Отговори
# 1 860
Здравейте, моето момиченце е на 2 г и 5 м. Научи се да прескача оградите на кошарата и с цел безопасност махнахме три от пръчките и сега излиза свободно по всяко време и вече нищо не може да я спре да спи при мен и мъжа ми, а я бяхме научили да спи самостоятелно. Вече си е направо тормоз. Както си спим и бам изскача отнякъде . Не е малко бебе, а като разпери ръце и крака заема повече място от баща си в леглото.

Нормално ли е такова поведение има ли начин да я върнем за цялата нощ отново в кошарата?

# 1 861
Здравейте, моето момиченце е на 2 г и 5 м. Научи се да прескача оградите на кошарата и с цел безопасност махнахме три от пръчките и сега излиза свободно по всяко време и вече нищо не може да я спре да спи при мен и мъжа ми, а я бяхме научили да спи самостоятелно. Вече си е направо тормоз. Както си спим и бам изскача отнякъде . Не е малко бебе, а като разпери ръце и крака заема повече място от баща си в леглото.

Нормално ли е такова поведение има ли начин да я върнем за цялата нощ отново в кошарата?
Здравейте,
Поведението е нормално, тъй като децата преди 3 г. рядко могат да се справят с идеята за граници, когато те физически отсъстват.
Въпреки това, следва Вие да наложите такива, съответно да имате ясни правила - говорете много, на тази възраст децата са вербални, съответно има ясна представа от граници, правила, награди, "подкупи" и пр.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 10:05 от Рaдост

# 1 862
Здравейте.
Детето ми е на 1г3м. На една дрямка.
Първи интервал 4,5ч
Втори 7ч
Не ляга и 5 мин по-рано, трябва да са точно тези интервали.
Преди да се разместят нещата беше така:
Ставане 7ч
Сън 12-13.30/14 (1,5-2ч)
Лягане 8.30ч

Нищо в режима не се беше променило докато преди 4 дни просто се събуди в 4.30.
Помислих си, че нещо се е объркало и е еднократно.
Но тя в 7 реши да си доспи 1 час и после спа обичайното на обяд както нейния си режим.
Така вече 4 нощи.
Събужда се и иска да става, започва едно въртене.
Опитвам се да не ставаме, а да стоим на тъмно и тихо поне до 6, една от сутрините ми се получи но другите просто не успях.
Ляга в 7, не издържа. Спи до 8 и после ляга около 12.30 и спи до 14. И пак ляга около 20.30.
Случвало ми се е във времето наистина еднократно да се събуди през нощта с енергия, но повече от 1 нощ не ми се е случвало толкова рано да се буди…

Какво бъркам, какво се случи, как да го оправя?

Благодаря предварително.

# 1 863
Здравейте.
Детето ми е на 1г3м. На една дрямка.
Първи интервал 4,5ч
Втори 7ч
Не ляга и 5 мин по-рано, трябва да са точно тези интервали.
Преди да се разместят нещата беше така:
Ставане 7ч
Сън 12-13.30/14 (1,5-2ч)
Лягане 8.30ч

Нищо в режима не се беше променило докато преди 4 дни просто се събуди в 4.30.
Помислих си, че нещо се е объркало и е еднократно.
Но тя в 7 реши да си доспи 1 час и после спа обичайното на обяд както нейния си режим.
Така вече 4 нощи.
Събужда се и иска да става, започва едно въртене.
Опитвам се да не ставаме, а да стоим на тъмно и тихо поне до 6, една от сутрините ми се получи но другите просто не успях.
Ляга в 7, не издържа. Спи до 8 и после ляга около 12.30 и спи до 14. И пак ляга около 20.30.
Случвало ми се е във времето наистина еднократно да се събуди през нощта с енергия, но повече от 1 нощ не ми се е случвало толкова рано да се буди…

Какво бъркам, какво се случи, как да го оправя?

Благодаря предварително.

Здравейте,
За мен лягането вечер, съответно вторият интервал е твърде дълъг - опитайте се да изморявате повече детето, съответно и по-спокойно време преди лягане, за да свалите интервала до 6, 6 часа и малко. В същото време следва да увеличите първи интервал на поне 5 часа, за да се уравновесят нещата.
Иначе, звучи като да правите всичко добре, най-вероятно се е натрупала някаква умора и трябва да отмине.

# 1 864
Здравейте,
Дете на 1г.1месец на две дрямки. Интервалите и са 3.45 / 4:15 / 5:00.
Много трудно и бавно я будя след първата, а след втората се буди бързо, но е много крива за дълго време. Нощния сън е горе-долу добре. Има едно будене в часовете между 3:30-5:30 с плач,но когато я взема се успокоява, заспива и пак я връщам в кошарата. Има понякога дълги будувания пак в този интервал,но рядко, да речем в месеца 2-3 пъти.
Време ли е да започвам да редувам 1-2 дрямки или да изчакам още?
Благодаря предварително!

# 1 865
Здравейте , как плавно да премина към яслен режим ?

# 1 866
Здравейте,
Дете на 1г.1месец на две дрямки. Интервалите и са 3.45 / 4:15 / 5:00.
Много трудно и бавно я будя след първата, а след втората се буди бързо, но е много крива за дълго време. Нощния сън е горе-долу добре. Има едно будене в часовете между 3:30-5:30 с плач,но когато я взема се успокоява, заспива и пак я връщам в кошарата. Има понякога дълги будувания пак в този интервал,но рядко, да речем в месеца 2-3 пъти.
Време ли е да започвам да редувам 1-2 дрямки или да изчакам още?
Благодаря предварително!

Здравейте,
Вдигнете още малко първия интервал, свалете сумарния сън до не повече от 2 часа, ако случайно е повече от това, и едва след това започнете прехода. Будуването е знак, че преходът следва да е доста близо.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 10:53 от Рaдост

# 1 867
Здравейте , как плавно да премина към яслен режим ?

Здравейте,
Няма еднозначен отговор на този въпрос - зависи какъв е настоящият режим и колко различен е от този в яслата - говорете с персонала, съответно изравнете спрямо техния режим плавно, но трайно.

# 1 868
Здравейте,
Какви са подходящите интервали с 1 дрямка за дете на 18м, което вечер спи по 10 часа.

# 1 869
Здравейте,
Какви са подходящите интервали с 1 дрямка за дете на 18м, което вечер спи по 10 часа.

Здравейте,
На тази възраст бих препоръчала да следвате режим с фиксиран режим, не интервали.
Отделно, децата на тази възраст имат много различни нужди, така че ако държите да следвате интервали, наблюдавайте детето и се водете по индивидуалните норми, тъй като разликите в тази възраст могат да варират до +- 1 час

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 11:11 от Рaдост

# 1 870
Здравейте! Момче на 4г.10мес., посещаващо редовно детска градина, където продължава да спи на обяд обеден сън, въпреки че според мен отдавна няма нужда от него. Вечер обикновено не заспива преди полунощ, което прави събуждането за градина сутрин кошмарно и се влиза в спирала, в която той самия на обяд в градината търси обеден сън заради недостатъчно качествен нощен такъв. Имам ли полезен ход преди 1-ви клас? Ще бъде трета група от есента, това означава още 2 години…В държавна градина е, няма как да избягам от обедния сън там. През уикенда, ваканции, почивки НЕ спи на обяд и издържа съвсем спокойно до вечерта без да става кисел. Всеки съвет ще ми е полезен!

# 1 871
Здравейте! Момче на 4г.10мес., посещаващо редовно детска градина, където продължава да спи на обяд обеден сън, въпреки че според мен отдавна няма нужда от него. Вечер обикновено не заспива преди полунощ, което прави събуждането за градина сутрин кошмарно и се влиза в спирала, в която той самия на обяд в градината търси обеден сън заради недостатъчно качествен нощен такъв. Имам ли полезен ход преди 1-ви клас? Ще бъде трета група от есента, това означава още 2 години…В държавна градина е, няма как да избягам от обедния сън там. През уикенда, ваканции, почивки НЕ спи на обяд и издържа съвсем спокойно до вечерта без да става кисел. Всеки съвет ще ми е полезен!

Здравейте,
За жалост, освен разговори с градината - полезните ходове не са много.
Добавете спорт след градината, за да може детето да се изтощава максимално.
В трета група започват да ги будят една идея по-рано, тъй като програмата става по-натоварена.
Не забравяйте строгата рутина и слагайте детето да спи в диапазона 21:30-22:00. Не позволявайте активности след този период.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 10:55 от Рaдост

# 1 872
Здравейте!
Детето ми е на 1г. и 10м със следния стриктен режим:
Събуждане: 7.30
Обеден сън: 13.00 - 14.15
Лягане: 21.00 (слагане за сън в 20.45)
Махнахме биберон преди 3м и започна да спи по-добре. Но от месец и половина се буди с плач на 40-50мин, след това още няколко пъти до 3ч. Понякога има плач и в ранните часове. Единствено на морето спа непробудно. Не мога да разбера дали е преумора или недостатъчна умора.

# 1 873
Здравейте!
Детето ми е на 1г. и 10м със следния стриктен режим:
Събуждане: 7.30
Обеден сън: 13.00 - 14.15
Лягане: 21.00 (слагане за сън в 20.45)
Махнахме биберон преди 3м и започна да спи по-добре. Но от месец и половина се буди с плач на 40-50мин, след това още няколко пъти до 3ч. Понякога има плач и в ранните часове. Единствено на морето спа непробудно. Не мога да разбера дали е преумора или недостатъчна умора.

Здравейте,
Изтеглете с 15 минути вечерното лягане, но разбира се, уверете се, че детето се изморява добре през деня и има достатъчно дълга рутина преди лягане.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 10:03 от Рaдост

# 1 874
Здравейте . Какви трябва да бъдат интервалите на будуване преди преход към 1 дрямка? Срещнах информация , че трябва първият да е поне 04:30 , но в такъв случай следващите колко трябва да бъдат и няма ли да се събира много будуване и детето да се преумори?

Общи условия

Активация на акаунт