Имало едно време в Чукурова | Великолепният Век, Кьосем и други исторически сериали №23

• 22 470
  • 731
  •   1
Отговори
# 615
Якут Flowers Hibiscus, бързо ги лекуват, най - дългите клинични пътеки са до два дни и който оживее Grin Някои още не са посещавали болницата. Wink Сега пак гледах фрагмана, Йозхан стреля, Хакан леко залитна и сякаш Зюлейха го подпря.
Това за Лютвие на избори е новина. Тази година общинска съветничка, догодина кметица. Hands V Затова в конака останаха само Фадик, Джеврие и Азизе. Ако някой реши, може всички вкупом да ги изнесе заедно с децата.
Дана се възмути, че Зюлейха даже не затвори вратата, а аз си мисля, че нарочно я оставят отворена - да има екшън, да не им е скучен животът и да проверят кой ще се втурне първи да ги спаси Wink

# 616
Лучия, на 45-та минута от филма, когато Лютвие отиде на среща при кмета, тя си помисли, че са я повикали заради органинизацията на фестивала. Кмета каза,  че я  кани да участва в изборите като кандидат за член на общинския съвет.  Той я поканил  за да  разбере какво какво й е мнението. Лютвие много се  изненада и каза, че е много почетна позиция и че не знае дали ще се справи. Кмета и жената с нея, която мисля беше от екипа, с който подготвят фестивала я подкрепиха и аз мисля, че ще приеме.
А между другото кмета имали си кметица? Дали и там няма да има нещо? Аз отдавна си мислех, че ще се появи някой кандидат за нея и това ще е кмета.  Grinning
А що се отнася до фрага и на мен същото ми направи впечатление. Ако прострелят Хакан, как тогава двамата ще се измъкната оттам? Ще видим вече с втория фраг!

# 617
Хубава неделя! Animal Bee
Лучия, в началото е приятелството, точно това е интересното: как от приятелство се е стигнало до отмъщението. За Демир Хакан е бил „най-добър“ приятел, но бил ли е такъв и Демир за Хакан и какво е сложило край на това приятелство...много въпроси остават засега без отговор. Моето очакване е, че до финала те трябва да бъдат изяснени и Зюлейха трябва да примири стария приятел Хакан с Демир, както и брата Фикрет с брата Демир. Ако любовта на Хакан е искрена, аз мисля, че тя стана такава, той трябва да разкаже историята каквато е била, и ако трябва - да се разкае; ако Демир е бил виновен, вместо паметник, ще сложат още един камък върху гроба му.

В началото има две много сходни двойки брат и сестра: Хакан и Хюлия, първо, а след тях – Зюлейха и Йълмаз. Погледнато от сегашния момент, двете двойки ми приличат на два поредни опита на Демир за едно и също: промяната в Чукурова. Първият е неуспешен, вторият е много труден, защото „сестрата“ се оказа жена на „брата“. Но точно това направи Йълмаз активен участник в промяната – какъвто в първата двойка би бил Хакан, стопанската дейност на Йълмаз в Чукурова е по пътя към Зюлейха. Когато обаче промяната е извършена и бурните страсти бяха затихнали, в Чукурова се явява Мехмед – Хакан от първата двойка, който сега иска да присвои резултата от постигнатото дотук. И не само това, той иска да сложи край на рода Яман. И в двата случая участниците са в неравностойно социално и материално положение: богатият местен човек Демир се влюбва в бедна девойка и това върви към скрепяване в брак, а братът/приятел има качества, а в случая на Хакан – и образование, за да се извърши промяната в Чукурова. Какво е провалило първата възможност? Демократизирането на обществото е съществена страна на промяната. Даже си мисля, че отворената врата на конака използват като знак за това; когато човек застава пред затворена врата, му казват, че не е за това място, т.е. има разделение. 

Моето предположение е, че в основата на проваленото приятелство и пропуснатата възможност стои социалното неравенство. Предстои да разберем как Хакан е виждал това неравенство като проблем. И дали неговата дейност след връщането от Берлин не е била към бързо забогатяване с цел да бъде наравно с Демир, това е моя хипотеза: Демир е виждал промяна в Чукурова, а Хакан е искал да забогатее от Чукурова.

Във всеки случай Демир за втори път избира съпруга от ниските нива в обществото, той цени в жената други качества. И не само в избора, той унищожи сватбената снимка на принцеса Маргарита и лорд Сноудън, а така категорично показа отношението си към неравностойните бракове, а оттук – и виждането си за демократизиране на обществото. Това е, което виждаме, че се случва сега, дори и когато Демир вече го няма. Това е ролята на Зюлейха: Демир я изкачи най-високо - там, където е той, сега тя трябва да довърши започнатото от него. По този повод си спомних един разговор между Демир и Хюнкяр от еп. 2, който още тогава звучеше като отнасящ се за бъдещето, а сега виждаме неговата реализация: смесването на пластовете нарушава реда в обществото и той трудно, но все пак накрая ще бъде оправен. Хюнкяр е за статуквото, а Демир не се бои от промяната. Изминал е около един месец от пристигането на Зюлейха и Йълмаз в Чукурова, на следващия ден след разговора Демир ще каже на  Зюлейха, че иска тя да остане тук, с него. Този разговор се провежда доста години след историята на Демир с Хюлия и Хакан. Ще бъде интересно, когато разберем какво в дейстителност се е случило, да съпоставим историята за събитията, която ще научим, с разбиранията на Демир, изказани в този разговор по повод вече на Зюлейха. Тогава ще можем да преценим дали Хакан е пропуснал възможността да бъде съучастник на Демир на мястото на Йълмаз в промяната на Чукурова, а сестра му – господарка на Чукурова, на мястото на Зюлейха.

„-Колко красиво поднесе таблата, нали? Нека нашите момичета вземат пример. Образование няма, но всичко умее. И се държи много добре.
- Тя е от Истанбул, майко, затова.
- Но е прекалено добра за прислуга.
- Прислугата ли унижаваш? Ти си много справедлив човек, изненадан съм.
- Какво общо има справедливостта, синко? Това е жизнен опит. Всеки трябва да си знае мястото. Прислугата своето, а господарят трябва да знае своето място.
- А ако не го знаят?
- Ако не го знаят, редът ще бъде нарушен. А ако бъде нарушен реда, няма да можеш да го оправиш.
- Опитваш се да ми кажеш ли нещо, майко?
- Казах това, което исках да кажа, синко. Разбирай го както искаш.“

Якут, кметът си има кметица. Grinning  Демир каза веднъж на Зюлейха тя да се кандидатира за мястото на кмет. И на мен ми е интересно как е отговорила Зюлейха на Фикрет; Фикрет може да се окаже най-голямото нейно дете. Сцените с Фикрет са винаги пред вратата на конака: с майка си като дете; тук Демир го призна за брат; тук Фикрет се обяснява в любов. Демир му отвори вратата, но има правила как да влизаш и когато вратата е отворена.

# 618
„Имало едно време в Чукурова“ 122 еп., бг. суб.
https://vk.com/club113691288?w=wall-113691288_206405
https://ok.ru/video/3186331945668
https://my.mail.ru/mail/evavili/video/16/541.html
С благодарност за превода и субтитрите! Flowers Bouquet

# 619
Здравейте Flowers Hibiscus
Благодаря за всичко споделено, за фрагмана и за превода на серията! Flowers Bouquet
Моето усещане за миналото между Демир и Хакан, за партньорството и предполагаемите цели и чувства на Хакан съвпадат с тези, които Ваня е коментирала.
Цитат
...Моето предположение е, че в основата на проваленото приятелство и пропуснатата възможност стои социалното неравенство. Предстои да разберем как Хакан е виждал това неравенство като проблем. И дали неговата дейност след връщането от Берлин не е била към бързо забогатяване с цел да бъде наравно с Демир, това е моя хипотеза: Демир е виждал промяна в Чукурова, а Хакан е искал да забогатее от Чукурова...
Точно така си представям и аз нещата.
Хакан е искал бързо да забогатее и то - да забогатее от Чукурова. А, бързото забогатяване е свързано прекрачване на закони, правила и често пъти и на неписани такива. Предполагам, че Хакан е започнал да използва незаконни модели и може би се е свързвал и с мошеници и т.н. Демир не е искал да допусне такова нещо и е усетил, че ще се въвлече в незаконни действия. Оттеглил се е и е приключил и отношенията с Хюлия. Възможно е и Хюнкяр да е знаела или да е разбрала. Възможно е ситуацията да е коментирана между двамата и да са търсели решение. Интересен е фактът, че точно тогава се появява Филиз - от богат род и не само се появява, но и бързо е сключен брак между нея и Демир. Демир е имал чувства към Хюлия, искал е да се оженят, но изведнъж нещата се преобръщат и той се съгласява на брак с Филиз. Надали толкова бързо е разлюбил Хюлия. Тук има нещо и то може да е свързано с дейсността и поведението на Хакан като съдружник и приятел на Демир. Имало е спор, побой и т.н. и това е имало отношение с бизнеса, защото Хакан не знаеше за връзката Хюлия - Демир. Ще бъде интересно да узнаем.
За изгорената снимка от Демир: все си мислех, че Демир изгаря тяхната сватбена снимка с Филиз. Даже навремето коментирахме точно това: преди Зюлейха, той "изгаря" миналото си с Филиз. Като Филиз е също символ на брак между еднакви по социална принадлежност хора; тя е била наследница на богат род, както и Демир. Изгаряйки тази снимка, той не само изгори миналото с тази жена, но и идеята за брак само между социално равни. Thinking
За Фикрет аз имам по-различно отношение. Аз не мисля, че той отмъщава на Демир: Фикрет приключи с отмъщението още когато реши да купи годежен пръстен за Мюжгян и беше съгласен да се преместят в Истанбул. Това, че Фикрет се влюби в Зюлейха и сега й се обясни в любов няма връзка с Демир. Това са чувства на Фикрет и Демир няма отношение към тях. Фикрет се влюби в Зюлейха след смъртта на Демир и сега й се обяснява в любов месеци след смъртта на Демир, когато Зюлейха е вече вдовица от известно време. Зюлейха каза на Фикрет, че се е "насилвала" да обича Демир, а сега отхвърли Мехмед. Така че, Фикрет има своето право да й сподели чувствата си. Аз лично, не мисля, че споделяйки любовта си и обичайки Зюлейха, Фикрет отмъщава на Демир или че се връща на пътя на отмъщението, защото в крайна сметка, Зюлейха не е ничия собственост, Демир е мъртъв, а тя е още млада и Фикрет има правото да опита своя късмет. Зюлейха стана жена на Йълмаз пред Бог и имат син от тази връзка; Фикрет знае, че Зюлейха обичаше Йълмаз и той нея, но това няма как да е пречка в сегашната ситуация, когато Йълмаз е мъртъв. Защото, ако Фикрет отмъщава на Демир чрез изказването на любовта си към Зюлейха, то той отмъщава и на Йълмаз. Защото, макар и Зюлейха да не носи фамилията на Йълмаз, то те имаха споделна и силна любов и фактът, че Зюлейха не е Аккая и омъжена за Йълмаз е смъртта на самия Йълмаз.
Нека не забравяме, че и в БГ в миналото и в Турция (дори и сега в някои региони) има традиция, вдовицата да бъде омъжвана за брата на починалия. Или най-малко: брата на починалия се грижи за семейството на вдовицата и играе ролята на глава на семейството й. Аз си мисля, че Фикрет вече отдавна е осъзнал, че отмъщението му спрямо Демир беше неправилно и лишено от смисъл - та, Демир и той е бил още дете; няма как едно дете да отговаря за греховете и грешките на баща си. Фикрет осъзна своята емоционална рана и слабост и продължи напред. Сега, просто той се влюби в Зюлейха и я обича не по-малко от Хакан/Мехмед, но любовта му е несподелена.
Ситуацията с Хакан и любовта му е доста по-сложна. Хакан има тайни и то много и въпреки, че любовта му е искрена, възникват много въпроси. Зюлейха обича Мехмед Кара, но Мехмед Кара не е Хакан.  Ще гледаме и ще видим.
Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 15:56 от dana78

# 620
Дана, разсъждаваме различно по много отделни, но важни въпроси, затова изводът, който правим, е различен.
Фикрет дойде в Чукурова, за да отмъсти на Аднан, но понеже Аднан не е жив, отмъщението насочи към Демир. Ориентира се и видя слабо място в двойката Зюлейха-Демир, и изпрати при Демир Юмит – планът е на Фикрет. Никакъв пръстен не може да спре действието на неговото отмъщение, независимо, че Фикрет се е влюбил и е разбрал, че на иска да отмъщава. Отмъщението действа чрез Юмит. Ако Фикрет искаше да се откаже от отмъщението, трябваше да каже пред Демир и Зюлейха, че той е изпратил Юмит и че самият той се оттегля. Иначе последиците: напрежението, което неговият план донесе в семейството на Демир, което се опитваше да си стъпи на краката, смъртта на Севда, на Юмит, на Демир – всичко си остава на сметката на Фикрет. Това е съпоставимо с Мехмед, който иска да се откаже от Абдулкадир и действията, съпътстващи идването им в Чукурова преди Мехмед да се влюби, които обаче си остават и на сметката на Мехмед. Този план на Фикрет предвиждаше разпад на семейството на Демир и после двамата с Юмит „да си вземат, каквото им се полага“. Все пак Демир с Лейля беше предвидено да си остане и така родът да продължи, затова това е едно частично отмъщение в сравнение с това, което би станало, ако заявената сега любов от Фикрет завърши с брак със Зюлейха. И тук не е важно как ще бъде наречено това, важни са резултатите: ако сега двамата сключат брак, Зюлейха и децата ще приемат фамилията Фекели. От това по-голямо отмъщение към Демир няма, защото това ликвидира не само семейството му, но и рода му. Любовта на Фикрет се ражда на същата пътека, по която приживе на Демир отмъщението на Фикрет не успя; сега отмъщението продължава.
Женитбата на вдовица за брат идва от класическия патриархат. Практиката цели оставането на децата и богатството в семейството и рода, при кръвните роднини. Първо, в нашия случай, това няма да стане, защото Зюлейха и децата от Яман ще станат Фекели, тъй като братството с Демир е в духовна форма. Т.е. тук тази архаична практика изобщо няма защо да бъде намесвана. И второ, този сериал разказва за промяна в обществото, която се разделя с точно такива практики: много са случаите, в които ни показват навлизане и създателите на сериала защитават равнопоставеност на кръвното и духовното свързване между хората: духовно родителство, духовно братство, брак пред Бог. Позоваването на тази остаряла практика е в обратна посока на това, което утвърждават за едно модернизиращо се общество, за да се позоваваме ние на нея.
Ако Фикрет сключи брак със Зюлейха, това ще бъде отмъщение не само към Демир, но и към Йълмаз. Фикрет е свидетел на това, че Йълмаз остави Зюлейха и Аднан при Демир: негова беше преценката къде да ги остави. Йълмаз отказа да стане син по закон на Фекели, а последните му думи бяха към Демир – на него той повери най-скъпото си. Ако Йълмаз искаше, той можеше да ги остави на Фекели: Зюлейха и Демир в този момент бяха в процес на развод, щяха да се разведат – едва ли щяха да нарушат волята му, и тя и Аднан  щяха да бъдат Фекели. Любовта на Фикрет, която може да завърши с брак, би ги направила сега Фекели, но това няма да отговаря не само на намеренията на Демир, но и на тези на Йълмаз.
За да не бъде отмъщение, Фикрет трябва да събере тези, които присъстваха при обявяване на братството, и да се откаже пред тях от Демир. Това много ще се хареса на Зюлейха! Има духовна свързаност, която се потвърждава и от законови действия: осиновяването, приемното бащинство, но нито това братство, нито Фекели като баща на Фикрет са потвърдени от някакви законови действия. Те остават и след смъртта. След като го погребаха, Фикрет нарече Демир „брат“. Смъртта не слага край нито на братството с Демир, нито на бащинството на Фекели. Разбирам го, че е влюбен, но тогава Фикрет не е трябвало да приема братството от Демир; любовта към Зюлейха е предателство на братството.
От двете страни на Зюлейха аз виждам двама мъже: Хакан и Фикрет, били свързани чрез духовна връзка с Демир: приятелство и духовно братство. Който и от двамата да бъде със Зюлейха, независимо от пламналата любов в хода на отмъщението, ще бъде - ще продължи да бъде, в ситуация на отмъщение към Демир, защото в единия случай тя ще стане Фекели, а в другия – Гюмюшоолу. За мен е изключено създателите на сериала да допуснат това.
Когато бъде силна, Зюлейха ще е и свободна, както и каза Фекели, тя ще реши с кого ще бъде.

Интервю с Алтан Гьордюм:
https://www.atv.com.tr/haberler/2022/02/07/usta-oyuncu-altan-gor … dizi-tvye-anlatti

# 621
Привет! Animal Bee
Имаме 2-ри фраг:
Зюлейха: Мехмед, излезна пред мен на базара, пресече ми пътя. Каза ми: "И докато спиш си много си красива!"
Гледал ме е докато спя, Мехмет.
Вахап: ... още веднъж.
Мехмет: Ако още веднъж доближиш Зюлейха ще те убия!
Вахап: Известният Хакан Гюмюшоглу -  Мехмет Кара!
Мехмет: Ако с теб се беше случило нещо, нямаше да си простя, Зюлейха!
Зюлейха: Мехмет, Абдюлкадир е убил Али Рахмет Фекели. Имаш ли нещо общо с това престъпление?

https://www.youtube.com/watch?v=9FX9_hCu1Ic
По повод на Вахап се сетих за една турска поговорка: " Когато гърбавия влезне в  гроба се  изправя!" (Kambur mezara girince düzelir.) Joy И без това Акадир каза, че  не е  за лудницата, а него само гроба го оправя, но той взе че го потвърди. Сега Хакан ще го смачка като гнида, даже онзи гнусен Хашмет няма да го спаси от ръцете на Гюмюшолу. Аз друго си мисля - как изведнъж забързаха действието. Най- накрая Зюлейха да попита онова, което очаквах да се случи - да застане срещу Мехмет и да го попита има ли нещо общо с убийството на Фекели, пък то току виж и цяло Чукурова ненадейно ще научи за истинската самоличност на Мехмет Кара от Вахап лудия. Не си го представях по този начин, но аз не си представях и смъртта на Демир да е толкова нелепа. Явно има още с какво да ни изненадат. Grinning

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 21:19 от yakut

# 622
Привет!
Ваня, благодаря Flowers Bouquet, благодаря и на екипа за превода и субтитрите на еп. 122! Flowers Bouquet
Якут, благодаря за фрагман 2 за еп. 123! Flowers Bouquet

Ето и със суб.

https://vk.com/turkiee?w=wall-46308288_258133

За всичко споделено! Flowers Bouquet

Много бързо Вахап се саморазкри като таен посетител в леглото на Зюлейха, после разкри и истинската самоличност на Мехмет - Хакан. Зюлейха е отново с Хакан, с ума или със сърцето си реши да го приеме обратно Rolling Eyes. Много бързо са се усамотили някъде. Но и бързо го пита за убийството на Фекели. И всичко това в една серия Joy, как да не се радваш Joy
Това място не сме го виждали досега, чие ли е? Да не са отскочили до Испарта - да търсят родАта на Мехмет. Точно когато Вахап ще съобщи в Чукурова кой всъщност е Хакан. И Зюлейха пак няма да знае при кого се върна.

Якут, сега видях редакцията в поста ти. Винаги ни изненадват. Не зная как го правят, но и с логиката успяват. Вахап отдавна гореше от желание да извади истината за Хакан, Кадир го спираше, но той му се изплъзна. И Бетюл е валат, ама много. Сега с какво ще изнудва Кадир Joy

# 623
Якут, Лучия, благодаря за фрагмана, превода и коментарите. Flowers Bouquet

Зюлейха е в червена рокля; Мехмед вероятно я е спасил и любовта тръгва отново – 2 част. Heart
Част 1 завърши с отказ от брак след разкритието, че Абдулкадир е убил Фекели. Новият етап започва между разума и любовта Grinning: Зюлейха задава въпрос на Мехмед, това досега не сме го виждали. Вероятно обаче той ще я излъже, не очаквам да и каже: „Ние убихме Фекели.“
Вахап е много настоятелен към Зюлейха. Начинът, по който я хваща за ръката, може да заблуди Зюлейха, че той е Хакан Г.
Втората част от любовната история Зюлейха – Мехмед започва с крясъците на Вахап на главната, че М.К. е Х.Г. Истината за Хакан ще е краят на тази част. Засега предоплагам, че ако това стигне до нея, Зюлейха няма да вярва, защото начинът, по който Вахап я хвана за ръката, ще я накара да мисли, че Вахап е Хакан Г., още повече, че той говори за нея като красива по време на съня. Тя ще си мисли, че Вахап я е видял докато спи в хотела в Измир и после я е хванал за ръката по същия начин. Зюлейха ще има два знака, че в хотела е бил Вахап. И по-нататък ще мисли, че точно затова сега Вахап обвинява Мехмед, че той е Хакан Г. 
По кой ли въпрос са замръзналите лица на Фикрет и Мехмед? На Мехмед може би по въпроса за Фекели, а Фикрет коя ли от сцените гледа отдалече? 
Сега вече Мехмед ще бърза да се сближи докрай със Зюлейха, ще използва всяка възможност, защото времето изтича, все по-близо е разкриването на това кой е той. Мисля, че с такава цел е наета тази къща.

# 624
Ваня, сигурно хващането за ръката ще припомни на Зюлейха за случката в измирския хотел, но ако реши, че там е бил Вахап, няма ли да се запита - защо му е на него да се прави на Хакан и да я успокоява, че сметките му са били с Демир и след смъртта му са приключили. Ако наистина Вахап е бил в хотела, защо му е да се издава сега пред Зюлейха - нали тя ще каже на Хакан. Не е ли ясно, че Хакан ще му потърси сметка. И едва тогава той издава самоличността му. Ако тя приеме думите му за лъжа, много ще надцени Вахап като му припише толкова сложен план. От друга страна да, има голяма вероятност Зюлейха да не стигне до такива размишления и търсене на логика. По - лесно е да направи както ти казваш. И присъщо за нея. А въпросът е прост - с каква цел Вахап съзнателно ще се издаде, че е бил в хотела. Там с маска, а сега на главната улица застава с лицето си пред нея.

# 625
Лучия, Зюлейха и Вахап знаят различни истории: тя в Измир, той в конака. Тяхното говорене се разминава. Но опира до наблюдение по време на сън, хващането за ръка и „Хакан“. Нито тя разбира какво той говори, нито той знае какво тя мисли. Ще видим какво точно ще направят от това, което ние като фрагменти виждаме. Но може би се върви към убийство на Вахап – от Абдулкадир или Мехмед: и двамата му се заканиха, и двамата нямат интерес истината да се разкрива сега. Тази история ще им даде повод за убийство. Може би целят да се създаде заблуда, че е убит Хакан Г.?

# 626
Лучия, и аз мисля като Ваня, най-вече защото и Акадир в предния епизод в разговор с Хакан каза същото, не лудницата, а гробът го оправя Вахап. Брат му е, но и той не може да излезе на глава с лудостта, непридвидимостта и манящината на Вахап. Удобен повод " с един куршум, два заека" - хем да му затворят устата, хем да заблудят обществеността в Чукурова и онези, които се интересуват от Хакан Г. Удобно и за шефовете на истинския Хакан Г., защото каката от Анкара изрично каза, че още известно време ще се наложи Зюлейха да обича Мехмет. Вероятно заповедта идва от високо място.

# 627
Вие сериозно ли? Вахап да бъде взет за Хакан от Зюлейха и Лютвие? Да го изкарат състудент на Демир, че и в Берлин?
Ако това е сценарната хрумка нещата с рейтинга съвсем ще бъдат отървани. А от екшън сцените и любовното огнище съдя, че са сериозно загрижени. Thinking
За мен си остава неразбираема мисията на Хакан в Чукурова. Имам предвид, мисията, възложена му от разузнаването. Ако е да следи и държи под контрол Кадир, той го е отървал. Вижда се, че е отървал и Вахап.

# 628
Привет и от мен Flowers Blossom
Момичета, благодаря за фрагмана, превода и коментарите на всички ви! Flowers Cherry Blossom
Ваня, да така е...различно мнение, усещания и изводите са различни по някои въпроси, но пък и това му е хубавото Blush
Фикрет отдавна каза на Демир, че той е изпратил Юмит: стана ясно в разговора пред езерото, когато Демир го извика да поговорят за Юмит и Фикрет му разказа всичко и отговори на въпросите му; пред двамата: Зюлейха и Демир, Фикрет каза, че се оттегля: когато дойдоха в конака с Лютфийе. Фикрет беше искрен и за Юмит и за целите си и за отмъщението си. Той е "открита карта" и е такъв от доста време. Фикрет няма тайни вече, всичко е ясно за него; беше ясно за Демир в последните моменти, ясно е и за Зюлейха.
Фикрет погреба Юмит и над гроба й поиска прошка и се разкая, макар че Юмит имаше своята вина за случилото се.
Аз лично, не бих могла да "зачислявам" на сметката на Фикрет смъртта на толкова хора. Но, това си е моето мнение и усещане. За мен, съвсем общо казано: човек има пряка вина или непряка такава, която разделям на непряка с наличието на информация, предположения, действия или думи, които макар и непряко, но водят по кратък път до конкретното действие и непряка вина, чиято значимост се "размива" от времето и намесата на доста хора с техните решения, действия и емоции. Тук, в третата категория е вината и на Фикрет, за мен. И Севда и Юмит, както и Демир имаха своето дейно участие в събитията и чрез своите действия и решения направляваха случващото се в една или друга посока, върху която посока няма как Фикрет да е имал едноличен контрол.
Да, Фикрет извика Юмит, но още в началото той й постави условие: да не се влюбва в Демир. Тя не само, че не го изпълни, но и лъжеше Фикрет, че не е влюбена в Демир и следваше свой план, различен от общия. Самата Юмит беше съставила свой собствен план за действие, много различен от плана на Фикрет. Фактът, че самата Юмит разигра този нейн план, както по отношение на Севда, така и във връзка с Демир, беше една от основните причини за нейната смърт, както и за смъртта на Севда. От взаимния план да съсипят Демир или Яман, Юмит го промени за себе си: да стане Яман...така, както сега Хакан променя плана за него си.
Относно смъртта на Демир, за мен, Фикрет няма как да бъде споменат като виновник. Много "размито" е участието му и то само в първото нападение на конака; Фикрет няма нищо общо с желанието за мъст на Еркан и особено това на АКадир. Фикрет не знаеше и нямаше никаква представа че тези, с които комуникира са познати на някой си Еркан Гюмюшоолу, който е брат на Хакан Г, бивш съдружник на Демир и че този Еркан Г. е набрал на Демир, заради историята му с Хюлия. Така че, за мен, Фикрет няма никаква вина и връзка със смъртта на Демир.
Да, женитбата на вдовица за брат е част от класическия патриархат, но за съжаление, тези традиции имат своите дълбоки корени и въпреки демократизирането и модернизирането на обществото, тези традици остават в една или друга степен, дори и до ден днешен. Дали Фикрет носи или не фамилията на Яман за много хора няма значение, защото Демир го призна за брат и призна грешката на Аднан. Това за много хора е достатъчно, за да го считат за брат на Демир; други не биха го считали за такъв, защото не е законно признат и брак между Зюлейха и Фикрет не би предизвикал особена изненада, защото в крайна сметка - Фекели и Демир се помириха, Фекели обяви Демир за свой син и бранеше и името на Яман, както и това на своя род - двете фамилии не враждуват. Това, Зюлейха да стане Фекели не би било отмъщение в този смисъл, но да - би било край на рода Яман, само ако децата приемат фамилията на пастрока си. Има много случаи, когато фамилията на пастрока не се приема от децата от предишни бракове и бащи. Децата остават с бащината фамилия, а тази на пастрока вземат само неговите биологични деца.
Но, аз може би не възприемам всичко това като отмъщение, защото за мен не е важно името. Не приемам като ликвидиране на семейство или род смяната на име, защото хората са важни, а не името. Така или иначе, Лейля ще смени фамилията си Яман някой ден, когато се омъжи...но това няма да я прави по-малко дъщеря на Демир; този който ще продължи Яман като име ще е Аднан Йълмаз, който би трябвало да носи фамилията Аккая, но съдбата каза друго. Помня, че Мюжгян каза в моргата пред тялото на Йълмаз, че Керем Али ще носи с гордост фамилията Аккая, но ако се беше омъжила за Фикрет не се знае, какво щеше да реши. Йълмаз повери Мюжгян и Керем Али на Фекели, но ако имаше сватба Фикрет-Мюжгян, то и Мюжгян и Керем Али щяха да са отговорност на Фикрет, а не на Фекели. Времената се менят; събитията са динамични, хората се променят и това, че Йълмаз или Демир са взели някакво решение в един или друг момент, не значи, че Зюлейха трябва да го следва до края на живота си. Дори и Йълмаз да беше поверил Зюлейха и Аднан на Фекели, не мисля, че Зюлейха щеше да следва това желание, а щеше да направи това, което е най-добре за децата й, като те биха станали Фекели, само ако Али Рахмед ги беше осиновил и най-важното: ако имаше съгласие от страна на Зюлейха.
Въпреки, че бяха поверени на Фекели, нито Мюжгян, нито Керем Али тогава не приеха фамилията на Фекели, нито изобщо стана дума за това. Цялата тази ситуация с фамилните имена е също част от патриархалната традиция, както и поверяването на жена и деца на мъжки фигури от близкото обкръжение. Сега акценът е върху това, какво ще реши самата Зюлейха, въз основа и на разум и на чувства, а не на желание на предишни мъже и съпрузи, които няма как да са знаели, какво ще стане нататък за вбъдеще и кое би било най-доброто за самата Зюлейха в един бъдещ момент.
Когато Фикрет прие братството на Демир, той не беше влюбен в Зюлейха. Лично аз не мога да приема като предателство към Демир възникване на чувства към Зюлейха след смъртта му. Фикрет не може да контролира какво чувства, нито да забрани на сърцето си да изпитва емоции и има право да ги сподели със Зюлейха, като от нея зависи, какво и как ще се случи. Зюлейха взема решенията. Фикрет не може да направи от Зюлейха Яман -  Зюлейха Фекели без нейното съгласие и решение; това важи и за Хакан Г., разбира се. Така че, дори и мъртви - Демир и Йълмаз биха се съобразили с решението на Зюлейха; биха искали тя да е щастлива и децата им да имат баща, който е избрала Зюлейха. Надали Демир и Йълмаз биха искали Зюлейха да остане сама на 30 годишна възраст и да вехне, а децата им да израснат без баща и мъжки пример.
Но, това е моето отношение и мнение. Blush
Виждам, че сте писали. Отивам да ви чета. Grinning

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 00:14 от dana78

# 629
Якут, интересно е какво ще стигне до Фикрет. Досега той само се заканва, че ще разкрие Мехмед, но нищо не е направил. Ако дори убедят всички, че Вахап е Хакан, само идеята, че Мехмед може да е Хакан, дава много голяма възможност за Фикрет да започне нещо да търси. Фекели отиде в Испарта, Лютвие и Сание бяха там, Фикрет дори до там не е отишъл. Явно Зюлейха му е казала нещо не много оптимистично за любовта, да тръгва да търси кой е Мехмед.

Общи условия

Активация на акаунт