Имало едно време в Чукурова | Великолепният Век, Кьосем и други исторически сериали №23

• 22 475
  • 731
  •   1
Отговори
# 600
Ужас! Или нея ще напада или децата ще отвлича. Къде е Лютфийе?
Да, Лучия - точно!

# 601
Дана, не разбрах къде е Лютвие. Зюлейха май каза нещо на Хакан за нея.

# 602
По телефона се обади някой си Екрем,  от мелницата в Солуджа, който й се извини,че я търси в този късен час, но се обажда за да й каже, че страничната стена на мелницата се е срутила. Има пострадали и са в болницата. После дадоха пистолета, вероятно на Вахап. Така ще я подмамят да излезе от конака. Сигурно ще я отвлече.

# 603
Не знам защо Зюлейха не уведомява полицията и прокурора за историите на Чолак. Всички хора от колибите видяха кой нарежда да ги събарят и т.н. Те са свидетели. Една жена е била ранена. Зюлейха трябваше да подаде оплакване и свидетелите да дадат показания. Чолак да бъде предупреден и да го следят, какво прави.

# 604
Този Екрем купи земите, Зюлейха ходи при него, когато разбра, че ограждат парцелите.

# 605
Много е хладнокръвна Бетюл, но Вахап не е Ерджан.
В този еп. ми прозвуча темата за оттласкване от мъртвата точка, постепенно се хващат за живота. Така и трябва. Четин продължи да прави люлката. Музикалната пауза с песента на Айтекин Аташ от "Ако бях облак" беше изпълнена със спомени. Подкрепят се, това е много важно.
Към тази тема за мен е и бялото мече, което Мехмед донесе на Юзюм. То внесе бяло - светло в цялата стая.
В контраст Зюлейха беше в изцяло черна рокля. Тук едно отклонение: в сцената, когато Фикрет разбра кой е убил Фекели, Зюлейха и Лютвие бяха в бяло и черно, като в дрехата на всяка от тях черното - от смъртта и погребенията, и бялото - от сватбата в същия ден, бяха в различно съотношение. Половината от Зюлейха носи надежда - бялата пола, докато за Лютвие бялото е съвсем малко, но все пак го има. За мен това отговаря на настроението и очакванията за бъдещето при двете жени. Бялото мече донесе надежда и подсили позитивното очакване.
Фикрет бди, Мехмед не можа да се доизкаже... Grinning
Няма кой да сложи Азизе да спи. Всичко е объркано. Другия път ще разберем какво ще се случи на Зюлейха.
Благодаря за преводите и обясненията! Green Heart

# 606
Не мога да повярвам, че вратата на конака е отново широко отворена посред нощ. Зюлейха излиза, вратата остава отворена - всеки може да влезе, всеки може да излезе. Това вече ми се струва прекалено. Помня сцената с майката на Фикрет, която тропа по заключената врата и отваря мъж - управителят. А сега, въпреки всичко, нападения, смърт, убийства, отвличане и изчезване на Аднан сам, вратата все си стои отворена. Scream
Дали ще има фрагман? Този епизод не беше наситен със събития.

# 607
Дааа. При това с Фикрет констатираха, че имат вече много врагове. Никакви предпазни мерки в тоя конак и за самата Зюлейха. Тръгна и никого не предупреди. Остава да се надяваме, че Мехмет и тая нощ е на пост и бди. Макар че... обичат драмата и нищо чудно някой да е отвлечен.

# 608
В йозета пишеше, че за Зюлейха манията на Вахап ще добие страшни размери. Сигурно ще я отвлече.
Дано да има фраг. Да не ни оставят в неведение.
Фраг няма да има. Изписаха за предаването на проф. Хатипоглу.
Благодаря ви момичета за коментарите и подсказките. Heart
Лека нощ! Nature Last Quarter Moon With Face

# 609
Кадир не може да не се е сетил, че Лютвие го е издала за убийството на Фекели. Няма да прости.
Якут, благодаря за превода Flowers Hibiscus! На всички за коментарите! Flowers Hibiscus
Няма фрагман, днес е нощта Регаип Кандили.

# 610
Кадир да си помисли, че първо лентата беше дадена в прокуратурата и Фикрет беше арестуван. Дали е той или не, няма значение, от негова страна първо беше нарушено "споразумението". Защо Лютфие после да мълчи, след като Фикрет е арестуван?! И тук е ролята и на Мехмед. Той вече знае доста неща по този повод и ако се остави АКадир да го "води" за носа, толкова по-лошо за него. Ако позволи нещо да се случи или на Фикрет или на Лютфийе или на Керем Али заради всичко това, то това ще бъде още една голяма вина върху него. Той трябва да следи и АКадир, и Вахап.
Лека нощ и от мен! И аз благодаря за коментарите и разясненията и компанията! Yellow Heart

# 611
Добър да е деня на всички! Flowers Hibiscus

Рейтингът на вчерашната серия за съжаление много е паднал. Епизода беше интересен, но явно е повлиян от напускането на Селин Й. и на Селин Г. Cry

# 612
Здравейте! Animal Bee

„Имало едно време в Чукурова“, 123 еп, фрагман 1, рус. суб.
https://vk.com/turkiee?w=wall-46308288_257529

Много се чудих защо на Фикрет му беше необходима сцената със запалването на Абдулкадир? Когато научи истината за смъртта на Фекели, той тръгна разярен с думите, че е убиец, потърси и след това проследи Абдулкадир, може би в гнева си веднага след това щеше да реагира и крайно, но се съмнявам. На Лютвие Фикрет каза, вече овладян, че наказанието на Абдулкадир ще бъде от правосъдието, вярвам, че той мисли така. И все пак, Фикрет организира палежа, воден от разказа на Зюлейха пред болницата и от всичко, което той е чувал и знае от самия Йълмаз. Сега мисля, че Фикрет пресъздаде сцената с палежа с друга цел.
В първата част, след като изслуша лъжите, а после измислиците на Абдулкадир, Фикрет стреля в посока на Абдулкадир, това беше изстрел-заплаха за бъдещото наказание за смъртта на Фекели. Съществена обаче за Фикрет беше втората част, която възпроизведе някогашната сцена Йълмаз – Демир. Подсказката на Зюлейха беше с намерение да не стане Фикрет убиец, но самият Фикрет използва тази стара сцена с друга цел. Струва ми се, че Фикрет се постави в позицията на Йълмаз: Йълмаз справедливо наказва Демир – Фикрет разказа подробно причината, докато Абдулкадир го гледаше с неразбиране – абсолютно неясен за него е този разказ. Докато Фикрет е на мястото на Йълмаз, Абдулкадир е на това на Демир: наказвайки Абдулкадир за едно, Фикрет наказва Демир за друго, вината на Абдулкадир зарежда Фикрет с гняв, който Фикрет излива мислено върху Демир.

Какво е другото? Фикрет дойде в Чукурова, за да накаже Демир за стореното от бащата – изпрати със задача Юмит, която трябваше да раздели Зюлейха и Демир. Това не стана, а Демир го призна за брат – така отмъщението беше потушено, Фикрет получи това, за което отмъщаваше. Вече брат, Фикрет се влюби в Зюлейха. Сега Демир е отново негов враг с това, което му даде – братството, което сега обаче му пречи за любовта. Това знаят всички, а Хакан получи преднина и не пропуска да казва на Фикрет с ирония, че той е брат и да го пита дали е казвал на Зюлейха, че я обича, докато Демир е бил жив. Точно този въпрос ми се струва, че решава Фикрет с възпроизводството на страта сцена. Изстрелът беше за Фекели, но самият пожар, изпълнен по абсолютно същия начин, както някога Йълмаз, е средство за самия Фикрет да „запали“, да накаже Демир, който му затвори пътя към Зюлейха. Това е удобният момент – Зюлейха се отказа от брака с Мехмед, пожарът и преживяването на гнева на Йълмаз заедно с гнева на Фикрет, вероятно освободиха Фикрет от задръжките на брат и виждаме във фрагмана, че той вече се обясява в любов пред Зюлейха.
Сега имаме двама отмъщаващи на Демир, които се борят за сърцето на жена му. Двамата вървят в обратна посока: докато Мехмед иска да забрави отмъщението и Хакан и да остане само с любовта, то Фикрет се върна отново на пътя на отмъщението, но вече не чрез друга жена – Демир отдавна не е жив, сега Фикрет отмъщава сам с любовта си към Зюлейха. Когато влезе в стаята на Абдулкадир и жената, върху черната маска на Фикрет ясно се видя пръстена на отмъщението – същинската цел на акцията с пожара. Докато на ръката с пистолета, който направи изстрела, е пръстенът на Фекели.

Изстрел за Фекели и запалване на Абдулкадир/Демир: Фикрет следва разказа на Зюлейха за въздържане от убийство, но преработи наказанието с огън заради себе си: освободи се вътрешно от ограниченията на  братството. Фикрет няколко пъти тръгваше към Зюлейха да и каже, че се е влюбил в нея: в деня на годежа с Бетюл, с Четин в нощта с наркотиците - сила имаше, само когато е пил, но едва сега, когато тя се отказа от Мехмед, а на Фикрет беше казала, че се е принуждавала да обича Демир и значи сърцето и е свободно, на Фикрет му пораснаха крила и е споделил чувствата си. После го виждаме да страда на мястото, където страдаше и след като разби паметника на Аднан или може би след като сподели на Фекели, че е син на Аднан. Зюлейха го гледа със съжаление.  

Мехмед следва Йълмаз, такъв, какъвто го описа пред него Зюлейха: Йълмаз никога не се е отказал  от любовта.

Старата традиция в Чукурова не е толкова стара. Сега е удобно да започва от Йълмаз, но по времето, когато още отмъщаваше на Демир, Фикрет също обичаше да си играе с огън.

Не знам дали има друг, който да мисли като мен, но аз виждам и комедийни елементи в тази история. Чакам кога Демир „ще се върне“ и как ще бъде развързана цялата тази бъркотия. А и още нещо: Зюлейха е била жена и на Йълмаз, а той я остави на Демир. Grinning

Последна редакция: сб, 05 фев 2022, 11:43 от vanja@

# 613
Привет!
Ваня, благодаря за фрагмана! Flowers Bouquet
Фикрет, за разлика от Фекели на младини, призна любовта си. Но мисля, че отново тръгва по грешен път - да отмъщава на мъртвия Демир. Нима забрави, че отмъщението му беше причина за смъртта на Юмит, Севда. И той ли като Зюлейха ще измисли нов прочит на миналото и ще каже "станах насила брат на Демир". Поне във вестника ще му е трудно да публикува обява, че се отказва от Демир, защото братството им е без официален документ.
Демир със сигурност "ще се върне" - има снимка и тя някой ден ще се появи на бял свят. Освен че ще разкрие самоличността на Хакан, ще проговори и за нещо много по - важно -  приятелството за което никой не знае. Когато Демир разказа на Фикрет за Хакан, спомена само съдружието им. След смъртта му "се появи" Хюля и тайната им любов. Липсва началото, коренът откъдето започва историята. Засега само Хакан има шанс да разкаже всичко както е било.

От Хюля - "Тарсус. Обедна почивка, сякаш времето е пролетно".

Дали там са снимали днес.

Ибрахим във френски ресторант в Кайсери

и хотела в планинския курорт.

https://www.instagram.com/p/CZmlYaaNzH1/

Mурат Ю. край печката с дърва, печените кестени и чайника

# 614
Привет на групичката! Animal Beetle
Ваня, благодаря за фрага! Flowers Hibiscus Лучия, благодаря  за коментара и споделените снимки! Flowers Hibiscus
Докато гледах 122-ри епизод, който  според беше много интересен, много неща ми направиха впечатление. Доста добра игра на малката Юзюм, кооято показа невероятна зрялост за възрастта си. Как мисли за баща си да не го натъжава. Много умно дете. Дълбоко впечатление ми направи как забеляза, че Хакан дърпа за ръката Зюлейха и смята това за лоша и нередна постъпка, което означава, че най-вече Сание се е погрижила момичето да изгради правилна преценка по отношение на това, кое е редно и кое не в  отношенията между хората. Дълбоко впечатление ми направи как майсторски Четин пресъздаде мъката от загубата на Гюлтен. Как лека-полека Гафур се превръща в  отговорен родител, защото я няма вече Сание, която да поема отговорността за цялото семейство. Както каза малката Юзюм докато разказваше на Зюлейха, Сание и Гафур, които били заедно от 20 години  са порастнали заедно.  По думите на Гафур тя буквално го е отгледала.
Дадоха  нагледен пример колко е важно не да гледаш, а да виждаш и не да слушаш, а да чуваш какво ти говорят,  особено в онази сцена със сина на Чолак когато дойде в Хуулар да раздава баклава на хората. Каква ирония, на фона на Фикрет и Мехмет, дошли да раздават на хората храна от първа необходимост и играчки. Когато  Мехмет разказа как Зюлейха е поставила на място Чолак, Фикрет му отговори: "Такава е Зюлейха. Знае и какво иска, знае и какво не иска." Мехмет добре е слушал какво му говореше Зюлейха и сега прави всичко по силите си да си я върне чрез малки жестове и наблюдение отстрани. В никакъв случай не забравям и останалото, което си чака времето, за да излезе наяве. Тогава е интересно какви ще му бъдат аргументите. Тогава ще трябва да отговори и на въпроса като е знаел що за човек е Акадир защо е вървял редом с него? Дали тогава ще може да й разкаже цялата истина?
Да видим и как ще им се изкривят физиономиите на Шермин и Фюсун когато  Лютвие стане  общински съветник и най-вече ако знаят, че лично кметът й е предложил да се включи в местните избори.
Лучия, и на мен ми се иска да се върнат назад към историята с приятелството на Демир с Хакан и времето на съдружието им, но да видим.
А сега за фрага. Фикрет видя, че мястото в сърцето на Зюлейха е вакантно, събра смелост и й се обясни в любов, но как ще реагира тя ще видим в епизода. Стана точно това, което предвидих, че Вахап ще отвлече Зюлейха, а Мехмет ще се намеси в сюблимния момент и ще я спаси. Дано не прострелят пак нито един от двамата, че няма епизод, в който някой да не е известно време прекарал в болницата.

Общи условия

Активация на акаунт