Тема № 23 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Декември 2021

• 40 250
  • 1 083
  •   1
Отговори
# 195
  • Ямбол
ОК, интересно ще ми бъде да разбера как да проверя знанията на учениците върху раздел системи уравнения в ОЕСР.
Само да вметна, че на приложението Фотомат му трябва по-малко от секунда да предложи решение.
Другите нека да могат или си мислят, че могат, особено онези, които не са били учители и за тях съществуват само учителите на децата им.
Скрит текст:
За тези, които са онлайн има прекрасни начини да подготвиш такова контролно, че да нямат време да преписват и търсят в нета. Всичко зависи от твоите качества като учител.
Дъщеря ми точно това преживя в ДО и сега оценките и в ПО не са много по-различни от предходните.
Няма такива начини, поне при мен. Ще бъдат всички равнопоставени. Давала съм в предишни теми примери. Единственият начин е да дам по-трудни задачи, но няма да го направя.

Еми безсилие. Какво да кажа. Толкова други да могат...

# 196
Ами това цялото нещо е идиотщина, няма какво да се правим, че не разбираме колко е тъпо. Понеже няма достатъчно тестове за всички деца за тестване два пъти седмично както ходеха малките в сравнително разумни условия, сега ще ги тестваме  по веднъж всичките, та да няма никакъв смисъл за никого. От тия крясъци  и неадекватни министри това се получи. И то една седмица, защото тестове за повече няма, а ще дойдат ли - не се знае. Но пък в тези няколко дни конкретен вид учители ще се юрнат да изпитват, тестват, показват колко им е акъла... За което не ми пука особено, да изпитват.

А в европейските  страни се тревожат колко са се увеличили случаите сред децата и затягат всичко. Четете другата тема и знаете. Не, ние сме доволни, че за пореден път сме направили иновация, отваряме шампанско или някакви други тъпотии...

Как пък не се разбра, че с всичко това вредим само на себе си и продължаваме да се въртим в кръг.

# 197
  • Ямбол
Скрит текст:
Лиляна,  разбирам огорчението ти от цялата неестествена обстановка, но точно такива емоционални изказвания, съдържащи (не)скрита заплаха за учениците ти, пораждат недобро отношение към учителите. За какво ще наказваш тези ученици. Те самите са достатъчно объркани и стресирани, за да се боят допълнително какво ги чака като се върнат в клас.
Що се отнася до онези, които нямат други причини, а просто знаят, че като няма 50% съгласие, ще ги оставим вкъщи и правят работата ми трудна, то по трудния начин ще трябва да си завършат образованието. Защото причина няма, понеже бяха всички при ротация, сега просто избраха да изкарат лесни оценки от дома си. Става дума за пълнолетни ученици, които умишлено не дават съгласие.
Ами аз съм родител и съвсем съзнателно се възползвам от правото си да не пусна детето на училище сега при тези бройки,
Скрит текст:
като не разреша тестване. Щом достъпът до училище се приравнява на достъпа в мола, така ще бъде. Не изкарах зелен сертификат с антитела на детето за мола, няма да го направя и сега за училище, нито пък ще си подлагам детето на тестване за да отиде в абсурдни условия да учи. Така че обърнете се към МОН, ако си мислите че някой скатава, ние се възползва от възможностите дадени от МОН при голям брой случаи.
Само че аз говоря за точно определени решения. Един месец нямаха проблем да са на ротация и сега изведнъж - не искат тестване.

# 198
ОК, интересно ще ми бъде да разбера как да проверя знанията на учениците върху раздел системи уравнения в ОЕСР.
Само да вметна, че на приложението Фотомат му трябва по-малко от секунда да предложи решение.
Другите нека да могат или си мислят, че могат, особено онези, които не са били учители и за тях съществуват само учителите на децата им.
Скрит текст:
За тези, които са онлайн има прекрасни начини да подготвиш такова контролно, че да нямат време да преписват и търсят в нета. Всичко зависи от твоите качества като учител.
Дъщеря ми точно това преживя в ДО и сега оценките и в ПО не са много по-различни от предходните.
Няма такива начини, поне при мен. Ще бъдат всички равнопоставени. Давала съм в предишни теми примери. Единственият начин е да дам по-трудни задачи, но няма да го направя.

Питай например в Американския колеж как го правят с две камери. Например. Има начини. Стига да искаш да положиш усилия.
Приложението за което говориш все пак трябва да се отвори, да се снима задачата, да се препише. Само да вметна. През това поне 100 пъти ще съм видяла тези действия.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 16:06 от Fancy

# 199
Чета и не вярвам на ушите си, че някой ще чака да се стопли, та да си прати детето на училище. Опасявам се, че ще отгледаме едно абсолютно неспособно да функционира самостоятелно поколение. Трябва да се осъзнае, че училището не е само знанията, а социализацията, работата в екип, добиване на умения да се справяш с хора и ситуации. 

# 200
  • Ямбол
Скрит текст:
Скрит текст:

Питай например в Американският колеж как го правят с две камери. Например. Има начини. Стига да искаш да положиш усилия.
Приложението за което говориш все пак трябва да се отвори, да се снима задачата, да се препише. Само да вметна. През това поне 100 пъти ще съм видяла тези действия.
Задачата се снима с телефон, написана на лист. С две камери, наистина ли? Колко деца имат такива? Усещам безсилието или по-скоро празнословие. Това не е начин приложим при мен. Затова казах, че аз друг начин нямам. И ти също не показа такъв.

# 201
Скрит текст:
Скрит текст:

Питай например в Американският колеж как го правят с две камери. Например. Има начини. Стига да искаш да положиш усилия.
Задачата се снима с телефон, написана на лист. С две камери, наистина ли? Колко деца имат такива? Усещам безсилието или по-скоро празнословие. Това не е начин приложим при мен. Затова казах, че аз друг начин нямам. И ти също не показа такъв.

Всички имат. Една на компютъра и втора от телефона. Не ми казвай, че твоите нямат смартфони. Аз поне не говоря празнословно. За теб не отговарям.
Но до тук чувам от теб единствено - това не е начин. Щом за едни е вариант, значи може. Само за теб не може. Извинения само.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 17:38 от Fancy

# 202
И да бъдат допълнително тормозени точно тези деца от учителите си, понеже не знаят, не ги интересува и искат да им е по-лесно - на учителите, де - да не се занимават с различните, с особените, с онези със здравословни проблеми или такива в семейството, или... и много други неща - да бъдат целенасочено измъчвани и унижавани е... меко казано грозно.
[/color]
Никой не е твърдял, че е хубаво, полезно, градивно....но се случва . Част от живота на повечето от нас е. Въпросът е какво правим? Кой как го приема, как му се отразява и по-важното как реагира и какво предприема за да го преодолее?

Материалът е друг, но освен предвидените задачи от учебника и всичко в помагалата , давам от едни сборници от мое време да се работят  в хола на масата. Караме я по системата на обучение от мое време- с много задачи. Не знам дали е най-педагогичното, но г-жата боледува от доста време , а заместващата пращала само плановете.
Спасяваме се сами, товаря я много, но не е научена да се оплаква. Не е приказка , но  ... иде края на срока и допускам ,че класното няма да изключва този материал, а освен това никой не е длъжен  да ни влиза в положението.

# 203
  • Ямбол
Благодаря все пак. Наистина предложеното е неосъществимо при мен. Но спирам, това разискване съм го водила и друг път. Трета година водя ДО на прилично ниво. Изпитване в краен случай на лични или тестово, но давам определен вид задачи, които не при всеки раздел мога да дам.

# 204
Мисля, че фотомат не може да ги решава със събиране и с полагане. Освен ако не са го направили още по-умен.
П.П. Това с двете камери е наистина трудно осъществимо.

# 205
  • Русе

Ако толкова държа да видя дали е ясно как се решават системи уравнения, бих направила  както изпитвам сина си. Да решава пред мен и да коментира какво и защо го прави. Не е необходимо да ми решава цяла задача. Тя може да се реши от няколщко ученика, които се включват на разични етапи. За един час може да се изпитат няколко ученика.Учителят ми по математика, който ще помня цял живот и ме измъкна от дупката на предната "даскалица",  пишеше оценки за даване идеи за решаване на задачи. След него в 8 клас, не съм имала повече проблеми с този предмет .

# 206
  • София
Скрит текст:

Какво е фотомат не знам, но на Волфрам само професионалната (платената) версия дава междинните стъпки. Ако този твой форомат е аналогичен (не зная, наистина) просто трябва да поискаш междинните стъпки... Е, и, разбира се, да направиш различни задачи за всеки - това си е много труд, обаче. Иначе 4 задачи, достатъчно сложни, евентуално някоя от тях с няколко подусловия, а друга - текстова, да си измислят уравненията - за 45 минути е напълно достатъчно. Разбира се, оценява се цялостното решение, не умението да се цъка на отговор... Wink

Fancy, това с камерите не става. Много родители просто ще откажат. АК не е ДУ. Посещаването на АК е по същество доброволен акт, с много неща, вкл. с такса родителите се съгласяват. В ДУ това, вкл. и таксата, няма как да се въведат като задължителни. Аз камера в дома си изобщо нямам, няма и да допусна. И преди някой да почне да се заяжда - щот' така съм си прецЕнила, имам право, това е достатъчно.

# 207
Кати , фотомат е едно андроид приложение - снимаш задачата, сканира и я решава, можеш да поискаш и междинни стъпки. Използва се за задачи с много изчислителна работа-  тип първа във втори модул, дето имаш мнооого сметки и 0 творчество - иска се само внимание и концентрация на 6. Използвала съм го да им проверявам отговорите, когато се готвеха за НВО, защото нямам нерви за огромни изрази.

# 208
  • София

Аха, ясно. А текстови задачи да решава може ли? А такива, извадени от физиката или химията (такива, каквито се изучават когато се изучават системи) - да не са Лиза взела 3 бонбона, а Митко скрил... и т.н.? Значи, ако започнем от позицията на моите учители (а и, да си го кажем честно, от живота), че умението да си съставиш задачата е половината задача решена... може да се наблегне на по-засукани задачи. Може и на такива с вложени условия... и минимално смятане, без числа изобщо, само с параметри. Ще се справи ли? Волфрам ще ги реши и параметрично, но пък няма да даде междинните стъпки (така де, ако някой не се бръкне), а форматът как е?

# 209
Достатъчен е по един до два въпроса по задача, за да се хване ученикът дали е ползвал програма/преписал или не. Тогава и да има 6 на теста/контролното, а 3 на устно изпитване по подобна задача, нещата си идват на мястото.
А равнопоставеността е утопия, ако си мислите, че присъствено не ползват нищо.....

Общи условия

Активация на акаунт