Отговори
# 315
Здравейте, имам близнаци на 4+++. Как се разбира ако е минала регресията? Имаха някакви будения на час, но бяха за много кратко и не много на брой. Сега си се будят на 30мин при дневния сън. Това означава ли, че още даже не е започнала?

Здравейте,
Обикновено регресията се изразява именно в чести будения. При всяко дете, тя протича различно - като поведение и като продължителност, а за щастие, има деца, които преминават много леко през тях. От описанато изглежда, че децата вече са преминали през нея, особено, ако преди това дремките са били по-продължителни.
Оптимизирайте графика, спрямо възрастта (сънят поне до 6-ти месец се гледа спрямо коригирана възраст, ако има такава) за да удължите дремките.

# 316
Здравейте, синът ми е на 4÷÷, стартирахме прехода към три дремки, но от няколко дни много трудно заспива през деня, освен ако не сме навън. Случва се за да заспи, да го слагам в количката вкъщи. Досега заспиваше общо взето лесно. Следя интервалите. Спи 3:30 - 4 и нещо часа дневен 10-10:30 часа нощен, рядко 11.
Също моля за съвет как се съчетават три дремки с хранене на 3 часа (5 дневни хранения)

# 317
Здравейте, синът ми е на 4÷÷, стартирахме прехода към три дремки, но от няколко дни много трудно заспива през деня, освен ако не сме навън. Случва се за да заспи, да го слагам в количката вкъщи. Досега заспиваше общо взето лесно. Следя интервалите. Спи 3:30 - 4 и нещо часа дневен 10-10:30 часа нощен, рядко 11.
Също моля за съвет как се съчетават три дремки с хранене на 3 часа (5 дневни хранения)

Здравейте,

Поздравления за графика на детенце. Звучи като че детенце има асоциация движение - бих препоръчала да започнете постепенно да замествате с по-слаба такава, тъй като люлеенето/движението може да бъде много силна такава. Бъдете търпеливи, преходите понякога отнемат 2-3 седмици.
За жалост, не мога да дам конкретен график с включено хранене, тъй като примерни такива прилагам само, когато детайлно познавам ежедневието на детенце, а и това не е в моята област на експертиза. Бих препоръчала обаче да следвате принципа сън-хранене-будуване-сън, за да избегнете създаване на асоциация хранене. Имайте предвид и че следване на абсолютно стриктен режим на хранене и сън с точни часове, е на практика почти невъзможен и трябва да бъдете гъвкави.

# 318
Здравейте,дъщеря ми е почти на год и 3 месеца,а от седмица спи на една дрямка. Проблема е ранното ставане- около 6 часа. Това ранно ставане започна още при плавния преход на една дрямка,независимо дали беше след ден с 1 или 2 дремки. В момента режима е събуждане към 6,лежане в кошарата/дремане до 7 без 15. Сън към 12 наобяд,2 часа (заспива за около 10тина мин),будува около 6 часа изаспива към 20:15 и 30. Общо 11.30 будуване (толкова беше и преди прехода на 1 дрямка). Заспива лесно сама,в кошарата си за около 10мин през деня и вечер. Не изглежда да е преуморена,но вечер определено е доста изморена.Не знам да има нощни будения. Как да наглася режима така,че ставането да е към 7,за да мога и да изместя дрямката към 13 часа,защото скоро ще почва ясла и режима и ще се наложи да е такъв. Благодаря много

# 319
Здравейте,дъщеря ми е почти на год и 3 месеца,а от седмица спи на една дрямка. Проблема е ранното ставане- около 6 часа. Това ранно ставане започна още при плавния преход на една дрямка,независимо дали беше след ден с 1 или 2 дремки. В момента режима е събуждане към 6,лежане в кошарата/дремане до 7 без 15. Сън към 12 наобяд,2 часа (заспива за около 10тина мин),будува около 6 часа изаспива към 20:15 и 30. Общо 11.30 будуване (толкова беше и преди прехода на 1 дрямка). Заспива лесно сама,в кошарата си за около 10мин през деня и вечер. Не изглежда да е преуморена,но вечер определено е доста изморена.Не знам да има нощни будения. Как да наглася режима така,че ставането да е към 7,за да мога и да изместя дрямката към 13 часа,защото скоро ще почва ясла и режима и ще се наложи да е такъв. Благодаря много

Здравейте,
Поздравления за всичко постигнато!
За жалост обаче, 6 часът сутрин е абсолютно нормален час за ставане за някои деца и изместване би било доста трудно, просто защото за някои деца това е норма.
Много плътни завеси/щори, които да блокират светлината и изместване на вечерното лягане не по-късно от 20ч. е възможно да дадат резултат и промяна с около 30 минути.
В повечето ясли часът за обеден сън е 12:30, не 13ч, 13ч е час за лягане, по-типичен за деца след 2-годишна възраст, така че плавно изместете дрямката до този час.
Също така, имайте предвид, че децата се изморяват доста повече в яслата, отколкото вкъщи и е възможно и сама да измести часа на ставане.

# 320
Здравейте. Детето ми е на 8м. Има три дневни дремки - в 10:00, 14:00 и 17:30ч. Продължителността им е около 40 минути, като обедната понякога продължава час и половина.
Нощният сън започва в 21:00-21:15ч. до 06:30-07:00ч.  До скоро се будеше веднъж през нощта за кърмене, но от седмица след полунощ се буди през час, два и ако не го взема да го накърмя и приспя се изправя на леглото и е 'готов за игри', сякаш се е наспал. Вода и люлеене не помагат.
Моля за вашите съвети. Благодаря предварително!

# 321
Здравейте. Детето ми е на 8м. Има три дневни дремки - в 10:00, 14:00 и 17:30ч. Продължителността им е около 40 минути, като обедната понякога продължава час и половина.
Нощният сън започва в 21:00-21:15ч. до 06:30-07:00ч.  До скоро се будеше веднъж през нощта за кърмене, но от седмица след полунощ се буди през час, два и ако не го взема да го накърмя и приспя се изправя на леглото и е 'готов за игри', сякаш се е наспал. Вода и люлеене не помагат.
Моля за вашите съвети. Благодаря предварително!

Здравейте,
Трябва да започнете преход към 2 дремки и съответно по-ранно вечерно лягане.
Също така, практикувайте повече умението изправяне и обратно сядане през деня, за да минимализирате такова през нощта.
Бих препоръчала и да внимате с асоциациите кърмене и носене през нощта, тъй като са силни и съответно, докато оптимизирате графика, може да се превърнат в навик.

# 322
Здравейте,
Кога най-късно се минава окончателно на 3 дремки? Бебчо навършва 5 месеца след  3 дни. Понякога все още имаме 4 дремки, като четвъртата е до 20 мин., когато третата приключи в 16ч. Дали 18-18,15ч. е  добър час за лягане в този преход, при положение, че има около 11 часа нощен сън и ще се събуди преди 6ч.?

# 323
Здравейте,
Кога най-късно се минава окончателно на 3 дремки? Бебчо навършва 5 месеца след  3 дни. Понякога все още имаме 4 дремки, като четвъртата е до 20 мин., когато третата приключи в 16ч. Дали 18-18,15ч. е  добър час за лягане в този преход, при положение, че има около 11 часа нощен сън и ще се събуди преди 6ч.?

Здравейте,
Принципно на 5 месеца бебетата окончателно минават на 3 дремки, но щом още има нужда от редуване дни с 4/3, не се притеснявайте, до средата на следващия месец, ще се изчисти.

# 324
здравейте,
синът ми е на 3 месеца и седмица.
сутрин става около 6 и не иска да заспи повече. Обиновено ляга вечер между 9 и 10 часа.
сутрин става към 6. има сън 7:30 -8 до 9 . след това има една дрямка 30-40 минути към 11 и ако е хубаво времето и сме навън там може да спи 2-3 часа.
проблемът ни е вечер. Забелязала съм , че през първат аполовина на деня е по "слънчево" дете и лесно заспива с бял шум, но вечер е нервен, плаче без причина и понякога приспиването отмена 2 часа. 
Лесно се стряска и няма много дъбок сън.
На смесено хранене е на около 4 часови интервали и не се е отказал от нощното такова.
Къде бъркам и какво мога да коригирам , за да подобря следобедния (18-20 часа)период и съня вечер?(буди се обикновено 12-1 и 3-4 зя ядене).

# 325
Здравейте, бебето ми е на 5 месеца и 1 седмица и имам желание скоро да й премахна биберона (използва го единствено и само за заспиване в кошарата, в количка и ерго раница заспива без, през другото време не го предлагам изобщо). Как да процедирам и какви преходни асоциации да въведа, те как отпадат после? Правя го с цел опит за по-добър нощен сън, тъй като напоследък е много накъсан и се буди на всеки 1-1,5 часа. Дневният режим също има нужда от корекции, които на този етап не мога да приложа заради режима на братята й и затова искам да опитам първо с премахване на асоциациите. Благодаря!

# 326
Здравейте,
Синът ми е на 3+ месеца, от може би месец сам си направи режима на сън. Общо взето обичайно става между 6 и 7 сутринта, през деня има поне 4 дремки, които са между 30 и 45 минути. Вечер след 5то и в редки случаи ако има 6то хранене заспива и спи около 7 часа. Но последните дни спи между 8 и 10 часа без да става и си пропуска 6тото хранене. Това нормално ли е? Не е ли твърде рано за толкова дълъг непрекъснат сън? Тъй като през деня спи малко се старая да запълвам времето с активната гимнастика, масаж, обръщане по коремче, давам му играчки, които да хваща, пускам му музика. Но се старая да не прекалавям, но явно доста го изморявам.

# 327
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте,
Синът ми е на 3+ месеца, от може би месец сам си направи режима на сън. Общо взето обичайно става между 6 и 7 сутринта, през деня има поне 4 дремки, които са между 30 и 45 минути. Вечер след 5то и в редки случаи ако има 6то хранене заспива и спи около 7 часа. Но последните дни спи между 8 и 10 часа без да става и си пропуска 6тото хранене. Това нормално ли е? Не е ли твърде рано за толкова дълъг непрекъснат сън? Тъй като през деня спи малко се старая да запълвам времето с активната гимнастика, масаж, обръщане по коремче, давам му играчки, които да хваща, пускам му музика. Но се старая да не прекалавям, но явно доста го изморявам.
Дъщеря ми започна да прескача нощното хранене горе-долу на същата възраст. Първо се будеше през ден-два, после спря. Водете се по детето. Щом му се спи, да спи.

# 328
здравейте,
синът ми е на 3 месеца и седмица.
сутрин става около 6 и не иска да заспи повече. Обиновено ляга вечер между 9 и 10 часа.
сутрин става към 6. има сън 7:30 -8 до 9 . след това има една дрямка 30-40 минути към 11 и ако е хубаво времето и сме навън там може да спи 2-3 часа.
проблемът ни е вечер. Забелязала съм , че през първат аполовина на деня е по "слънчево" дете и лесно заспива с бял шум, но вечер е нервен, плаче без причина и понякога приспиването отмена 2 часа. 
Лесно се стряска и няма много дъбок сън.
На смесено хранене е на около 4 часови интервали и не се е отказал от нощното такова.
Къде бъркам и какво мога да коригирам , за да подобря следобедния (18-20 часа)период и съня вечер?(буди се обикновено 12-1 и 3-4 зя ядене).

Здравейте,
На тази възраст, 2 нощни хранения са нормални.
Следвайте нормите за сън - интервали на будуване, общо време на будуване, брой дневни дремки и сумарно дневен сън за деня, тъй като нощният сън изглежда малко.  Осигурете подходяща среда за сън - на тъмнина и тишина, не позволявайте дрямка да надвишава 2 часа.
Имайте предвид, че на 3 месеца е хубаво вече нощният сън да се изтегли по-рано - 20-20:30 часа
Ето тук може да откриете повече за нормите:
https://www.facebook.com/SleepyPandaConsultation/photos/a.109749 … /227320506278594/https://

# 329
Здравейте, бебето ми е на 5 месеца и 1 седмица и имам желание скоро да й премахна биберона (използва го единствено и само за заспиване в кошарата, в количка и ерго раница заспива без, през другото време не го предлагам изобщо). Как да процедирам и какви преходни асоциации да въведа, те как отпадат после? Правя го с цел опит за по-добър нощен сън, тъй като напоследък е много накъсан и се буди на всеки 1-1,5 часа. Дневният режим също има нужда от корекции, които на този етап не мога да приложа заради режима на братята й и затова искам да опитам първо с премахване на асоциациите. Благодаря!

Здравейте,
За жалост, премахването на асоциация трябва да последва корекцията на режима, а не обратното, тъй като част от нощните събуждания може да се дължат на не оптимален режим, не само на асоциация, а и самото премахване може да бъде доста по-драматично, ако режимът не е подходящ.
Не мога да съм полезна и с конкретни препоръки за премахване на биберона-залъгалка, защото премахването/заместването на силни асоциации е строго индивидуално, съответно обект на индивидуална консултация.
В този пост говоря малко повече за премахването на биберона-залъгалка
https://www.facebook.com/SleepyPandaConsultation/photos/a.109749 … /208081051535873/https://

Общи условия

Активация на акаунт