Тема № 23 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Декември 2021

• 40 255
  • 1 083
  •   1
Отговори
# 240
И кое според Вас е наказание? Да се яви на присъствен изпит? След като имаш избор, ще си носиш и отговорността и последствията от него.
ОЕСР за деца без достъп до училище заради липса на тест би следвало да включва и изпитване чрез средствата на ОЕСР. Ако ще ходят за изпитване без тест, защо не могат да ходят за преподаване без тест? Това някаква форма на наказание ли следва да е?
Защото има малко разлика между 20-25 човека в една стая за часове и индивидуално изпитване за по-малко от час. Не се сещам за форма на обучение, предвидена в закона, в която да не е заложена присъствена проверка на знанията. Отказът от тестване е личен избор. Винаги може да се промени или пък да бъде представен зелен или  розов сертификат.
Всъщност по тази логика много деца, които ще тръгнат присъствено също ще бъдат доста " наказани".
Аз правя аналогия с нашето ОЕСР по желание миналата година. То ваключваше всичко в ОЕСР - преподаване и изпитване. По време на пандемия човек има право на този избор. В момента при голям брой заболели ако много държи на ПО трябва да се подложи на тест за да е безопасна средата, но има право да откаже присъствено обучение дори и при наличие на тестове заради риска и големия брой случаи - над 250/100 000. Това си го представям като облекчен вариант за оставане в ОЕСР при голям брой случаи + безопасна среда за смелите осигурена чрез тестване, като водещ е големият брой случаи като предпоставка за този режим на ОЕСР и ПО. Като спаднат заболелите няма право на отказ от ПО (няма и опция за тестване) освен ако не се подаде индивидаулно заявление за ДО. Така че не виждам как ще ме накарат да заведа детето в училище щом заболеваемостта е голяма и дори и тест не дава гаранция, а и щом явно при тази заболеваемост не държа на ПО.
Отказът от тестване лишава от право на достъп до ПО, което включва и присъствено изпитване.

П.С. Следобед в нашето училище със съобщение ни съобщиха нещо абсурдно - класове, които изцяло са отказали да се тестват продължават без тест и се водят на ротация до /от сряда. Много странно, първо класове ще ходят нетествани със старите мерки, отделно говорят за "ротация" като всъщност училище ще е 90% пълно. Сега за мен виси въпросът отделните деца от класове отказали тест и те ли се връщат "ротация" с тествания клас, но без тест.  Абсурди някакви.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 20:00 от Sparkles

# 241
Сега изглежда има един вид учители, които непрекъснато се жалват как на ДО не могат да преподават качествено, предметът им не е за ДО, и като видят децата ПО - бам! Напират да ги оценяват обективно.
Един вид се получава, че наказват децата затова че те не могат да си преподават качествено материала, как предполагат, че децата качествено ще го усвоят тогава...

Ние нямаме такива, слава Богу.

# 242
  • София
При нас има и заповед за организация учебния процес, наред с тази за тестването. В нея изрично пише:

# 243
  • Ямбол
Няма значение какво са имали и какво са нямали против. Имат право да са на ДО - значи могат да се възползват от него.
За мен е доста натоварващо за децата използването на присъственото за правене на тестове и изпитвания до изнемога. А то ще е до изнемога, защото именно това ще се случи - от контролно в контролно ще влизат, защото учителите ще се възползват максимално от времето да пишат оценки, вместо да обясняват пропуски по материала.
Да се възползват. Аз имам право да ги повикам присъствено за проверка на знания, също ще се възползвам. Квит. Никъде не съм казала, че ще използвам ПО за тестове и изпитвания. Когато дойде време за такова - правя го. Скоре е времето на класните. Да не ги ли правя, че да не стресирам децата? Няма, спокойно. Давам им две седмици да видим пропуски ако имат и тогава ще следват класните и то само при малките, при по-големите предвиждам само едно писмено за попловин час и класните ще са януари, за да имаме време да обобщим качествено.

# 244
Няма значение какво са имали и какво са нямали против. Имат право да са на ДО - значи могат да се възползват от него.
За мен е доста натоварващо за децата използването на присъственото за правене на тестове и изпитвания до изнемога. А то ще е до изнемога, защото именно това ще се случи - от контролно в контролно ще влизат, защото учителите ще се възползват максимално от времето да пишат оценки, вместо да обясняват пропуски по материала.
Да се възползват. Аз имам право да ги повикам присъствено за проверка на знания, също ще се възползвам. Квит.
Не мисля, че имате право. Указанията са че децата без тест остават в ОЕСР. ОЕСР не Ви дава право на присъствено изпитване. Училищната присъствена среда не е достъпна без тест. Ако някой не пуска детето ми в училище за преподаване в час без тест, но го пуска за изпит смятам да сигнализирам за тази дискриминационна "противоепидемична" практика. Щом родител не желае детето му да влиза в училище в момента, дори и с тест, на какво основание ще го вкарате в училище ?

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 20:14 от Sparkles

# 245

А в европейските  страни се тревожат колко са се увеличили случаите сред децата и затягат всичко. Четете другата тема и знаете. Не, ние сме доволни, че за пореден път сме направили иновация, отваряме шампанско или някакви други тъпотии...

Как пък не се разбра, че с всичко това вредим само на себе си и продължаваме да се въртим в кръг.

Е как, Iris04! Ние винаги сме наобратно. Другите затварят, взимат мерки. При нас беше зорът да ги върнат две седмици преди ваканцията. Просто клекнаха на агресията и нахалството на една група родители. Спор няма, че МЗ и МОн натвориха невероятни идиотщини с цел да угодят на тези хора. Първо ще тестваме 1-4 клас два пъти седмично. ОК-безопасна среда. Сега 5-12 само веднъж, щото няма тестове, после може и веднъж в месеца. Занижаваме критериите и мерките, ама важно е да са в училище. В повечето училища и преди почти нищо не се спазваше. Ясно е до къде ще я докараме. Стойчо сам призна, че еднократно тестване ще увеличи заболеваемостта, но после смънка, че нямало да бъде сериозно. Така е в държава, в която управленците се поддават на натиск на една група и нямат кураж да налагат и спазват план и мерки, които сами са определили.

# 246
Оф, една група родители се оказаха всъщност мнозинството. Аман от паникьори. Имате избор да си оставите децата на ДО. Стига мрънкане.

# 247
  • София
Ясно е до къде ще я докараме. Стойчо сам призна, че еднократно тестване ще увеличи заболеваемостта, но после смънка, че нямало да бъде сериозно. Така е в държава, в която управленците се поддават на натиск на една група и нямат кураж да налагат и спазват план и мерки, които сами са определили.
Ясно е, че пак учениците ще са виновни, но истината е, че е въпрос на приоритети. Много неща можеха да са затворени или с ограничения, училищата трябваше да са последни. А те са винаги първи, за тях все няма мерки, тестове, и все родителите виновни. Ама няма да повтарям едно и също, вече и за слепите е видно, че такива са приоритетите на държавата все едно кой управлява.

# 248
  • Sofia
То мрънкачите май са тези, които искат на всяка цена да си върнат детето в училище. Ето, дава им се възможност и пак нещо недоволни- пък късно дошли декларациите, пък изисквания към тестовете, ако може без нищо. И като почнете с тая държава, умирам от смях.
За съжаление последните месеци показаха, че мнозинството у нас хич не е право...

# 249
  • Варна
ВълнИте в различните страни са по различно време. Защо трябва да преписваме дословно?! Дадоха възможност за относително безопасна среда в училище Който иска да се възползва. Очаквам и тук да започна да чета за Ганьо

# 250
  • Ямбол
Скрит текст:
Да се възползват. Аз имам право да ги повикам присъствено за проверка на знания, също ще се възползвам. Квит.
[/spoiler] Не мисля, че имате право. Указанията са че децата без тест остават в ОЕСР. ОЕСР не Ви дава право на присъствено изпитване. Училищната присъствена среда не е достъпна без тест. Ако някой не пуска детето ми в училище за преподаване в час без тест, но го пуска за изпит смятам да сигнализирам за тази дискриминационна "противоепидемична" практика. Щом родител не желае детето му да влиза в училище в момента, дори и с тест, на какво основание ще го вкарате в училище ?
Не прочете ли извадката от Дидева?
Ето, знам, че не ти се удава, но все пак, сега може и да вникнеш, че имам право:
Интересно ми е как ще извикат синът ми в училище за изпитване, като достъпът до училище в момента ще става само с тест или сертификат.
Присъствен образователен процес е възможен и без тестване в следните случаи:
...............
в) При провеждане на индивидуални дейности, за които е обективно невъзможно провеждането от разстояние в електронна среда – индивидуални часове, консултации, индивидуални писмени или практически изпитвания за текуща оценка, изпити в процеса на обучение – за оформяне на срочна оценка, приравнителни изпити, за промяна на оценката, за изпити за валидиране на компетентности, придобити чрез неформално и информално учене, индивидуални дейности за подкрепа за личностно развитие.

# 251
Скрит текст:
[/spoiler] Не мисля, че имате право. Указанията са че децата без тест остават в ОЕСР. ОЕСР не Ви дава право на присъствено изпитване. Училищната присъствена среда не е достъпна без тест. Ако някой не пуска детето ми в училище за преподаване в час без тест, но го пуска за изпит смятам да сигнализирам за тази дискриминационна "противоепидемична" практика. Щом родител не желае детето му да влиза в училище в момента, дори и с тест, на какво основание ще го вкарате в училище ?
Не прочете ли извадката от Дидева?
Ето, знам, че не ти се удава, но все пак, сега може и да вникнеш, че имам право:
Интересно ми е как ще извикат синът ми в училище за изпитване, като достъпът до училище в момента ще става само с тест или сертификат.
Присъствен образователен процес е възможен и без тестване в следните случаи:
...............
в) При провеждане на индивидуални дейности, за които е обективно невъзможно провеждането от разстояние в електронна среда – индивидуални часове, консултации, индивидуални писмени или практически изпитвания за текуща оценка, изпити в процеса на обучение – за оформяне на срочна оценка, приравнителни изпити, за промяна на оценката, за изпити за валидиране на компетентности, придобити чрез неформално и информално учене, индивидуални дейности за подкрепа за личностно развитие.

Тези индивидуални дейности не са предвидени според мен като част от ОЕСР за стандартния ученик а при деца на някакъв иднивдуален план, стандартното ОЕСР е описано от Слънчева. Т.е. щом детето не желае да се тества остава на ОЕСР. Няма никакви индвидуални решения за стандартния случай. Разбирам, че Вашите ученици са големи и желаете да им начукате канчето, но моят син е само на 11 и ако някой реши да го разкарва до училище за да го изпитва, а го смята за биологична бомба за да му преподава, няма да стане. Ако ще се заяждаме и аз може да смятам ваксинираните учители като Вас, които няма да бъдат тествани, за достатъчно безопасни за своето дете при този брой заболели и при близък индивидуален контакт.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 21:44 от Sparkles

# 252
  • София
Аз първа ти казах за тези промени днес, без да посочвам или цитирам източник. Мисля, че важат за случаи, каквито описва Лиляна. Провеждане на индивидуални дейности може да се инициира от учител, ако сметне, че има нужда от такива. Така го разбирам аз.
А примерът, който дадох, беше просто за да онагледи, че нещата могат да се решат и пт ръководството на гимназията, но могат да се оставят и на преценка на учител. Всъщност,  не мисля, че ако някой от нашите учители реши, че трябва да проведе индивидуално занимание, някой ще го спре, тоест тази заповед урежда принципно нещата, но не видях да забранява изключения...

# 253
Аз първа ти казах за тези промени днес, без да посочвам или цитирам източник. Мисля, че важат за случаи, каквито описва Лиляна. Провеждане на индивидуални дейности може да се инициира от учител, ако сметне, че има нужда от такива. Така го разбирам аз.
А примерът, който дадох, беше просто за да онагледи, че нещата могат да се решат и пт ръководството на гимназията, но могат да се оставят и на преценка на учител. Всъщност,  не мисля, че ако някой от нашите учители реши, че трябва да проведе индивидуално занимание, някой ще го спре, тоест тази заповед урежда принципно нещата, но не видях да забранява изключения...
Аз пък мисля, че родителят може да го спре. Значи не може детето да ходи на училище без тест, ама като й скефне на госпожата може.
Когато аз не разреших камера за моето дете, без възражения отбелязаха моето искане за да предадат на учителите и вече никой не иска да подскача по физическо възпитание пред камера.

# 254
Разбира се, че винаги можете да откажете детето да се яви присъствено било за индивидуално изпитване за текуща оценка, било за оформяне на срочна такава със съответните последствия. Няма да ги цитирам. Ще си ги намерите и прочетете сама в ЗПУО и съответните наредби.

Общи условия

Активация на акаунт