Тема № 23 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Декември 2021

• 40 252
  • 1 083
  •   1
Отговори
# 225
а питали ли сте детето дали иска само вкъщи? докато съучениците му са в клас? Вероятно знаете имунитет как се придобива, няма нужда да ви подсещам...
Моето специално иска, той си е домошар. В клас казва че е много шумно, най-добрият му приятел вече  е в друго училище, има съученици, които го обиждат и така. Иначе за имунитета - трите вируса изкара леко, без антибиотик, дори и този с кашлица с един сироп само, а и мисля че малко почивка след три вируса е добре за имунната система.

# 226
  • София

Sparkles, нали не мислиш сериозно, че ще учат на отворен прозорец (или изобщо ще проветряват) зимата? Хайде сега сериозно... Ще се проветрява на обяд между смените, ако има време, евентуално. Точно както е било винаги.

# 227

Sparkles, нали не мислиш сериозно, че ще учат на отворен прозорец (или изобщо ще проветряват) зимата? Хайде сега сериозно... Ще се проветрява на обяд между смените, ако има време, евентуално. Точно както е било винаги.

Допреди да ги пуснат бяха на отворен прозорец, даже нарочно си беше избрал място в дъното във вътрешността на стаята.

# 228
Мда, то навсякъде е от едната крайност в другата. И за учене/преподаване, и за условия, и за мерки.

# 229

Днес, във Варна, първа смяна от 08:00 до 14 ч. - цял ден на отворен прозорец! Замръзвали са първите часове - сутринта беше 7 градуса, с якетата са изкарали до 12 ч. Но са големи, моето се облече добре, понеже си знаеше. Надявам се през зимата да проветряват в междучасията, на отрицателни температури не вярвам да държат отворено по цял ден.

# 230
  • София

Студът категорично пречи на мозъка, ръкавиците пречат на писането - знам, писала съм записки с ръкавици, абе... не е работа. Преди да ги затворят беше, общо взето, топло - аз и у дома държах голяма част от времето отворено. Но сега на отворен прозорец... определено би било по-лошо за учебния процес от ДО. Не го и вярвам, обаче... Т.е. не, че не вярвам, че се е случило, а не ми се вярва да се превърне в практика, по-скоро като опит ми изглежда. Абсурдно е...

# 231
А в европейските  страни се тревожат колко са се увеличили случаите сред децата и затягат всичко. Четете другата тема и знаете. Не, ние сме доволни, че за пореден път сме направили иновация, отваряме шампанско или някакви други тъпотии...

Как пък не се разбра, че с всичко това вредим само на себе си и продължаваме да се въртим в кръг.
След нашето- българско начало на учебната година без мерки , с маски под брадата, без тестове, без карантина при доказани лабораторно положителни случаи и присъствие при болно гърло, главоболие и лека температура , да се тревожим чак сега е  ''след дъжд - качулка".
 Само си представете  след физическо потни и запъхтени в съблекалня от едва няколко квадрата, където трудно се разминават,  защото имат само няколко минути да се преоблекат и да се явят за следващия час някъде през няколко етажа и цял коридор...Кой мисли за дистанция?

# 232
  • София
От поста на Лиляна аз разбрах, че ще постави учениците на равна основа по отношение на изпитване и контролни.  И така трябва да бъде, според мен. Да, да знам, форумните ни деца не преписват и не си подсказват и са силно мотивирани в училище.  
Значи гимназистът ще каже, че не му се ходи на училище присъствено ( имаше писано в темата) и учителят веднага ще намери начин, време, ресурс, за да преподаде материала специално и  в отделно време. Защото, нали, призвание...

А аз разбрах, че не иска да си образува нерви и смята останалите на ДО за мързеливи и поведението й с "включването и който разбрал - разбрал" е нещо като "хак да ви е като не искате да дойдете в училище, няма да се занимавам с лигавщините ви". Като цяло много грозно звучи и като родител хич нямаше да съм доволна да ми оказват "лек натиск", включително и да наказват детето ми за това, че не пази комфорта на учителката. Наказва хората за това, че имат право да са на ДО, а на нея не й харесва. Щом хората имат право на ДО, значи имат право да го упражнят и толкова. Във всяка работа има неща, които натоварват повече, но щом клиентът има право да ползва нещо, значи има право и няма как да му бъде отказано или да го караш да се откаже като му вгорчаваш живота.

Днес доста деца видях по ГТ с джобчета с декларации за попълване.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 19:01 от Andariel

# 233
В нашето училище са на отворени прозорци. Така бяха и миналата пролет, когато върнаха големите на ротация. Големият ми син твърди, че е много топло, защото парното е на макс и стои по тениска в часовете. Луда работа.
Малкият, седми клас, стои с яке. Той пък не го събличаше и преди Ковид, когато прозорците бяха затворени. Според мен, защото не му се занимаваше да го носи между кабинетите или постоянно да го съблича и облича.

# 234
Здравейте! За първи път пиша в тази тема. Дъщеря ми е девети клас днес класната няколко пъти различно каза, засега ще ходят в понеделник. Декларации целия клас попълниха и са съгласни. Като отидат всеки ден контролни ще им давали. Според мен след 1-2дни пак ще ги пуснат онлайн.

# 235
  • Варна

А аз разбрах, че не иска да си образува нерви и смята останалите на ДО за мързеливи и поведението й с "включването и който разбрал - разбрал" е нещо като "хак да ви е като не искате да дойдете в училище, няма да се занимавам с лигавщините ви". Като цяло много грозно звучи и като родител хич нямаше да съм доволна да ми оказват "лек натиск", включително и да наказват детето ми за това, че не пази комфорта на учителката. Наказва хората за това, че имат право да са на ДО, а на нея не й харесва. Щом хората имат право на ДО, значи имат право да го упражнят и толкова. Във всяка работа има неща, които натоварват повече, но щом клиентът има право да ползва нещо, значи има право и няма как да му бъде отказано или да го караш да се откаже като му вгорчаваш живота.
Нали прочетохте и нейния пост, където беше споменала, че за същите тези ученици не е имало проблем да са ПО при ротация. Ако им е силно наложително защо и тогава не са подали заявление за ДО?
Съфорумки от чужбина  неведнъж бяха писали, че децата, които са на ДО по желание не получават екстра внимание и допълнителни уроци. Домашното  и толкова.
 И кое според Вас е наказание? Да се яви на присъствен изпит? След като имаш избор, ще си носиш и отговорността и последствията от него.

# 236
  • София
Няма значение какво са имали и какво са нямали против. Имат право да са на ДО - значи могат да се възползват от него.
За мен е доста натоварващо за децата използването на присъственото за правене на тестове и изпитвания до изнемога. А то ще е до изнемога, защото именно това ще се случи - от контролно в контролно ще влизат, защото учителите ще се възползват максимално от времето да пишат оценки, вместо да обясняват пропуски по материала.

# 237
Току що децата ми казаха, че по физика присъствено ще преговарят всичко, което са учили ДО, за да затвърдят знания и попълнят пропуски. Това би направил учител, за когото е по-важно да знаят по тази фундаментална наука, отколкото да получат задължително и веднага обективна оценка.

# 238
И кое според Вас е наказание? Да се яви на присъствен изпит? След като имаш избор, ще си носиш и отговорността и последствията от него.
ОЕСР за деца без достъп до училище заради липса на тест би следвало да включва и изпитване чрез средствата на ОЕСР. Ако ще ходят за изпитване без тест, защо не могат да ходят за преподаване без тест? Това някаква форма на наказание ли следва да е?

# 239
ОЕСР за деца без достъп до училище заради липса на тест би следвало да включва и изпитване чрез средствата на ОЕСР. Ако ще ходят за изпитване без тест, защо не могат да ходят за преподаване без тест? Това някаква форма на наказание ли следва да е?
Защото има малко разлика между 20-25 човека в една стая за часове и индивидуално изпитване за по-малко от час. Не се сещам за форма на обучение, предвидена в закона, в която да не е заложена присъствена проверка на знанията. Отказът от тестване е личен избор. Винаги може да се промени или пък да бъде представен зелен или  розов сертификат.
Всъщност по тази логика много деца, които ще тръгнат присъствено също ще бъдат доста " наказани".

Общи условия

Активация на акаунт