Работливи ли са българите?

• 9 665
  • 291
  •   1
Отговори
# 240
  • Тра-ла-ла
Да наемат студенти, стажанти, бивши медицински лица, настоящи, когато не са на смяна.

Но, да. Логиката на бая бг работодатели е да се гърбят наличните кадри. Ако 1 може да бачка за 2ма, нищо че ще е натоварен и ще изпушва - защо не?! Все пак едни спестени 500лв са 1 баровска вечеря с аверите по "клАса". А 1 заплата = на 1 месечна лизингова вноска за нов джип. Тук спестени джобни, там спестена закуска и хоп - ваканционна къща в друга държава, хоп - 5-6 апартамента, хоп сменя колата и т.н. Нагледала съм се на такива....

На служителя се гледа като на пасив, а не като на актив. Като на човек, по когото се харчат пари, а не като на човек, който ще докарва пари. Тъжната истина в много бг фирми.

# 241
  • София
Явно идеята за частния бизнес е, че хората си намират парите в задния двор.
В някои професии се иска определена правоспособност, разрешителни, осигуровки, застраховки, особено за тези в областта на здравеопазването.

Интересно ми е дали ще препаратите идеите на имейла, който дадох. Аз бих го направила, когато имам забележки и го правя по отношение на бизнесите, чиито клиент съм.

# 242
Да наемат студенти, стажанти, бивши медицински лица, настоящи, когато не са на смяна.
Крайно несериозно изцепване! Да не мислите, че такива хора стоят в чакалнята или се препъват по тротоарите?
Отделно се работи със скъпа апаратура!

# 243
  • Тра-ла-ла
Крайно несериозно изцепване! Да не мислите, че такива хора стоят в чакалнята или се препъват по тротоарите?
Отделно се работи със скъпа апаратура!
Чак пък такова драматизиране...За вземане на кръв и регистрация на гише се коментираше.

В медицината масово се тъче на няколко стана, така че едва ли е трудно да намерят човек да замести за някой друг ден. Като гледам по обявите търсят лаборант/мед.сестра/ акушерка /фелдшер, дори биолог. Т.е. сред голям избор на кадри от различни специалности. Предполага се, че гореизброените специалисти имат необходимите умения или поне не са на ниво "препънали се на тротоара и се озовали в лаборатория"

# 244
Ами ако тези хора искат да си ползват отпуската на четири пъти по една седмица например, как ще вземат човек по заместване? Аз моята така я ползвам, абсурдно ми е да си издумкам цялата отпуска наведнъж и после цяла година да не почивам. Такива схеми знам, че правеха едно време още в студентските ми години в големите магазини за дрехи. Няма искаш, не искаш, отпуската си я ползваш задължително лятото, когато шефа каже и той взема за 2 месеца момиче по заместване, за да не затваря. Аз съм работила така два месеца едно лято в магазин на Витошка, даже и без договор, 90 те. В 2025 години е абсурд някой да принуждава хората да си вземат отпуската накуп и то квалифицирани кадри, които са дефицитни

# 245
  • София
...За вземане на кръв и регистрация на гише се коментираше.

Христоматиен пример за подценяване на чуждата професия.
Лаборантите не просто взимат кръв.
Не знам как е в конкретните лаборатории, но по принцип те са тези, които след това правят изследванията и регистрират резултатите.
Учат за това и не всеки учил медицинска специалност може да я върши.
То и аз даже мога да слагам инжекции и абокати, но не живея с идеята, че мога утре да ида да заместят някоя медицинска сестра. Надявам се, че някоя медицинска сестра, чела законите, също не вярва как утре може да даде правен съвет на нуждаещ се от такъв.
А не говорим, че медицинските кадри гледат да не остават в България и да чакат някой да ги наема отвреме-навреме да замества служители в отпуска.
И е резонно, че не всички почиват наведнъж,
Имах навремето колежка, която си ползваше отпуската за разширени уикенди през годината. По 2-3 дни всеки месец. Представям си да взимаха всеки месец за по 2-3 дни някой стажант да я замества.
Даже за конкретния случай не знаем дали втората служителка си е взела 20 или 2 дни в конкретния период.

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 06:54 от Fever Ray

# 246
  • Пловдив
В 2025 години е абсурд някой да принуждава хората да си вземат отпуската накуп и то квалифицирани кадри, които са дефицитни
Изобщо не е вярно. И го правят и в чужбина. Аз съм работила в италианска фирма, шефа имаше завод в Италия и завод в България. Двете фирми затваряха по едно и също време - две седмици през август, една седмица по Коледа/НГ. С останалата отпуска - 5 дни си разполагаш както искаш. Докато заводите са затворени в тях влизат фирми, които поддържат оборудването, почистващи фирми и изобщо сервиз.
Мъжа ми, в немска производствена фирма, също затваряха две седмици през лятото, цялата фирма. Няма искаш-не искаш. И някои години неговата отпуска не съвпадаше с моята.

# 247
  • София
Янтра, подобни неща обаче са формулирани още в трудовия договор и ти се съгласяваш на условията от самото начало.

# 248
Не знам дали на всякъде в Германия, но част от отпуската се пуска като блок. Т.е. поне 2 седмици наведнъж. За да е гарантирано да си починеш. Останалите както искаш. Обаче до юни следваща година каквото не е взето - отпада. Може да не е навсякъде така, но обикн. се съобразяват с разни закони и предполагам е.
А за квалификациите - що народ стана специалист през короната . Кой не даваше акъл, кой не разпространяваше истини, кой не правеше павилиончета за тестове, кой не предлагаше най-най-маски, кой не контролираше правилно приложение на правила и кой не съветваше и не мереше кръвно при ваксиниране на конвеир ? Моето впечатление е , че на който не му се занимаваше само той остана неквалифициран в някой профил. Така че става.
Слушах предаване на псих. съветници и personal coach. Нямали нужда от особени квалификации и ефекта на  много от тях бил не позитивен. Имаше описани някои случаи - ужасих се. А става въпрос за хора с проблеми и лабилни и поддатливи на всякакви "добри намерения" .

# 249
На мен ми е неприятно да си вземам болнични защото знам, че колегите ще трябва да вършат повече работа. Затова гледам да ги вземам когато е по-спокойно. Съобразявам се с тях демек, не толкова със себе си. А за болнични - нямам от 2019. Изкарах пневмония, колит, разместена капачка на коляното и тъй нататък на бюрото вкъщи.

# 250
  • София
При хо не е проблем да работиш болен, но в офис е пълна безотговорност.

# 251
Да, но не пречи на колегите да вземат болнични. Не че нещо ама освен ако трябва да си на легло цял ден, може да седнеш и да работиш на лаптопа си вкъщи

# 252
Аз не взимам болнични, буквално никога, НО и да си ХО не можеш да работиш, когато си болен и с температура. Не знам при вас как протичат болестите, но при мен температурата си е пълен делириум, не знам къде се намирам и дремя през 90% от времето, не виждам какъв смисъл има да стоя пред екрана в тоя състояние.

# 253
Висока температура почти никога не вдигам. Телесната ми се върти около 35 градуса. Тези жеги са наистина голямо предизвикателство.

# 254
  • София
Всеки човек познава себе си и преценява колко е работоспособен и дали здравето или работата му е приоритет.
Не е геройство да работиш, когато не си добре.

Общи условия

Активация на акаунт