Тема № 23 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Декември 2021

• 40 222
  • 1 083
  •   1
Отговори
# 165
Животът е точно обществото, в което живеем и което се кове точно в класните стаи. Колкото и топката да се прехвърля в ръцете на родителите само, смея да твърдя, че учителите имат също своя огромен принос за това, в което се превръща обществото в момента.
Защо някой трябва някого да мачка? В нормални общества хората си помагат, не се мачкат. А при нас това е заложено от детската градина и така до университета и на работното място. Всички са лидери.

А по отношение на темата, вместо да се запълнят пропуски в знанията, упражнения и децата да се почувстват щастливи, че са с учителите и съучниците си, те отиват със свити сърца. Защото отсрещната страна е с нагласата "само чакам да ми паднете".

# 166
  • European Union
Cygnus, малко патетично звучиш, но Възрожденският учител е завинаги погребан. Не може да очакваме от хора, които обществото не уважава, да дават и да обичат безкористно.
Съвсем други са процесите в съвременното училище и дори моите учители, които все още преподават, са различни, от това, което бяха.

Аз смятам, че лично мое задължение е да науча детето си, че министър-председателят на България не е "тиквата". Не мисля, че на това са я научили учителите в училище. Времето, в което живеем, е такова. И вината не е на учителите, защото тепърва ще берем плодовете на съвременните учители. Сега все още голямата част от обществото е обучавана от нашите учители от миналото, тези, които ни вдъхновяваха и обичаха.

# 167
Кети В, в момента също има прекрасни и отдадени учители и никак не са малко.

# 168
Животът е точно обществото, в което живеем и което се кове точно в класните стаи.
Тук сме на едно мнение, но  не бива да забравяме, че класните стаи са много различни и никой не може да им гарантира, че винаги  и всички около тях  ще са минали през  точно същите класни стаи. Да не забравяме , че светът за някои от тях ще е много по-голям от нашия и никога не бива да си позволим забравяме , че колкото и да ги обичаме  все  ще настъпи един момент или ден , в който няма да можем да им застанем зад гърба и да им решим проблемите.

Ако един лидер не е способен попаднал в изключително враждебна среда да съумее да  я промени, то не е никакъв лидер.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 12:47 от mamamari

# 169
  • Варна
От поста на Лиляна аз разбрах, че ще постави учениците на равна основа по отношение на изпитване и контролни.  И така трябва да бъде, според мен. Да, да знам, форумните ни деца не преписват и не си подсказват и са силно мотивирани в училище. 
Значи гимназистът ще каже, че не му се ходи на училище присъствено ( имаше писано в темата) и учителят веднага ще намери начин, време, ресурс, за да преподаде материала специално и  в отделно време. Защото, нали, призвание...

# 170
  • София
При нас два 12 и два 11 класа не могат да съберат 50% съгласие и това е умишлено, защото не им се ходи на училище. Но до няколко дни очакваме спад под 250 за града ни и тогава ще трябва да дойдат. Тогава, добре че не им преподавам, щеше да разберат, че е било по-добре да се съгласят и то по трудния начин.
В моя клас има 100% съгласие. Благодарение на моите разяснения и лек натиск, че присъственото обучение трябва да е приоритет. В калсовете, в които ще имам ученици не дали съгласие за тестване и останали на онлайн, няма да си губя времето да чакам добра връзка и да се занимавам с подобни проблеми. Включвам лаптопа, пускам Тимс към дъската и кой колкото е разбрал. Имам право да ги викам за изпитвания, ще ги викам още първите дни, че да им стане ясно, че не е по-лесно да си стоят в леглото и изобщо няма да стане както я мислят.

Лиле, ако това не са пълнолетни люде, решението е било на родителите... Не знам как се движи заболеваемостта при вас в момента, не знам и пазенето как е, но на база впечатления от съседите (Сливен) имам определена доза скептицизъм за отговорността на местното население. В много случаи отказът от съгласие за тестване и желанието за оставане у дома всъщност е свързан със страх на родителите от заразяване - на тях или на някой възрастен член на семейството... Дори и при наличие на ваксинация. На няколко пъти (е, преди близо месец, при различна епидемиолога обстановка, но пък в София) се срещнах с хора, попълнили "не" на съгласието за 1-4 клас - точно поради такава причина... Не си го изкарвай на децата. Може и да е понеже не им се ходи. Но може и да е понеже искат да запазят баба, дядо, пра-баба живи. А има и деца със достатъчно сериозни заболявания...

Браво Лиляна!
Ако изпитванията и контролните станат задължително присъствени за всички без изключение вярвам, че всички много бързо ще намерят пътя към класните стаи.

Или ако да не са всички със сигурност ще са повечето - и ще е ясно, че онези, които въпреки това остават, имат сериозна причина за това си решение, различно от "така е по-лесно".

# 171
  • София
С това изпитване вече стават смешни учителите. Сигурно съм кисела носталгична лелка, но нашите учители някога можеха да напишат оценка на всеки и без да го дебнат и изпитват в бункер. То е видно кой знае и кой не, мисля.  Да не говорим, че хората университетски степени завършват онлайн без някой да го е страх, че ще преписват, та това са излишни драми. Синът ми има няколко учители, които правят такива тестове за решаване в електронна форма, че никой никога не би могъл да изкара ако не е учил. Сега събирането на място и изпитването по 6 пъти дневно е далеч от това да е честно или обективно, ама всеки със своята мания.
Аз съм ако бях щях с тези деца малко да поговоря, от това е най-спешната нужда, а не от писане на "честни" двойки и "сега ни паднахте". После децата били мързеливи, ами гледайки на тях като на лениви измамници няма какво друго да получим.

# 172
  • София
Къде е ужасът? Къде е заплахата ? В това, че изпитването ще е присъствено ли?
В това, че бонуси и поощрения ще се полагат само  срещу положени усилия и труд?
Родителите, които не толерират  мързел, скатаване, глезотии и "хитруване" значи ли ,че не обичат детето си?!
 Ако до момента сме възпитавали нашите наследници, че зад "благата" и "екстрите" стои единствено много от техния труд и усилия, то за тях това си е най-нормална житейска логика.
Все едно някой възрастен да е стреснат, че трябва даже  да ходи на работа за да получава заплата.

Mia Rulana, ако поставената оценка не съответства на знанията на детето  можете да подадете молба за изпит пред комисия. Когато оставих у дома детето ми заради невъзможни температури в училището, всичките и изпити протичаха точно по този начин- пред комисия от няколко преподаватели. Всичко е черно на бяло и няма как някой да го ощети и да остане скрито покрито.

Хахахаха, комисия. Ако една комисия от учители не може да оправдае оценката на колегата си, значи учителите от комисията са си сбъркали професията...

# 173
От поста на Лиляна аз разбрах, че ще постави учениците на равна основа по отношение на изпитване и контролни.  И така трябва да бъде, според мен. Да, да знам, форумните ни деца не преписват и не си подсказват и са силно мотивирани в училище.  
Интересно ми е как ще извикат сина ми в училище за изпитване, като достъпът до училище в момента ще става само с тест или сертификат. Като ще става регулиран достъпа да училищата, явно ще се възползва само който желае да бъде подлаган на регулация. Моя син остава на ОЕСР. Според мен ковид го мина още миналата година, но няма да дам 30 лв. за тест за антитела за да го доказвам на някой. Няма и да разреша да го занимават с тестове, за да има достъп до класна стая, в която да стои с маска на отворен прозорец посред зима. След цялата тази неразбория и стрес с решенията взимани пореднощ и хаотично, да се вменява несериозно отношение на деца и родители към училище е меко казано нахално. Отделно че с "мерки" от началото на учебната година изкара 3 вируса, последният беше с две седмици кашлица, точно два дни след като ги пуснаха на ДО се разболя. Това при мерки с маска в час, но забележете и при запазена кабинетна система и пеене без маска по музика. Докато учителите гледат да им е по-леко и не мислят за децата, така ще бъде. Аз съм в къщи и ако не разбере урока в час няма да остане ненаучен. Ще чакам да паднат бройките, да мине обещавания грип, омикрон и каквото и друго предсказват, да се стопли тогава надявам се без регулации да се върне клас.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 13:16 от Sparkles

# 174
Кати, никога не съм твърдяла, че няма ученици, които са у дома  не за да се скатават. Твърдя, че е по-лесно в клас.
Твърдя, че в някои класове проблеми с дисциплината правят невъзможно това да чуеш добре урока. Твърдя , че когато си в клас и нещо е останало неясно можеш да зададеш въпрос и да получиш отговор. При ДО не винаги можеш да се доредиш и не винаги има време за това.
 Всяко дете има предмети, които не са най-интересни и любими и точно при тях при ДО без странична подкрепа се  случват най-големите дупки, а страничната подкрепа изисква същото време още веднъж и отделно  не е по джоба на всеки.
Получава се така, че денят пред екрана се налага да е редовните 6-7 часа+ поне още толкова странична подкрепа и то без да броим домашните. Ако се изучава сериозно език, това са + поне 6ч/седмично , а ако езиците са два...не стигат дните от седмицата.

Sparkles, в подобна ситуация миналата пролет се определя ден и час извън редовните часове и ученикът се настанява сам в класна стая с един учител за да  си прави писменото изпитване. Има маски, проветрено е, има дистанция, може да си напръска чина с дезинфектант и нито на влизане, нито на излизане е в контакт с класовете.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 13:08 от mamamari

# 175
  • София
Преди няколко дни излезе промяна, че за индивидуалните часове няма да се изисква тестване. Но не задълбах, защото не ме интересува. Та.., така ще викат.

# 176
Не може да очакваме от хора, които обществото не уважава, да дават и да обичат безкористно.

Уважение не се дава даром и на доверие. А да дават нужното учителите са длъжни - плаща им се за това.
Уважавам учителите с главна буква. Тези, които дават крила.
С подобно отношение, като горното, единствено предизвикват неприязън.

# 177
Преди няколко дни излезе промяна, че за индивидуалните часове няма да се изисква тестване. Но не задълбах, защото не ме интересува. Та.., така ще викат.
Ами язък за тестването тогава щом всеки може да отиде в училище без тест. Още едно странно решение.

# 178
Интересно ми е как ще извикат синът ми в училище за изпитване, като достъпът до училище в момента ще става само с тест или сертификат.
Присъствен образователен процес е възможен и без тестване в следните случаи:
...............
в) При провеждане на индивидуални дейности, за които е обективно невъзможно провеждането от разстояние в електронна среда – индивидуални часове, консултации, индивидуални писмени или практически изпитвания за текуща оценка, изпити в процеса на обучение – за оформяне на срочна оценка, приравнителни изпити, за промяна на оценката, за изпити за валидиране на компетентности, придобити чрез неформално и информално учене, индивидуални дейности за подкрепа за личностно развитие.

# 179
  • София
Е, те няма да се смесват с останалия поток.

Общи условия

Активация на акаунт