Отговори
# 345
Здравейте, бебето ми е на 4 ++. Кърмено е . Мисля,че преминахме регресията в 3 месец. От тогава дремките станаха по 30 минути ,максимум 40. Сутрин се буди в 7:20, или в 6. Като интервалите за 4 дремки са ни 1:40,1:45,1:50,2:15. Заспива с биберон, като му пускам бял шум и му тананикам и си играе с ръчичките,за да не вади биберона. Преди заспиваше на ръце. Сега го правя само когато се изнерви много и не иска да заспи. Вечер се буди два пъти да яде- към 1 и към 6. Заспива в 21:40. Приспиването му отнема около 40 минути. Навън заспива в количката като предимно иска да го бутам, иначе се буди. Къде се нуждае от корекция дневния му ритъм? Забравих да спомена,,че на светло му е трудно заспиването.

# 346
  • Варна
Здравейте!
Нашият син е на почти 18м вече. Режимът му е:

7:00 ставане
12:15 до 14:30 обеден сън
20:00 лягане за вечер

Заспива самостоятелно в кошарата, в негова стая и на тъмно.

Напоследък обаче започна много да се бунтува като дойде време за сън. Отказва всякакви ритуали, плаче, дърпа се, рита и какво ли още не. След като го оставя в кошарата се успокоява и заспива за 5-10 мин.
Според вас дали е проблем в режима, дали наистина не му се спи или просто протестира въпреки, че му се спи? Може ли някакви съвети как да го предразположим да е по-спокоен, защото понякога го оставям разплакан в кошарата да се успокои сам и ми е много мъчно, но не намираме друг вариант засега.
Благодаря предварително!

# 347
Здравейте, бебето ми е на 4 ++. Кърмено е . Мисля,че преминахме регресията в 3 месец. От тогава дремките станаха по 30 минути ,максимум 40. Сутрин се буди в 7:20, или в 6. Като интервалите за 4 дремки са ни 1:40,1:45,1:50,2:15. Заспива с биберон, като му пускам бял шум и му тананикам и си играе с ръчичките,за да не вади биберона. Преди заспиваше на ръце. Сега го правя само когато се изнерви много и не иска да заспи. Вечер се буди два пъти да яде- към 1 и към 6. Заспива в 21:40. Приспиването му отнема около 40 минути. Навън заспива в количката като предимно иска да го бутам, иначе се буди. Къде се нуждае от корекция дневния му ритъм? Забравих да спомена,,че на светло му е трудно заспиването.

Здравейте,
4 месец е преходен, съответно е добре постепенно да разтегнете интервалите и да преминете на 3 дремки, съответно хубаво е вечерното заспиване да е не по-късно от 20:30. Приспиване от 40 минути обикновено говори, че интервалът е твърде кратък - то не би следвало да е повече от 20 минути.
Чудесно е, че детенце спи на тъмно - тъмнината спомага за синтеза на мелатонин в тялото.

# 348
Здравейте!
Нашият син е на почти 18м вече. Режимът му е:

7:00 ставане
12:15 до 14:30 обеден сън
20:00 лягане за вечер

Заспива самостоятелно в кошарата, в негова стая и на тъмно.

Напоследък обаче започна много да се бунтува като дойде време за сън. Отказва всякакви ритуали, плаче, дърпа се, рита и какво ли още не. След като го оставя в кошарата се успокоява и заспива за 5-10 мин.
Според вас дали е проблем в режима, дали наистина не му се спи или просто протестира въпреки, че му се спи? Може ли някакви съвети как да го предразположим да е по-спокоен, защото понякога го оставям разплакан в кошарата да се успокои сам и ми е много мъчно, но не намираме друг вариант засега.
Благодаря предварително!

Здравейте,
На първо място поздравления за постигнатото!
Имате чудесен режим, единствено може да промените обедния сън около 12:30, за да може ако и когато решите да го пуснете на ясла/градина неговият дневен график да бъде максимално близък до този в градината.
Променете малко ритуала, в такъв който му доставя повече удоволствие, но най-важното е да бъдете търпеливи и да не променяте чудесните навици, които имате. Детенце влиза в етап, в който упорито тества границите и най-вероятно на това се дължи протестът. В такива ситуации именно абсолютно еднаквият ритуал и ясните граници, са нещата, които могат да помогнат.

# 349

Здравейте,
4 месец е преходен, съответно е добре постепенно да разтегнете интервалите и да преминете на 3 дремки, съответно хубаво е вечерното заспиване да е не по-късно от 20:30. Приспиване от 40 минути обикновено говори, че интервалът е твърде кратък - то не би следвало да е повече от 20 минути.
Чудесно е, че детенце спи на тъмно - тъмнината спомага за синтеза на мелатонин в тялото.

А как да се справим с тези 30 минутни дремки през деня и ранното ставане сутрин? И съответно с по колко да разтегнем интервалите ?

# 350
Здравейте! Имам един малко по-общ въпрос. С бебче съм на месец и половина, което няма изграден режим и спи 3-4 пъти на ден до 5 часа сумарно. През нощта се буди 2 пъти. Припсиването винаги е предизвикателство, освен ако не сме навън. Възможно ли е това да е защото има колики и рефлукс? След всяко хранене прекарва време на шезлонга, където е по-изправен или на ръце, с надежда да не връща голямо количество храна.

Също така, след 3-тия/6-тия месец като отшумят симптомите късно ли ще е да се работи върху режима на сън? Благодаря!

# 351

Здравейте,

А как да се справим с тези 30 минутни дремки през деня и ранното ставане сутрин? И съответно с по колко да разтегнем интервалите ?

Здравейте,
Всяко събуждане след 7 е абсолютно нормално, а събуждане след 7, както е във Вашия случай е почти невъзможно,а и ненужно да бъде променено.
Дремките би следвало да се удължат сами, след като преминете към по-малко такива - това, както и ранното ставане са един от сигналите за необходимостта от преход към по-малко дремки.
Примерни подходящи интервали мога да бъдат: 1:45/2/2/2:15

# 352
Здравейте! Имам един малко по-общ въпрос. С бебче съм на месец и половина, което няма изграден режим и спи 3-4 пъти на ден до 5 часа сумарно. През нощта се буди 2 пъти. Припсиването винаги е предизвикателство, освен ако не сме навън. Възможно ли е това да е защото има колики и рефлукс? След всяко хранене прекарва време на шезлонга, където е по-изправен или на ръце, с надежда да не връща голямо количество храна.

Също така, след 3-тия/6-тия месец като отшумят симптомите късно ли ще е да се работи върху режима на сън? Благодаря!

Здравейте,
И честито бебче! Коликите и рефлуксът са две много големи предпоставки за влошаване на режима и съня на бебчетата. Опитвайте се максимално да следвате подходящите интервали за възрастта, както и нормите за сън, за да се уверите, че проблемите със заспиването не се дължат на преумора/недостатъчно умора. На този етап, разбира се, най-важно е бебчето да расте и хапва добре, а не се притеснявайте - никога не е твърде късно, или твърде рано да работите по режима за сън.

# 353
Здравейте, удобно ли е да дадете примерен режим на бебе на 1г 3 месеца?
Трябва ли на тази възраст вече са с 1 дрямка?Каква е нормата относно оптималните варианти на будуване?
Питам защото при нас сутрин около 10 е почти невъзможно да не заспи, но след обяд заспива много трудно.

# 354
Здравейте, удобно ли е да дадете примерен режим на бебе на 1г 3 месеца?
Трябва ли на тази възраст вече са с 1 дрямка?Каква е нормата относно оптималните варианти на будуване?
Питам защото при нас сутрин около 10 е почти невъзможно да не заспи, но след обяд заспива много трудно.

Здравейте, обикновено децата на тази възраст са в преходен период към 1 дрямка, т.е най-вероятно щом започва да отказва 2ра дрямка, е време да започнете постепенно да увеличавате плавно сутрешния интервал до дрямка в 11:30-12:00, но някой деца са с 2 дремки до 18-месечна възраст.

# 355
Здравейте. На година и 5 м. сме. От доста време имаме проблем с режима на съня. Никога не спи по едно и също време и се измества всеки ден с по един или два часа. Така дългоя сън постепенно се измества през деня. Като цяло будиваме два пъти по 6 часа, прави дрямка един път по 2 часа, уж нощния сън е 10-12часа, но понякога може и да е 8. Един ден се случи да спи 6 часа дълъг сън, но това не промени нещата да заспи сутринта а не през ноща. Дори да вдигам детето по рано от нощен сън то прави през деня две дрямки вместо една и пак заспива по никое време. Ако само не измести дългият сън постепенно през ноща не става по никакъв начин това да се коригира. Лошото е, че спи през ноща за седмица две а после като завърти режима не спи нощно време понякога по месец. Като цяло заспива на гърда още понеже се кърмим. Някакви идеи какво да се направи по въпроса? Подозираме, че може да има анемия, но още не е потвърдено.

# 356
Здравейте. На година и 5 м. сме. От доста време имаме проблем с режима на съня. Никога не спи по едно и също време и се измества всеки ден с по един или два часа. Така дългоя сън постепенно се измества през деня. Като цяло будиваме два пъти по 6 часа, прави дрямка един път по 2 часа, уж нощния сън е 10-12часа, но понякога може и да е 8. Един ден се случи да спи 6 часа дълъг сън, но това не промени нещата да заспи сутринта а не през ноща. Дори да вдигам детето по рано от нощен сън то прави през деня две дрямки вместо една и пак заспива по никое време. Ако само не измести дългият сън постепенно през ноща не става по никакъв начин това да се коригира. Лошото е, че спи през ноща за седмица две а после като завърти режима не спи нощно време понякога по месец. Като цяло заспива на гърда още понеже се кърмим. Някакви идеи какво да се направи по въпроса? Подозираме, че може да има анемия, но още не е потвърдено.

Здравейте,
На първо място - възможно най-бързо изключете/потвърдете вероятността от анемия.
Детето е доста голямо да бърка ден/нощ - работете върху режима и върху намаляването на асоциацията кърмене-сън. Премахването на тази асоциация не означава отбиване, а разграничаване на двете.
Също така, стремете се към график с 1 дрямка и 1 идея по-малки интервали - 2 по 6 са доста големи за възрастта.
За жалост, не мога да дам по-конкретни съвети, защото толкова изместен режим и асоциация, биха могли да се коригират само с индивидуална консултация, защото следва да се предприемат множество стъпки.

# 357
Здравейте,
Бебето ми е на 5++. Заспива за нощен сън около 20:30. До скоро се събуждаше за хранене в 6 като след това доспиваше до 7:30-8:00. През деня имаше 3 дремки- 50-60 мин. около 10:00-10:30, 1.15-2 часа около 13:30 и една кратка дрямка от 30-40мин. към 18ч. преди нощния сън.
Последната седмица обаче след храненето в 6 не успявам да я доприспя, това променя графика, който имаме до момента. Въпросите ми са:
Може ли да се удължи нощния сън?
При по-ранното ставане около 6, около кои часове е подходящо да правим дремки, за да се напаснем към новия график?
Благодаря за помощта!

# 358
Здравейте,
Бебето ми е на 5++. Заспива за нощен сън около 20:30. До скоро се събуждаше за хранене в 6 като след това доспиваше до 7:30-8:00. През деня имаше 3 дремки- 50-60 мин. около 10:00-10:30, 1.15-2 часа около 13:30 и една кратка дрямка от 30-40мин. към 18ч. преди нощния сън.
Последната седмица обаче след храненето в 6 не успявам да я доприспя, това променя графика, който имаме до момента. Въпросите ми са:
Може ли да се удължи нощния сън?
При по-ранното ставане около 6, около кои часове е подходящо да правим дремки, за да се напаснем към новия график?
Благодаря за помощта!

Здравейте,
Поздраления за постигнатото до тук.
За жалост, за някои деца обаче, 6ч. е абсолютно нормален час за лягане и понякога трудно може да бъде изместен.
Със сигурност, трябва да изместите режимът с по-ранно лягане, което би променило часа на ставане към по-късен.
На тази възраст е много рано да се говори за фиксиран график през деня - следвайте интервалите на будуване, подходящи за възрастта и така ще успеете да напаснете новия график.

# 359
Здравейте, все по-често чета за "тестване на граници", даже съвсем скоро дама беше с подобен проблем към Вас. Аз искам да задам малко по-общ въпрос - какво точно означава да бъдем настоятелни да си спазва режима и рутината в този период? Ако демонстрира изнервяне от обичайната рутина, това означава че трябва да продължим да си я правим без значене, че детето не се успокоява ли? Ако не желае да легне или да заспи трябва ли да увеличим помоща, за да "принудим" непослушкото да заспи?

Общи условия

Активация на акаунт