Работливи ли са българите?

• 9 692
  • 291
  •   1
Отговори
# 255
Да работиш болен не е много голямо качество на живот, отделно има тежка, нетривиална работа, която трудно се върши тогава.

# 256
В града, в който живея, безработица няма. Навсякъде обяви, че търсят хора. Всички са "незаменими". Сядаме на кафе с приятелка, исках да я почерпя, избра си един от трите десерта. И сервитьорката заяви, че не може, защото /цитирам/ "Няма кой да ви го сложи в чиния и да ви го донесе"... Преди  време ми отказаха автобусни билети, защото служителката (много възрастна) не можА да се оправи със системата, но вместо да извика колега да помогне или да каже да отидем след час-два-три, когато я оправят - тя просто заяви, че няма да има билети за нас. Много примери имам, но този от вчера е върха вече. Това в големите градове с голяма конкуренция никога не ми се е случвало, нито пък преди доста години, когато имаше безработица.

# 257
Интересно ми е дали ще препаратите идеите на имейла, който дадох. Аз бих го направила, когато имам забележки и го правя по отношение на бизнесите, чиито клиент съм.
Не, няма да ги препратя, защото ще ми отговорят с клиширани изрази за липса на персонал и отпускарски сезон. Защото тука е така и като не ти харесва - отивай да живееш другаде. Само че от висотата на живота в чужбина, този манталитет е труден за разбиране.
И разказах тази случка като пример за експлоатация на служителите, а не за да търся съвети.

# 258
  • София
Аз живея тук, а не в чужбина и "учудващо" ми се получават нещата. Вчера имах проблем в магазин, поисках да извикат управителя и проблемът беше решен на момента. "Поискай, за да ти се даде" и това не се определя от местоживеенето, а от желанието на хората да променят нещо. Другото е просто празни приказки.

# 259

И разказах тази случка като пример за експлоатация на служителите, а не за да търся съвети.
Аз пак да се изкажа, от „ висотата на живота в чужбина“ , че това не е експлоатация на служителите, а лошо управление на обекта/ фирмата.
Служителите, и да се разчекнат, повече от това, което могат, няма да свършат.
А, клиентите, би трябвало, като им се рече, че има отсъстващ колега/ било болен или друго/ , да влязат в положение.

# 260
Аз живея тук, а не в чужбина и "учудващо" ми се получават нещата. Вчера имах проблем в магазин, поисках да извикат управителя и проблемът беше решен на момента. "Поискай, за да ти се даде" и това не се определя от местоживеенето, а от желанието на хората да променят нещо. Другото е просто празни приказки.
Ок, извинявам се, не съм разбрала, че живееш в Бг. Само че пак ще повторя - не описах случката, за да се оплача и да търся съвети, а за да покажа какво е отношението към служителите.

Скрит текст:

Аз пак да се изкажа, от „ висотата на живота в чужбина“ , че това не е експлоатация на служителите, а лошо управление на обекта/ фирмата.
Служителите, и да се разчекнат, повече от това, което могат, няма да свършат.
А, клиентите, би трябвало, като им се рече, че има отсъстващ колега/ било болен или друго/ , да влязат в положение.
Лошото управление на фирмата рефлектира директно върху служителите. И не виждам защо трябва да влизам в положение. Да не би да са ми взели по-малко пари? Защо проблемът на фирмата трябва да става мой проблем?

# 261
Ами, най-малкото, защото, ако си любезна  с и без това затруднена служителка, ще ти свърши работата на лимита на възможностите си.
А утре, може ти да си в нейното положение.

# 262
Ама къде съм написала, че съм била нелюбезна??? Моля да не се доукрасява една обикновена история. И да, била съм в това положение и точно заради това знам, че са виновни шефовете.

# 263
В града, в който живея, безработица няма. Навсякъде обяви, че търсят хора. Всички са "незаменими". Сядаме на кафе с приятелка, исках да я почерпя, избра си един от трите десерта. И сервитьорката заяви, че не може, защото /цитирам/ "Няма кой да ви го сложи в чиния и да ви го донесе"... Преди  време ми отказаха автобусни билети, защото служителката (много възрастна) не можА да се оправи със системата, но вместо да извика колега да помогне или да каже да отидем след час-два-три, когато я оправят - тя просто заяви, че няма да има билети за нас. Много примери имам, но този от вчера е върха вече. Това в големите градове с голяма конкуренция никога не ми се е случвало, нито пък преди доста години, когато имаше безработица.

За тази операция, сигурно се искат 3 курса и диплома и не може кой да е да сложи десерта в чиния или пък шефа/готвача е бил болен и сте били в 3 звезди мишлен
Просто от мързел се измислят всякакви оправдания, това е.

# 264
Така е. Имаше само още двама човека да обслужи и преди това да изчисти масите, но аз казах, че няма проблем да изчакаме. Въпреки това тя отвърна с най-милото "съжалявам".

# 265
  • Тра-ла-ла
Христоматиен пример за подценяване на чуждата професия.

Глупости.
Лаборантите не просто взимат кръв.
Не знам как е в конкретните лаборатории, но по принцип те са тези, които след това правят изследванията и регистрират резултатите.
Учат за това и не всеки учил медицинска специалност може да я върши.
Един бърз скрол из обявите за работа и ще видиш, че някъде се изисква лаборантът само да взима кръв, секрети, да подготвя и изпраща проби към централна лаборатория

# 266
Вземането на кръв съвсем не е лесно. Напатила съм се от некадърни сестри, които не могат да уцелят вена и ти правят големи синини след N опита.

# 267
  • По света и у нас
Къде живееш?

# 268
  • София
Интересна характеристика на чуждо изказване.

Един бърз скрол из обявите за работа и ще видиш, че някъде се изисква лаборантът само да взима кръв, секрети, да подготвя и изпраща проби към централна лаборатория
Явно това отменя факта, че професията има специфики и определя взимането на кръвни проби като нещо елементарно.
Ти самата умееш ли да взимаш и подготвяш проби? Ама без да пукаш вени или да замърсиш пробата?
Един бърз скрол ще покаже, че едно уж безобидно, но неправилно, вземане на кръв, може да доведе до образуване на хематом и дори до смърт на пациента.

# 269
На последната ми работа (добре, че вече не съм там), не е било упоменато в договора, че отпуската е по време на лятната ваканция 2 седмици. Просто "заведението" затваря. Да, ама на мен не ми е изгодно, защото мъжът ми не може да вземе отпуска по това време. Радвам се, че не съм там вече.

Общи условия

Активация на акаунт