Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 44

• 24 810
  • 749
  •   1
Отговори
# 390
Азара, мен не ме е боляло повече от Глюкофажа, а бях на по-висока доза по едно време. Всъщност, най-неприятен ПМС имах, когато се хранех "здравословно и балансирано" с вгх, преди режима. Тогава и няколко дни преди цикъл задържах вода, подуване се и др. И всеки месец +1-2 кг 🤪
Аlivi, моят цикъл като по часовник от нищо друго не мръдна като честота  само от Глюкофажа. Иначе покрай режима с по-малко вгх имах други ползи- почти незабележим ПМС, без задържане на вода и качване на кг, изчезна почти напълно раздразнителността и др.
Миоки, то и при мен МЦ си беше без промяна. 🙂 Просто покрай намаляването на вгх се сбогувах с неприятните ПМС симптоми, иначе цикълът ми (с няколко изключения в тийн годините) винаги си е бил доста безболезнен.

Последна редакция: чт, 09 дек 2021, 18:03 от dolce miele

# 391
Лук, праз, моркови, целина, алабаш, тиквички, броколи, карфиол, гъби, спанак и повечко месце.

# 392
Коkix, застройвам с яйца и кис. мляко или заквасена/течна животинска сметана, добавям ряпа дайкон, карфиол или др. зеленчуци вместо карфиол и пропускам фидетата.
Ето, преди час хапнах гофрети с 2 яйца, бадемово брашно на око (ок. 2-3 с. л.), малко зехтин, сол и бакпулвер. Вътре сложих печени тиквички (останали от кутията на малката) и по половин малка печена чушка- и тя последна в буркана. Много ми беше вкусно. Гофретникът е за почистване, но... 😁

# 393
kokix, това, че нямаш кисти на яйчниците, не значи, че нямаш поликистоза. В последните години тече усилена дискусия да прекръстят този синдром (който е по-скоро хормонален, отколкото яйчников), защото според Ротердамските критерии, трябва да имаш две от следните, за да те диагностицират със СПКЯ:
- ановулация/нередовна менструация
- повишени мъжки хормони
- кисти в яйчниците (повече от 12 на яйчник)
При мен например бяха и трите. Моя близка беше с първите две, нямаше кисти. Моите лекарки добавиха и други "симптоми", които са следствие на високия инсулин и мъжките хормони (които пак са следствие на висок инсулин) - акне по долната челюст, падаща коса, засилено окосмение по тялото (гърди, ръце, мустаци и тн). Но и трите критерия са предизвикани от кофти нива на инсулин. Има разбира се и други видове поликистоза, като например предизвикана от противозачатъчни хапчета, но не е за нея сега думата.
Метформина действа добре на яйчниците, защото яйчниците си имат инсулинови рецептори и по инсулиновата линия им действат добре.
Ако ти е любопитно, препоръчвам тази книга:
https://www.amazon.com/PCOS-Plan-Prevent-Polycystic-Syndrome/dp/1771644605
Иначе за инозитолите - ако пише само инозитол, най-вероятно е мио-инозитол. В някои добавки като Инофолик комбо обаче има и д-хиро инозитол, за който има някои съмнения дали яйчниците ни имат нужда от него. Бях чела по темата в тази книга:
https://www.ozone.bg/product/vsichko-zapochva-s-yaytseto/
Уви, обаче вече съм забравила подробностите. Ще поровя пак тея дни.

Иначе за менюто - аз съм лесна, има ли яйца, месо и малко зеленчук, друго не ми трябва. В началото търсех разнообразие, но вече ям колкото да не съм гладна.

# 394
Момичета,  от къде си намирате рецепти? Аз сама да си съставя цяло меню едвам успявам, просто защото не мога да готвя, а сега се налага и ми идва трудно. Обожавам супи, но какво мога да използвам вместо фиде или картофи, че да не стане само вода, някакви идеи?
Не ползвам рецепти. Понякога хвърлям око в нета, но сърч през гугъл и си адаптирам общите рецепти. Иначе за супите - застройка с яйце и сметана. Просто не слагам картофи и фиде. Слагам повече зеленчуци, замразено желе и мазнина останала от пържоли или печено пиле и ги правя винаги с краве масло.

# 395
dolce miele,  много апетитно изглеждат тези гофрети, направо се изкушавам да си направя и аз. Четох за бадемовото брашно, че е окей с него да се прави хляб и други изделия, но още не съм решила колко строго да махна всякакви въглехидрати. Може би ще си направя първо хляб, че имам една хлебопекарна която не се ползва, да видим колко ще ми хареса и ако стане работата ще го включа по малко с менюто.
stonefaced,  и аз съм чела доста в английските форуми където масово повечето нямат кисти, нямат дори нарушения в цикъла, нито окосмяване, но имат високо ЛН сравнено с ФСХ и високи андрогени. При мен от последните изследвания ЛХ е много малко над ФСХ, пренебрежимо даже, докато преди беше с почти единица завишено. Но пък андрогените ми по всичко си личи че тръгват нагоре.. от друга страна на повечето жени с пкя , независимо от какво е предизвикано косите им или са много леко засегнати или въобще не са.. ама ген предполагам
Инозитол си харесах на Nature's way и на Солгар, пише само инозитол на тях , но като за начало може би ще е добре.
Миоки, хубаво е да имаш представа как стават нещата:joy: аз ако не прочета колко грамажи от какво да слагам ще взема да се натровя

# 396
kokix, да, това го пропуснах. LH:FSH трябва да бъде максимум 1. Аз започнах от 2:1. Най-добре е да е 0,75 числото, като разделиш LH на FSH. Друг симптом е нереално висок анти-Мюлеров хормон, като моят беше 13 преди 3 години (тогава бях на 27), а горната граница мисля, че беше 10 или 11.

Иначе за тестостерона съм чела, че ментата го смъква и наливам по два чая мента на ден. Това поне е приятно, може и ти да пробваш.

# 397
Елора, можеш ли в следващата тема да сложиш на първа страница линк към блоговете healthywithdeni, mywholesomelife, vilistime, nosugar? Мисля, че ще е полезно.
И аз рядко гледам рецепти онлайн, на периоди съм- понякога ми се готви повече, друг път си измислям сама рецепти на око, които да ми пасват...Конкретно гофретите от днес станаха (не преувеличавам) за около 5 минути, ако не броя още 2-3 минутки за загряване на гофретника.🙂
Коkix, то в 2-3 с. л. бадемово брашно чак толкова вгх няма. А и не е бурно всеки ден да правиш нещо подобно. Не ти трябва хлебопекарна за режимни печива, наподобяващи хляб...Аз пека в еър фрайъра или в голямата тава на фурната. А и моята и втасването и многото месене е за класическите хлябове, при нвх действаме със сода или бакпулвер или комбинация.
Сега пък си направих много приятен "пастет" за мазане- половин изостанало авокадо, малко заквасена сметана, сух чесън и босилек, сол, лют пипер- намачках с вилица и готово. Същото става и с печени тиквички или патладжани...или друго...

# 398
stonefaced, АМХ не съм пускала, но ако събера пари скоро ще взема информативно да го пусна. То вече ме страх да си пускам излседвания, че все нещо не наред се намира..направо се чудя колко кученца съм изритала в миналия си живот че да ми се връща   Grinning
dolce miele , да кажа ще рабирам какво казваш за печенето, ама ще излъжа ... месене, бъркане нищо не  мога. В пекарната сано хвърлях една доза брашно и още някакви неща, които четпх в нета и тя си правеше нейното..не че ставаше нещо особено де, някаква безформена буца ама пък се ядеше. Ще разгледам как се действа с бадемовото брашно

Последна редакция: чт, 09 дек 2021, 18:47 от kokix

# 399
kokix не прави точно хляб с бадемово, а още по-малко в хлебопекарна. Не става.
Прилично на вкус и вид е плоско "хлебче".
Дени има рецепта, nosugar също.
Не търси заместител или вкус на хляб. Няма. Само хабене на материал.
https://healthywithdeni.com/2019/01/%d0%bf%d0%bb%d0%be%d1%81%d1% … 0%bb%d1%8f%d0%b1/
Дени има много и други рецепти.
Ето и това на nosugar много ми харесва
https://nosugar.bg/maslenki/?fbclid=IwAR3rPYge8Ns4rVUuY6v8k66J_z … tzmQc_yW8NqvCrpm8

Последна редакция: чт, 09 дек 2021, 18:49 от tania6

# 400
Таня, става "хляб" и с бадемово брашно. Обаче въобще не ми е бюджетен вариант на мен...Предпочитам да правя в голямата тава на фурната плоски "хлябове"- режа на "филийки" (квадрати), бонусът е, че имат коричка и отгоре, и отдолу. А и се правят и изпичат далеч по-лесно и бързо от обикновения хляб.

# 401
Явно ще се експериментира с брашното,  а това някой пробвал ли го е?
 На мен зора ми е че аз яйца не обичам много,  понякога ми се ядат, но понякога ми се повръща от тях, същото е с рибата и с месото. Може би само рибена супа от морските неща да мога да изтрая по дълго

# 402
Може и да става при другите, Долче.
При мен не се изпече добре, не ставаха филийки и за "материала" ми беше жал.
А плоския си е хубав, хрупкав , лесен за нарязване и се замразява.
И аз така, на квадратчета/правоъгълници.
...
Пробвали сме го. Опалянки го нарекохме.
Както казваше една съфорумка: все омлети, но различно изглеждат.
Много е по-удобно в работа/пътуване от омлет или варени яйца.

Последна редакция: чт, 09 дек 2021, 19:06 от tania6

# 403
Tаня, да, и на мен ми е по-лесно и бързо с плоските хлябове. Не ги мисля особено и си стават чудесни. 🙂 Или с такива гофрети...И печенето ми е на око, няма боцкане с клечки и чудене дали в средата е изпечено. 🙂
Пробвала съм опаковките, 2 пъти...😄 Вкъщи веднага ме наобикаляха да питат какво мирише така приятно и по колко могат да си вземат...😆 Т. е. доста от режимните ми "манджи" се харесват и на другите. А заливката за мусака без брашно даже им стана по-любима от тази с брашно и искат все така да я правя...😃

# 404
Долче....ПМС то ми изчезна.......и това най-ме радва, защото бях мнооооого нервна, всичко и всички ме дразнеха......сама със себе си ми беше трудно да живея...но овулацията ми...около 10-12 ден сега ми е доста болезнена....преди години пак така бях, но скоро не ми се беше случвало.....я кажи, мажеш ли гофретника преди да сипеш течността, че на мен ми залепнаха....Sad

Общи условия

Активация на акаунт