 616
  • Sofia
Гарантирано е, че това е платена обява (на Бългериан Пропертис). Дир-а си имат традицията да пускат спонсорирани статии. Проблема е в това, че в района има няколко големи проекта (вероятно ги движат точно те), но като цяло няма много строежи в Б5, по обясними причини. Вече коментирахме, че (примерно) 1Home са разваляли предварители договори и сега ще търсят будали да им продават за втори път същите имоти с няколко стотин евро повече от преди 2 години.

Какво мислите за локацията и дали ще има развитие на цените в този район на столицата?
Също какво сте чували за завода за горене на отпадъци в двора на ТЕЦа до този обект?
Локацията като географско разположение си е добра, обаче много зависи от бизнес/политическото влияние и какво ще се случи в бъдеще. Дали ще има завод или не. За момента завода е на пауза и не се знае дали няма да бъде изместен в източна България, до ТЕЦ Марица Изток 2. Това са последните предложения. Дано така стане, опцията да е центъра на София ми изглежда абсурдна, както и да е в близост до жилищни зони. Аз съм убеден, че тези заводи няма да спазват нужните еконорми за безопасност и ще работят като си плащат за това да не ги санкционират. Обикновените ТЕЦ-ове, които уж са на газ също се съмнявам да са безопасни, така, че за мен лично това е риска и залога - дали да купип по-евтино сега и да видиш какво ще стане или да избереш друг имот.
Ако проекта е успешен и не се изгради въпросния завод цените там ще скочат поне с 40-50%.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 20:28 от julian

# 617
В Германия качват лихвите на кредити за закопуване или строеж на къщи или жилища.

# 618
Демек ипотечните кредити? В сащ лихвите са вече на нива от 2019. За две седмици скочиха с над половин процент до 3.6%, а фед ще вдига ОЛП 4 пъти тази година, демек към края на год се очаква 4.5-5% лихви, до края на 2023 още 4 вдигания до 5-6%. Дали ще стане, не вярвам, щото всичко ще изпофалира. От нашата любим бнб нищо не се чува, но се обзалагам, че ще ни го сервират от днес за утре.

# 619
  • Sofia
По-близо, в Германия историческите данни са следните:

Има тенденция да падат през последните 10 години, като стойностите им преди 2 години са били около 2%, сега 1.85%. Кой знае каква феноменална разлика от преди Ковид няма.
От изкуствено надуване полза няма - т.е. трябва да се гледат локалните проблеми на държавите и няма как да копираме изводите за САЩ, където традиционно лихвите бяха и преди много по-високи.
По-скоро при нас (в България) има тенденцията нещата да останат по-ниски лихвите (колко точно не смея да предвиждам), с оглед на желанието ни за бързото влизане (сега) в Шенген, а не след 2 години. Ако това се случи по-скоро лихвите ще падат още или поне няма да се качат (все пак да не забавяме, че сме в България).

# 620
Да кажем, че БНБ вдигне лихвите, и какво? Всички банки могат да се финансират от чужбина. БНБ не може да води, а само да следва политиката на ЕЦБ.

# 621
  • Варна
.....много съм ЗА - ще се разкарат доста коли с номера РК, КН, РА и т.н. ....
Кога ще се научите, че номерата вече не се сменят? От няколко години вече. Можеш да си купиш кола от който си град искаш и да си я регистрираш и ползваш в твоя град, без да сменяш регистрационните табели. Не съдете колите по номерата им. Не знаете кой ги кара.

# 622
... Не съдете колите по номерата им. Не знаете кой ги кара. ...

ужас!

# 623

Локацията като географско разположение си е добра, обаче много зависи от бизнес/политическото влияние и какво ще се случи в бъдеще. Дали ще има завод или не. За момента завода е на пауза и не се знае дали няма да бъде изместен в източна България, до ТЕЦ Марица Изток 2. Това са последните предложения. Дано така стане, опцията да е центъра на София ми изглежда абсурдна, както и да е в близост до жилищни зони. Аз съм убеден, че тези заводи няма да спазват нужните еконорми за безопасност и ще работят като си плащат за това да не ги санкционират. Обикновените ТЕЦ-ове, които уж са на газ също се съмнявам да са безопасни, така, че за мен лично това е риска и залога - дали да купип по-евтино сега и да видиш какво ще стане или да избереш друг имот.
Ако проекта е успешен и не се изгради въпросния завод цените там ще скочат поне с 40-50%.
Там си е чисто промишлена зона и гробища. Съвсем подходяща е за заводи. По-скоро за жилища е странно. То затова и цените на този проект са такива. Забит е между гробище, ТЕЦ,, индустриални сгради и релси. Трагедия.

# 624
Просто имам наблюдения от Велико Търново и Пловдив, където гробищата са си абслютно жилищна зона и това не ме притеснява по никакъв начин.
По-скоро дали има земя за други жилищни сгради, защото ако проекта е успешен, най-вероятно ще се застрои.
Утре ще ходим да видим мястото, за да добием представа дали си заслужава риска. Но все пак има жилища 760-800-860 евро, което аз не бях чувала от няколко години като цени, пък било и в необичаен квартал за София.
Едва ли е най-лошото място за живот в София.
Все пак не съм от града и това са само мои разсъждения.

# 625
... Не съдете колите по номерата им. Не знаете кой ги кара. ...

ужас!

Кое е ужас? В Германия да не си длъжен да сменяш номер, ако смениш местоживеенето? Само трябва да се регистрираш в цуласунгщелето за да им е по-лесно да ти пращат глобите. Не че няма да те намерят и без да го направиш.
От 2015 насам номера от други населени места не е нужно да се сменят.

# 626
  • Sofia
Там си е чисто промишлена зона и гробища. Съвсем подходяща е за заводи. По-скоро за жилища е странно. То затова и цените на този проект са такива. Забит е между гробище, ТЕЦ,, индустриални сгради и релси. Трагедия.
Градоустройствения план предвижда застрояване на бившите индустриални зони. Това се прави повсеместно и е от години. Така в Лагера се строят сградите на Ваклин и Меркури. Така се строят сградите на 1Home на мястото на индустриалните сгради в Б5. Така се процедира и във въпросния район. Сега може да изглежда мястото така, но след 10 години няма да е странно, напротив хората ще се кефят, че са на 5 мин от центъра Simple Smile

# 627
Страшен кеф е балкона ти да гледа към централните софийски гробища и комина на ТЕЦ-а.  Пак ще кажа. Няма нищо случайно в тамошните ниски цени.

# 628
  • Варна
Всъщност сега проверих - от 2019. Не че има значение, но хем уточнявате, хем не сте прав/а. 
Аз си купих кола от Шумен през 2017та и със сигурност трябваше да сменя номерата. А миналата година приятелка си купи от Бургас и си остана с А. Горката. Кореняк-варненка, спира си пред тях, даже плаща зона. И някой някъде сърдито тропа с краче.

Във Варна гробищата също са по средата на града. Не баш в центъра, но на пешеходно разстояние. Живеят си хората. Даже има по един мол непосредствено до две от оградите и някои намират мястото за добро. Но онзи ден ми излезе обява за жилище с гледка пряко към гробовете и имаше много подигравателни коментари.

# 629
  • Sofia
Страшен кеф е балкона ти да гледа към централните софийски гробища и комина на ТЕЦ-а.  Пак ще кажа. Няма нищо случайно в тамошните ниски цени.
Това е много субективно. Хората казват, че цари гробна тишина на подобни места (pun intended). Представи си, тишина, спокойствие - на много хора ще им допадне и е въпрос на предразсъдъци. В крайна сметка не можеш да издържиш покрай гробищата има-няма 100 години, пък после цяла вечност как ще я караш?

По отношение на ТЕЦ-овете - с оглед на това, че има такива на различни места в София и пушека от комина се разнася в радиус от няколко км, не знам какво има да се коментира. Замърсяването лесно се вижда от статистиката за целогодишното замърсяване и няма видима връзка с наличието на замърсяване в близост до ТЕЦ-вете.
Всъщност местата, които са силно замърсени няма ТЕЦ-ове, като причините за високите нива в тези места са горене на нетрадиционни за нормалните страни материали, както и близост до свръх трафик.

Че, аз лично не би си взел апартамент там - не бих, но ако няма завод за горене на отпадъци не бих отказал някой приятел от покупката, ако бюджета му е такъв и е ОК с района - не бих го разкандардисвал заради ТЕЦ и гробищата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт