Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Наследство

 • 4 299
 • 205
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 9 909
Единственият сигурен начин за авторката да запази имотите за себе си е, да сключи с баща си договор за покупко продажба на въпросните имоти, но ще трябва да плати нотариални такси изчислени поне на данъчната оценка.
Всяка една жена в живота на бащата може да го манипулира, да го вкара в съмнителни схеми, да го накара да си ипотекира имотите, дори и да не са сключили брак.

# 31
 • Мнения: 6 908
....тези пари за къщата сме ги събрали аз и той, но къщата е на негово име, апартамента му е наследен от майка му. .....прехвърлянето на имот не е евтино и исках просто да разбера дали трябва да го прехвърлим на мое име или дори да има сключен брак това не би се отразило относно наследството дори само на единият имот
Разбирам от това, което пишеш, че с баща ти се чудите дали да прехвърлите на твое име единия имот. Предполагам, че става дума за този, в който си участвала с пари, но всъщност няма значение.
След като това ви е дилемата, бих те посъветвала да го прехвърлите, щом това е желанието на двамата. Просто го направете, не се скъпете сега за някакви не толкова големи пари. Той пак ще си остане с едно жилище, и ти с едно. А вече той как ще си уреди живота, да е жив издрав и щастлив - той си решава.

П.П. Разбира се, че при сключен граждански брак, това ще се отрази на всичко, което всеки от съпрузите притежава, защото другият му става сънаследник заедно с децата. Това ти го обясниха по-горе. Ако един имот притежава починалият - един имот ще дели преживелият съпруг с децата.

Ето пример: разведена жена с големи деца се ожени. След смъртта й съпругът й (над 10 години брак) сънаследява заедно с децата неин наследствен имот. Тоест, къщата от дядото на тези големи деца се сънаследява от този съпруг, макар че не е била изобщо семейна имуществена общност и той всъщност няма отношение към нейното придобиване.

Последна редакция: чт, 25 ное 2021, 12:47 от Uncommon

# 32
 • Мнения: 1 873
Като има две налични жилища и бащата е съгласен,какво пречи да прехвърли апартамента на дъщеря си?Дори да са големи таксите,са несъизмерими със стойността на жилището. Така тя ще е спокойна и ще си отглежда детето,пък бащата ще се разпорежда с другото жилище както си иска.

# 33
 • София
 • Мнения: 21 065
Уредете си нещата нотариално, таксите не са непосилни.

Че драпаш да подсигуриш нероден Петко няма да коментирам...

# 34
 • София
 • Мнения: 6 164
Моето усещане е, че бащата не е на едно мнение с дъщеря си в случая.
Иначе тя нямаше да има подобни тревоги.

# 35
 • София
 • Мнения: 21 065
И аз имам подобно усещане.
Смятам човекът се е сдобил с компания и авторката набързо се е притеснила.

# 36
 • гр. Варна
 • Мнения: 427
тези пари за къщата сме ги събрали аз и той, но къщата е на негово име,
Значи тази къща е придобита по време на брака. Това, че се води на името на баща ви не означава, че не е СИО.
В този ред на мисли вие сте наследник на починалата си майка и имате 1/4 от имота.

Баща ви да учреди право на ползване за неговите 3/4.

# 37
 • Мнения: 7 629
А защо къщата не е на името на двама Ви? Щом имате финансов принос, нека Ви прехвърли този имот на Ваше име и да можете да се разпореждате с къщата по Ваше усмотрение. Така няма да се страхувате, че може да се окажете на улицата. Или пък апартаментът, ако къщата е купил за себе си, а Вие сте в апартамента. Щом е от баба Ви и дядо Ви, някак си е редно да остане на Вас, ако баща Ви няма други деца. Предполагам, че и в момента Вие сте в единия имот, а той в другия. Така всеки от Вас ще е спокоен за бъдещето.

# 38
 • Мнения: 6 908
Да, наистина, щом е строена по време на брака, тази къща няма как да е само на бащата, а е в съсобственост с починалата майка, тоест в момента авторката има 1/4. Нищо, че е на името само на бащата.

# 39
 • Мнения: 4 798
Да, наистина, щом е строена по време на брака, тази къща няма как да е само на бащата, а е в съсобственост с починалата майка, тоест в момента авторката има 1/4. Нищо, че е на името само на бащата.
Има Simple Smile Вярвай ми. С бившия започнахме да стройм къща на земя, която му е дарена (там като съпруга нищо нямам) и със стара къща. Бутнахме старата, новата беше на завършен груб строеж когато се разделихме. Иди докажи какво е имало, какво е направено.

# 40
 • Мнения: 12 488
Ако бащата е искал, досега да е прехвърлил каквото там имане има за опазване Wink

# 41
 • Мнения: 12 284
Вероятно просто искат да спестят таксите по прехвърлянето.
Баща Ви може да не сключва граждански брак, ако иска да сте единствената му наследничка. Ако пък прецени друго, няма какво да направите.

# 42
 • гр. Варна
 • Мнения: 427
Бутнахме старата, новата беше на завършен груб строеж когато се разделихме. Иди докажи какво е имало, какво е направено.
Новата къща без никакви документи (проекти, скици, разрешение за строеж/преустройство) ли сте я строили?

# 43
 • Мнения: 2 050
Пепа, а защо децата да имат право на наследство, за което нямат никакъв принос? Абсолютно аналогично. То накрая ще излезе, че след смъртта на всеки никой няма право да го наследи (защото личната собственост по презумпция е придобита с приноса изцяло на собственика си). Кой се предполага да има право да наследява починал близък? И защо тогава хората изобщо да създават семейства (вкл. и деца)?
Кръвен роднина се предполага да го наследи.
Що за въпрос.
Авторка, по-добре дай сега пари и оправи имотите, че не се знае какво ще се случи във времето.
Да не стане един ден чуждите деца да са в имота, а твоето на пътя.

# 44
 • Мнения: 4 153
Само тия 'чужди' деца да не са ù полубратя/сестри с този млад баща.
По принцип съм ЗА очите и акълът да са на 4 при такива имотни неразбории и в началото ми се стори, че авторката има конкретна рискова ситуация предвид, но в хода на мненията ù почва да ми се чини, че в случая тя самата е от типа, дето се опитва да се домогва без съответен принос.
А и някак ми е странно как човек, който има и дава на баща си част от парите за имот, сам няма пари за имот, пък се омъжва и ражда, и с половинката пак нямат пари за имот. Сещам се за възможни варианти как става това, но са кой от кой по-нереалистични.

Общи условия

Активация на акаунт