Работливи ли са българите?

• 9 648
  • 291
  •   1
Отговори
# 285
Аз съм имала страхотни млади колеги, за които само хубави неща мога да кажа, единия от тях беше 2004 набор. Като гледах това момче, винаги си мислех, дано дъщеря ми, която е пет години по-малка също да бъде толкова съзнателна и отговорна някой ден. Освен това са по-работособни от нас и издържат повече на напрежение. Чудесно би могло, ако можеше опита, който имаме на 50, да се съчетава с енергията на 30 те, но за съжаление в повечето случаи не е възможно.

# 286
При мен има хора от18, дори под 18 (стажанти) до 60+
За последните 5-7 години мога да заявя, че не съм срещнал нито един човек от 16 до 22-24 години, който да е наистина трудолюбив и да иска да научи нещо.
Абсолютно всички са къде повече, къде по-малко мързеливи, гледат да избутат деня с минимум усилия, максимум почивки и приказки  и да изкарат максимално време на телефона, това е.

Младите хората, които не са чат толкова зле, са може би  25-30 годишни, но не че се срещат често, дори са изключения, но ги има, за разлика от 18-24 годишните.

# 287
Хайде сега, всички сме били млади. Simple Smile
Спокойно, дори сегашните 18-24-годишни ще се разработят, когато завършат образованието си, започнат постоянна работа и създадат семейство и деца. Дотогава вятър ги вее на бял кон. Laughing

# 288
Бих казала ,че българите са едни от най мързеливите.От старото поколение има работещи ,но новото поколение не стават за нищо.Само на телефоните стоят.
Не е до националност, за втори път го пиша! Ето, аз работя с немци, и трябва да ги чакам 2-3 дни, евентуално поне 1 напомняне, за да ми отговорят! А съм и казвал много пъти, че отговор след 24 часа е неприемлив! Но, мързи ги, и са надменни - що така, тоя българина, да ми търси сметка?
За 10 месеца имам над 20 доставки оттам, и въпреки, че е DAP с конкретна дата, само 2 пристигнаха навреме!
Последната ще ми я забавят с 3-4 дни... И на поредното напомняне, че не е ОК, ми отговориха "За съжаление, над 60% от работниците са в отпуск или болни", което вече бе капката, която преля! Говорим за складови работници, а не за ракетни специалисти! И това е вече почти година!!!

# 289
Като бивш служител на Кауфланд с гордост мога да кажа че лично аз работех работа за трима човека! И да това е самата истина. Просто не можете да си представите за какъв къртовски труд става на въпрос. И това за 1000лв и 200лв ваучери за храна. Сутрин пристигат по 12-13 палета които са близо по 1 тон. Разтоварва се и се подрежда от мен и още един човек. В най добрия случай сме трима. А трябва да сме поне 7-8 човека. Отделно като отвори магазина става мазало. Идва клиентите свалят стоката по земята да си избират от най долните щайги. Съответно аз ходя след тях и ги вдигам и подреждам. Докато подреждам доматите зад гърба ми свалят ябълките и бананите. Идва управителя започва да ме увиква. Защо има стока по земята. Вечно недоволен вечно можело още и още. В крайна сметка се изпокарахме и аз му заявих че имам 2 ръце и немога да смогна на 89 човек и 40 маси със плод и зеленчук плюс 8 палати лук картофи и прочие. А за другите отговорности които съм длъжен да правя просто нямам думи. Когато се приберех след  първа смяна. По договор 8ч но дефекто често 10ч. Заспивах прав под душа. Чувствах се премазан буквално всяка костностица в тялото ми ме болеше. От това адско натоварване всеки ден. Вечно неработещи везни и ценови таблети. Клиентите ме псуваха защото шефа си правеше пас за всички проблеми в магазина. Накрая чашата преля и напуснах. Има още десетки причини поради които напуснах. Но истината е че се набираше персонал а дефакто ги връщаха. За кво са ни трима щом на един може да му изцеждаме душицата всеки ден! Та да Българите сме работлив народ с някои изключения.

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 16:14 от Антонио 90

# 290
Уф не е само в БГ.
Вчера тук на касата на алди гледам направили нововъведение. Не стига , че изхода се разделя с делител на 2 и докато единия товари в количката може да пуснат линията за другия, но и разделили касовия автомат на 2 виртуални каси и докато човек си търси картата и плаща и чака дапарата да изкара бона  или брои пари ... касиерката вече обработва друг клиент и той плаща и после се връща на тази вирт . каса докато онзи плаща и събира.
Жената нямаше и 1 секунда да си отпусне ръцете. Просто страшна оптимизация. Ужасна работа. Това да не е робот.

# 291
Според мен е до човек, също сфера в която се работи. Моите наблюдения са, че сме средна работа  - нито свръх амбициозни, нито мързеливи. Всеки народ си има манталитет и особености, ако сравняваме с Африка и Непал сигурно сме по-работливи, с Швейцария и Швеция едва ли.

За младите хора -  в моята сфера са доста работливи, първо защото няма как да не са (в IT няма как да се покриваш с леки изключения) и второ повечето имат акъл над средния - тези които нямат отпадат.

Аз пък в 20сте си счупвах да работя, в 30сте понамалих темпото, смених 4-5 видя професии във fintech индустрията, преминавайки от съпорт към лийд, после в техникъл и сега продукт лийд (изивнявам се за англицизмите, ще ми отнеме доста време да ги преведа).  Винаги съм работила много, до прегаряне (burn out) - не мога да кажа, че съм работохолик, но определено искам да си върша работата най-малкото добре и съм прецизна.

Цял живот блъскам умствен труд, който е не по-малко труден от човека, който описваше, че го боли цялото тяло от работата му в Кауфланд. Десетки пъти, ако не почти всеки ден ми трябват час поне, понякога цяла вечер, за да се отърся от работния ми ден, поради супер многото задачи и проблеми, които са ми минали през главата за решаване, до такава степен, че не мога да общувам, да излизам да се разтоваря и тн. Просто се смазваш от работа, повечето хора не го разбират, и ми казват да намаля темпото, като нямат идея, че темпото не го определям аз.

Та не искам да звучи като мрънкане горното, просто обяснявам, че няма млади, стари, има сфера на работа, тип човек, морални разбирания, амбиции и още 100 фактора как и защо работиш.

п.с. много често се среща мисленето, "Ти само седиш на компютъра за много пари" обикновено отговарям "Ела ти да поседиш" Grinning.

p.s. надявам не се звуча "надменно" защото това е второто нещо, в което ме обвиняват...Grinning, цялостно съм интроверт и гледам да не се набивам в очи, камо ли да надменнича...Grinning

Общи условия

Активация на акаунт