Нашите кухни - тема 89

• 55 022
  • 755
  •   1
Отговори
# 180
На всичкото отгоре трапезната маса трябва да е в същото помещение.
Размерите са 270/330.
Ами моята е малко по-голяма и като гледам за да се сложи трапезна маса трябва да се махнат шкафовете от едната стена.
Скрит текст:
Зависи колко шкафове искаш, при мен са от всички страни, но има също прозорец и две врати. Вместо маса имам продължение на плота, което се ползва като бар-маса за закуска и т.н., с по-високи столчета. "Трапезна маса" си го представям по-голямо и да има повече място наоколо, но ако е нещо кръгло с четири стола става, и по-малко шкафове Grin Уф, не искам днес повече да мисля за кухня и манджи 🤣

# 181
  • Street of Dreams
И аз обмислях Г-образна, но дори в този случай няма място за желаната кръгла маса с 4 стола - на ширина 270 като махнем 60 см за кухнята, остават 210 см. Кръгла маса е поне 110 см и за столовете трябват поне по 80 см от всяка страна, за да се сяда спокойно. Освен това кухнята е преходна към хола. Просто никакъв шанс, освен да сложа правоъгълна маса на стената, което е адски потискащо.

Засега най-доброто, което мога да измисля, е да преместя вратата и да направя П-образна отворена кухня от този сорт:

с разликата, че разстоянието в дъното ще е 150, а не около 200 като на снимката. Насреща шкафчета.
Такава кухня да се завърши до почти пълен квадрат с маса от този сорт
В този случай ширината на плота под прозореца ще бъде около 110 см - колкото за една мивка. А от плота на кухнята в дясно до масата - 60 см за минаване, което пак не е ок.

Колко шкафа ми трябват...ами минимума е
- колона големи чекмеджета - прибори, чинии, тави, кърпи и разни фолиа
- един голям за тенджери и малки домакински уреди като миксер, пасатор, сокоизстиквачка и тн.
- един за зеленчуци
- един за боклука
- един горе за чаши
- един горе за подправки
- един горе за хранителни продукти и консерви

Последна редакция: сб, 01 яну 2022, 10:41 от OnDiNe_

# 182
  • София
След като пак реших, че ще имам шкаф колона с фурна, разместих отново уредите.
Имам следнияте въпроси. Така ли да оставя хладилника и фурната или да ги разместя?
И да преместя ли съдомиялната от другата страна на мивката или да остане така?
Приемам всякакви съвети и насоки. Simple Smile
Скрит текст:

За подправки мисля да си направя отново рафтчета на вратите, може би над аспиратора и още някъде. На сегашната ми кухня 10 години не стигнах до тях, въпреки че бях пуснала рафтовете умишлено по-къси. Малко са самоделки сегашните, но определено са ми много удобни и под ръка. Трябва да сложа още рафтчета обаче, защото не ми стигат. Другиятг вариант е в чекмедже наблизо наредени, но в шкаф и рафт отново не бих си го причинила, поне както аз не ги подреждам нещата.
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 01 яну 2022, 19:10 от Aila

# 183
Миялната според мен ще е удобна вдясно, на мен така ми е по-лесно да я зареждам. Пък и ще има повече място до котлоните. Хубав е проекта.

# 184
  • Бургас
Аз съм левичар и сегашната ми миялна е от ляво. В новата ми кухня ще бъде от дясната страна и направо не знам как ще свикна. Помисли си на теб от коя страна ще ти е по-удобно, щом имаш избор.

# 185
  • Велики Преслав
Ако това ще те успокои аз съм десничар и на мен миялната ми (вградената) е от ляво. Не ми направи впечетление, спрямо тази отдясно

# 186
  • ВАРНА
Аз съм левичар и сегашната ми миялна е от ляво. В новата ми кухня ще бъде от дясната страна и направо не знам как ще свикна. Помисли си на теб от коя страна ще ти е по-удобно, щом имаш избор.
Аз същи съм левичар и съдомиялната ми е в дясно от мивката. Въобще не съм се замисляла дали би ми било удобно или не.
Исках да кажа, че се свиква лесно 😉

# 187
Aila, под котлоните бих сложила отново чекмеджета 80 см като съседните. + бутилиерник. Така се запазва хем линията с горните шкафове, хем са по-функционални и по-евтини от 60+40 см. Бутилиерника аз ползвам основно около котлоните и там гледам, че е оставен и плота за приготвяне на храна. Мисля, че от тази гледна точка, този заложен до фурната няма да е много удобен. Бих сложила глух шкаф с изтеглящ механизъм на стената с фурната вместо този ъглов шкаф и бутилиерника.
Скрит текст:
Горните шкафове на фона на тези долни чекмеджета в цялата кухня мисля ще стоят по-красиво с хоризонтални врати, а и са по-удобни
Скрит текст:
.
Под мивката трите чела за чекмеджета не вършат работа ако ще има кофа. Трябва да се сложи чело 60х60 см или да се съединят това чело 20+40 см, защото 40 см ще дойде ниско. Може да се направи и с цяла врата, която да е пак да се отваря като чекмедже. Аз имах такава закачена за високо чекмедже Maximera и нямах проблем, въпреки, че от Икеа не бяха сигурни дали нямало да се изкърти. Ползвах я всеки ден.
Скрит текст:

# 188
  • София
drago_2008 мерси за коментарите.
Ето как ъпдейтнах проекта спрямо насоките.
За съжаление не харесвам и не съм свикнала с хоризонтални горни шкафове, а в приятелка, която е с такива изобщо не са ми удобни, плюс, че механизмите при нея се прецакват и отделно са по-скъпи. Та ще го помисля. Все пак пробвах как ще е с тях.
Не мога в момента  изобщо да измисля горният ред на късата страна. За момента съм пуснала горни хоризонтални шкафове плитки на 40 см височина, и над тях, се чудя за 30 см високи и дълбоки 60 см. На проекта са 40 см високи горните дълбоки шкафове, защото не открих 30 см. Не ми стига тавана обаче за толкова високи и за 30 см не съм сигурна, че има смисъл, но пък не искам и да имам място за събиране на прах горе.
Смених ъгловият долен шкаф, сложих и една бутилиера. Заради нея обаче, а и за запълване на мястото ми се губи малко симетрията с 60 см шкафове горе и затова средният съм го пуснала на 80 см, горният дълбок са два по 40, отново защото не открих 80 см цял.
Изглед

Горни хоризонтални шкафове
Скрит текст:

Долен дълъг ред
Скрит текст:

Долен къс ред
Скрит текст:

Долен ъгъл и горен незапълнен
Скрит текст:

И симетрията и 80 см горни шкафове заради бутилиерата
Скрит текст:

Чудя се къде в тази конфигурация ще е най-удобно да седи кафемашина, кана за топла вода. Евентуално да се вади от шкаф хлебопекарна и тостер.
Мислех си и дали да не махна шкафа до хладилника, защото идва по-къс от останалите, а мисля че имам достатъчно шкафове.

А ето и старият вариант, с бутилиера
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 02 яну 2022, 22:24 от Aila

# 189
А каква е функционалността на този диван срещу плота с котлоните? Че и точно под прозореца, та да пречи на отварянето и миенето му?

# 190
По-скоро така имах предвид за максимална симетрия. Челата за чекмеджета могат да се свързват и да се ползват за варата за съдомиялна и така не се губи линията.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 02 яну 2022, 23:46 от drago_2008

# 191
Тези дълбоки чекмеджета, и то на няколко места,  са много нефункционални, Един шкаф с такива за прибиране на тенджери е достатъчен, но толкова много само губят място.

# 192
Широки предполагам, а не дълбоки се визира?

Всичко според мен е до навици и домакински нужди. Кухнята при нас се ползва изключително много. Имам всякакви уреди. При нас например има:
Скрит текст:
1 бр. плитко чекмедже Ш80 и В15см за прибори;
1 бр. чекмедже Ш80 и В10см за кухненски кърпи/стъклени сламки/подложки за чаши;
1 бр. Ш80см и В20см за тави и тигани;
1 бр Ш80см и В25см за чинии и чаши до съдомиялната;
2 бр. Ш80 и В40 см за електроуреди и едно за тенджери;
1 бр. Ш60 В 40 см отново за тенджери и капаци;
1 бр Ш60 В15 см за подправки;
1 бр. на плота Ш40 В10 см за други подправки, които се ползват по-често.

Общо около 14-15 чекмеджета са по спомен.

# 193
Високи визирам по-скоро. Щом са две чекмеджета, значи са високи по около 40см. Какво ще държи там освен тенджери и електроуреди? Ето при теб са само две такива, останалите са по-ниски, за прибори, салфетки, чаши и т.н.

# 194
Може и да се запази визията и да са повече чекмеджета. Във видеото на 11:20
А на 1:25 и 7:40 още една идея.

Общи условия

Активация на акаунт