Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 25

• 38 622
  • 753
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
Забавно е да чета по групите как някоя Марийка работи като продавачка за 700 лв, живее сама, от заплата до заплата и пет цифрена сума е виждала само на снимка, но е седнала да коментира тристаен новообзаведен имот в топ център... мда Grinning
Със или без такива коментари, факт е, че хубавите жилища се отдават за дни.

# 76
  • Sofia
То средна класа в България почти няма. А и да има тя надали в София е повече от 10% и това са хората които могат да си позволят апартамент или пък да наемат скъпо жилище (900-1000лв+).

А, останалите са все Марийки с 700лв заплата, а имотите с цел "инвестиция" се умножиха последната година-две. Съответо точно Марийките ще определят цената като цяло.

# 77
И какво от това - повечето "инвеститори" имат по 1-2 апартамента за под наем. Като отрасне детето/децата, ще си имат жилище, "дъртите" - също. Ако не им харесва (вече) или не отговаря на нуждите (вече) - продават и купуват друго. Ако е по-голямо - покриват си едни 40-50% от цената на новото, ако е по-малко - остават им едни пари за каквото пожелаят или имат нужда.
Не знам защо се смята, че сега купено жилище за под наем цял живот ще се дава под наем.

# 78
  • Варна
То средна класа в България почти няма. А и да има тя надали в София е повече от 10% и това са хората които могат да си позволят апартамент или пък да наемат скъпо жилище (900-1000лв+).

А, останалите са все Марийки с 700лв заплата, а имотите с цел "инвестиция" се умножиха последната година-две. Съответо точно Марийките ще определят цената като цяло.

Така като гледам цените... няма наеми по 200 лв, колкото и да им се иска. Фокусът ми беше не толкова върху конкретните възможности на Марийките, а върху това, че са тъпи и нагли да коментират жилища, които са над техните възможности и най-вече нужди. Ами като си сам човек на мизерна заплата, ще гледаш обяви за стаи със съквартирант в някой квартал... Ако и те са ти скъпи... си седиш на село или в детската, или където си, мен не ме интересува. Наемодателите не сме социални дружества и не сме длъжни да осигуряваме ничий чужд стандарт. На нас никой не ни го е осигурил. Многостайните новообзаведени квартири в центъра са за семейства с хубави професии и поне две средни заплати в бюджета.

So Lucky*, една бърза справка в Jobs-а показва, че има много позиции на МРЗ или малко отгоре. За Варна говоря.  Искам да кажа, че проблемът не са скъпите наеми (изобщо не са скъпи), а мизерните заплати. Та който има проблем с това, не му е наемодателят виновен.

# 79
  • Бургас
На затуй не ходя да търся наематели по фб групи и работя само с брокер и досега всичките ми наематели са перфектни. Нямам време за губене да се разправям с ваучери за телефони, писане по фб групи, публикуване на обяви, безумни разговори с още по-безумни хора, непродуктивни огледи и т.н.

# 80
  • София
Аз това отдавна го казвам - във фейсбук групите си струва да се търсят наематели само от най-ниското ниво на наеми - евтино обзаведени едностайно или соц жилища. Всичко останали няма никакъв смисъл да развеждате туристи.
Сега се сещам в Манастирски една съседка се хвалеше че си е дала за 1 ден двустайния нов апартамент през фейсбук. Ама за 500лв. Били много читави наемателите. Ами може, ама аз взимам вече 6 години по над 700...

# 81
  • София
Иди дай в момента 200 000 лв кеш или тегли заем от банка  да върнеш 300 000 за двустаен да видиш как се връщат, занимавай се с майстори и обзавеждане поне и след това дай още около 30 000 да ти скъсат нервите, дай за това дай за онова и после  виж по форумите и групите как мрънкат и те плюят като искаш 700 лв наем или над и тогава говори, ама пробвай пък тогава приказвай, на думи във форумите е лесно или като наследите некоя панелка
Защото на теб ти опряха пищов в главата да купиш жилище със заем, с цел инвестиция, не защото нямаш къде да живееш? Т.е. искаш да изкараш пари от него, ама да паднат без отрицателни емоции?
Като не можеш да върнеш 300 хилки за нещо, което не ти е жизнено необходимо - не ги взимай, на първо място. На второ - ако предлагаш наем малко под пазарния, ще го лапнат като топъл хляб и никой няма да те плюе. И работодателите работниците ги плюят, че не дават заплати, обаче дали се впечатляват много от това?
И трето - не правиш никому някаква страшна услуга, дори напротив, предвид застрояването на София.

# 82
  • Варна
Аз това отдавна го казвам - във фейсбук групите си струва да се търсят наематели само от най-ниското ниво на наеми - евтино обзаведени едностайно или соц жилища. Всичко останали няма никакъв смисъл да развеждате туристи.
Сега се сещам в Манастирски една съседка се хвалеше че си е дала за 1 ден двустайния нов апартамент през фейсбук. Ама за 500лв. Били много читави наемателите. Ами може, ама аз взимам вече 6 години по над 700...

Не бива да се обобщава. Аз отдадох през фейсбук. Отне ми половин час да наснимам апартамента и да кача обявата. Повече време щеше да ми отнеме да се уговоря с някой брокер, да му представя имота на него и после да ме разкарва за кой знае какви кандидати. Десетина човека ми писаха. На съмнителни изобщо не отговорих. Направих 3 огледа и го отдадох на първите кандидати - те най-много ми допаднаха като хора. Засега не мога да се оплача. Сами ми пишат на всяко число за наема, да ме подсетят, плащат си всичко, държат чисто.

Апартаментът нито е едностаен, нито е соц. Средно изпълнение, обичаен пазарен наем.

Евентуално ако собственикът грам не разбира от договори или има наистина луксозно жилище, няма как да мине без брокер.

# 83
аз също съм имала добри наематели от Фейсбук, сама си ги намерих.
Но факт, любимият ми брокер, винаги ми довежда безпроблемни. Той ги селектира,  и не работи със всеки, който му се обади.  Веднъж един малко съмнителен мъж-наемател беше дошъл на оглед при мен, а също се обадил и на обявата на брокера, но той го отсвирил. После като си говорихме и обсъждахме кандидатите,  ми разказа за този мъж  и много се смяхме. И аз не го исках.

# 84
  • София
Иди дай в момента 200 000 лв кеш или тегли заем от банка  да върнеш 300 000 за двустаен да видиш как се връщат, занимавай се с майстори и обзавеждане поне и след това дай още около 30 000 да ти скъсат нервите, дай за това дай за онова и после  виж по форумите и групите как мрънкат и те плюят като искаш 700 лв наем или над и тогава говори, ама пробвай пък тогава приказвай, на думи във форумите е лесно или като наследите некоя панелка

Пък аз като кажа, че са ми скъпи новите жилища всеки казва - "ми такъв е пазара, цените нагоре", ала бала. А като отдавате не искате да се съобразявате с пазара. Simple Smile Цената е такава, наемателят изобщо не го интересува дали 200 или 300к си набил в тия тухли и колко майстора са ти скъсали нервите. Както и мен не ме питат дали имам откъде да ги извадя тия 300к евро за това, което искам. Пазар, какво да правиш.

# 85
  • Sofia
Хахаха, само се преструват, че не се съобразяват.

Когато си в комплекс с 1000 евро годишна такса и я плащаш няколко години, плюс данъци и смет, то идва момента в който или се пречупваш и пускаш апартамента на по-нисък наем, за да се наеме, или продаваш имота. Малко са хората, които им е ОК да си държат имота дългосрочно с изгасени лампи и да настояват, че двустайката си няма да я пуснат за под 1500лв Simple Smile
А, за професионалните ландлордове тук, това не е и опция.

# 86
Че кой купува за отдаване под наем в затворен комплекс с яка годишна такса?

# 87
Наемателите станаха капризни, искат добра локация, метро, център или южни квартали, ново строителство и ново обзавеждане, а не им се дават повече от 650 лв за двустаен. Всеки с правото си, но дали намират е друг въпрос, но пак ще повторя днес с новите цени на имотите да купиш в добър квартал НС и да обзавеждаш качествено за да даваш под наем много не си си заслужава според мен

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 19:15 от queenn

# 88
Наемателите станаха капризни, искат добра локация, метро, център или южни квартали, ново строителство и ново обзавеждане, а не им се дават повече от 650 лв за двустаен.
Психологическа граница. Дори да се дигнат доходите този таван ще си стои ¯\_(ツ)_/¯

# 89
  • Варна
Наемодателите, които не се съобразяват с пазара, стоят с празни жилища. Както и намателите, които не се съобразяват с пазара, стоят на село или в детската. Без значение кой колко мрънка. При всяка сключена сделка има съобразяване.

Общи условия

Активация на акаунт