Работливи ли са българите?

• 9 641
  • 291
  •   1
Отговори
Все по-често чувам" Аз на тия за жълти стотинки  няма да им работя "...Ако трябва да издържаш деца и да плащаш кредити, какъв избор имаш? Та мързеливи или работливи са българите? На мнение съм , че когато човек иска, намира начин, ако ли не-оправдание:)

# 1
Аз също съм привърженичка на максимата "залудо стой, но залудо не работи". Но това съвсем не значи, че някой трябва да ти плаща добри пари за малко работа. Просто нещата опират до намиране на адекватна работа. Тоест на желание и предприемчивост.
П.П. Последното важи за млади и здрави хора. За хора над 50 и с неправилна биография може и да е невъзможно и дилемата става доста остра.

# 2
  • Пловдив
Ми като небългарите. Някои са работливи, други са мързеливи. Не, няма как да се съглася, че българите са мързеливи като народ и по природа и възпитание, предполагам, че това се очаква и такива ще са повечето отговори.
Нереалистични оценки и очаквания за "нормален живот" и "заслужавам" понякога са част от причината за описаното мислене "по-добре без работа, ама няма да ИМ работя за Х пари". И някакво самоласкаене, самоубеждаване, че си горд. Така мисля.

Аз самата си давам сметка, че не съм много работлива, но поне ми е ясно, че това не е изгодно, положително качество - човек има само полза от работливост. Не казвам, че е приятно самото работене в общия случай (особено тежка работа), а че резултатът му би следвало да е полезен, било под форма на заплащане или друго.

Послепис. С оглед казаното - обратно на ЧС, привърженичка съм на оригиналната максима, "залудо работи, залудо не стой". Тя не е измислена от работодател тип робовладелец за мотивация на наивните слуги и чираци, а отразява според мен констатацията, че работата "залудо" в повечето случаи се оказва не "залудо". Или се упражняваш с нея, или някой друг ще има полза, или друго.

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 13:08 от Магдена

# 3

Послепис. С оглед казаното - обратно на ЧС, привърженичка съм на оригиналната максима, "залудо работи, залудо не стой". Тя не е измислена от работодател тип робовладелец за мотивация на наивните слуги и чираци, а отразява според мен констатацията, че работата "залудо" в повечето случаи се оказва не "залудо". Или се упражняваш с нея, или някой друг ще има полза, или друго.

Ако е така, тогава не е залудо. Но има много случаи, когато нищо не се очаква да се научи или подобри. Е, друг ще има полза, ама това не я прави по-малко залудо за работещия Wink

# 4
  • София
Работливи сме, няма спор. Но и тарикатлъкът ни е залегнал дълбоко в бита, в манталитета, дори във фолклора ни. Поуката от почти всяка народна приказка е една и съща. Хитрият наглец прецаква достойния и работлив сиромах, първият има много, вторият няма нищо. А, като добавим и кошмарите на всяка соц баба внукът на съседката да не прецака нейния, се почват едни уроци по тарикатлък и хитруване още от малки. Помните ли как в училище ни учеха за Том Сойър – не с приключенията, а с най-важната история как балъците сами му боядисаха оградата, а той весел тарикат, че е накарал другите да му бачкат?
Като студентка смених 3–4 професии в различни сфери и всеки път се повтаряше едно и също. Идват млади, ентусиазирани колеги, пълни с желание да се докажат, но много бързо ги удря реалността. Виждат, че някои се скатават, прехвърлят им задължения, няма никакво справедливо разпределение на работата. И тогава се включва българската адаптация на Том Сойър само че с доста по-горчив вкус и работливите заминават за чужбина да бачкат там, а тук остават тарикатите Андрешко и Том дебнейки се кой колко тънко може да излезе.

# 5
  • Пловдив
Ами за да го има това в "Том Сойер", авторът американец го е написал. Каквато и да е поуката.
Ние специално сме го учили с историята за болния пръст, заради който не искал да ходи на училище.

# 6
  • Тра-ла-ла
Това, че сме мързеливи навярно го казват работодателите, които са все недоволни, все реват, че няма кадри и все си мислят, че е редно 1 да бачка за 2ма и ако може да се осигурява на минимална заплата.

# 7
  • По света и у нас
Аз мисля, че са работливи, но не са особено претенциозни и изобретателни и затова все по-смотани бачкерски работи подхващат за радост на тези, които са готови да ги експлоатират.

# 8
НЕ. На нас като народ работливостта не ни е сила, но за това сме умни, хитри, нагаждащи се, войнствени /в едни далечни времена това е било достатъчно за добро оцеляване/.
Ако трябва да определя кои от близките народи са работливи - турците са много работливи - и нашите български турци и тези в Турция.

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 17:19 от the Дорис

# 9
  • Наблизо
Предните мнения резюмират и моето до някъде.
Мотивирани и нахъсани хора много често ги очуква несправедливостта и тарикатлъка и почват и те да се държат като другите.А ако са от онзи тип за правда и за свобода,често вършат работа за петима.
И в чужбина има тарикати,Уайт тралове,мързели и т.н. но може би заради действащите правила и закони (в по-голямата си част) нещата все пак вървят.
Неслучайно чуждестранни големи предприятия често се скапват на българска почва,защото мениджмънта лека полека се побългарява и отарикатарява.

# 10
Каква трябва да е дефиницията за работлив или за мързелив? Има много хора, които не работят, защото ги мързи и си измислят всякакви красиви квалификации за мързела си. Моето мнение е, че не са особено работливи българите. И с по- малко се задоволяват само и само да не си развалят спокойствието.

# 11
  • Тра-ла-ла
В какво се състои спокойствието на 1 работник, което той не иска да разваля?!

# 12
Все по-често чувам" Аз на тия за жълти стотинки  няма да им работя "...Ако трябва да издържаш деца и да плащаш кредити, какъв избор имаш? Та мързеливи или работливи са българите? На мнение съм , че когато човек иска, намира начин, ако ли не-оправдание:)
Аз тези с жълтите стотинки ги съветвам да започнат свой бизнес. Тогава ще получават съвсем справедливо заплащане. Обикновено разговорът на тази тема бързо приключва Wink

# 13
Какво ,да кажа по тази тема ?Ако ,иска работи ,според мен е строго индивидуално ,но знам още че българина е кралица на драмата .И ,в доста случай гледа лесното .Но забелязах ,и още нещо,че българина се оплаква много ,и гледа лесното .Един пример ще дам .В България всеки се оплаква от братята роми ,че го карат само на помощи ,а спомняте ли си българите ,които ги осъдиха в Англия ,че източиха тяхната социална система .
Така че ,моят отговор е ДА ,като искат да супер работни ,но и гледат да минат по тънката лайсна .Друг пример за който се сещам е ,случаите на хора които ходят за една седмица във Франция ,уж на работа ,а после си взимат голяма борса ,за която не са се потрудили .

# 14
  • Наблизо
За мен това в големия проблем-да се търсят пробойни за тарикатстване.Винаги го е имало това,литературата обстойно го е описала,но май преди е имало повече баланс с тези,които са били честни (сиромахът лирически герой).А сега май никой не иска да е прецаканият и моралът отива в 9та глуха.
Признавам,че и аз не бих се правила на “и сам войнът е войн” ако усещам,че ме прецакват здраво.

Общи условия

Активация на акаунт