Отговори
# 360
Здравейте, все по-често чета за "тестване на граници", даже съвсем скоро дама беше с подобен проблем към Вас. Аз искам да задам малко по-общ въпрос - какво точно означава да бъдем настоятелни да си спазва режима и рутината в този период? Ако демонстрира изнервяне от обичайната рутина, това означава че трябва да продължим да си я правим без значене, че детето не се успокоява ли? Ако не желае да легне или да заспи трябва ли да увеличим помоща, за да "принудим" непослушкото да заспи?

Здравейте,
Тестването на границите е специфична тема, която зависи и доста от възрастта - т.е има значение дали детето е на 1.6 или 2.6.
Но по-конретно на Вашия въпрос - целта на рутината е да успокоява, не да изнервя допълнително - аз бих изменила рутината в такава, която е подходяща за възрастта, но не бих увеличила помощта за заспиване, не бих променила и часът за лягане, при твърдо утвърден такъв. Като цяло границите са нещо специфично - няма универсално решение.
Благодаря за въпроса, вкъщи това е тема на дневен ред и ми е много любима.

# 361
Здравейте. От две седмици работим по самостоятелното заспиване. Бебето е на 4 и половина месеца. Смятам, че имаме добър резултат до сега. Вече всяка вечер заспива сам. И повечето пъти през деня. Преди това много трудно заспиваше. Трябваше да го люлея половин час, а той се опъваше и ревеше. Сега заспива, като по сложа в креватчето, пускам музикалната въртележка, давам играчка за гушкане и биберон. За около 10-15 Мин е заспал, като ако се размрънка много отивам и давам биберона, което се случва 3-4-5 пъти докато заспи. Например вчера вече много му се спеше и мрънкаше много. Щом дадох биберона веднага заспа. Според вас трябва ли да махнем биберона, за да е по-лесно заспиването? Чела съм, че е силна асоциация за заспиване. И още един въпрос. Как да удължим дневните дремки? Спи по 40 Мин, 3-4 пъти, като ако сме навън с количката или е в колата може да спи и 2 часа. Вкъщи рядко спи повече от час. Не успявам отново да го приспя. Съответно ако сме вкъщи му се събират 2-2.5ч дневен сън. Вечер заспива към 19:30-20:30ч. Нощем се буди към 1ч и към 4-5ч за кърмене, като веднага заспива. Сутрин става около 6:30-7ч

# 362
Здравейте. От две седмици работим по самостоятелното заспиване. Бебето е на 4 и половина месеца. Смятам, че имаме добър резултат до сега. Вече всяка вечер заспива сам. И повечето пъти през деня. Преди това много трудно заспиваше. Трябваше да го люлея половин час, а той се опъваше и ревеше. Сега заспива, като по сложа в креватчето, пускам музикалната въртележка, давам играчка за гушкане и биберон. За около 10-15 Мин е заспал, като ако се размрънка много отивам и давам биберона, което се случва 3-4-5 пъти докато заспи. Например вчера вече много му се спеше и мрънкаше много. Щом дадох биберона веднага заспа. Според вас трябва ли да махнем биберона, за да е по-лесно заспиването? Чела съм, че е силна асоциация за заспиване. И още един въпрос. Как да удължим дневните дремки? Спи по 40 Мин, 3-4 пъти, като ако сме навън с количката или е в колата може да спи и 2 часа. Вкъщи рядко спи повече от час. Не успявам отново да го приспя. Съответно ако сме вкъщи му се събират 2-2.5ч дневен сън. Вечер заспива към 19:30-20:30ч. Нощем се буди към 1ч и към 4-5ч за кърмене, като веднага заспива. Сутрин става около 6:30-7ч

Здравейте,
Поздравления за усилията до тук. Аз лично бих оставила биберона-залъгалка, ако не е силна асоциация (т.е ако не се буди по 3-4-5 пъти и да го търси отново за заспиване). Според някои проучвания,  залъгалките намаляват риска от СВДС, затова може да започнете с постепенното премахване след 6-ти месец.  След няколко седмици може да започнете активно да учите бебето да поставя биберона само, така че намалите зависимостта от асоциацията. Но по-скоро бих махнала музикалната-въртележка като асоциация.
Дремките ще се удължат постепенно с утвърждаване на дневния режим и самостоятелното заспиване, на този етап детенце спи дълго в кола/количка, защото е имало/все още има асоциация движение, така че бъдете внимателни със съня на вън.

# 363
Благодаря Ви. За сега нощно време не се събужда да я търси. Ще опитам да махна музилната въртележка. А когато сме навън, да го будя ли ако спи например повече от 1.5ч?

# 364
Благодаря Ви. За сега нощно време не се събужда да я търси. Ще опитам да махна музилната въртележка. А когато сме навън, да го будя ли ако спи например повече от 1.5ч?

Здравейте,
Правилото е единична дрямка да не надвишава 2 часа и се стремете да няма голяма разлика в дремките, т.е просто няма как ако едната дрямка е 2 часа и другите 3 дремки да са дълги, тъй като става много дневен сън сумарно.

# 365
Не мога да повярвам, че махането на музикалната въртележка имаше такъв ефект. Тази вечер реших да не я пускам  и заспа абсолютно сам. Обикновено постоянно мрънка 15-20мин и ходя постоянно да давам биберона, а сега отидох само веднъж след 5 мин да проверя защо е толкова тихо, а той ми се усмихваше. След още 10 мин заспа без да му чуя гласа. Благодаря Ви за съвета 😊

# 366
Не мога да повярвам, че махането на музикалната въртележка имаше такъв ефект. Тази вечер реших да не я пускам  и заспа абсолютно сам. Обикновено постоянно мрънка 15-20мин и ходя постоянно да давам биберона, а сега отидох само веднъж след 5 мин да проверя защо е толкова тихо, а той ми се усмихваше. След още 10 мин заспа без да му чуя гласа. Благодаря Ви за съвета 😊

Радвам се, че съм успяла да помогна! Тишината и тъмнината винаги са огромна помощ.
Пожелавам много спокойни нощи!

# 367
Здравейте, момчето ми е на 5м и половина почти когато сме в къщи си издържа интервалите, а когато сме навън като минат час и половина и към втория вече заспива попринцип интервалите са ни 2:10-15/2:20/2:30/2:45 пробвам да го задържам буден, но той упорито си заспива днес го взех на ръце и бутах количката малко и успях да го задържа до 2 часа. Въпроса ми е как да го задържам навън буден колкото трябва Simple Smile

# 368
Здравейте, момчето ми е на 5м и половина почти когато сме в къщи си издържа интервалите, а когато сме навън като минат час и половина и към втория вече заспива попринцип интервалите са ни 2:10-15/2:20/2:30/2:45 пробвам да го задържам буден, но той упорито си заспива днес го взех на ръце и бутах количката малко и успях да го задържа до 2 часа. Въпроса ми е как да го задържам навън буден колкото трябва Simple Smile

Здравейте,
Това е абсолютно нормално - вариант е да правите повече, но по-кратки разходки, за да не му се заспива в количката, да сядате по-често на някоя пейка и да гледате света, а съвсем скоро да си правите пикници на тревата.
Количката е любимо място за сън и е чудесен вариант за сън, но бъдете внимателна с графика

# 369
Здравейте, бебето ми е на 9м. Сутрин се буди към 7:30. Първата дрямка е към 10:30, макар че още към 10 хленчи за сън, но аз гледам интервалът да е по-дълъг. След това спи около 1.5ч
Вторият сън е към 15-15:30. Вечерното лягане е към 19:30. Проблемът е, че през нощта се буди много често и ме ползва за биберон. Биберон той не хареса и продължава да не го иска. Кърмаче е, но вече е доста захранен. Основно вечер го приспива мъжът ми, но събуди ли се бебето, трябва да дам гърда и не я пуска...
Благодаря!

# 370

Здравейте,
Това е абсолютно нормално - вариант е да правите повече, но по-кратки разходки, за да не му се заспива в количката, да сядате по-често на някоя пейка и да гледате света, а съвсем скоро да си правите пикници на тревата.
Количката е любимо място за сън и е чудесен вариант за сън, но бъдете внимателна с графика
Благодаря, а в момента е в скок в растежа дали ще е от него това будене през нощта и правя мляко, а попринцип не става по това време, купих от тези бишкоти за млякото вчера и тази вечер ги правих и пак се буди по това време 00:00-1-2 часа.И на предната вечер даже будува малко, сега май пак ще е така, ще откача много се изнервям. В долната граница на нощен сън е, не мога да го задържа повече да спи сутрин, нямахме изобщо проблеми с нощта даже правеше и по 11часа сънсега едва 9-10. Общото будуване с яденето сега беше 45 мин като аз го приспах, защото вече взеда нервничи

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 02:10 от nelinna

# 371
Здравейте, бебето ми е на 9м. Сутрин се буди към 7:30. Първата дрямка е към 10:30, макар че още към 10 хленчи за сън, но аз гледам интервалът да е по-дълъг. След това спи около 1.5ч
Вторият сън е към 15-15:30. Вечерното лягане е към 19:30. Проблемът е, че през нощта се буди много често и ме ползва за биберон. Биберон той не хареса и продължава да не го иска. Кърмаче е, но вече е доста захранен. Основно вечер го приспива мъжът ми, но събуди ли се бебето, трябва да дам гърда и не я пуска...
Благодаря!

Здравейте,
Бих препоръчала да намалите асоцията сън-хранене и съответно заместване с друга, по-мека такава. Уверете се, че кърменето нощем е за хранене, а не за успокоение като за начало, както и че детенце приема достатъчно калории през деня.

# 372

Здравейте,
Благодаря, а в момента е в скок в растежа дали ще е от него това будене през нощта и правя мляко, а попринцип не става по това време, купих от тези бишкоти за млякото вчера и тази вечер ги правих и пак се буди по това време 00:00-1-2 часа.И на предната вечер даже будува малко, сега май пак ще е така, ще откача много се изнервям. В долната граница на нощен сън е, не мога да го задържа повече да спи сутрин, нямахме изобщо проблеми с нощта даже правеше и по 11часа сънсега едва 9-10. Общото будуване с яденето сега беше 45 мин като аз го приспах, защото вече взеда нервничи

Здравейте,
Зависи колко продължава периода - възможно е по-скоро да се буди по навик на тази възраст, отколкото да е в скок. Имайте предвид, че всеки навик, ако продължава повече от 2 седмици, надали е краткотраен

# 373
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте,
писала съм и преди, но забелязвам една тенденция при бебето, която не мога да си обясня. На 4++ е и от няколко дни постепенно си вдига интервалите на будуване, но не и първи интервал. Става в 5:30, като се буди по-рано, но опитвам да доприспивам, защото това будене е многократно, понякога по 4, 5 пъти на нощ. Държа я в кошарата на тихо и тъмно до 5:30. Яде около 6 ч и до 6:30 е заспала. Спи около 1:45 ч. После интервалите й са 1:50/2:00/2:00/2:10-2:15. Прави още 3 дремки и около 19:15-19:50 заспива за нощен сън. Общо 4те дремки й са около 4:30-4:45 ч. До сутринта не я вдигам за хранене.
Е ли възможно първата дрямка да е продължение на нощния сън? Този кратък интервал никак не подлежи на увеличаване, все се върти около 1 ч. Ако се запази така кратък, ще бъде ли възможно въобще скоро да мине на 3 дремки, ако счетем, че сега е на 4 такива?

# 374
Моля ви се кажете ми къде е проблема според вас. Днес отново заспа рано в 19:30 с малко по- голям интервал защото направи последно дрямка от 30 мин и после плака, че му се спи, а не може обикаляхме и с количката за 4та не и не, спи 5-6 часа без проблем в случая до към 1 през нощта и май не е гладен защото ако беше най- вероятно щеше да плаче като не му давам върти се видимо е неспокоен май не е с отворени очи, но като се разсъни ги отваря като го завъртя на една страна пак ги затваря, но пак се започва ако се унесе след 30мин-1час пак същото досега не сме имали такива проблеми. Трябва да стоя цяла нощ над кошарата. Взех го и при мен на спалнята същата работа е и там. Не знам вече какво да правя, това знак на недоспиване ли е или преумора през деня попринцип си прави три дремки по час час и нещо само днес на обяд и слетобяд бяха по 30мин и после беше кисел ама нормално.. много дълго стана но... А изабравих да напиша от поне 2 седмици от както затвърди 3те дрямки заспиваше мн бързо без проблеми, а от вчера трудно спи му се вече минава интервала и накрая започва да плаче и недоволства и заспива с триста зо ра
Допълвам: след 1 ставах до към 2:30 той си спеше само където се въртеше в 3 без нещо му дадох да яде и после спа почти 3 часа без да се размърда...

Последна редакция: нд, 24 апр 2022, 06:03 от nelinna

Общи условия

Активация на акаунт