Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 44

  • 25 117
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 24 875
Аа, чак за толкова цветисти обяснения не съм си и помисляла, наблягах на храненето че обикновено е едно и също в семейството и до едни и същи здравословни проблеми води, евентуално.
Това "да ти се сплеска задникът от седене" дълги години съм си мислела че е просто израз. Ами, не било точно така. То едно че при ИР е толкова типично наедряване в горната част на тялото, а недостатъчно мускули в долната половина, ама и седенето си е по-вредно от лежането за това. Като се заседи човек, тия мускули отзад не само че не никакво натоварване нямат, ами и от това че са притиснати, кръвообращението в тях намалява и атрофират още и заради това. Което естествено е още по-лошо за ИР, че тия мускули са най-големите в тялото и на тях чакаме...

# 121
  • Мнения: 547
Минерва, резултатите ви въобще не са подобни.
Нейната ИР е някаква начална. Твоята е по-зле. Виж си кз.
КЗ ми беше като нейната само преди година. Една година разлика не е кой знае какво /на фона на 20-те, през които се развиват тези процеси при мен/. След малко ще снимам и миналогодишния резултат.

# 122
  • Мнения: 40 814
Минерва, резултатите ви въобще не са подобни.
Нейната ИР е някаква начална. Твоята е по-зле. Виж си кз.
КЗ ми беше като нейната само преди година. Една година разлика не е кой знае какво /на фона на 20-те, през които се развиват тези процеси при мен/. След малко ще снимам и миналогодишния резултат.
Какво значение има преди година каква ти е била? Сега не е. Гледаш си сегашното състояние.

# 123
  • Мнения: 547
Новите, почвайте да четете първия пост! Има важни моменти с качеството на храната и мазнините за да сте успешни.
Това изобщо не успявам да го разбера, ей го на, вече 24 дни откак чета, за качеството на храната- нищо пакетирано и купешко, а за мазнините направо съм на кота 0.
Авокадо, маслини, зехтин /за него не ми е ясно, категорично, трябва ли ми или не/, много малко ядки, мазните риби, кокосово масло и гхи за готвене .. Общо взето това разбрах, като позволено за началото поне.

Така че ще съм благодарна, ако драснеш някой ред - какво имаш предвид под 'качество на храната'. Био, еко продукти, собствено производство?

Аз имам два други въпроса, които ми изникнаха в момента, в който пиша.
Първият е за финансовата страна на въпроса, ние сме 4 човека вкъщи, поне двойно ще се вдигне разхода за храна, ако трябва да се спазва на 100%, това в най-добрия случай. Авокадо, зехтин, ядки, мазни риби, кокосово масло и гхи са все продукти, които не са ми били в бюджета до момента, т.е. бяха, но в малки количества, далеч от нужното за този режим.

Вторият е за психологическата страна на въпроса. Адресирате ли проблема с хранителното разстройство, или действате само по нутриционистичната страна?

# 124
  • Мнения: 40 814
Не е ли ясно какво се има предвид под качество?
Според теб кое е по-качествено? Маргарин и олио срещу зехтин или масло.
Купешко саламче/кренвирш или чисто месо.
Качествено сирене и кашкавал или възможно най-евтините с палмова мазнина и още куп незнайни Е-та.
Авокадо, зехтин, маслини или олио.
Вече ако не си наясно колко са вредни Е-та, олио, маргарин е друг въпрос.
Био или еко не купувам. Не съм богаташка. Купувам стандартни зеленчуци. Гледам промоции. Месото, кашкавал и сирене от специализирани магазини.
По-евтино ми е сега, отколкото преди като купувах само ориз, леща, боб и картофи.
После трябваше да налитам на сладки неща. И те се плащат. После лекарства, напълняване. Дисковата херния редовно ме приковаваше към леглото и не можех да работя. И за тия неща си плащах. Със загубана на здраве и на работа.
Всеки си решава кое му е по-важно. Да спести някакво малко количество пари или здравето.
Какво имаш предвид под хранително разстройство? Не става ясно. Запек, разстройство или визираш хормоналните проблеми.
Здравето на човек в огромна степен се определя от начина на хранене.

# 125
  • Мнения: 18 539
Аз имам два други въпроса, които ми изникнаха в момента, в който пиша.
Първият е за финансовата страна на въпроса, ние сме 4 човека вкъщи, поне двойно ще се вдигне разхода за храна, ако трябва да се спазва на 100%, това в най-добрия случай. Авокадо, зехтин, ядки, мазни риби, кокосово масло и гхи са все продукти, които не са ми били в бюджета до момента, т.е. бяха, но в малки количества, далеч от нужното за този режим.
Аз ползвам свинска, патешка мас и масло за готвене. ГХИ-то ми идва прекалено скъпо и излишно, зехтин ползвам изключително рядко (за салата на домашните), ядки - домашни орехи основно, другите ядки (тук има евтини в Лидъл) взимам само лешници, но не редовно. Авокадото ми е блудкаво и ако е скъпо, не си заслужава парите, освен ако не ти е много вкусно. Изброените изобщо не са "нужни" за режима, ако не са ти по джоба. Нагласяш си режима по портмонето. Не е нужно да е скъпо.

# 126
  • Мнения: 24 875
Скрит текст:
Новите, почвайте да четете първия пост! Има важни моменти с качеството на храната и мазнините за да сте успешни.
Това изобщо не успявам да го разбера, ей го на, вече 24 дни откак чета, за качеството на храната- нищо пакетирано и купешко, а за мазнините направо съм на кота 0.
Авокадо, маслини, зехтин /за него не ми е ясно, категорично, трябва ли ми или не/, много малко ядки, мазните риби, кокосово масло и гхи за готвене .. Общо взето това разбрах, като позволено за началото поне.

Така че ще съм благодарна, ако драснеш някой ред - какво имаш предвид под 'качество на храната'. Био, еко продукти, собствено производство?
Аз имам два други въпроса, които ми изникнаха в момента, в който пиша.
Първият е за финансовата страна на въпроса, ние сме 4 човека вкъщи, поне двойно ще се вдигне разхода за храна, ако трябва да се спазва на 100%, това в най-добрия случай. Авокадо, зехтин, ядки, мазни риби, кокосово масло и гхи са все продукти, които не са ми били в бюджета до момента, т.е. бяха, но в малки количества, далеч от нужното за този режим.

Вторият е за психологическата страна на въпроса. Адресирате ли проблема с хранителното разстройство, или действате само по нутриционистичната страна?
Финансовата страна си я има, но е различна в зависимост от това дали изцяло си сменила начина на пазаруване у вас или ще поддържаш и  предишната храна, примерно за децата ви или съпруг или там както сте. При мен се вижда лесно има ли разлика, понеже съм сама. И понеже по времето когато направих промяната, бях без работа и си следях доста стриктно разходите. Ами, горе-долу същите са. Не е задължително да се изхранвам с гхий, риби не обичам, авокадо също. Като приспаднеш разходите за неща които вече просто не  консумирам, нещата идвт горе-долу на кантар. Не съм си мислела че така ще стане и ми беше притеснено, но имах нещата черно на бяло пред мен, беше си приятна изненада де. Виж ако трябва да имаш храна като за теб и "стандартна", тогава е по-скъпо и по-трудно да се планира оптимално пазаруване.
Гхий може да се направи и вкъщи - то просто се един вид изварява нормално краве масло и се отпенва и отцежда млечният остатък. Като цена няма нищо общо с купуване на мини бурканче готово. Кило колбас е доста над цената на кило месо, а месото ти носи повече. Възползвам се от всякакви промоции и аз, пазарувам от специализирани места когато мога, замразявам неща които съм купила изгодно, масло и зехтини също се зареждам от промоции. Зеленчуци съм научена да ям местни и сезонни, по възможност. Това е и по-евтиният вариант, освен че го считам за по-здравословен. Кокосово масло не харесвам и не ползвам, но пък готвя със свинска мас, която е 5лв килото в Лидл май последно. Патешката мас за съжаление у нас е скъпа за стандарта ни, иначе и нея бих ползвала. Все се каня да видя някъде продават ли мазнички фенери и да си купя евентуално количество от тях и да си стопя мас. А от фенерите ще стане чудна супа, много обичам. Дробчета  и прочие са сравнително евтини, а дори по-хранителни от стандартна пържола. Както и по-мазна мръвка е по-евтина от постна от сорта на филе, а нас мазничката ни устройва.
Магданоз си отглеждам на терасата, иначе и там би ми се генерирал голям разход ако ударя чертата общо примерно за годината, а сега ми коства 1 левче за семена и там малко почва, плюс да се сещам да поливам.
Абе намира се начин, но понякога иска време докато се наместят навиците. Освен че Елора е права, те самите количества храна и брой хранения вече не са както преди, аз преди можех и по пет пъти на ден да ям и пак да остана гладна накрая Grinning
Случвало се е да пазаруваме заедно с приятел, примерно горе-долу седмично пазаруване през уикенда в голям супермаркет. На касата той оставя по-голяма сума (и двамата пазаруваме за по 1 човек). Неговите торби са пълни с хляб, безалкохолни, сладки неща и малко количество истинска храна. В моите има месо, масло, зеленчуци. И оставям по-малко в магазина....

По другия въпрос и на мен не ми е много ясно какво имаш предвид.

# 127
  • Мнения: 40 814

Абе намира се начин, но понякога иска време докато се наместят навиците. Освен че Елора е права, те самите количества храна и брой хранения вече не са както преди, аз преди можех и по пет пъти на ден да ям и пак да остана гладна накрая Grinning
Случвало се е да пазаруваме заедно с приятел, примерно горе-долу седмично пазаруване през уикенда в голям супермаркет. На касата той оставя по-голяма сума (и двамата пазаруваме за по 1 човек). Неговите торби са пълни с хляб, безалкохолни, сладки неща и малко количество истинска храна. В моите има месо, масло, зеленчуци. И оставям по-малко в магазина....

По другия въпрос и на мен не ми е много ясно какво имаш предвид.

Абсолютно вярно. Редовно гледам количките на хората. Хората консумиращи В харчат пари за повече неща.
А аз като си накупя за пет дни зеленчуци, малко плодове и протеините, харча по-малко.
И освен по пет пъти на ден преди, съм се чудела какво друго да си мушна в устата. Какво сладкишче да спретна. Което пак ме води до магазина да похарча още пари.
Та реално се пести.

# 128
  • Мнения: 24 875
Да бе, ама при мен и този приятел случаят е фрапиращ, че аз се нанасям два пъти върху него - и на ширина и като числа на кантара. И му дудна щото все пак сме добри приятели от 20 години и се тревожа за здравето му. И ми излиза с довода че то добре звучало ама много скъпо било да се храниш така... не знам кога ли ще го ошамаря вече, достатъчно близки сме за да мога и това да си позволя.

# 129
  • Paris, France
  • Мнения: 17 731
Минерва, като пиша за качества, имам предвид качествата на дадена храна като инсулиногенна, но и като витаминозна, доставчик на качествен протеин, минерали. Много малко слънчогледово семе е ОК да се яде, нещо като 20г като сме навън, защото съдържа инозитол, който ни е полезен, но да се консумира олио не е ОК, защото съдържа много омега 6 и за да не ни вреди ни трябва същото количество омега 3, а то идва от скъпо рибно масло, скъпа чия или евтино ленени семе, примерно.

Литър студенопресован зехтин ми струва около 10-15 лева във Франция и ни стига за около 2 седмици (4 човека сме у дома, с две пълнолетни деца). Като съм сама ми стига за над месец  като готвя и за гости. Пакет качествено масло струва 3-4 лева. Аз не поливам манджите в масло и само мажа тигана. Това купувахме и преди, но готвех с олио. Сметката за мазнини да се е качила с 5 или 6 лева месечно, примерно. Щеше да се качи с повече ако готвех с олио и нагъвахме рибено масло за компенсация.

Яйцата вече ги купувам само от хранени с лен, свободни кокошки. 5 лева за 12 яйца, но са гарантирани с омега 3. Тези от обикновени, проскубани, стресирани кокошки може и да са вредни. Верно плащам повече, но ако ям само яйца, мога да ям и малко сирене без допълнително рибено масло.

За месо сметката намаля. Купувам само агнешко и козе, основно вътрешности, които съдържат по 12 000% от дневната доза Б12, фолат, К2 и така не купувам допълнително тези витамини. За 20 лева купувам 2 комплекта агнешки вътрешности, които общо тежат над 3кг месо, без кости. Сварявам сърца и бели дробове, а черните дробове ги правя в тиган със зехтин, лук, чесън, магданоз. Купувам и ребра, езици, шкембе. За 20лв и кило колбас няма да купиш. Колбаси купуваме за децата, защото ги искат. Обяснено им е всичко.

Вчера правих филии дива сьомга и пържени сардинки от северния океан. Дивата сьомга беше 40 лева за кг, а сардините са под 10 лева за кило и пълни с протеин.  Сьомга не купувам всеки ден. 

От пазара купих кило гъби за 4 лева. Ето ти 30г протеин, Д2, ниацин и други за никакви пари. Засищат за световно.

Половината пари, които даваме за храна отиват за боклуци, които децата искат.

Десертът ми е черен шоколад, 85%, по 2 квадратчета вечер. Шоколад и половина седмично, да речем. Супермаркетския струва 2 лева, този на Lindt е около 3-3.50 лева. Значи 3-5 лева седмично, за които тук и 3 кроасана с масло не мога да си купя, а ММ и децата ядат по поне един всяка сутрин. Моята закуска е 4-5, хайде 6 ако излизам, био яйца в намазан със зехтин тиган, 300г маруля с лимон и зехтин,сол, червен пипер върху яйцата, малко маслини. 2.50лв за яйцата, и още 2, да речем, за всичко останало, като 2лв е много. 4.50-5лв и мога да не ям до вечерта, ако изляза. ММ и децата изяждат по 2 кроасана всеки, които струват 4 лева в хлебарницата за 2 + още кисели млека, разни какаови напитки. Същото е, само че към 10-11ч те трябва да ядат пак, сирена, филии хляб, кисели млека, колбас, а аз съм преядена.

Като излизам ям ядки. Половин кило ядки - орехи, бразилски орехи тук струват 20 лева или по-малко. Лешниците са доста по-евтини. Приятелите ми купуват сандвич от по 10 лева и повече, някакъв десерт от поне 4 или 5 лева и също сок, а аз пия вода.

Та, откакто ям по-режимно, харча по-малко за храна.

Не купувам авокадо, защото свекърите непрекъснато пращат. Ако не пращаха, нямаше да го ям. Става и без него.

Пазарувам си на пазара, където непрекъснато има специални оферти на сезонни зеленчуци.

От магазин купувам само едно обезмаслено и цедено мляко, което съдържа 8г протеин на 100г и струва 2.50лв за 1кг.

Сметките ги вдигат колбасите, готовите руски салати, полуфабрикатите, разните сирена, консервите, а такива не купувам.

Откакто аз съм на режим и ММ се включи харчим по-малко.

Аз се храня и ВВ. Тогава ям основно бобови, гъби, черен ориз, без мазнини, никакви извън намазване на тенджерата. Зеленчуците са сезонни от пазара. Пак е по-евтино от хлебни и кроасани и съм заситена. Кило бобови са около 3-6лв, кило кафяв басмати е 6 лева, но си го ям сама, защото останалите ядат бял. Кило ми стига за 10 дена поне, даже 15 или повече, та не е повече от 60 стотинки дневно, а 250г багета хляб е 1.80лв, много повече ако е оваляна в мак, с ядки итн. Като ям ВВ няма ядки и цената пада.

Идете на пазара! Пащърнак, червено цвекло купих за 2 лева килото вчера. 3 връзки магданоз са 2 лева тук. Зелени чушки за 4 лева, моркови за 2.20, 2 марули за 3 лева, спанак по 4-5лв за кг.  Всичко е прясно.

Есетрови хайвер и и гъши пастет не ям 🥳.

# 130
  • Мнения: 1 727
Леле как 6 яйца с салата. Явно с времето се свиква.
Аз повече от 2 не мога, как ще почна да ям повече просто незнам.

# 131
  • Мнения: 547
Мерси за отговорите. После ще пиша пак, че съм навън и в движение.
Много полезни идеи ми дадохте.
Явно ще е бавно и славно натъманяването на пазара.

# 132
  • Мнения: 24 875
6 яйца и аз май не мога да изям наведнъж, а пък хич не страдам от липса на апетит. Въпросът е да не е недохранен човек. Ако е единственото или повечето ядене за деня, ми звучат като нормално количество храна, нищо че аз не знам дали бих се справила с него. Отдавна отвикнах от чести хранения така че стабилно количество храна на едно ядене за мен е нормално.Ям обикновено 2 пъти на ден.
Ако са бъркани всъщност може и да мога, 4-5 ги изяждам без пробем така.
На омлет не бих могла, 6 яйца за мен са два омлета или един голям за двама души. И имам предвид себе си (жена със съвсем добър апетит) и мъж 90-100 кила, като сложа някакво сирене в омлета и направя и по една салата и сме наядени и двамата за над половин ден напред.
Яйцата умишлено не ги споменах покрай пазаруването, там цената варира много спрямо произход, промоции, кой къде живее и прочие.

# 133
  • Мнения: 1 430
Аз няма да се изморя да повтарям, че субпродиктите са супер храна, а и са евтини. В кварталната ни месарница пилешкият дроб е 5 лева. При съставено седмично меню, което се следва, и без да се купуват пакетирани боклуци, при нас се оказа, че бюджетът за храна стана по-малък. Не купуваме био неща, зеленчуците ни са от пазара, месото от месарницата, всичко друго от Фантастико най-често.

# 134
  • Мнения: 18 539
Аз 6 яйца май мога, но само ако не ям нищо друго. Обикновено ям по 3 + някакво месо.

Като дръпна чертата, повече от 6-7лв на ден, рядко ми струва консумацията, включвам тук и кафето.  Хайде, да сам щедра, 10лв средно/дневно, макар че вярвам, че е под тази цифра.
Био-мио изгъзици не купувам. Прекалено ми е скъпо, съжалявам, а и не вярвам да е кой-знае колко по-добро от купешкото, освен ако не се взима направо от някоя ферма/директно от производителя.

Общи условия

Активация на акаунт