Имало едно време в Чукурова | Великолепният Век, Кьосем и други исторически сериали №23

• 22 420
  • 731
  •   2
Отговори
# 90
"Имало едно време в Чукурова", еп. 116, фрагман 1, рус. суб.

https://vk.com/turkiee?w=wall-46308288_242986

Фикрет сигурно ще стигне донякъде и нещо ще го върне: този филм сме го гледали много пъти.
Да не се радват изпращачите.
Много страшно, в конака през нощта вече влизат разни хора.
И погледът на Хакан.
Фикрет май отива в ареста, никъде няма да замине.
Важното е, че влакът се движи.

Последна редакция: чт, 02 дек 2021, 23:56 от vanja@

# 91
А аз си мисля, че Мехмет ще направи нещо. Може би ще унищожи филма. Така си мисля, защото попита Фикрет какво иска за да си отиде от Чукурова, а Фикрет му отговаря да не си мисли, че като  замине ще може забрави Зюлейха. Фикрет не иска повече да страда и решава да се махне от Чукурова.
Много тъжно. Фикрет не заслужава да си тръгне така огорчен и като отритнат от Адана. Тук са всички, които държат на него. Обратно в Германия ли смята да отиде?  А какво ще стане с детето? То не е детска играчка. Ще видим с втория фраг.
Лека нощ групичка!

# 92
Фикрет ще го затварят ли, Чукурова ли ще напуска?! Или си мисли, че ще напуска, а после ще го арестуват. Тогава Лютфийе може да реши да каже цялата истина и на Зюлейха и на Хакан.
П.П. Лютфийе казва на Фикрет да си тръгне от Чукурова...тя знае защо. Иска да го отдалечи от АКадир и записа, който го грози. Но, нещо ще се случи.
Лека нощ и от мен! Nature Moon

# 93
Ваня, благодаря за преведения фрагман! Flowers Bouquet

Лютвие - "Свършва ли? Тепърва всичко започва." Така успокои Бетюл Joy
Тези маскираните какво ще търсят в конака Rolling Eyes Малко драма с охраната можеха да измислят, а то - продължават да влизат като у дома си.

Лютвие отпраща Фикрет, но защо. Не му е казала за Кадир и филма. Спасиха "честта" на Бетюл и Фикрет вече е свободен. Ще развалят годежа по негова вина и ще забравят. Кадир едва сега е разбрал накъде е гледала парижанката и сигурно много ще се ядоса.

Фикрет ще се върне, от Чукурова никой не си заминава жив.

# 94
Добро утро Simple Smile
Цитат
Фикрет ще се върне, от Чукурова никой не си заминава жив.
Точно! Особено, ако е по желание на актьора, който изпълнява ролята. Joy
Струва ми се, че на кадъра пред конака това не са полицаите, които обикновено идват от името на прокурор. В други униформи са. Освен ... да е настъпила някаква институционална промяна в Чукурова. Thinking
За заминаването на Фикрет аз си мисля, че ще се отдалечи, за да търси истината за Мехмет Кара. И добре ще направи, щото емоциите му пречат да мисли. В тая последната серия се отдаде на пиене и изповеди.
Малко ми е трудно да разбера Зюлейха, в озета пишеше едно, а стана друго... Дано с превода ми стане ясно нещичко.
Спокоен ден на всички. Flowers Four Leaf Clover

# 95
Здравейте!
Наистина това не е жандармерия, а са военни. Дошли са сигурно за кмета, който водеше годежа, защото Фикрет си тръгва на собствен ход – той шофира.
Може би вече сме в края на 1980 и през септември  е извършен военния преврат.
Ако се съди от това, което ни показват за холдинга, то отразява състоянието на икономиката преди преврата: застой, разруха...
Военният преврат има голям ефект върху икономиката. Започва епохата на Тургут Йозал. Нейна стратегическата цел е да се обедини Турция с „глобалната икономика“. Подкрепя се големия бизнес и се дава възможност на турските компании да продават продукти и услуги на световния пазар. Насърчават се чуждите инвестиции, а националните предприятия да включват чуждестранно участие. Съживява се отново проекта за язовир „Ататюрк“ и проекта „Югоизточен Анадол“ за решаване на проблемите в недоразвития район на Югоизточна Турция. Дават се огромни субсидии за износ в подкрепа на затворената местна икономика, произвеждаща само за нуждите на Турция.
Ако това е събитието, е точно по нашия въпрос: политическата обстановка ще даде голям тласък на историята в сериала.
Фикрет може да го спрат и върнат военните.

# 96
Добър вечер Simple Smile
Изгледах онлайн озвучката на снощната серия (май са сменили преводачката, защото се чува много ясно).
И пак не ми стана ясно какво прави Зюлейха. И каква е връзката с онова изречение в озета, според което защитавала Фикрет от Хакан (той обвинява Фикрет, че сам е сложил наркотика в камионите, за да го дискредитира в нейните очи), но сама не била сигурна в себе си. За какво не е сигурна? Thinking

# 97
В разговора между тримата - Зюлейха, Фикрет и Мехмет.
Зюлейха казва, че  се изморила от поведението на  Фикрет.
Той твърди, че Мехмет  се занимава с пренасяне на  наркотици с камионите на холдинга и го нарича "наркотрафикант" и "търговец на отрова" и че я използва. Мехмет му задава въпроса дали е наясно в какво го обвинява. Фикрет му казва да мълчи и показва пакета с дрогата.  И се обръща към да си отвори вече очите. Точно 500  пакета поставени на тайни места в камионите. Ако не беше ги иззел дрогата щеше да пристигне в Европа. Ако беше хваната стоката от  митницата в Холандия, щяха да я задържат, а нея да я тикнат в затвора. Цяла Чукурова, от полицията  щеше да говори, че ханъмаа с камионите си пренася наркотици.  Мехмет казва, че е комплот срещу него. Имал толкова логистични фирми с тирове и камиони, няма нужда от колите на Зюлейха за тази цел. Защо да го прави с камионите на Яман?  Фикрет казва, че знае, че целта на Мехмет е да навреди на интересите на Яман. Зюлейха пита дали Фикрет има доказателства. Относно това, в което обвинява Мехмет има ли доказателства? Ако има още сега да прекрати партньорството. Фикрет й казва, че доказателството е в ръцете му. Зюлейха казва, не е ли възможно някой друг да го е сложил. Някой от шофьорите и от хората, работещи в депото. Фикрет я пита тя все още ли защитава Мехмет. Зюлейха казва, че не защитава никого. Казва му да мисли логично. Фикрет казва, че криейки името си да купи акциите е логично, внезапната му поява е логична, още що те е видял да ти даде пълномощието е логично, всичко което се случи, невиждано в историята на холдинга се случи след появата му е логично, но  това което казва е нелогично? Фикрет й каза, че след като е толкова заслепена тя си знае. От него толкова.
Според мен Хакан се усети, че това е работа на Акадир. Видя се реакцията като взе пакета  от ръцете на Зюлейха.  Но най- вероятно няма да направи нищо. В него тази черта не харесвам. Вижда много неща, но не реагира и така става съучастник и понякога неговата вина може да се окаже  по- голяма от тази на извършителя, защото прикриването под една или друга форма може да доведе до ново още по-голямо ненаказано престъпление. Това имах предвид като казах, че има грехове, които ще го следват като сянка. Затова и губи като не излиза с името си, а се подвизава все още под  чужда самоличност.

# 98
Добро утро Simple Smile
Якут, аз това го разбрах и от трите разговора на Зюлейха и Хакан за Фикрет (след сбиването пред болницата, в офиса и в автомобила). Имам предвид долния текст от озета.
Скрит текст:
ЗУЛЕЙХА НЕ ПРИНИМАЕТ ЛЮБОВЬ ФИКРЕТА😐💔
Напряжение между Фикретом и Хаканом возрастает и они вновь поругаются⚡🤬Хакан выйдет перед Зулейхой и признается ей, что Фикрет влюблён в неё🤭❤‍🔥 Пока Зулейха обижает Хакана, защитив перед ним Фикрета, она сама сомневается внутри себя насчёт Фикрета.
Като се има предвид изведеното в заглавието и краткия разказ, излиза че: Зюлейха има съмнения в себе си, че Фикрет се е влюбил в нея и това е причината за скандалите му с Хакан. Което означава най-малко, че е заинтересована. На преден план в разговорите й с Хакан по темата Фикрет излиза обаче отношението й към него като негова снаха, брат, човек, когото добре познава - това говори пред Хакан и с тези аргументи го защитава. Урежда и годежа му с Бетюл, извиква Хакан на среща и го целува, вълнения от чуването на гласа му... Та това не ми пасва. Съмнения в себе си аз не видях, освен ... че отиде в ресторанта, седя сама известно време и накрая извика Хакан (което с голямо натягане мога да възприема като съмнения Thinking). Та въпросът ми в прав текст е: има ли Зюлейха вече истински чувства към Хакан или се опитва да приглуши в себе си някакво извън братско отношение към Фикрет. Виждаме я и във фрага за следващата серия на годежа с  някаква... невъзторжена физиономия. Затова попитах какво прави и защо го прави, наясно ли е със себе си.
Поведението на Хакан в случая ми е ясно и съвсем не го одобрявам, защото е дискредитиране на Фикрет чрез позоваване у нея на братски чувства. Което меко казано е ... подличко, според мен.
Спокоен уикенд и бъдете здрави! Simple Smile Flowers Four Leaf Clover

# 99
Здравейте.
Чакам превода на епизода от четвъртък, но ще напиша моето мнение за събитията в 114 епизод. След като Хакан целуна Зюлейха, очаквах от нея да се дистанцира, а тя точно обратното, продължи да се вижда с него, сякаш нищо не се е случило. Той ясно й показа, че има някакви намерения към нея, и ми е чудно това поведение от Зюлейха. Прегледах и най-важните моменти от 115 епизод, благодарение и на вас разбрах горе-долу какво точно се е случило. Вариантите са два- или Зюлейха наистина започва да се влюбва в Мехмет и затова го целуна, или усеща, че има някакви чувства към Фикрет и се опитва да се сближи с Хакан, за да забрави Фикрет. Ще видим кое от двете е.  Хакан трябва да си признае колкото се може по-бързо истината за фалшивата самоличност пред Зюлейха, ако иска да има някакъв шанс с нея в бъдеще. Макар, че и да си признае не вярвам Зюлейха да му прости за смъртта на Демир и Фекели. Относно Бетюл, попадна ли веднъж в ръцете на Абдулкадир, няма спасение за нея. Краят й няма да се различава от този на Бехидже, Юмит и тн.

# 100
Добро утро!
Катя, и аз мисля, че прибързаността на Зюлейха е индикация за съмненията в чувствата, които изпитва към Фикрет. Съмненения изпитва, но е и много объркана. Затова в първия разговор с Мехмед, когото й каза, че Фикрет е влюбен в нея реагира с такъв остър тон, че наистина Мехмед беше прав да се обиди. Само погледът и без думите съдържаха обида. После вече му се извини. Затова смятам, че няма разминаване между анонса и епизода. Странно ми беше поведението й към Мехмет. Едно е Мехмед да търси близост, друго е тя наскоро  погребала съпруга си да излиза с друг мъж. Даже и да изпитва някаква симпатия към Мехмет е редно да се държи на дистанция. Ясно е, че няма чувства. Привличане има, симпатия има, но не любов. С поведението, което демонстрира Зюлейха изпитва себе си. Затова целувката  ми  се стори  изкуствена. За Мехмет не е така. Влюбеният се хваща и за сламка. Не че не вижда и не осъзнава, че тя не изпитва онова, което изпитва той към Зюлейха, но в такава ситуация човек вижда онова, което иска, а не реалността. Ясно е, че чувайки изреченото от Мехмед, Зюлейха не е изненадана. Дълбоко в себе си го е знаела. Няма как да не е забелязала погледа на Фикрет когато е около нея и децата. Няма как да не е забелязала и себе си. В този епизод видяхме двама души, които научиха нещо за себе си и реакцията им е отричане. Докато Фикрет направи крачка като призна чуствата си към Зюлейха пред Четин, Зюлейха се скри зад оправданието, че Фикрет за нея е като брат и девер, човек  когото  уважава. Със сигурност изпитва чувства по-различни от братските и е раздвоена между Мехмет и Фикрет. Тогава защо тръгна така уверено към Мехмет? Това бързане няма да доведе до нищо добро и за тримата.

# 101
Здравейте!
Благодаря за превода и коментарите! Flowers Bouquet

На мен ми се струва, че Хакан действа заедно с Абдулкерим: и за двамата е изгодно Фикрет да бъде неутрализиран, и двамата имат интерес от акцията с наркотиците. Абдулкерим разбра от Бетюл, че на телефона е била Лютвие и организира да покаже филма и така да накара Лютвие да мълчи. А на Фикрет направиха капана. Предполагам, че Абдулкерим е казал на Хакан – пред Вахап той определи ситуацията като извънредна, а от състоянието на Лютвие Хакан е могъл и сам да се досети, че тя  е била на телефона и е разбрала истината за убийството на Фекели. Хакан участва в това убийство, въпреки и не пряко, дори въпреки това, че той фактически спаси един път Фекели. Общият интерес в създадената ситуация обяснява действието им в залагането на капана за Фикрет.
Ролята на Хакан е била да осигури ненамеса на Зюлейха и Лютвие, Фикрет да остане сам и когато е сам, момчето да му каже за наркотиците и заедно да отидат при камионите.
Монтажът, участниците, редът на действията и много детайли във филмовия разказ за операцията до отвеждането на Фикрет при камионите говорят за участие на двамата.
Като се проследи монтажа на частта от първото телефонно обаждане до Фикрет при камионите много ясно се вижда ролята на Хакан. Той е определил среща на Зюлейха, горе-долу знае кога  тя ще тръгне  от конака. В този момент е първото позвъняване: звъни Хакан, чува гласа на Лютвие „Ало“ и затваря: Хакан е сигурен, че Лютвие е в конака и не е при Фикрет. Веднага следва почукването по вратата на дома на Фикрет: младежът. И тогава идва второто позвъняване: сега обратно: търсят Хакан; Хакан казва „Ало“ – сега е разпознат неговия глас и отсреща му казват вероятно, че момчето е съобщило на Фикрет и са тръгнали към камионите. И едва тогава Хакан отива на срещата в ресторанта, където през цялото време го чака Зюлейха. Хакан знае, че тя ще го чака там и няма да е при Фикрет.
Да бъдат двете жени далече от Фикрет е важно, защото ако Лютвие беше при Фикрет във вилата, тя или е могла да му разкаже кой е убил Фекели, или да се намеси и да не пусне Фикрет и Четин да тръгнат с младежа, защото може да предположи, че е капан за Фикрет. Зюлейха също трябва да бъде задържана, защото може да реши да отиде при Фикрет и да обърка акцията. Точната последователност на всяко действие ме кара да мисля, че Хакан участва.
И при двете позвънявания, от и до Хакан, които той проведе и тогава тръгна за срещата, камерата прави акцент върху снимката на Зюлейха. Подобно на онзи момент, когато в кабинета от мястото на Демир Хакан се любуваше на същата снимка на Зюлейха, и тук е подчертан пътя, по който се движи Хакан: едновременно следване на любовта и отмъщението. 
Към края на сцената, когато тримата са в кабинета в холдинга, започва да звучи музикалната тема на Хакан – това също насочва към негова активна роля в проблема, който там тримата обсъждат и от който Хакан в този момент излиза победител. 

Лютвие и Зюлейха се опитват – всяка по свой начин, да предпазят Фикрет, да го отдалечат от Хакан. Лютвие не му казва това, че Абдулкерим е убил Фекели и го натиска да се ожени за Бетюл и да замине. Не мисля, че нейните разбирания за морал са такива, каквито ги говори. А Зюлейха пази Фикрет, според мен, като отговаря на Хакан с това, което Хакан иска от нея и така го държи близо до себе си – целувката беше, според мен, в този ред. Поведението на Зюлейха към Хакан се диктува от Хакан, той изисква от нея и тя отговаря. За мен Зюлейха има симпатия, очаква да работят заедно, има някакви чувства към Хакан и едновременно се страхува от него. Близостта с Хакан предпазва от агресия между двамата - това вероятно мисли Зюлейха, но чрез капана с наркотиците скрито Хакан е агресивен към Фикрет. Фикрет го напада с юмруци, а Хакан му нанася удари под кръста. Като подкрепя и организира годежа, целта на Зюлейха е същата: Фикрет да се занимава с Бетюл и да не се меси в нейните неща, да бъде далече от Хакан.
Хакан казва на Фикрет, че хората се карат за пари, семейство и любов. И продължава, че пари и двамата имат, семейство – нямат, и двамата обичат една жена. Струва ми се, че Хакан се заблуждава за семейството. Фикрет няма свое, други се опитват да му направят такова с Бетюл, но Фикрет има семейство, дори две. Връзките не са кръвни и не са официални, те протичат по различен от приетия начин, но Фикрет е свързан като в семейство и с Яман, и с Фекели. Пикникът показа къде е мястото на Фикрет в голямата общност, която изгуби много свои членове, но продължава да съществува и да се отбранява заедно от враговете. Хакан е изгубил цялото свое семейство и е учудващо, че още не е предприел нищо сериозно да разбере поне кой е причината за това. Много бързо се съгласява с обясненията. Няма семейство, а нарича приятел човек, който непрекъснато го вкарва в истории, в които Хакан споделя с него вина, без пряко да е виновен и от които Хакан няма да може да се измъкне. Приятел, който доведе своя жив и здрав брат, напълно изгубил, ако въобще някога ги е имал, нормални човешки представи за елементарни неща, докато сестрата и братът на Хакан не са живи. Много въпроси възникват във всеки следващ момент.

Едно телефонно позвъняване и един телефонен разговор:
две различни настроения

# 102
Ваня, разговорът за трите неща в живота, за които се кара човек - пари, семейство и любов е мужду Мехмед и Зюлейха в портокаловата градина, когато тя отиде при него да му се извини и каза, че познава по- добре от него Фикрет и че той я вижда като сестра и роднина. Тогава Мехмед й каза, че и двамата имат пари, нямат семейство, любовта и двамата са влюбени в една и съща жена и отсега нататък да вижда истината и според нея да се държи. Ваня, права си. Фикрет има две семейства. Той е част и от Фекели, макар да не е официално признат е и Яман. Що се отнася до Мехмет, той има сестра и тя е жива. Странно е как затвори бързо страницата от живота си със семейството. Нито се интересува какво стана с Еркан, нито с Хюлия, но тогава ще разбере доста неприятни и грозни истини за себе си, от които ще се види що за брат е той. Нали лесно осъжда хората, а не вижда "гредата" в своето око.

# 103
Якут, Хакан е приятел с един необразован и много хитър човек. Абдулкерим е подготвил предварително много капани и продължава да прави такива за Хакан. Когато се е съгласил да отидат в Чукурова, вероятно желанието за отмъщение в Хакан е било като грахово зърно, но след смъртта на Еркан и историята за Хюля, Абдулкерим непрекъснато не само поддържа, но и разраства желанието на Хакан за отмъщение. А Хакан не се усеща. Хакан все повече отмъщава на Демир за неща, които друг е свършил.
Преди да изхвърлят трупа ми направи впечатление това, което Абдулкерим каза на Вахап: те били извикали Хакан, за да им помогне. Значи, те се имат за основните, а Хакан прави каквото му кажат. Не виждам как Хакан може да се спаси от тях. Могат  да го спасят само любовта и Зюлейха: ако постигнат нещо заедно и той остави наследник. Но за самия Хакан не виждам спасение, двамата братя са много жестоки. Не знаем какви са мотивите им за отмъщение, но те са създадени като хора в някаква много жестока среда.
Сега ми идва наум, че срещата на Хакан със Зюлейха, докато трае акцията с наркотиците, е и алиби за Хакан.

# 104
Здравейте пак Simple Smile
Не бях обърнала внимание на поредицата от събития, за които говори  Ваня: Фикрет се изповядва на Четин - Хакан звъни в конака, отговаря Лютвие - Фикрет и Четин тръгват с Джевдет да проверят камионите - Хакан отговаря на телефонно обаждане (в погледа му има напрежение, а после присвива очи) - отива на среща със Зюлейха - Фикрет намира наркотика и всичко се заснема.
Не знам дали Хакан участва в тази сценка, но ... ми направи впечатление, че в тази серия нямаше нито една среща между него и Абдулкадир. Възможно е това с наркотика да е инициатива на Хакан или да знае от някъде и да се възползва. Но тогава би трябвало да знае и за издаването автора на убийството на Фекели (убийството на момчето) и заплахата на Кадир към Лютвие. Thinking
Нещо много криминално взеха да го правят този сценарий. Smiley

Общи условия

Активация на акаунт