Отговори
# 1 710
Здравейте, на 1г и 11м. е малкия. От 2 дни спряхме с люлеенето в кошарата тъй като всяка вечер се будеше през час.  Но сега започва да заспива само на гърда. Как да го успокоявам за да не стане и това асоциация тъй като до месец мисля да го отбивам? Заспиваше в кошарата само с люлеене. Сега заспива при мен на леглото и после го местя пак в кошарата.

Здравейте.
За жалост няма как да дам конкретни съвети в рамките на този форум, тъй като промяната/премахването на силни асоциации, каквито са всички изброени, изисква индивидуален подход и продължителна работа.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 12:55 от Рaдост

# 1 711
Здравейте! Имам бебе на 8м, което прави само кратки дневни дремки. Напоследък и будуването му е около 11ч и над. Дневният сън е около 2.30ч. Сутрешното събуждане започва много рано- около 5.30ч. Какво бихте ме посъветвали?

# 1 712
Здравейте! Имам бебе на 8м, което прави само кратки дневни дремки. Напоследък и будуването му е около 11ч и над. Дневният сън е около 2.30ч. Сутрешното събуждане започва много рано- около 5.30ч. Какво бихте ме посъветвали?

Здравейте,
Няма как да отговоря при предоставената информация - възможно е да се дължи на неправилни интервали, на шумна среда или на силна асоциация, която пречи за преминаване през циклите на съня.

# 1 713
Здравейте,

Имаме бебе на 4м и половина. Откакто се е родил има 1-2 дълги дремки. Миналата седмица успя да удължи още две, както и да направи една нощна пауза от 5 часа.
Режимът му е:
Събуждане около 7:30-8, будуване от 2 ч.
Кратка дрямка 30-40 мин
Будуване 2 ч
Дрямка 2-1.5ч
Будуване 2 ч
Дрямка 3 - 45 Мин
Будуване 2 ч
Дрямка 4-30-40мин
Има ли какво да променим? Заспиването вечер идва много късно, а това доста ме изморява, тъй като предимно аз се грижа за бебето, имам и още едно по-голямо дете и с мощните събуждания и изцеждането с помпа съм доста изморена.
Сега пак спря с дългите дремки к се буди доста нощем, може би защото съм много нервна и уморена поради семейни проблеми. Има ли как да преминем към 3 дремки или да оставим нещо друго?

# 1 714
Здравейте,
Бебе на 11седмици. От 1-2 седмици започна да спи точно 30 мин в количката и то само ако е в движение. Буди се с рев, който прераства в истерия 8 от 10 пъти, защото не успява да дозаспи. Заспиването в началото е различно, или спокоен или примрънкващ или с рев, или точно на интервала му за будуване или след това. Както и да заспи след 30 мин се буди и много рядко в следващите 15 успява да продължи да спи. Какво мога да направя, за да му удължа и направя по-спокойно спането в количка навън?

# 1 715
Здравейте. Детето ми е на 14 месеца и от няколко седмици само мина на 1 дрямка.
Сутрешно ставане - 7.00-7.30, обеден сън 13-15ч, вечерно лягане 20.30ч.
Преди спеше много добре през нощта, с редки събуждания. Последните няколко дни се буди с рев. Вече има всички зъби, с изключение на кучешките. Едната възможност е да има дискомфорт от тях, а другата - дали не й се събират много часове сън общо? Тряба ли да я будя по-рано или да намаля дневния сън на час и половина? Благодаря.

# 1 716
Здравейте,

Имаме бебе на 4м и половина. Откакто се е родил има 1-2 дълги дремки. Миналата седмица успя да удължи още две, както и да направи една нощна пауза от 5 часа.
Режимът му е:
Събуждане около 7:30-8, будуване от 2 ч.
Кратка дрямка 30-40 мин
Будуване 2 ч
Дрямка 2-1.5ч
Будуване 2 ч
Дрямка 3 - 45 Мин
Будуване 2 ч
Дрямка 4-30-40мин
Има ли какво да променим? Заспиването вечер идва много късно, а това доста ме изморява, тъй като предимно аз се грижа за бебето, имам и още едно по-голямо дете и с мощните събуждания и изцеждането с помпа съм доста изморена.
Сега пак спря с дългите дремки к се буди доста нощем, може би защото съм много нервна и уморена поради семейни проблеми. Има ли как да преминем към 3 дремки или да оставим нещо друго?

Здравейте,
В рамките на този форум не анализирам и не пресмятам индивидуални графици, но на тази възраст и с тези интервали със сигурност трябва да минете на три дремки. Интервалите не бива да са равни, а следва да нарастват пирамидално през деня. Обичайно денят е 12:30-13 часа след събуждането,т.е при ставане в 07.30, вечерният сън би следвало да е около 20:30

# 1 717
Здравейте,
Бебе на 11седмици. От 1-2 седмици започна да спи точно 30 мин в количката и то само ако е в движение. Буди се с рев, който прераства в истерия 8 от 10 пъти, защото не успява да дозаспи. Заспиването в началото е различно, или спокоен или примрънкващ или с рев, или точно на интервала му за будуване или след това. Както и да заспи след 30 мин се буди и много рядко в следващите 15 успява да продължи да спи. Какво мога да направя, за да му удължа и направя по-спокойно спането в количка навън?

Здравейте.
Не всички бебета успяват да спят добре в количка.
Хубаво е да не променяте условията и да не спирате движението около времето на събуждане и може да опитате да използвате портативна машинка за бял шум, която да спомогне за прехода.
Въпреки че предизвиква известен дискомфорт, не забравяйте, че по-хубаво от съня вкъщи, в кошарата, е най-добрата опция и сте успели да създадете чудесна асоциация.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 10:49 от Рaдост

# 1 718
Здравейте. Детето ми е на 14 месеца и от няколко седмици само мина на 1 дрямка.
Сутрешно ставане - 7.00-7.30, обеден сън 13-15ч, вечерно лягане 20.30ч.
Преди спеше много добре през нощта, с редки събуждания. Последните няколко дни се буди с рев. Вече има всички зъби, с изключение на кучешките. Едната възможност е да има дискомфорт от тях, а другата - дали не й се събират много часове сън общо? Тряба ли да я будя по-рано или да намаля дневния сън на час и половина? Благодаря.

Здравейте,
По-скоро детето е преуморено. Следва да изместите обедния сън в диапазона 12-12:30, спрямо индивидуалните нужди. Сумарният дневен сън на тази възраст е максимум 3 часа.
Имайте предвид, че обеден сън в 13 ч. е по-типичен за деца над 2 години.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 10:50 от Рaдост

# 1 719
Здравейте,

Здравейте,
Не всички бебета успяват да спят добре в количка.
Хубаво е да не променяте условията и да не спирате движението около времето на събуждане и може да опитате да използвате портативна машинка за бял шум, която да спомогне да прехода.
Въпреки че предизвиква известен дискомфорт, не забравяйте че по-хубаво от съня вкъщи, в кошарата е най-добрата опция и сте успели да създадете чудесна асоциация.
Всъщност вкъщи спи гушнат в мен, за да спи по-дълго и още не съм започнала да го оставям в кошарата, защото и там се буди много бързо. Благодаря за съвета, ще опитам с бял шум. А понякога опитвам с пелена върху количката да служи като перде, пак с променлив успех, според вас има ли смисъл да го уча така (идеята ми е ако не ме вижда да се разсейва по-малко може би и да си продължи съня).

# 1 720
Здравейте!
Синът ми е на 14 месеца.
От две седмици е на 1 дрямка.
Става в 7, ляга в 12 до 13:50/14ч. вечерно заспиване в 20ч.

Проблемът е, че от няколко вечери,  се буди с крясъци около 2ч сутринта, бунтува се при всякакви опити да бъде доприспан или да спи при нас и стои буден до 4-5ч. Не пускаме светлини, пробвали сме да му дадем мляко, пие го и пак си стои буден…
Не го мъчат зъби.
Много му идва съня ли, малко му идва будуването.. Вече не знам какво може да е..

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 13:17 от Nonsense

# 1 721
Здравейте!
Имам детенце което в началото на месеца навърши 3 г. Малко преди рождения й ден се започнаха драми с приспиването - по над час-два уговорки, всякакви неща си измисля, само и само да не легне. От 1 година посещава ясла.
Стараем се, независимо дали е на ясла или вкъщи, да я будим сутрин най-късно в 07.30-08.00.
Вечер я слагаме за лягане към 21.00.
За обеден съм гледаме да не спи по повече от 1.45 ч.
Говорих с учителките в яслата и там нямала никакви проблеми с приспиването. Но вкъщи номерата са и за обеден съм и за вечерен. Даже все по-често се случва да пропусне обедният сън.
Поне вече над 1 г. нощем като заспи и не се буди въобще, освен когато е болна.
Та, въпросът ми е - за тази възраст трябва ли да се променя нещо по режима и каква според вас би била причината за този бойкот на заспиването? Чудя се да не би да минава през някакъв скок в растежа....

# 1 722
Здравейте!
Синът ми е на 14 месеца.
От две седмици е на 1 дрямка.
Става в 7, ляга в 12 до 13:50/14ч. вечерно заспиване в 20ч.

Проблемът е, че от няколко вечери,  се буди с крясъци около 2ч сутринта, бунтува се при всякакви опити да бъде доприспан или да спи при нас и стои буден до 4-5ч. Не пускаме светлини, пробвали сме да му дадем мляко, пие го и пак си стои буден…
Не го мъчат зъби.
Много му идва съня ли, малко му идва будуването.. Вече не знам какво може да е..

Здравейте,
По-скоро му трябва още малко време да се настрои към новия режим. Бих опитала да съкратя втория интервал с 15-тина минути обаче, за да изключа преумора от новия режим.

# 1 723
Здравейте!
Имам детенце което в началото на месеца навърши 3 г. Малко преди рождения й ден се започнаха драми с приспиването - по над час-два уговорки, всякакви неща си измисля, само и само да не легне. От 1 година посещава ясла.
Стараем се, независимо дали е на ясла или вкъщи, да я будим сутрин най-късно в 07.30-08.00.
Вечер я слагаме за лягане към 21.00.
За обеден съм гледаме да не спи по повече от 1.45 ч.
Говорих с учителките в яслата и там нямала никакви проблеми с приспиването. Но вкъщи номерата са и за обеден съм и за вечерен. Даже все по-често се случва да пропусне обедният сън.
Поне вече над 1 г. нощем като заспи и не се буди въобще, освен когато е болна.
Та, въпросът ми е - за тази възраст трябва ли да се променя нещо по режима и каква според вас би била причината за този бойкот на заспиването? Чудя се да не би да минава през някакъв скок в растежа....

Здравейте,
Най-вероятно вече сънят ѝ идва много. Някои деца на тази възраст се справят успешно и без обеден сън. На този етап обаче бих съкратила плавно още дневния сън. Доста е възможно да тества и границите, затова бъдете по-твърди при правилата при лягане.
Имайте предвид, че 08 ч. е максималният час за ставане и е възможно и будуването/физическата активност да ѝ идва малко.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 12:57 от Рaдост

# 1 724
  • София
Здравейте, бебето ми навърши девет месеца и доста му се развали съня. Вечер ляга към 20 ч най-късно, после се буди за хранене към 00 ч и евентуално към 3-4 ч и след това започва през час да се буди. Окончателно става към 7 ч.

Дневният сън е точно 3 часа, разделен на две дремки - първа към 9-10 ч (едночасова) и втора към 14 ч (двучасова).

Този режим подходящ ли е за възрастта и на какво може да се дължат събужданята в ранни зори?

Общи условия

Активация на акаунт