Имало едно време в Чукурова | Великолепният Век, Кьосем и други исторически сериали №23

• 22 431
  • 731
  •   2
Отговори
# 105
Здравейте и от мен! Flowers Hibiscus
Благодаря ви за интересните коментари! Четох с удоволствие! Flowers Bouquet
Аз съм на мнението на Ваня по повод на Хакан като цяло и на ситуацията с наркотиците и капана за Фикрет. Анализираното и описаното от нея съвпада и с моите усещания.
Фикрет не може да се мери с пресъпен ум като този на АКадир и с Хакан - "врял и кипял" в ситуации на поставяне на капани на конкуренти, мръсни бизнес игрички и "удари под кръста". Фикрет няма този опит, нито има нужната нагласа и мислене за такъв тип поведение и схеми; има и съвест и морал, които изцяло отсъстват при АКадир/Вахап и са притъпени при Хакан. С такива хора трябва да играеш по техните правила до някаква степен. Фикрет има нужда да се оттегли временно или емоционално да се отдели и да види цялата картина отстрани. Надявам се той да се досети, че за да разбере целите на Мехмед Кара, той първо трябва да спре и да помисли; да научи кой е Мехмед Кара. И оттам ще тръгнат нещата.
Много жалко, че Лютфийе се довери на Бетюл. Отдавам състоянието й на стреса, въпреки, че Сание я предупреди. Лютфийе има достатъчно ум и опит, предполагам, че има и познати и в Бурса и в Истанбул, с които можеше да говори или сподели. Отделно: видяхме, че Лютфийе познава известни лекари и те й вършат услуги (лекарят, който предложи работа на Мюжгян), Бахтияр също е лекар и можеше до него да се допита за смъртта на Фекели - дали е възможно да се изимитира инфаркт и т.н. и съответно да я свържат с детектив или с някой да разследва Мехмед Кара и АКадир. Много странен избор да се довери на Бетюл и огромна грешка от нейна страна. Това, че Сание знае, някак си ми дава надежда, че може да се свлучи обрат. Сание да проучи за семейство Кескин и да започне да разнищва нещата и да каже на Лютфийе. Ще ми се Лютфийе да й признае и за ситуацията с Фикрет.
Нещо за времевите параметри: спомням си, че Йълмаз почина през месец декември и мисля, че годината беше 1978 написана на надгробната плоча. Т.е. в сегашното развитие на ситуацията, би трябвало да е минала година от смъртта му и да е декември 1979 година. Thinking

Допълвам се: Лютфийе вече знае със сигурност, че Фекели е бил убит. Иначе, АКадир нямаше изобщо да си прави някакъв труд по този повод спрямо нея или Фикрет. Когато се съберат 2 и 2 става ясно, че Фекели е бил убит, защото е разбрал нещо за Мехмед Кара в Испарта. Точно това нещо АКадир не е искал да разберат Сание и Лютфийе в Испарта, проследил ги е и им е попречил. Те и двете се сетиха за това още, когато Лютфийе разказа на Сание за обаждането. Т.е. Мехмед Кара не е "чист" така, както го представи Бетюл според нейните документи и уж проучвания. След като Фекели е можел да разбере нещо от Испарта, то няма как един адвокат (уж Бетюл даде на адвокат да проучва) да не разбере, ако има нещо нередно или съмнително. Много е логично, Лютфийе да се усъмни в информацията от Бетюл: или че не е било проучено подробно или качествено; или че АКадир и Мехмед Кара са обиграни мошенници, които прикриват следите си и са "чисти" по документи. Но, с една дума: това, което е разбрал Фекели, е много вероятно да го разбере и адвокат с нужния опит и връзки, а Бетюл даде едно "чисто и прекрасно" описание на двамата съдружници. Логиката се губи и дано Лютфийе да подложи на съмнение Бетюл е един следващ момент. Фактът, че Фекели е бил убит търсейки информация за Кара, поставя и под съмнение и самия Кара. Лютфийе трябва да се съмнява вече и в него. Да видим, как ще действа тя. Мисля, че е време да сподели и със Зюлейха - защото убийството на Фекели вече е доказано от самото поведение на АКадир, а Фекели е бил убит след посещение в Испарта - уж родното място на Кара.

Последна редакция: сб, 04 дек 2021, 16:17 от dana78

# 106
Дана, не мога да се ориентирам във времето. Ако е краят на 1979, както мислиш, и ако продължат да следват реалния ход на времето, сериалът може и да не стигне до септември 1980. Но събитията, предхождащи преврата, започват няколко години преди това. Има едно известно клане в Кахраманмараш, град на изток от Чукурова,  през декември 1978 г., след което  в 14 от тогавашните 67 провинции на Турция е обявено военно положение; по време на преврата военно положение е въведено в още 20 провинции. Датата на преврата е била планирана за по-рано, но в крайна сметка е бил проведен през септември. Не знам точно какви са събитията в Чукурова и дали ще бъдат отразени в сериала. Така или иначе, след преврата предстои нов исторически етап. Но дали нашата история ще премине там или ще приключи преди това с изясняването на отношенията между героите, ще видим.

Във всеки случай предстои нещо радикално. След пикника ни показват втора сцена, в която малката общност се събира, празнува, изразява солидарност, сякаш си вдъхва сили за нещо, което предстои. Аз усещам така тези две събития. За едното, което събира двата рода, важно беше изживяването заедно на земята – връзката с предходниците, Азизе и децата бяха като начало и продължение.
Рожденият ден на Юзюм има друг характер, тук е огнището на Яман, но към него принадлежат и тези, които работят за Яман и които са техни приятели – това е разширеното семейство Яман.
Юзюм казваше на Хюнкяр „бабо“, а за Демир тя беше малката приятелка. Двамата с нея мислеха облаците за захарен памук – една идея за облаците над небето, които все още са на постера и които в един момент ще изчезнат, ще се стопят като захарен памук и тогава ще свършат мъките на хората и ще започне доброто време. Юзюм е една от надеждите на сегашните обитатели на конака, тя е бъдеща лекарка.

Рожденият ден на Юзюм напомня рождения ден на Аднан. Всичко, което подаряват на Юзюм, връща спомена за Хюнкяр и Демир, двамата вече ги няма, но те и в този момент присъстват сред хората около масата. Хюнкяр записа Юзюм на училище, купи и чанта и престилка – днес красива рокля и подарява Лютвие. Сание също напомня Хюнкяр: подари на Юзюм гребен за коса, който Хюнкяр и е подарила на нея. Зюлейха подари златна гривна с името, същата, каквато Демир подари на своите деца с техните имена. Най-важният подарък за Юзюм направи Гафур: свидетелство, че Юзюм  вече и по документи е дете на семейството на Гафур и Сание. Изненада: Гафур повтори това, което Демир направи на рождения ден на Аднан. Аднан получи към името си името на родния си баща, а Юзюм получи фамилията на новото си семейство. Живи и мъртви, минало и бъдеще – всичко това е около тази маса.       

В дома:

И на земята:

# 107
Честит Никулден! Heart

От сета и зад кадър

Новина от Бирсен - през януари Селин Генч - Гюлтен ще напусне сериала. Селин Йенинджи също обмисля напускане, но засега няма споразумение с продуцентите, които не искат да се разделят с героинята ѝ Сание.
Водят се преговори с актрисата Айджан Коптур за участие в сериала.

https://www.tv100.com/bir-zamanlar-cukurovada-yeni-flas-ayriliklar-makale-583343

# 108
Здравейте.
Честит Никулден и от мен.
Дано не убият и Гюлтен, а поне да я изпратят някъде в Чужбина, но пък ако Гюлтен не умре, а замине, означава че и с Четин ще се разделим. Няма как тя да замине без него. Надявам се Селин И. да размисли и Сание да остане в сериала.

# 109
Честит Никулден!
Прочетох новината за напускането на Селин Генч. Жалко. Нейната героиня е като слънчев лъч в сериала, което е благодарение на таланта и лъчезарната усмивка на актрисата. Освен това двойката Гюлтен-Четин страшно много се харесва на зрителите. Дано не я убият. Може да измислят нещо от сорта, че заминават за Германия със съпруга си, но тогава ще се лишим и от Четин. Нали по онова време много турци намират препитание там. Освен това Фикрет може да им помогне, защото е живял години наред в Хамбург и има приятели и познати, които могат да им помогнат.  Дано новата актриса да не играе ролята на поредната Бехидже, че маняците в сериала ми дойдоха в повече, особено след идването на последния.

# 110
Привет! Hug Честит Никулден! И кво, от началото на сериала ще останат само Зюлейха, Гафур и Хамине? Joy На мен не ми харесва, да го приключват вече. И в четвъртък нямам намерение да го гледам онлайн, нямам нерви вече. С извинение към феновете на Ибрахим(не отричам актьорските му качества), но героя му е пълна скръб. Личи, че напасват сценария в негова полза, но никак не ми стоят добре като двойка със Хилял. Макар да не харесвах и Мурат Юналмъш, но с него поне изглеждаха много добре. Знам ли, може накрая сценаристите да дадат на всеки според заслугите накрая, но сериала вече губи инерция, смисъл и интерес. Съжалявам, но така ги чувствам нещата.

# 111
Фрагман 2 за еп. 116

https://www.instagram.com/p/CXJ26qmq8-o/

Лудият брат наистина ли е влязъл при Зюлейха и легнал в леглото ѝ или си представя. Rage Rage

# 112
Честит Никулден! Animal Fish

„Имало едно време в Чукурова“ 115 еп., бг. суб.
https://vk.com/club113691288?w=wall-113691288_205244
https://ok.ru/video/2888497826500
https://cloud.mail.ru/public/dcMd/8kaPfo2so
https://my.mail.ru/mail/evavili/video/16/534.html
С благодарност за превода и субтитрите! Flowers Bouquet

Благодаря за фрагмана! Flowers Bouquet
Още не съм го разгледала. Grinning

# 113
Най- накрая Хакан се събуди. Може би трябваше да застрашат Зюлейха  за да си отвори очите. Ще го прострелят и така може би най- накрая ще излезе истината за Мехмет Кара  наяве. Ха дано, че да има раздвижване.

# 114
Фрагманът с рус. суб.
https://vk.com/turkiee?w=wall-46308288_243890

Тези с колата на годежа изглежда са следователи; търсят нещо, дали някой е дал сигнал за наркотиците?
Хакан е подарил на Зюлейха колие. Тя се радва.
Вахап отиваше към кабинета на Демир, дали е взел нещо оттам, какво е правил там; той наблюдава конака по-редовно и от Хакан.
Отбил се е в спалнята. Всички врати отворени, пълно безгрижие...
Не мога да схвана какво става.

# 115
Благодаря за превода и субтитрите на еп. 115! Flowers Bouquet Живи здрави да са всички от екипа! Heart
За преведения фрагман Flowers Hibiscus

Хакан досега си затваряше очите за всички престъпления на Кадир и изобщо не се сети, че той няма да спре. А пристигането на Вахап трябваше да му светне като червена лампа. Много глупав или наивен да не предвиди тази ескалация. Всъщност неговото е продължение на всеобщото оглупяване на главните герои, което много ме дразни. Кой нормален човек ще си остави имота без охрана, ще спи на отворени врати - след нападения, отвличания, убийството на Демир.
Ваня, този полицай на преден план е с ръкавици, търси следи от наркотици или отпечатъци от Вахап, който може да е оставил наркотици в кабинета на Демир. Кадир е изпратил филма анонимно в полицията и Хакан го гледа. И отново ще си мълчи, защото не е възможно да обвини Кадир без да се саморазобличи. Не виждам как ще се отърве от двамата психопати освен с убийство.

Якут, може с изстрела да ни заблуждават и простреляният да не е Хакан. Или Кадир да е скочил и Вахап да не е уцелил.

Зюлейха много дълбоко е заспала, от какво се е уморила. Как няма да усети, че някой ляга в леглото ѝ. Rolling Eyes

A скулите на Хилал продължават да растат Grin

# 116
Здравейте,
Честит Никулден, с малко закъснение! 🐠
Благодаря на екипа за превода на епизода! Flowers Hibiscus
Благодаря за фрагмана, превода и всичко споделено! 💐
Неприятна новина за напускането на Селин. Ако Арас остава в сериала, то явно ще загубим Гюлтен.😒

# 117
Лучия, ще видим дали ще успее Вахап да простреля Хакан. Може да не успее както ти предполагаш. Права си, че като че ли всички са оглупели. Толкова неща преживяха - нападения, отвличания, смърт и пак продължават да вкарват някакви хора в обкръжението си, без да ги проверяват какви са и  откъде се взеха. Тук май само Сание продължение да стои с буден ум и Фикрет, чиято реакция е предизвикана от ревност и от недоверие в новия партньор. Ако продължи да се насочва в правилната посока, мнителността му може и да свърши работа.
И аз забелязах, че напоследък Хилял е като подпухнала и не знам на какво се дължи. Ако са естетически корекции е глупаво да се подлага на такова нещо, тъй като е все още много млада, но в този бранш е така. Гледах, че и Фахрие Евджен е правила нещо със скулите си и честно казано не ми хареса. Преди си беше по-хубава. Не доумявам защо си го причиняват. Аз мисля, че не е необходимо, но това е моето мнение. Ето и Бирдже Акалай и тя е от тях. Ами направо се развалят тези жени.

# 118
Привет!

Якут, да правят каквото искат, но когато участват /като Хилал/ в сериал с няколко сезона трябва да се съобразяват с външния вид на героинята си. Това извадих от архива - разликата между първи и четвърти сезон е очеизвадна.

# 119
Лучия, и на мен ми харесваше в първи сезон повече, но явно няма такава клауза, коя то да я задължава да не извършва никакви естетически корекции докато се снима в сериала. Като цяло ми се струва, че леко е напълняла. Преди беше по-слаба, с много грациозна талия. Може би целта е да я покажат вече като жена, а не като младо момиче. Все пак са минали  4 години. За разлика от децата, които все още изглеждат като бебета, Зюлейха се промени и то много.  Преди повече я харесвах  с тъмната коса, защото изпъкваха  очите й, които на моменти придобиват изумруден цвят.

Общи условия

Активация на акаунт