Работливи ли са българите?

• 9 692
  • 291
  •   1
Отговори
# 270
В закона не пише ли- кога и как се насрочват отпуските.

# 271
Пише само колко дни ти е отпуската.

# 272
ААА, ето пропуск на законодателя...
Тук си имаме, право на работодателя да насрочи половината, останалото- по желание на работника.
САМО, ако съпрузите са в една фирма, и само , ако не страда работния процес- разбирай, ако са добре и на кеф с ръководството, имат право да си насрочат заедно отпуската.

# 273
В Германия по закон имаш право на 2 седмици ваканция в един блок, за да се гарантира регенериране.
Обаче не е задължително за теб да я вземеш така.

# 274
Да наемат студенти, стажанти, бивши медицински лица, настоящи, когато не са на смяна.
Крайно несериозно изцепване! Да не мислите, че такива хора стоят в чакалнята или се препъват по тротоарите?
Отделно се работи със скъпа апаратура!
Чак пък такова драматизиране...За вземане на кръв и регистрация на гише се коментираше.

В медицината масово се тъче на няколко стана, така че едва ли е трудно да намерят човек да замести за някой друг ден. Като гледам по обявите търсят лаборант/мед.сестра/ акушерка /фелдшер, дори биолог. Т.е. сред голям избор на кадри от различни специалности. Предполага се, че гореизброените специалисти имат необходимите умения или поне не са на ниво "препънали се на тротоара и се озовали в лаборатория"
Вижте, нещата са съвсем различни от това да продаваш сирене, колбаси и прочие хранителни продукти. Там дори вкараха всичко по баркодове, да не се затруднявате.

# 275
Всъщност в лабораторията се заговорих с лаборантката и тя ми каза, че работи в Пирогов, а по професия е биолог. Тоест - наистина взимането на кръв е възможно за голям брой професии. Колкото до баркодовете - и в лабораториите вече има компютри и обработката на пробите е до голяма степен механизирана.

# 276
  • София
Кръвта не само се взима, а се обработва, подготвя за изследване (дори и да не се изследва от конкретния човек) и се съхранява. Това не е свинска пържола, а продукт, с който неправилното боравене може да промени резултатите и да е фатално за пациента, защото при разчитане лекарят може да обърка резултата.
Най-малкото трябва човекът да е наясно какво ще се изследва и да отбележи правилното изследване, защото дори за една елементарна анемия се изследват различни неща, с различни съкращения и точно лаборантът трябва да отбележи правилното.
Иначе на мен са ми бъркали изследване на Е2 и Е3 (мисля, че тях объркаха или нещо в този дух) и добре, че лекарят ми погледна и вида на изследването, а не само резултата. Хем това е сравнително безобидно. После от лабораторията се извиниха, че лаборантката била новозавършила стажантка. И то по професия лаборант, а не икономист, биолог, химик, счетоводител или нещо друго.
Механизацията не заменя качествената работа.
Иначе кучетата щяха да са най-добрите касапи, както е казал народът.

# 277
А после, се чудите, защо все се коментира, че тая или оная лаборатоирия не е читава с резултатите Rolling Eyes
Аз пак с въпрос от серия тъпи- не е ли регулирана професия лаборантската?
Не ми отговаряйте, май по-добре да не знам - скоро разбрах, че психолозите не са...

# 278
  • София
Регулираните медицински професии в България са: лекар, лекар по дентална медицина, магистър-фармацевт, медицинска сестра, акушерка, рехабилитатор, фелдшер, медицински лаборант, рентгенов лаборант, зъботехник, помощник-фармацевт, масажист (за лица с увредено зрение), лекарски асистент, ортопедичен техник, инспектор по обществено здраве и преподавател по практика по специалностите от професионално направление „Здравни грижи”.

# 279
Регулираните медицински професии в България са: лекар, лекар по дентална медицина, магистър-фармацевт, медицинска сестра, акушерка, рехабилитатор, фелдшер, медицински лаборант, рентгенов лаборант, зъботехник, помощник-фармацевт, масажист (за лица с увредено зрение), лекарски асистент, ортопедичен техник, инспектор по обществено здраве и преподавател по практика по специалностите от професионално направление „Здравни грижи”.

Тогава, това е невярно и заблуждаващо.
Всъщност в лабораторията се заговорих с лаборантката и тя ми каза, че работи в Пирогов, а по професия е биолог. Тоест - наистина взимането на кръв е възможно за голям брой професии. Колкото до баркодовете - и в лабораториите вече има компютри и обработката на пробите е до голяма степен механизирана.

# 280
Цитирам какво ми е казано. Не виждам причина жената да ме лъже. Нищо чудно, по стар български тертип, спазването на правилата да е въпрос на "секи сам си преценя".

# 281
Ще е достатъчно да се намери само служител за касата. Съчетаването на тази работа с взимане на проби за голяма лаборатория е нелепо. Имаме лаборатория на близо, където това се случва, но там напливът е малък и обслужването е много добро. Как точно през секунди пипа пари, а след това си слага вероятно едни и същи ръкавици...

# 282
Човека който взема кръв, самата манипулация, не е задължително да я обработва и изследва после. Много медицински сестри го правят поради недостиг на лаборанти. За периферната е малко по-специфично дори, отколкото за венозната, защото там ако се стиска много пръста се разрушават мисля че еритроцитите..

# 283
Бих казала ,че българите са едни от най мързеливите.От старото поколение има работещи ,но новото поколение не стават за нищо.Само на телефоните стоят.

# 284
  • София
В това, разбира се, няма нищо вярно, освен, че явно поостарявате Wink

Общи условия

Активация на акаунт