НПМГ - тема 7

• 65 237
  • 761
  •   1
Отговори
# 525
  • Sofia
Най-добре се абстрахирайте от местоположението и питайте детето какво иска. Не е малък, трябва да има мнение, което да наклони везните в една или друга посока. След като направи избора си, тогава мислете за предвижването.
Също - дали със сигурност ще му стигне бала, за да влезе. И в двете училища е доста висок.
Надявам се, че с 480 бал ще влезе и в двете. Затова трябва да имам готов вариант. Иначе той не е малък, но доводите му са детски - щял да работи още в 11 клас, компютрите били яки, ама и английски гимназия му звучи добре 😀

# 526
  • София
Туес е много удобен. Качва се на петицата от Лозен и след 30 мин спира на окръжна и има пеша пет минути. Смг е добре заради метрото. С петица до Метро магазин и после метро, ходил е - за под един час може да стигне. Обаче нмпг е друга планета сякаш - там е петица, метро със смята на линиите и после пеша…
Петица до Окръжна, после 204/604 до СГСАГ и от там трамвай 10?
Да, всички варианти гледахме на гугъл мапс и най-бързият маршрут е час и 39 мин. Даже дава като най-бърз с кола до Казичене и после влак 😂

Това е убийствен път всеки ден по два пъти и то за 5 години.
Ако детето се занимава с компютри, а не тепърва да иска да ги изучава, бих избрала ТУЕС, там е правилното място, а не НПМГ. И само заради местоположението - пак ТУЕС. 😀 Успех!

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 10:21 от denizara

# 527
Има вариант, разбира се. Ако трябва ще го карам. Мислих си и за такси абонамент. Въпросът е дали си заслужава 😀
Е, не, разбира се.Запишете го в ТУЕС. Laughing
Надявам се, че не ми се подигравате. Наистина е трудно решение, защото са пет години.
Не се подигравам. Разсъждавам разумно. Вариантът да се чудите дали си заслужава всеки божи ден и да биете по 3 часа път е по-лошият от вариантът да се чудите дали си заслужава и да не биете 3 часа път.

# 528
  • Sofia
Благодаря ви! Стискам палци да вземе правилно решение, ние само помагаме да е информирано 🥰

# 529
Виждам от линийката ти, че имаш и по-малко дете. То къде учи и как съчетавате воденето-вземането от училище. Вариант е да учат в близки по дестинация училища и да ги карате или да се водят двамата.

# 530
  • Sofia
Виждам от линийката ти, че имаш и по-малко дете. То къде учи и как съчетавате воденето-вземането от училище. Вариант е да учат в близки по дестинация училища и да ги карате или да се водят двамата.
Еха, не знаех, че ми излиза линийка 😄 малкият тази година ще е четвърти клас и смятаме да го готвим за смг/нпмг, но няма как сега да знаем 😊 иначе имаме общо пет деца, така че май ще съм такси рано или късно 🤣

# 531
Сложно е значи при вас....
Личното ми мнение, че смяна на три превозни средства + ходене, два пъти дневно за повече от час и половина е прекалено натоварващо.
Аз съм пътувала по час до училище 6 години и е много, много трудно. И то с един автобус.... Имах и съученици, с които си правехме компания, та не сме го усещали толкова и пак беше много натоварващо.

Обмислете хубаво вариантите и най-вече самото дете къде иска да учи.

# 532
Аз не бих заменила училище заради някакво пътуване.
Света е все по космополитен и все повече хора учат и работят, далеч от дома.
По новото околовръстно от Лозен до Симеоново сте за 10 минути. От там детето може да хване 67. Или пък до Прадайз за 20 минути.

Пък и даже в ТУЕС да учи не вярва през зимата да виси по спирките на петицата.

# 533
  • София
Туес е много удобен. Качва се на петицата от Лозен и след 30 мин спира на окръжна и има пеша пет минути. Смг е добре заради метрото. С петица до Метро магазин и после метро, ходил е - за под един час може да стигне. Обаче нмпг е друга планета сякаш - там е петица, метро със смята на линиите и после пеша…
Петица до Окръжна, после 204/604 до СГСАГ и от там трамвай 10?
Да, всички варианти гледахме на гугъл мапс и най-бързият маршрут е час и 39 мин. Даже дава като най-бърз с кола до Казичене и после влак 😂

Да предложа и аз вариант за маршрута до НПМГ: с 5 до сп. Горублянско ханче и после с 88 от сп. ул. Димитър Пешев. Разстоянието между двете спирки може да се вземе за 2-3 мин и да стане връзката според разписанието на автобусите.

# 534
  • нейде там, където ....
Няма да е първото дете, пътуващо от Лозен до НПМГ, ако избере това училище. Познавам и други такива, не са се оплаквали да им тежи пътуването.
Първо изберете училището, после ще изберете и най-удобния транспорт.
Смяната на метро с 88 на Г. М. Димитров е по-бърз маршрут, от смяната на линиите на метрото. Трябва да се види разписанието, за се намери оптимален вариант. И да минете по всеки от тях, за да си прецените.

# 535
Ако не се лъжа в момента градски транспорт е с лятно разписание, т.е. Гугъл мапс не го смята реалистично, на мен редовно ми дава 1 час и половина за маршрут, който реално взимам за 20-30 минути през учебния срок.

# 536
Привет, група!
Чета ви от известно време и ето, че дойде време да пиша.
Синът ми изкара 100 точки по мат и 80 по бел, което едва ли ще стигне за смг и мислим за алтернативи..
Мъжът ми е завършил нпмг и после е преподавал там, така че имаме сантимент към училището, но…живеем ужасно далеч. ( Лозен).
Другият вариант ни е Туес, но започвам да се колебая дали да направим компромис с математиката ( защото проучих, че в туес куца) или с пътуването, което ще е поне час и четиридесет минути в посока 🤪
Някой може ли да ми даде съвет? Има ли решение за транспорта или да търсим квартира около училището 😅
Ако държите на математиката, в ТУЕС ще трябва да я учи извън училище и не защото преподавателите не преподават както трябва - напротив, математика се преподава отлично, а защото има твърде малко часове отделени за нея.

П.П. А относно локацията - ТУЕС в момента се помещава в 8 и 9 блок на ТУ.

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 12:07 от шмърциплянку

# 537
  • София
По новото околовръстно от Лозен до Симеоново сте за 10 минути. От там детето може да хване 67. Или пък до Прадайз за 20 минути.

Подкрепям.
За децата е трудно да направят избор, като понякога повечето възможности не опростяват нещата. Wink
Малкото предпочете училище/а, кое/ито е/са +40/45 мин към прижвижването, вместо "кварталното"
Скрит текст:
(т.е НПМГ) и любимият предмет, които дори в подредбата бе след Мат-паралелки на НПМГ.

..... Това е убийствен път всеки ден по два пъти и то за 5 години.
Ако детето се занимава с компютри, а не тепърва да иска да ги изучава, бих избрала ТУЕС, там е правилното място, а не НПМГ. И само заради местоположението - пак ТУЕС. 😀 Успех!
Не точно. То е като да се сравняват ТУ и СУ и да се посочи по-доброто.
Не се знае след 5 г. какво ще мисли (а може и по-скоро да се случи), да открие други интереси (в. т.ч. и под въздействие на учители) и от тази гледна точка НПМГ дава малко повече свобода.

# 538
  • Къде ли не
Janin4eto_87, моя син в осми клас беше при госпожа Весела Христова по математика в ТУЕС. Заради учители като нея е много обидно да се обобщава, че в ТУЕС математиката "куца"! Шмърциплянку Ви го е казала. Имат само четири часа седмично математика, един от които разширена подготовка. С толкова часове - толкова математика.
Аз не бих записала детето си в ТУЕС, ако няма видими признаци, че ще му е интересно това, което учат. Още в осми клас започват специални предмети - основи на програмирането, въведение в специалността, ИТ( тук учеха двоични бройни системи и хардуер до колкото знам).
Моя син пътува всеки ден по един час в посока до девети блок на ТУ. Два часа от живота му минават в градски транспорт, но никога не се е оплакала, защото си харесва училището и това е неговото място.

# 539
  • София

Подкрепям.
За децата е трудно да направят избор, като понякога повечето възможности не опростяват нещата. Wink
Малкото предпочете училище/а, кое/ито е/са +40/45 мин към прижвижването, вместо "кварталното"
Скрит текст:
(т.е НПМГ) и любимият предмет, които дори в подредбата бе след Мат-паралелки на НПМГ.

..... Това е убийствен път всеки ден по два пъти и то за 5 години.
Не точно. То е като да се сравняват ТУ и СУ и да се посочи по-доброто.
Не се знае след 5 г. какво ще мисли (а може и по-скоро да се случи), да открие други интереси (в. т.ч. и под въздействие на учители) и от тази гледна точка НПМГ дава малко повече свобода.

Затова посочвам, че е важно да знае, дали иска да програмира. Ако това му е важно сега, ТУЕС ще му е по-полезен.

Общи условия

Активация на акаунт