Отговори
# 1 950
Честита Нова Година, желая здраве и щастие Simple Smile

Въпросът ми е свързан с бебчето ми на 3++ месеца. Възможно ли е да е регресия, рано ли е за нея? От няколко дни преди да й се доспи през деня, започва да плаче много, хапе си нервно ръчичките. Бързо заспива, може би 10- тина минути, но през това време едвам я удържам. Също така започна и през нощта да се буди много, отново започнахме с нощното хранене и будуване Sad А 1 месец спеше много спокойно през нощта и беше отказала нощното хранене.

# 1 951
Здравейте.
Дете на 1г7м
Беше кърмено до преди 3 седмици, когато отбих. Заспиването ставаше само на гърда. От тогава режима на сън съвсем се размести.
Спи веднъж на обяд, обикновено час и половина.
От както я отбих будува много, трудно заспива. Иначе вече спи цяла нощ, доста по-спокойно, но се наспива бързо (9часа). Заспива по различно време и за обеден сън и за нощен. Без значение, че я будя в един и същи час. Рутините преди сън са едни и същи от началото. Освен това от месеци наред детето прави страшно дълго будуване преди нощния сън. Така е от половин година. И с времето го увеличи. Въобще не са изравнени интервалите. За толкова месеци всичко опитах. Каквото и да правя, както и да въртя събуждания, интервали, часове, обеден сън - тя търси 8 часа будуване след обедния сън. И това е….

Но нещата след отбиването вече ескалират. Трудно се издържа - ляга в 10, става в 7… например вчера някак я приспах в 8, ами стана в 5 сутринта.
Опитвах да будя в един и същи час, както и да я оставя да се наспи. Опитвах да местя обеден сън с по 15 мин. Опитвах да местя нощен сън, също и да приспивам по-рано. Опитвах да уморявам детето повече или дори опитвах по-малко, ако е преуморена… всичко, което знам опитах. Безуспешно. Не знам как се излиза от този цикъл.

Моля за помощ!!!!

Благодаря предварително и се извинявам за дългото обяснение. Вече не знам какво да опитам и къде греша…

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 00:48 от MisS_Sunshine_

# 1 952
Скрит текст:
Здравейте! Честита Нова година ! Пожелавам здраве и успехи !
Детето ми е на 2 г. и 6 м. от няколко месеца насам всяка сутрин се събужда в 6:30 , 7 . По принцип ходи на ясла , като там спи обеден сън по час , час и половина , вкъщи също . Тормози ме това , че дори в почивните дни и когато си е вкъщи става рано и никой от нас не може да си почине през това време. Вкъщи обедния му сън е от 13:00 до 14:30 , вечер заспива в 21:00 -21:30 ч. Трябва ли нещо да направя или вече си е свикнал по този начин със ранното ставане . Да уточня , че преди не спеше през нощта изобщо , сега поне спи непробудно . Когато стане рано го карам да се излежаваме поне още половин - един час . Благодаря!

Здравейте и честита нова 2026! Да бъде здрава и успешна!
Всъщност 06:30-07:00 е абсолютно нормален час на събуждане при децата. Като ранен категоризираме всичко преди 06:00. Макар че на нас ни се иска да поспим до повече, рядко такъв час може да бъде изместен, просто защото е обичаен циркаден ритъм.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 11:40 от Рaдост

# 1 953

Въпросът ми е свързан с бебчето ми на 3++ месеца. Възможно ли е да е регресия, рано ли е за нея? От няколко дни преди да й се доспи през деня, започва да плаче много, хапе си нервно ръчичките. Бързо заспива, може би 10- тина минути, но през това време едвам я удържам. Също така започна и през нощта да се буди много, отново започнахме с нощното хранене и будуване Sad А 1 месец спеше много спокойно през нощта и беше отказала нощното хранене.

Здравейте и честита 2026 година! Да бъде здрава и щастлива!

Много е възможно регресията да настъпи по-рано или по-късно от 4-ти месец, но по-скоро звучи като да има нужда от леко увеличаване на интервалите. Имайте предвид, че за лесно преминаване през която и да е регресия са най-важни: точният режим и добрите навици за сън.

# 1 954
Скрит текст:
Здравейте.
Дете на 1г7м
Беше кърмено до преди 3 седмици, когато отбих. Заспиването ставаше само на гърда. От тогава режима на сън съвсем се размести.
Спи веднъж на обяд, обикновено час и половина.
От както я отбих будува много, трудно заспива. Иначе вече спи цяла нощ, доста по-спокойно, но се наспива бързо (9часа). Заспива по различно време и за обеден сън и за нощен. Без значение, че я будя в един и същи час. Рутините преди сън са едни и същи от началото. Освен това от месеци наред детето прави страшно дълго будуване преди нощния сън. Така е от половин година. И с времето го увеличи. Въобще не са изравнени интервалите. За толкова месеци всичко опитах. Каквото и да правя, както и да въртя събуждания, интервали, часове, обеден сън - тя търси 8 часа будуване след обедния сън. И това е….

Но нещата след отбиването вече ескалират. Трудно се издържа - ляга в 10, става в 7… например вчера някак я приспах в 8, ами стана в 5 сутринта.
Опитвах да будя в един и същи час, както и да я оставя да се наспи. Опитвах да местя обеден сън с по 15 мин. Опитвах да местя нощен сън, също и да приспивам по-рано. Опитвах да уморявам детето повече или дори опитвах по-малко, ако е преуморена… всичко, което знам опитах. Безуспешно. Не знам как се излиза от този цикъл.

Моля за помощ!!!!

Благодаря предварително и се извинявам за дългото обяснение. Вече не знам какво да опитам и къде греша…

Здравейте,
На тази възраст е най-добре да вървите към фиксиран режим за сън, с разлика в дните не повече от +/-30 минути.
Обмислите и работа върху самостоятелното заспиване и върху границите, които сте поставили.
Имайте и предвид, че за да сме сигурни, че един режим работи или не, той трябва да се следва поне 5 дни, т. е. обмислите дали сте били достатъчно константни в опитите си за промяна преди това.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 11:42 от Рaдост

# 1 955
Здравейте Даниела!За много години!

Минахме плавно и успешно на две дремки, обикновено ИБ са около 3ч20/30/40 мин и заспива за около 10-15мин, нощния сън 10-11ч и двете дремки около 2ч30. Това беше до скоро. От около 12-13 дни се буди в 5ч, че и в 4.30 някой път. А ако преди то слагах да спи в 20ч, сега го слагам в 19 за да има поне 10часа нощен сън. Буди се в 22ч и в 02ч, кърмя го. И денят почва в 5ч. Към 7 почва много да киселее и видмио му се спи, но не заспива, колкото и да го дондуркам, чак към 8-8.30. Дали става въпрос за скок в растежа и ще отмине този период или да променяме нещо? А също го гледам, че много се върти в леглото докато спи, преди не беше така. На 11+ месеца сме, като е роден 37+5 тоест далеч от термин, ако има значение. Личната го мери все 68см, от октомври до декември не беше мръднал,  а сега е дръпнал до 71см за две седмици сигурно (аз също го мерих вкъщи че се бях притеснила) та сигурно е такъв период.

Благодаря!

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 08:34 от InYan238

# 1 956

Много е възможно регресията да настъпи по-рано или по-късно от 4-ти месец, но по-скоро звучи като да има нужда от леко увеличаване на интервалите. Имайте предвид, че за лесно преминаване през която и да е регресия са най-важни: точният режим и добрите навици за сън.

Да увелича интервалите на будуване през деня ли? Има най- често 3 дремки през деня, между храненията за около час, понякога по- малко. Колко дремки през диня трябва да има бебче на тази възраст?

Благодаря ви! 🤗

# 1 957
Скрит текст:

Минахме плавно и успешно на две дремки, обикновено ИБ са около 3ч20/30/40 мин и заспива за около 10-15мин, нощния сън 10-11ч и двете дремки около 2ч30. Това беше до скоро. От около 12-13 дни се буди в 5ч, че и в 4.30 някой път. А ако преди то слагах да спи в 20ч, сега го слагам в 19 за да има поне 10часа нощен сън. Буди се в 22ч и в 02ч, кърмя го. И денят почва в 5ч. Към 7 почва много да киселее и видмио му се спи, но не заспива, колкото и да го дондуркам, чак към 8-8.30. Дали става въпрос за скок в растежа и ще отмине този период или да променяме нещо? А също го гледам, че много се върти в леглото докато спи, преди не беше така. На 11+ месеца сме, като е роден 37+5 тоест далеч от термин, ако има значение. Личната го мери все 68см, от октомври до декември не беше мръднал,  а сега е дръпнал до 71см за две седмици сигурно (аз също го мерих вкъщи че се бях притеснила) та сигурно е такъв период.

Благодаря!

Здравейте,
Бих намалила дневния сън плавно, първо с 15 минути, а след това, ако се налага, и с 30 минути.
Можете да вдигнете и малко интервалите, на първо време този, който издържа най-рано. П. С. Детето Ви е абсолютно доносено, а и дори да е имало нужда от наваксване на тези две седмици, които са абсолютно нормални, то се е случило още в първите месеци.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 12:10 от Рaдост

# 1 958
Скрит текст:

Да увелича интервалите на будуване през деня ли? Има най- често 3 дремки през деня, между храненията за около час, понякога по- малко. Колко дремки през диня трябва да има бебче на тази възраст?

Благодаря ви! 🤗

Здравейте,
Най-често 4, но е възможно да са и 3 дремките на тази възраст.
Да, наблюдавайте интервалите и ако има необходимост, променяйте плавно и постепенно.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 12:10 от Рaдост

# 1 959
Благодаря! Да, не е недоносен и наистина не е чак толкова далеч от термин, но споменах, ако има отношение към моментите на бърз растеж, нали се водят в определени седмици.

Отново благодаря! Ще намаля дневния съни ще увеличим будуването съответно. Има логика.

Flowers Bouquet

Благодаря!

Здравейте,
Бих намалила дневния сън плавно, първо с 15 минути, а след това ако се налага и с 30 минути.
Можете да вдигнете и малко интервалите, на първо време този, който издържа най-рано. П. С. Детето ви е абсолютно доносено, а и дори да е имало нужда от наваксване на тези две седмици, които са абсолютно нормални, то се е случило още в първите месеци.

# 1 960
Здравейте, бебето ми е на 5м точно и премина към 3 дремки преди седмица. Преходът му е труден и се наруши много и дневния и нощния сън с будения през час и ранно ставане между 6-7ч.
Показвам последните дни какъв е ритъмът му на сън и будуване като още го нагласям. Целта ми е да махна честите будения, кърмя го, но не се буди за ядене тъй като отказва като предлагам.
Друга цел ми е да фиксирам по-късен час на ставане и да удължа 1ва и 2ра дрямка, зящото дълга прави само в количка, а вкъщи по 40мин максимум. Там където е по-дълга от 40мин съм доприспивала. С е сън, К е кърмене

07.01
7:15 ставане
8:30 к
9:15-10:35 с
11:00 пюре
12:45-13:50 с
14:30 к
15:50-16:35 с
17:40 к
18:40 с и к

08.01
6:50 ставане
7:50 к
8:35-9:15 с
11:10 к
11:35-13:00
13:40 пюре
15:25-16:05 с
16:30 к

2:05/10; 2:00/10; 2:35/40; 2:10/20 нови интервали на будуване

09.01
6:20 ставане
8:00 к
8:30-10:18 с без протест
11:00 пюре и к
12:25-13:55 с в количка без протест
15:00 к
16:34-16:58 с лек протест
18:00 к
19:05 с и к

Моля за помощ къде греша..

# 1 961
Скрит текст:
Здравейте, бебето ми е на 5м точно и премина към 3 дремки преди седмица. Преходът му е труден и се наруши много и дневния и нощния сън с будения през час и ранно ставане между 6-7ч.
Показвам последните дни какъв е ритъмът му на сън и будуване като още го нагласям. Целта ми е да махна честите будения, кърмя го, но не се буди за ядене тъй като отказва като предлагам.
Друга цел ми е да фиксирам по-късен час на ставане и да удължа 1ва и 2ра дрямка, зящото дълга прави само в количка, а вкъщи по 40мин максимум. Там където е по-дълга от 40мин съм доприспивала. С е сън, К е кърмене

07.01
7:15 ставане
8:30 к
9:15-10:35 с
11:00 пюре
12:45-13:50 с
14:30 к
15:50-16:35 с
17:40 к

08.01
6:50 ставане
7:50 к
8:35-9:15 с
11:10 к
11:35-13:00
13:40 пюре
15:25-16:05 с
16:30 к

2:05/10; 2:00/10; 2:35/40; 2:10/20 нови интервали на будуване

09.01
6:20 ставане
8:00 к
8:30-10:18 с без протест
11:00 пюре и к
12:25-13:55 с в количка без протест
15:00 к
16:34-16:58 с лек протест
18:00 к
19:05 с и к

Моля за помощ къде греша..

Здравейте,
В рамките на този форум не анализирам и не пресмятам индивидуални режими, тъй като това е обект на индивидуална консултация.
Но имайте предвид, че 6-7 не е ранно ставане, а абсолютно нормално за децата, съответно следва просто да фиксирате събуждането в рамките на +/-30 минути в този часови интервал.
Интервалите изглеждат в рамките на нормалното, така че помислете и върху рутината и асоциациите за сън, тъй като събуждане на 40-та минута говори за невъзможност за сливане на циклите на сън.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 12:11 от Рaдост

# 1 962
Здравейте,
Какви асоциации и рутина биха спомогнали за сливане на циклите?
Ние също сме на 5 месеца и у дома най-често дрямките са 35-40 мин, общо 3 за деня. Много рядко успявам с тананикане и люшкане на матрачето да удължа едната до час и 40. Понякога другите 2 обаче са само докато я кърмя и пусне ли се, се събужда, а не считам че сънят по време на хранене е пълноценен. Навън по-лесно слива циклите, но с оглед на снега скоро няма да имаме възможност за дълга дрямка в количката (над час и 15-20, понякога стигаше и над 2 часа). У дома пробвам блекаут завеси и тихо й тананикам но не винаги има ефект и се притеснявам тези 3 кратки и не особено пълноценни дрямки да не й натрупват умора и да развалят режима съвсем. Нощният сън за щастие е перфектен, 10 часа от 9 до 7, заспива лесно, кърмейки.

# 1 963
Здравейте,
Какви асоциации и рутина биха спомогнали за сливане на циклите?
Ние също сме на 5 месеца и у дома най-често дрямките са 35-40 мин, общо 3 за деня. Много рядко успявам с тананикане и люшкане на матрачето да удължа едната до час и 40. Понякога другите 2 обаче са само докато я кърмя и пусне ли се, се събужда, а не считам че сънят по време на хранене е пълноценен. Навън по-лесно слива циклите, но с оглед на снега скоро няма да имаме възможност за дълга дрямка в количката (над час и 15-20, понякога стигаше и над 2 часа). У дома пробвам блекаут завеси и тихо й тананикам но не винаги има ефект и се притеснявам тези 3 кратки и не особено пълноценни дрямки да не й натрупват умора и да развалят режима съвсем. Нощният сън за щастие е перфектен, 10 часа от 9 до 7, заспива лесно, кърмейки.

Здравейте,
Гушкане, тупкане, миризма, добра рутина за чудесни асоциации за тази възраст.
Храненето и люшкането най-често са силни асоциации, но разбира се, има деца еднорози, при които не влияят.
Промяната на асоциациите е продължителен и комплексен процес, затова не се отказвайте.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 11:56 от Рaдост

# 1 964
Здравейте,  колко трябва да са ИБ за бебе на 6 месеца и 10 дни и на каква възраст се прави преход към 2 дремки и съответно как да стане по-плавно?

Общи условия

Активация на акаунт