Наследство

• 8 392
  • 219
  •   1
Отговори
# 90
Я по-оптимистично - бащата се жени за имотна, тя умира преди него без да имат деца, после умира бащата и за авторката остава всичко. А понеже е наследено и съпругът нищо няма да получи.

# 91
Обикновено самите родители са загрижени да обезпечат "децата". Водили сме такъв разговор с нашите:
- Да продадем ли тая нива или под аренда?
- Не знам, както си решите.
- Как да направим...
- Е, продайте я. Може да отидете на някоя екскурзия, няма да е зле. (Туй преди ковид.)
- Но това е част от твоето наследство!!!
- Глупости, каквото искате продайте и си правете с парите каквото искате.
- Най-добре ще е да я дадем под аренда.
Хахаха, това ми хареса! Аз пък съм свидетел на продаване и после поделяне на парите между "децата". Simple Smile

# 92
Обикновено самите родители са загрижени да обезпечат "децата".
Родителят в историята тук май е от необикновените. Светът е шарен, както писаха горе, ама що ли шаренията за нèкои не се отнася?

# 93
Я по-оптимистично - бащата се жени за имотна, тя умира преди него без да имат деца, после умира бащата и за авторката остава всичко. А понеже е наследено и съпругът нищо няма да получи.

Joy Точно това щях да кажа и аз.
Не го разбирам този песимизъм в темата - как златоръсачките щели да го налазят и ограбят. Нямат пари даже за нотариални такси, смятайте за какво става дума, от златотърсачки се страхуват. Дайте по-оптимистчно.

# 94
Страх лоз...къща пази.

# 95
  • край голямата локва
По- добре си оправете нещата сега, платете си таксите и прехвърлете имота. Може и  да учредете право на ползване на баща ти, че то ред няма, може да се  се случи нещо с теб.  Като си оправите документите и нова жена да се появи, ще може да я посрещнеш спокойно. Спокойствието си струва цената на таксите.
То по форуми никой не иска имоти без лично да ги е купил, ама в реала при нотариусите е пълно.

# 96
  • Добрич
По- добре си оправете нещата сега, платете си таксите и прехвърлете имота. Може и  да учредете право на ползване на баща ти, че то ред няма, може да се  се случи нещо с теб.  Като си оправите документите и нова жена да се появи, ще може да я посрещнеш спокойно. Спокойствието си струва цената на таксите.
То по форуми никой не иска имоти без лично да ги е купил, ама в реала при нотариусите е пълно.
Това е и моето мнение.

# 97
А, не знам кой е при нотариусите. Аз съм на работа, че парите за наема и тока няма кой да ми ги изкара.

# 98
  • София
Пълно е при нотариусите, да. Защото хората купуват имоти. Нотариусите изповядват всички сделки.
Ако идеята ти е, че ходят, заради прехвърляния между родители и деца, това е една сравнително малка част от клиентите.

# 99
Когато мама почина имахме грозни разправии със сестра ми за къщата, където живеехме аз и татко. Мама и татко са я прехвърлили на мен и от там и разправиите. С баща ми бяхме притеснени, защото това ни беше единственото жилище, аз току що бях завършила, а имаше и заеми останали от майка ми. Сега 10+ години нещата изглеждат много по различно. Вече имам стабилна работа, спестявания дори и да няма наследство ще се справя. Нормално е авторката да се притеснява, но просто да съберат пари и да прехвърлят части от жилищата.
Авторката твърди, че в България никога няма да изкара пари, с този мироглед няма да успее, а може и в чужбина да не успее.

# 100
  • France
Чудя се, защо един сравнително нормално зададен въпрос, породи такива нападки към авторката?
Добър въпрос. И аз си го задавам.

Мога само най-приятелски да посъветвам да уредите имотните си въпроси приживе. Всичко се случва. И да! - хората умират, като преди това може и да си загубят ума. В България (а и не само) е трудно да се сложи под запрещение човек. По-добре е млякото да се покрие вместо да се крещи после по котката.

# 101
За къщата тя хем казва, че е дала половината пари.
В името на коректността, не е казала, че е дала половината, а че са събирали - не е уточнила кой колко е дал. Така хем няма конкретика в числата, хем внушението, което оставя, е за много стабилно участие. Възможно е да е така, разбира се, но като гледам как избягва въпроса - по-вероятно не е.
Всъщност каза това:
Много бързо съдите хората, колкото той е внесъл пари, толкова и аз, относно труда той е вкарал много повече усилия, тя си е неговата къща все още, но говорим за след време, че не искам някоя да се меси. Благодаря на всички за отговорите и на тези които не знаят историята и тръгват да съдят, но това къде е таткото, помага ли таткото, относно мен и моят баща нямам причина да лъжа и да казвам че баща ми иска да ми прехвърли имота, а да не е така. Въпроса ми беше точен и ясен, благодаря на хората които отговориха точно и ясно и не питаха за личният ми живот.
Колкото той, толкова и аз, аз го разбирам 50 на 50

# 102
А може да се разбира и че никой от двамата не е внасял.

# 103
Всъщност каза това:
Много бързо съдите хората, колкото той е внесъл пари, толкова и аз
Колкото той, толкова и аз, аз го разбирам 50 на 50
Хм, права си. Значи пак изниква въпросът този баща защо не е записал имота на нейно име.

В същия цитат има един интересен ред:
тя си е неговата къща все още, но говорим за след време, че не искам някоя да се меси.
Негова била къщата, ама тя ù прави сметка и не искала друга да се меси. Платила половината (поне така се предполага), а другата половина ù се полага по наследство при жив родител. Хубави сметки си прави. Интересно на какво отгоре.

# 104
  • Somewhere beyond the moon and stars
Мога само най-приятелски да посъветвам да уредите имотните си въпроси приживе. Всичко се случва. И да! - хората умират, като преди това може и да си загубят ума. В България (а и не само) е трудно да се сложи под запрещение човек. По-добре е млякото да се покрие вместо да се крещи после по котката.
Определено. Виждала съм случая на авторката в реала и нещата съвсем не се развиват идилично за дъщерята; устни договорки и емоционална обвързаност е едно, документите са съвсем друго.
Не е съвсем по темата, но в отговор на цитирания пост - реално си има групи измамници, които се занимават с това да измъкват имотите на възрастни хора (апартаменти, но и земеделска земя). После някои от тези измами могат да се оспорват в съда, но при други е невъзможно, защото схемата е добре обмислено. Имайте едно наум, че всеки остарява и всичко се случва.

Общи условия

Активация на акаунт