Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 25

• 39 807
  • 753
  •   1
Отговори
# 660
Разбрах, благодаря.

# 661
Ето - можете да се разберете с домоуправителката или някой съсед да ви предупреждават, като лепнат бележка за отчет от ВиК-то, за да сложите бележка или да отидете на място.

# 662
  • София
След реален отчет от инкасатора, от ВиК пращат фактура с отбелязана сумата за връщане (обикновено или пише "за възстановяване" или сумата е със знак минус). С тази фактура собственикът на партидата отива в местния клон и иска да му възстановят разликата в брой. Попълва се заявление и връщат парите веднага (зависи от сумата, но за 200 лева никой няма да прави въпрос). Правила съм го. Не е имало проблем.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 19:42 от Raya

# 663
Не знам в кой град е потребителката с надчислена вода, но в София нито оставям бележки, нито пращам нещо на Вайбър. Влизам в сайта на Софийска вода и всеки месец подавам реалните показания на водомерите.

Два пъти са ми връщали суми от надчислена вода. Втория път в София попълних заявление и ми казаха да отида след три дни. Веднага повиках шефката и ми изплатиха парите на място. Не виждах причина да ме разкарват повторно и да кисна на опашка.

# 664
Родителите на потребителката не са в София, не знам дали местното ВиК поддържа онлайн отчет.

# 665
Става въпрос за Казанлък.
Значи ще трябва да пробвам, дали ще могат да се възстановят парите. Но трябва пак с инкасатора да се срещна.
Иначе родителите ми са платили от София, чрез Изи пей, нямат фактура от ВИК.

# 666
  • София
Собственикът на партидата може да си извади хартиено копие от фактурата от доставчика. Все някъде отиват тези фактури или на хартия в пощенската кутия, или електронно.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 22:37 от Raya

# 667

Значи ще трябва да пробвам, дали ще могат да се възстановят парите. Но трябва пак с инкасатора да се срещна.

Инкасаторката нищо няма да ти помогне - тя/той само минава и записва показанията, на най-долното ниво на веригата във ВиК-то е, над чистачките все пак.
За начало виж Интернет страницата на местното ВиК - оказва се, че е Стара Загора.
https://wik-stz.com/bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B … 0%BD%D1%82%D0%B8/

Разцъкай сайта, виж Въпроси и отговори, формуляри и т.н. Ако не намериш отговор на проблема - звънни на телефона им и разпитай, примерно дали и как можете да си откриете онлайн профил. Така ще можете да си отчитате онлайн, ще виждате фактурите, графика за отчитане, а наемателите ще ви изпращат снимка по Вайбър на водомерите с показанията.
Аз лично не виждам особен смисъл да се иска връщане на 50-ина лева, така или иначе като почне да се потребява вода, ще ви приспаднат новите плащания от вече платеното. А наемателите да ви плащат по показания, вие си плащате фактурите - така за мен е по-лесно, винаги така съм правила с наемателите. Те на мен ми плащат по показанията на електромера и водомерите, плащането на фактурите си е моя грижа. И съм спокойна, че няма просрочени плащания. Няма и разминаване в дължимите суми при нанасяне и изнасяне, плащат ми консумативите към дадения момент. Фактурите идват с 1 месец закъснение.

# 668
Благодаря за сайта!
Ще опитам да се свържа с тях, или по телефона, или ще пиша имейл.
Става въпрос за 52 кубика вода, за 220 лв.

# 669
  • пустинята Гоби
Обадете се по телефона. Баща ми имаше надписана вода от същото ВИК в имот, в който никой не живее. Бяха му тръснали 4 цифрена сума като сметка. Дойдоха и отчетоха водомера правилно и сметката се коригира. Той не беше предплащал обаче, та не мога да кажа връщат ли пари със сигурност.

# 670
Предполагам, не мога да го твърдя със сигурност, но най-вероятно ще искат реален отчет с инкасатор, и чак след това ще може да върнат пари, евентуално. Така че профил в сайта и проверка за следващ реален отчет, съответно разходка до там, може да се наложи да се направи.

# 671
Мисля, че трябва да се говори с офис "Обслужване на клиенти" - в Казанлък или Стара Загора, не знам. Ако собствеността е в жилищна сграда, тези 52 кубика може да не са само като евентуално реално консумирана вода. На тримесечие се разпределя и водата от общия водомер, има разни други начисления за пречистване и т.н. Не знам как е формирана цената от 220 лв., какво точно включва. Мисля, че най-чисто по отношение на сметки - платените и бъдещи, е след разговор, да дойдат да засекат водомерите и след това ТЕ /фирмата/ да си направят съответните изчисления и ако може да ви възстановят сумата.

# 672
Да, собствеността е в жилищна сграда.
Сега нашите ми пратиха разписките за водата, която са платили и там фигурира: вода, канал, пречистване, ДДС, законна лихва. Това е за 10 месеца, като сумите за месец са различни, някъде са начислени 6 куб., някъде 7 куб. има и 5 куб., като сумата за месец е около 20 до 23 лв.

# 673
  • София
Това го има във всяка фактура за вода. Като се съберат тези 4 неща, излиза цената на кубик.

# 674
Да, знам, написах го защото не виждам вода от общия водомер.

Общи условия

Активация на акаунт