Препарати за съдомиялна - 12

• 60 716
  • 729
  •   2
Отговори
# 540
Много отдавна не съм ползвала Финиш, да ви помоля за малко помощ в избора. Тези двете...машинката мине за 6 комплекта.

# 541
  • София
Djordja, аз мия и с двете Феърите (взимам което нацеля намалено в Метро, само големи опаковки от 66 броя нагоре). На 2 седмици веднъж гледам да измия миялната с препарат за почистване - може да не се налага, но така ми е по-спокойно. Проблеми с миризма не съм имала, ММ е алергичен (в ей този сезон носът му е по-чувствителен от на кучето) и никога не се е оплакал от остатъчна миризма или нещо такова. За мен и двата препарата мият добре, ФП+ е малко по-малко ароматизирано (в момента съм  с него).
Да кажеш после какво е впечатлениеот при теб Simple Smile

# 542
  • Paris, France
Много отдавна не съм ползвала Финиш, да ви помоля за малко помощ в избора. Тези двете...машинката мине за 6 комплекта.

Finish ultimate plus са новите и мият прилично. За машинка за 6 комплекта ще трябва да ги режеш на две. Ако мие с 8-10 литра може и да не режеш. Ако мие с много по-малко, не знам. Моята машина е 60см, за 15 комплекта и разрязана на две капсулата изми добре Всичко без обръч от варене на еко, 3ч, 50°. Като разрежеш на две, трябва да оползотвориш остатъка до часове, тоест да пуснеш втора машина веднага след първата.

Тези в дясно, Quantum, не са силни и трудно се изплакват.

Виж Somat gold и Pril gold или Sun/Svelto expert extra power таблетките, дето artemida ги похвали! Малко трудно се режат. Аз действам с електрическа пила. Могат да се разделят на 2, 3, 4 части и мият като пушки всичко. Всич-ко от силно мазно и загоряло до котлен камък и ръжда. Само не миришат на лимон.

# 543
Аз нищо не деля . Миялната ми е 45 см , мисля за 10 комплекта.  Не съм се интересувала с колко литра вода мие , колко  киловата в чак ток харчи и т.н. , смятам тези неща за излишни подробности . Лично за мен не е е нормално и не трябва чиниите , чашите и другата посуда , в която се приготвя и консумира храна , да мирише на каквото и да било . Трябва да е изплакната до съвършенство , а това е несъвместимо с аромат. Не деля никакви таблетки , слагам цяла . Вече дори не гледам какви видове взимам , всички видове Финиш и Фейри мият добре /освен Finish Classic / . А , винаги имам и гел за миялна на Somat Gold - взимам по 2 бутилки промопакет , наскоро пак взех от Дм 2 опаковки по  45 миенета за 25 лв . Сега реших малко да експериментира м с таблетките и взех на Astonish - отново не лоши , чиято добре , но не съм ги пробвала на нищо замърсено /вече почти не готвя , тъй като нямам време / . Мия на Интензивна , Авто и Еко /съкратено за час и 40 мин./.

# 544
Мие с 6 литра вода,така е дадена по документ...никога не съм чупила/рязала таблетки. По принцип използвам гел, по-лесно ми е дозирането.

И още нещо, да попитам. Използвам таблетките на Сомат за почистване на машината (от тези дето могат да се сложат заедно с посудата) но правят страшно много пяна.
С течният препарат за почистване е същата работа...някакво решение по въпроса да предложите? Благодаря😀

# 545
  • Paris, France
Мие с 6 литра вода,така е дадена по документ...никога не съм чупила/рязала таблетки. По принцип използвам гел, по-лесно ми е дозирането.

И още нещо, да попитам. Използвам таблетките на Сомат за почистване на машината (от тези дето могат да се сложат заедно с посудата) но правят страшно много пяна.
С течният препарат за почистване е същата работа...някакво решение по въпроса да предложите? Благодаря😀

Чистя с лимонена киселина и си дозирам според нуждите, но на празен цикъл. Във Фейри platinum и платинум плюс си има интегриран обезмаслител и препарат за махане на котлен камък и мия с тях поне веднъж седмично.

Много пяна означава, че в машината няма достатъчно котлен камък, който да неутрализира киселината в препарата за почистване. Няма нужда да чистиш толкова често. Чистя само когато по филтъра започне да има лек прах от котлен камък, което с Fairy Platinum + веднъж седмично не се случва. От 2 години не съм я чистила и нямам отлагане по съдове или машина. Препаратите за почистване са дозирани за голяма, 60см машина. С клизма минават без пяна в 45см и някои високи модели за 6 комплекта, като Бош, дето мие с 8 литра,  но ако редовно имаш пяна, трябва да слагаш половин и даже 1/4 таблетка. Може да я счукаш в хаван и да сложиш 1/4, а остатъка да го ползваш следвия път. Машината ти мие с много малко вода, малко съдове и съответно в нея влизат по-малко минерали, та няма нужда да я чистиш често, особено ако водата ви не е твърда.

И аз използвам гел за по-икономично и за кристал, а и да не остава филм по съдовете 🤩. Щом ти се изплаква цяла таблетка - добре, но е разхищение понякога и може да доведе до налепи от прах. Количеството в таблетката е за 10-15 комплекта. Пробвай половин таблетка! Може да се окаже, че качеството на измиване ще е още по-добро. Много от нас мием с половин таблетка в 60см лоялни на програми с 10 и 15 литра вода.

# 546
  • София
И аз чистя с тези на Сомат, при моята 60-сантиметрова машинка всичко е тип-топ. Вероятно точно тази таблетка може да разрежеш на две - пак би трябвало да свърши работа. Или гелът да не го сипваш целия?

Аз капсули не бих рязала, ще мия с гел или прах, но с рязане на капсули няма да се занимавам... Таблетка да разреже човек го разбирам, но капсула - не.

# 547

Чистя с лимонена киселина и си дозирам според нуждите, но на празен цикъл. Във Фейри platinum и платинум плюс си има интегриран обезмаслител и препарат за махане на котлен камък и мия с тях поне веднъж седмично.

Много пяна означава, че в машината няма достатъчно котлен камък, който да неутрализира киселината в препарата за почистване. Няма нужда да чистиш толкова често. Чистя само когато по филтъра започне да има лек прах от котлен камък, което с Fairy Platinum + веднъж седмично не се случва. От 2 години не съм я чистила и нямам отлагане по съдове или машина. Препаратите за почистване са дозирани за голяма, 60см машина. С клизма минават без пяна в 45см и някои високи модели за 6 комплекта, като Бош, дето мие с 8 литра,  но ако редовно имаш пяна, трябва да слагаш половин и даже 1/4 таблетка. Може да я счукаш в хаван и да сложиш 1/4, а остатъка да го ползваш следвия път. Машината ти мие с много малко вода, малко съдове и съответно в нея влизат по-малко минерали, та няма нужда да я чистиш често, особено ако водата ви не е твърда.

И аз използвам гел за по-икономично и за кристал, а и да не остава филм по съдовете 🤩. Щом ти се изплаква цяла таблетка - добре, но е разхищение понякога и може да доведе до налепи от прах. Количеството в таблетката е за 10-15 комплекта. Пробвай половин таблетка! Може да се окаже, че качеството на измиване ще е още по-добро. Много от нас мием с половин таблетка в 60см лоялни на програми с 10 и 15 литра вода.
Водата ни е супер твърда (Варна),но наистина в машината нямам натрупвания. Пускам я на около 3 месеца да се почисти. Използвам основно турски гел  на Порчоз-50 миялни,като при мен отива повече,защото си го дозирам според нуждата.

# 548
Здравейте, от скоро имам съдомиялна и още се ориентирам, дано това да е правилната тема за въпроса ми. Вчера извадих ножовете изглеждащи така :

Единия с като ръждиви петна, а другия като синьо/мътно.

Миялната е Бош, 45см, използвах програма Еко, за около 3часа с таблетка All in one. Вратата се отваря автоматично след програмата и съм ги взела часове след края.

Идеи защо става така и какво мога да променя? Да си мия ножовете на ръка?

# 549
  • София
ММ е фен на ножове и остриета, затова знам, че ножове в миялна не се пускат - ръждясват от солта. Не всички, разбира се - има ножове от стомана с високо съдържание на хром, които ще издържат доста по-добре в миялна. Не е въпрос на цена, въпрс на изполвани материали е. Нашите кухненски ножове не се избират по опция за миене в миялната, предполагам и твоите така. Ако сменяш, просто следващите (за всеки случай) си ги мий на ръка, за да не се налага да четеш за стомани и сплави Wink  
Много хора ще ти кажат, че без проблем си мият ножовете в миялната - факт е, може. При някои е късмет, други са избирали ножовете си. Аз пускам някои от нашите в миялната, но внимавам кои Simple Smile

# 550
Освен всичко и дръжките на ножовете се развалят в съдомиялната

# 551
  • Paris, France
Може от прекалено много сол да ръждясват. Понякога солта е добре настроена, но по купи и чинии може да има много сол, солени сосове. Със сегашните препоръки да не се плакне ръчно преди миене в съдомиялна и наличието на сол в таблетките често стават такива бели. Другото е по купи и чинии да е имало много оцет, лимонов или друг кисел сос, доматен сос. Киселината, ако не е добре изплакната, реагира с алкалния прах и дава сол. Нещо като бикарбонат с лимон. Оцетът дава корозия и ако се плакне котлен камък преди съдовете да се сложат в миялната, трябва да се изплакне много, много добре с течаща гореща вода преди да се сложи в машината и да се пусне на цикъл с допълнително изплакване.

Ако водата е мека може да се пробва миене на по-високи температури. И при твърда вода помага ако причината е неразтворен препарат.

В тесни , 45см миялни, ако се сложи ножа до ъгъл, може и струята да не достига добре до него и неразтворен препарат да причини ръжда. Поставяне към средата помага. Това ако миялната има само една перка на чекмеджето. Бош май имаха две (45см)?????Ако са две перките не се случва.

Някои ножове не стават за миене в миялна и ръждясват. Имам един японски, за който в упътването пише да се мие със слаб препарат на поне 80°С и къса програма. Е, сегашните европейски еко машини просто нямат такава. Не съм виждала съвременна машина с програма над 75°.

Бях дала сито на приятелка и ръждяса от точно 5 миения в нейната миляна, а го имам от 30 + години и е мито във всякакви миялни, включая с ръждясали кошници, ръждясали вътре от мека вода итн. Изчисти се с няколко цикъла Fairy platinum +. Наскоро пак хвана ръжда с Finish ultimate. Сега го пускам с FP+ и се пооправи. На Sun повечето таблетки чистят ръжда. В Сент Петербург в Русия са популярни заради меката, ръждива вода.

Има специални препарати за чистене на ръжда. Подобен нож бих го изчистила и повече не бих го мила в миялна.

sisi11, а с какъв препарат ми ножа? Понякога смяна на препарата помага. Машината ти има ли копче 3в1 и ако да, натисна ли го? На някои машини трябва да се настройва електронно.

# 552
  • София
Здравейте, от скоро имам съдомиялна и още се ориентирам, дано това да е правилната тема за въпроса ми. Вчера извадих ножовете изглеждащи така :
Скрит текст:

Миялната е Бош, 45см, използвах програма Еко, за около 3часа с таблетка All in one. Вратата се отваря автоматично след програмата и съм ги взела часове след края.

Това синьото не е страшно, ще се махне. Изглежда е стоял мокър в тази част. Този с ръждивите точки от същия комплект ли е?.

По принцип, специалистите препоръчват ножовете да се мият на ръка, с хладка вода и веро, след което да се подсушават. Аз обаче спазвам това само за скъпите ножове. Имам и 2 комплекта евтини, които си ги пускам в миялната на общо основание.

Стоманата на моите е подобна на този, 5-инчовия, със синьото петно. Миялната също е Бош, слагам ги в чекмеджето за прибори, с острото надолу. Измиват се добре, изсъхват добре и не остават петна.

Между другото, много исках чекмедже за прибори точно заради ножовете. Вилици и лъжици не ми е било проблем да слагам в малката кошничка, но с ножовете беше едно чудене всеки път...

Последна редакция: чт, 25 май 2023, 03:14 от Vilemina

# 553
Скрит текст:

Ако приборите са неправилно подредени (застъпват се, или са един върху друг) се получават тези петна.
Имам и скъпи, и евтини ножове. Мия ги на общо основание в миялната, на дълги програми и висока температура. Нямам такива проблеми. Слагам ножовете легнали в горната кошница и с острието надолу - някъде бях чела, че острието трябвало да бъде надолу, за да не затъпява.

# 554
  • Русе
И аз имах такъв проблем с препаратите на кауфланд и била. В ФП не съм имала. Като ги минеш с гъбичката ще се изчистят. Този с черната дръжка е ъщия като единия юи комплект - вече не ги слагам в миялната защото на единия,най-използвания ми се напука дръжката, явно от горещата и химията заминава  материала от който е изработен. Другите са, ми ляти метал целите с тях нямам проблем, но не ги слагам често.

Общи условия

Активация на акаунт