Тема № 23 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Декември 2021

• 39 837
  • 1 083
  •   1
Отговори
# 855
  • Ямбол
Честно казано, в този им вид, тестовете са абсолютно безполезни. Класът на дъщеря ми - в понеделник два положителни теста, но децата остават да учат до края на деня, т.е. контактуват на воля. Да, позитивните си тръгват, но останалите са на училище и следващия ден, когато едва към 16 часа излиза заповед за карантиниране на класа. Голяма полза, няма що. Само правилните хора да усвоят едни пари от тестовете. Оф!
Оф, извинявайте, но нещо не е наред в тази история или ръководството е малоумно, ако е чакало още цял ден разпореждания.
Имахме подобен случай в един 12 клас - три позитивни деца, които даже не са имали контакт през последните 2-3 дни, просто родителите са се обадили, че са позитивни. Веднага разпуснахме класа, без да чакаме каквито и да е указания. После не дойде съобщение за карантина, но заради спокойствието на останалите деца и на учителите, които влизат там, решихме за седмица да спрем този клас.

# 856
Нямам представа дали ръководството има правомощия да разпусне класа без заповед на РЗИ за карантина. Ако да, това, че не са ги разпуснали, е повече от безотговорно. Ако не, докато се дочака заповед на РЗИ, децата се омешват достатъчно, така че всяка последвала карантина е безсмислена.

# 857
Малко е дълго, но ще си отсеете важното.
При установяване на положителен резултат, ученикът се отделя незабавно по щадящ психичното му здраве начин в предназначеното за такъв случай място при осигурено наблюдение и се прилага Протокол 1 от Раздел ІІІ от настоящите насоки – Задължителни протоколи за поведение при съмнение или случай на COVID-19 в училището/ЦСОП. Уточняващото (потвърждаващото) изследване следва да се проведе до 24 часа от положителния резултат от бързия антигенен тест, проведен в училище или в домашни условия – за учениците със специални образователни потребности. На ученика се поставят отсъствия по уважителни причини по смисъла на чл. 62, ал. 1, т. 1 от Наредбата за приобщаващото образование, без да е необходимо представяне на медицински документ в деня, в който е установен положителен резултат от теста в училището или в домашни условия – за учениците със специални образователни потребности. Учениците от паралелката продължават да се обучават присъствено до момента на потвърждаване на положителния резултат от тест, проведен в лабораторни условия. В случай на потвърден положителен резултат, за учениците от паралелката се прилага Протокол 2 от Задължителните протоколи за поведение при съмнение или случай на COVID-19 в училището/ЦСОП. При липса на положителен резултат, паралелката продължава присъственото обучение.

# 858
Аз не виждам медицинска логика в болднатия текст относно продължаването на учениците да учат присъствено докато резултатът се потвърди с лабораторен тест. За това време те имат прекрасната възможност да се омешат още повече и да разнесат хубавичко вируса.

# 859
е те остават само децата с отрицателни тестове.Та се предполага,че нищо няма да разнасят. По-интересно е,че не пише за случаите в понеделник какво се предприема.Карантинира ли се класа или не…Явно е по преценка на всяко РЗИ.

# 860
Това са деца. Преди тестването са контактували доста близко. Логично е някои да се заразят от позивитните. Не ме разбирайте погрешно. Аз не само, че не съм против присъственото обучение, ами съм от най-върлите му привърженици. Но наистина, в така организирания начин на тестване друго, освен средство за усвояване на едни пари, не виждам.

# 861
Не казвам, че има логика. Просто цитирах МОНските разпоредби. Със сигурност и на ръководството на училището не му е лесно при вземане на подобни решения.

# 862
Деца са да,но всички са с маски,дори първолаците.Доброволец съм в класа на моя първолак.Децата са с правилно поставени маски.Влизат,сядат си на чиновете,тестването отнема 15-тина минути,имахме преди две седмици положително дете,изведено бе тактично ,даже никой от децата не разбра какво става.След тестовете децата излизат в коридора и от училищния персонал дезинфекцират всичко.Та чак такъв близък контакт нямат .

# 863
Възможно е при първолаците да е така. Дъщеря ми е в 10 клас и прегръщания, цунки, мунки вървят.

# 864
Кати, преди една година, беше оправдано човек да избягва карантина. Ако помниш, нито снимка можеше да направи, нито на преглед да отиде карантиниран. На нейно място и аз бих я избегнала. Имам предвид, не да ходя сред хора, докато съм болна, но да имам възможност, ако се влоша, да отида на рентген, например.

# 865
  • София

Аз също. Изобщо не отричам. не бих приела да не мога да бъда прегледана при нужда. Ама после не бих се правила на света вода ненапита. Някак... мръсно е.
И някак гнусно е сега да не си пуска детето на училище, за да избегне евентуална карантина, а да ни влачи тук от 50 кладенеца мътна вода.

# 866
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Деца са да,но всички са с маски,дори първолаците.Доброволец съм в класа на моя първолак.Децата са с правилно поставени маски.Влизат,сядат си на чиновете,тестването отнема 15-тина минути,имахме преди две седмици положително дете,изведено бе тактично ,даже никой от децата не разбра какво става.След тестовете децата излизат в коридора и от училищния персонал дезинфекцират всичко.Та чак такъв близък контакт нямат .

Не знам точно къде ги виждате тези първолаци с маски, 
но масовият случай съвсем не е такъв, мисля, че и не са задължени по принцип.
А и да се смята, че нямат близък контакт... ами не е така, играят си както си играят децата на тази възраст - скупчени, подвиквайки си лице в лице...

# 867
  • Ямбол
Ръководството на училището има право да вземе решение не за карантина на класа, а за преминаване в ОЕСР. Директорът издава заповед.

# 868

Не знам точно къде ги виждате тези първолаци с маски, 
но масовият случай съвсем не е такъв, мисля, че и не са задължени по принцип.
А и да се смята, че нямат близък контакт... ами не е така, играят си както си играят децата на тази възраст - скупчени, подвиквайки си лице в лице...
Как къде го виждам!?Виждам го в класа на сина ми.И рано рано в понеделник преди тестването скупчени?!?Та те едва са се събудили децата.
И да,задължени са да влизат в училище с маска,по коридорите с маска,преди да излязат резултатите от теста пак с маска.
Та положително дете в понеделник сутрин трудно би могло толкова да разнесе заразата в класа.

# 869
  • София
Oт вайбър канала на МОН
Каталог на образователни ресурси със свободен достъп, проект на МОН
https://oer.mon.bg/

Общи условия

Активация на акаунт