Отговори
# 330
Здравейте,
Синът ми е на 3+ месеца, от може би месец сам си направи режима на сън. Общо взето обичайно става между 6 и 7 сутринта, през деня има поне 4 дремки, които са между 30 и 45 минути. Вечер след 5то и в редки случаи ако има 6то хранене заспива и спи около 7 часа. Но последните дни спи между 8 и 10 часа без да става и си пропуска 6тото хранене. Това нормално ли е? Не е ли твърде рано за толкова дълъг непрекъснат сън? Тъй като през деня спи малко се старая да запълвам времето с активната гимнастика, масаж, обръщане по коремче, давам му играчки, които да хваща, пускам му музика. Но се старая да не прекалавям, но явно доста го изморявам.

Здравейте,
Не, не е рано - на 3 месеца повечето бебета физиологично са способни да спят непробудно 8-10 часа.
Разбира се, децата са индивидуални, но повечето могат да се справят без нощно хранене след 5-ти месец, а малък процент могат да имат нужда от такова до около 9-ти месец.
Може да се ориентирате за нормите на сън по тази таблица.
https://www.facebook.com/SleepyPandaConsultation/photos/a.109749 … /227320506278594/https://

# 331
Здравейте. Имам бебе на на месец и половина. Към момента не успявам да приложа никакъв график на сън. Храни се с АМ на 3ч. -3:30.,като почти никога не си изяжда цялата храна. Има дълъг сън от 7 часа ,който започва около полунощ и не става за храна, през деня две дрямки по 3 часа. През останалото време е будна и тогава я занимавам с масаж и гимнастика.
Много ме притесни снощното будуване което продължи от 18ч вечерта до 7 сутринта с около 1:30 спане за това време. Да подчертая ,че когато е будна не плаче(освен когато я заболи корема) просто си лежи и си гука.Не успявам да я приспя нито гушната,нито с люлеене,нито като я оставя самостоятелно в леглото,а ако случайно заспи в ръцете ми , в момента на оставяне веднага се буди отново. Като цяло няма повече от 12- 13ч сън за денонощие към момента и не знам до колко е нормално за новородено

Последна редакция: пт, 08 апр 2022, 16:07 от Gergana_ivanova90@abv.bg

# 332
Здравейте, имам бебе, което тази седмица става на 3м. До сега не сме имали проблеми със съня.През деня спеше добре - 2 или 3 пъти по 1-2:30ч без проблем. От около седмица - две обаче през деня спи само по 2-3 дремки по 20/30мин, така за целия ден се събират по 1:30-2часа сън. Вечер ляга около 21ч и спи до 5-6ч, след което се събужда за хранене, заспива и спи до 8:30ч.
Като се опитавам да спазвам нормата за сън и да я приспивам така че на 1:30мин будуване да е заспала, нищо не се получава, изобщо не заспива и е супер активна. Опитвам се и на два часа да я приспивам, но често без успех. Будува по над 3 часа. Често, през деня заспива след като я накърмя, на ръце и дори така пак спи по 20-30мин. След като е будувала толкова много, естествено е много изнервена. Моля за съвет какво да правя в тази ситуация!

# 333
Здравейте Simple Smile Моето момиченце е на 6.6 месеца и докато спи зъбите тракат и скърцат.Според нейната докторка това е защото детето е неврозно.Не намирам  в ежедневието то  да е нервно, а напротив спокойно. Как мислите каква може да е причината и най вече какво мога да направя за да помогна и да не се задълбочава проблема.

# 334
Здравейте, имам бебе което другата седмица прави 3месеца. Може да заспива в количката, на ръце и ако е на кеф и като я оставя  в кошарата сама си заспива. Но при всички варианти, тя се буди на 30тата минути и трябва отново да я приспя. Като сме с количката няма проблем, понеже постоянно е в движение, но заспи ли в кошарата, не може отново сама да заспи. Изпуска бибата постоянно и мята ръце и крака. Съответно седя до нея, пак пъхам бибата , повивам я, но не се получава и съответно паля взимам на ръце, за да заспи. Вече не знам какво да правя.

# 335
Здравейте. Имам бебе на на месец и половина. Към момента не успявам да приложа никакъв график на сън. Храни се с АМ на 3ч. -3:30.,като почти никога не си изяжда цялата храна. Има дълъг сън от 7 часа ,който започва около полунощ и не става за храна, през деня две дрямки по 3 часа. През останалото време е будна и тогава я занимавам с масаж и гимнастика.
Много ме притесни снощното будуване което продължи от 18ч вечерта до 7 сутринта с около 1:30 спане за това време. Да подчертая ,че когато е будна не плаче(освен когато я заболи корема) просто си лежи и си гука.Не успявам да я приспя нито гушната,нито с люлеене,нито като я оставя самостоятелно в леглото,а ако случайно заспи в ръцете ми , в момента на оставяне веднага се буди отново. Като цяло няма повече от 12- 13ч сън за денонощие към момента и не знам до колко е нормално за новородено

Здравейте,
и честито бебче!
Толкова малко бебче не бива да има такива големи прозорци на будуване - стремете се да следвате режим сън-хранене-бодърстване-сън, за да избегнете асоциация и да предлагате сън на всеки 1 час бодърстване. Сумарно дневният сън следва да е около 6 часа, а дремките следва да са 5-6 за целия ден. Когато имате 2 толкова дълги дремки, бебето успява да вземе целия сън за деня. Опитайте се да затъмнявате по време на сън и да държите максимално светло през деня, за да не се объркват деня и нощта. Също така, повиването е много добър вариант за толкова малки бебета.
По таблиците по-долу може да се ориентирате за нормите спрямо възрастта.
https://www.facebook.com/SleepyPandaConsultation/photos/a.109749 … /227320506278594/
https://www.facebook.com/SleepyPandaConsultation/photos/a.109749 … /177140967963215/https://

# 336
Здравейте, имам бебе, което тази седмица става на 3м. До сега не сме имали проблеми със съня.През деня спеше добре - 2 или 3 пъти по 1-2:30ч без проблем. От около седмица - две обаче през деня спи само по 2-3 дремки по 20/30мин, така за целия ден се събират по 1:30-2часа сън. Вечер ляга около 21ч и спи до 5-6ч, след което се събужда за хранене, заспива и спи до 8:30ч.
Като се опитавам да спазвам нормата за сън и да я приспивам така че на 1:30мин будуване да е заспала, нищо не се получава, изобщо не заспива и е супер активна. Опитвам се и на два часа да я приспивам, но често без успех. Будува по над 3 часа. Често, през деня заспива след като я накърмя, на ръце и дори така пак спи по 20-30мин. След като е будувала толкова много, естествено е много изнервена. Моля за съвет какво да правя в тази ситуация!

Здравейте,
2 дневни дремки на тази възраст са доста малко. На 3 месеца все още е хубаво да имат 4 дремки, при някой деца е възможно и дремките да са 3, но това са по-редки случай.
Спазвайте интервалите на будуване, но имайте предвид, че те са пирамидални, т.е първият интервал е най-кратък, а последният най-дълъг.
Също така - помислете освен за корекция на графика, за намаляване и на асоциациите - кърменето и люлеенето са силни такива и ако продължават и след промяна на графика, е много възможно кратките дремки да се дължат на асоциацията.
Въведете солидна рутина - както вечер, така и за дневните дремки и не забравяйте да затъмнявате стаята за сън и през деня

# 337
Здравейте Simple Smile Моето момиченце е на 6.6 месеца и докато спи зъбите тракат и скърцат.Според нейната докторка това е защото детето е неврозно.Не намирам  в ежедневието то  да е нервно, а напротив спокойно. Как мислите каква може да е причината и най вече какво мога да направя за да помогна и да не се задълбочава проблема.

Здравейте,
Скърцането със зъби се нарича бруксизъм. Можете да направите консултация с добър детски стоматолог, който може да даде по-подробни насоки.

# 338
Здравейте, имам бебе което другата седмица прави 3месеца. Може да заспива в количката, на ръце и ако е на кеф и като я оставя  в кошарата сама си заспива. Но при всички варианти, тя се буди на 30тата минути и трябва отново да я приспя. Като сме с количката няма проблем, понеже постоянно е в движение, но заспи ли в кошарата, не може отново сама да заспи. Изпуска бибата постоянно и мята ръце и крака. Съответно седя до нея, пак пъхам бибата , повивам я, но не се получава и съответно паля взимам на ръце, за да заспи. Вече не знам какво да правя.

Здравейте,

На първо място, бих препоръчала да спрете да повивате детенце - наближава максималната възраст, в което това е препоръчително (не се препоръчва след 12-та седмица или най-късно до започване на въртенето).
Трябва да работите по посока намаляване и заменяне на силната асоциация движение, която детенцето има - ако графикът е оптимален за възрастта.
Силната асоциация пречи детето да свърже циклите на съня, съответно при преминаването между тях, то търси да възстанови средата, в която е заспало.

# 339
Здравейте! Поздравления за инициативата в бг мама!

Подобно на последните майки, моето бебче преди няколко дни стана на 3 месеца.
От 10тина дни се опитваме на премахнем повиването през нощта (а междувременно сменихме и легълцето му) и съответно много му се влоши съня. С повиване преди се будеше 3,4 пъти за хранене и заспиваше веднага без протест. Сега заспива към 20 ч. и се буди 2 пъти през 2,3 часа, после обаче след 12, 1 ч. През нощта почва едно будене на всеки час. Отделно след нощно хранене плаче като го сложа в кошарата и трябва доприспиване често. В момента процедираме така: до към 3 часа не е повит и след това го повиваме, за да може да поспим, въпреки че няма съществена промяна.
Става към 5:45. През деня прави 5 дремки общо за около 3,5 часа (дремките варират от 35 м до 1 час). През деня заспива на ръце с леко подрусване, а през нощта или на ръце или сам в кошарата с биба като съм легнала до него и му държа ръчичката.

Дали има какво да се направи за нощните му събуждания и повиването?
Също ме пристеснява, че дремките през деня му са 5, а не 4.

Последна редакция: пн, 11 апр 2022, 18:30 от Mikoko

# 340
Здравейте! Поздравления за инициативата в бг мама!

Подобно на последните майки, моето бебче преди няколко дни стана на 3 месеца.
От 10тина дни се опитваме на премахнем повиването през нощта (а междувременно сменихме и легълцето му) и съответно много му се влоши съня. С повиване преди се будеше 3,4 пъти за хранене и заспиваше веднага без протест. Сега заспива към 20 ч. и се буди 2 пъти през 2,3 часа, после обаче след 12, 1 ч. През нощта почва едно будене на всеки час. Отделно след нощно хранене плаче като го сложа в кошарата и трябва доприспиване често. В момента процедираме така: до към 3 часа не е повит и след това го повиваме, за да може да поспим, въпреки че няма съществена промяна.
Става към 5:45. През деня прави 5 дремки общо за около 3,5 часа (дремките варират от 35 м до 1 час). През деня заспива на ръце с леко подрусване, а през нощта или на ръце или сам в кошарата с биба като съм легнала до него и му държа ръчичката.

Дали има какво да се направи за нощните му събуждания и повиването?
Също ме пристеснява, че дремките през деня му са 5, а не 4.

Здравейте,
Категорично трябва постепенно да увеличите интервалите, за да редицирате броят дремки, съответно така е възможно да намалеят и нощните събуждания.
За жалост обаче, не мисля е проблемът е в повиването - възможно е нещата да са съвпаднали, но или в момента бебчето е в регресия или току-що е преминало през такава и съответно говорим за силна асоциация люлеене. Намалете повиването постепенно (с леко разхлабване), но не отлагайте много във времето, тъй като такова не е безопасно след 12-та седмица или когато бебето започне да се върти

# 341
Здравейте, ако бебето ми, на почти 4 месеца, заспива в 21.30, има хранене с АМ около 2.30, 3 и в 6, 6.30 и веднага след това заспива,  сънят след 6.30 нощен ли се води още, спи до 9, 9.30, или е първа дрямка? Опитвам се да създавам режим, но нещо не се получава, защото май ни идва повече дневния сън... и през нощта детето е неспокойно, спи но се върти много, нервно спи. Опитвам се да спазвам интервалите на бодуване, но често се провалят моите планове за интервали.
Ориентировъчно спи сутрин от 6 до 9/9.30, след това към 11.30 до 14.00, после от 16 до 18.30 и вече в 20.30 почваме баня, масажче, храна и заспиване. Спи спокойно до първото хранене към 2, 2.30 и след това става ужас до 6. Въртене,пъшкане, неспокойствие със затворени очи е...( 21 градуса е в стаята, 50 процента влажност, спи с олекотена завивка,пробвала съм с по-тънко одеалце, няма промяна)  Заспива за дневния сън  сама на спалнята или в количката навън. Вечер я гушкам и като се унесе я оставям в леглото си с биба, после я изплюва и не я търси. Доста съм хаотична в обясненията си, но реално всичко  относно съня  ни е хаотично. И няма как по друг начин да го обясня. Бих се радвала да чуя Вашето професионално мнение. Благодаря предварително.

# 342
Здравейте, ако бебето ми, на почти 4 месеца, заспива в 21.30, има хранене с АМ около 2.30, 3 и в 6, 6.30 и веднага след това заспива,  сънят след 6.30 нощен ли се води още, спи до 9, 9.30, или е първа дрямка? Опитвам се да създавам режим, но нещо не се получава, защото май ни идва повече дневния сън... и през нощта детето е неспокойно, спи но се върти много, нервно спи. Опитвам се да спазвам интервалите на бодуване, но често се провалят моите планове за интервали.
Ориентировъчно спи сутрин от 6 до 9/9.30, след това към 11.30 до 14.00, после от 16 до 18.30 и вече в 20.30 почваме баня, масажче, храна и заспиване. Спи спокойно до първото хранене към 2, 2.30 и след това става ужас до 6. Въртене,пъшкане, неспокойствие със затворени очи е...( 21 градуса е в стаята, 50 процента влажност, спи с олекотена завивка,пробвала съм с по-тънко одеалце, няма промяна)  Заспива за дневния сън  сама на спалнята или в количката навън. Вечер я гушкам и като се унесе я оставям в леглото си с биба, после я изплюва и не я търси. Доста съм хаотична в обясненията си, но реално всичко  относно съня  ни е хаотично. И няма как по друг начин да го обясня. Бих се радвала да чуя Вашето професионално мнение. Благодаря предварително.

Здравейте,
Това все още е нощен сън. Имате силно изместен режим. Сутрешното ставане трябва да е не по-късно от 8ч, за да може вечерното заспиване да бъде не по-късно от 20:30.
Иначе правилно сте се насочили - детенце има твърде много дневен сън - на тази възраст трябва да има 4 или 3 дремки (с тенденция за твърдо преминаване към 3) и не повече от 4 часа дневен сън.
Правете промените по режима постепенно и плавно, за да не се стресира детенце и бъдете търпелива - промените се случват бавно, но с упоритост и постоянство, ще се случат.

# 343
в случай че дете (на 3++ месеца) спи доста в количката , трябва ли да намалим разходките, за да не надвишава 4-5 часа дневен сън?

# 344
в случай че дете (на 3++ месеца) спи доста в количката , трябва ли да намалим разходките, за да не надвишава 4-5 часа дневен сън?

Здравейте,
Да, една разходка може много да обърка дневния график. Но можетв да излезете с количката, да извадите детенце и да се гушкате на някоя пейка, да разглеждате интересни обекти, а когато стане и малко по-голямо, да си правите кратки питници на тревата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт