Работливи ли са българите?

• 9 643
  • 291
  •   1
Отговори
# 30
Каква трябва да е дефиницията за работлив или за мързелив? Има много хора, които не работят, защото ги мързи и си измислят всякакви красиви квалификации за мързела си. Моето мнение е, че не са особено работливи българите. И с по- малко се задоволяват само и само да не си развалят спокойствието.
И какво е лошото на това човек да няма потребност от скъпа кола, почивка в Малдивите, къща на три етажа? Да иска просто прилично жилище, да може да си плаща сметките без да икономисва от отопление, охлаждане, вода; един-два пъти в годината на почивка в България, възможност да се лекува, когато се наложи и достатъчно време със семейството си и за хобита. Ани 2010, човек трябва да помисли преди да вземе кредит и да създаде деца, дали ще може да го плаща и да издържа n на брой деца. Мен ме бърка единствено, ако някой иска да го издържам, ако не ми е все тая как се справя с разходите си.

# 31
Не ги познавам всички българи, дори митичния „българинА“ не го познавам, мога да говоря само за себе си.
А аз съм като във вица: толкова съм мързелива, че работя бързо, за да приключа по-бързо с работата и да ми остане време за почивка. И го правя възможно най-качествено, за да не се налага да го преработвам отново.

А най-мразя симулиращите работа. Мотае се цял ден, уж много зает, върши 100 неща, но накрая за 5 пари работа не е свършил, а и това, което е свършил, някой друг трябва да оправя след него. Обикновено такива се представят и за много „работни“, особено пред шефовете.

# 32
Работливостта, или каквато и да е друга черта да е, трябва да я обосновем с примери и да я докажем с резултатите и последиците от нея. Ако твърдим само, че я има, но има много пречки и тя не се упражнява поради външни фактори, то тогава има ли я наистина?
Не е въпроса да тропаме с краченце и да се сърдим, а да го покажем това нещо как точно го има. Ако работливостта я има аз бих искала да я видя, но не я виждам.
Съгласна съм с до някъде с по-горното мнение за поколението, защото всяко следващо е по-мързеливо и работливите стават малцинство.
Също не бих обвързвала работливостта с желанието за по-висок стандарт на живот. Ако някой иска по-скромен живот и се нуждае от по-малко неща не значи, че не е работлив, означава, че има други потребности, ценности и амбиции. Там по-скоро е намесена целеустременост и амбициозност, а не работливост.

# 33
  • Пловдив
Цитат
И какво е лошото на това човек да няма потребност от скъпа кола, почивка в Малдивите, къща на три етажа?
Нищо лошо, даже е предимство, по-лесно му е на човек с по-скромни потребности, но то донякъде идва отвътре, не е само до научаване на "две и двеста", и винаги има някаква граница.

# 34
Все по-често чувам" Аз на тия за жълти стотинки  няма да им работя "...Ако трябва да издържаш деца и да плащаш кредити, какъв избор имаш? Та мързеливи или работливи са българите? На мнение съм , че когато човек иска, намира начин, ако ли не-оправдание:)
Това че някой не иска да работи за жълти стотинки, не означава че е мързелив.

# 35
Работливи ли са българите?

За мен отговора е много  кратък и ясен, ако работят за себе си - ДА, ако работят на заплата - НЕ!

# 36
  • Тра-ла-ла
През социализма - учиш, бачкаш по направление, фиксирано работно време, ползваш си отпуската - баам с карта на моренце за 14 дни

През демокрацията - учиш, често бачкаш не по специалността, работиш.овъртайм, понякога и на 2 места, работиш в обедната си почивка, летят имейли, дрънчат служебни телефони, всеки хвърчи, всичко е спешно за вчера. Едвам те пуснат в отпуска за 1 седмица - телефонът ти не спира да звъни. Колко да сме мързеливи?!?!?!

# 37
Работливи сме, да. И смятам, че е всеобщо мнение, работейки в интернационални фирми, не съм чула някой да се оплаква от българи, като общо. Напротив, а има доста държави, които предизвикват огромни въздишки, когато се разбере, че ще се работи с някой от там.

# 38
Работливи сме, но има един проблем, където се подиграват с хората, които работят много.
Например на мен ми казваха, че съм била балък, защото работих много, без почивка.
Обидих се и почнах да мързелувам, тогава пък станах безчувстнената и без съвестната.
Работим, работим бе, но угода няма.
Лоши хора много, много завист.
Новото поколение не иска трудната работа.
Аз също искам в офис, но така и не успях и на всеки на когото съм казала, че искам такава работа, каза, че мога само да мечтая.
Не можах да повярвам първо, не бях наясно с истинското положение в България, но след 2 години безработна, почнах физически активна работа. Някои от тях бяха без почивка и ми беше много трудно.
Винаги, като видя някой да има читава работа, мисля, че има много връзки.
Сега ще кажете, ти принцеса ли си, че искаш уютна работа.
Еми не, но и не искам да съм робиня.
Нито маникюр мога да си направя, нито токчета не мога да обуя.
Бе това не е проблем, но ми се е случвало 7 дни в седмицата да работя и накрая да ми се карат за 5 минутна почивка и да се оплакват на шефа, че не съм работила, заради 5 минутна почивка.
На работа, според мен, колегите са като хищници. Където и да ходя, първото нещо, което забелязвам, че ги е страх да заема тяхното място.
Знаят много неща, нарочно не ме учат, за да са първи те винаги. Това са хора с дълги години опит, как се усъмняват от човек, който току що е почнал да работи.
Тооолкова  добре Ви разбирам!

# 39
От средноквалифицирани  и висококвалифицирани, работи общо взето еднакво, както се каза, има мързели и работохолици в цял свят.
Обаче за нискоквалифицираните длъжности масово са мързели безподобни и сме далече от другите.
Визирам всичко що е продавачка, сервитьор, чистачка, метачка и т.н. особено последните две, където масово са или циганки или някои баби/лели, които не правят нищо, освен да замазват мръсотията.

# 40
Вижте как се промотират плеймейтките в България. Че и в прайм тайм ни ги навират. Младите момичета с много гледания в тик-ток се имат за “известни”. От години набирам персонал, ами те искат да са на телефоните, да се гримират и да носят токчета. Квалификации няма , езици няма, работни навици няма, претенции - бол.

# 41
След като осъзнах, че да работиш си е сериозна работа и никой шеф няма да позволи да играя с телефона по време на работа си деактивирах всичките си социални медии.
Бе много снимки в кафенета споделях, накрая станах сервитьорка и осъзнах,че това, да споделиш снимка в кафето, на кого му е нужно?
В първата си работа бях по телефона и си играех, после ме уволниха яката. Тогава нямах представа за нищо.
Пък някои хора продължават да се снимат на работа, особено тези в офиса, честно казано, завиждам.

# 42
  • София, Лагера
Не мисля, че въпросът е до "българите".
Също така мисля, че мързелът и не-мързелът се проявяват много по-рано, преди човек да започне работа. Ако не те мързи и не си търсиш оправдания, вероятно си учил, придобил някаква квалификация. В последствие с тази квалификация може да имаш по-добра работа. Ако не - преквалифицираш се. Да, изисква усилие (отново идва тук въпросът за мързела).
Аз също не бих работила за малко пари. А дали мога да работя за повече? Да, мога, защото имам квалификация.

Като цяло хората са по-мотивирани да работят повече, ако бизнесът е техен. Но и тук нещата не стават с оплакване и чакане нещо да ти падне наготово. Пак се изискват усилия.

А относно "хубава работа само с връзки" съветвам да влезете в линкдин и да потърсите високи позиции. Те са и добре платени. Ако имате необходимата квалификация, ще ви вземат.

# 43
Много е относително. Имала съм възможност за сравнение с колеги от други страни и в повечето случаи сме били от по-работливите. Но е имало случаи, в които се е виждало обратното. Според мен нещата не опират до народопсихология, колкото до манталитета на всеки отделен човек. НО, има едно но! Попаднал в среда на мързеливци и михлюзи, един работлив човек, като се подиграят с него няколко пъти, или си хваща багажа и се маха от отровната среда, или в един момент се усеща да не си дава много зор и възприема същите порядки.
За моя най-голяма изненада, точно в Германия ми показаха как се имитира дейност. И не само, очакваха да го правя и аз.

# 44
Според мен всичко е до стимула. Не може да се очаква човек да работи със желание като знае, че заплащането му не е удовлетворяващо и средата е токсична. Като от всичките фирми, които съм сменила до момента, в 90 % от случаите са били на лице интриги, неуважение, грубо отношение. Обикновено това е било в по-големите колективи. В малък екип винаги съм се чувствала по-добре.
В тези случаи не става въпрос за проява на мързел, а за нежелание поради липса на стимул.

Общи условия

Активация на акаунт