НПМГ - тема 7

• 65 104
  • 761
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Валя, първото изречение в декларацията беше "с цел осигуряване на възможно най-безопасна среда при възстановяване на присъственото обучение в училище при  висока заболяемост повече от 250 на 100 000 на ниво "
Това аз го разбрах като съгласие как детето ми ще се върне в училище. Не съм гледала на декларацията като на принципно съгласие. И сега така я разбирам. Дъщеря ми също.
Да не би да си получила друга декларация?

# 31
  • София
Не съм я подписвала аз. Но това е още по-странно. Събираме тествани и нетествани деца и осигуряваме “възможно най-безопасна среда”. При това не са тествани точно децата, при които вероятността да го изкарат безсимптомно е най-голяма. Това ли “възможно най” - да спестим три теста?

# 32
  • София
Съгласна съм, че трябва всички деца да се тестват в училище,  но разбирам и липсата на тестове. Затова избрах компромисния вариант - да извадя сертификат и да е в училище, където й е мястото, независимо че рискът от разболяване не е изчезнал. Това ми повлича други неудобства като да я карам и вземам от училище, за да не ползва ГТ и да огранича  някои мои улеснения, но училището е моят избор на приоритет.

# 33
  • София
Не мисля, че ще е проблем да се откаже да ходи на училище. Класовете, включително и дванайстите, са с достатъчно желаещи и не вярвам да възникне ситуация с това, че един човек иска да се откаже. Говорете с класния, ще е достатъчно.
И аз ще пренареждам ежедневие, но съм щастлива, че детето се връща в училище, макар и за две седмици засега. Да си намерят друга начин да повлияват вълните, стига с това ДО!

# 34
  • София
[…] но училището е моят избор на приоритет.
О това е чудесно! Тези, които избират да останат още една седмица ДО, техният приоритет не е училището. Децата им съвсем случайно са попаднали в НПМГ… и ще си останат неграмотни за цял живот!
Ей като започнете с тези опорки! Училището ми е приоритет пред здравето на детето! ДО учат нещо по-различно от ПО. Не се ли усещате, че единственото, което казвате е, че детето Ви не може да се съсредоточи, когато е вкъщи.

Аз никога не съм возила дете до училище. Както за всички, така и за моето. Ако децата се заразяват в ГТ, то те ще заразят и съучениците си, тъй като там контактът е много по-продължителен. А прибирането веднага след часовете ограничава социалните контакти, които бяха основното предимство на ПО.

Не искам да спорим ПО или ДО. Само исках да кажа, че за мен декларацията е подвеждаща. А не дали ПО е по-добро или по-разумно. Моето дете е направило своя избор само и ще си носи последиците. Хубаво е сега, когато не е фатално, да допускат такива грешки. Още повече, че тук не е нещо непоправимо.
Само за протокола - моето дете не е недоволно от избора си. Направил е точно каквото е искал.

Последна редакция: нд, 05 дек 2021, 10:44 от Валя*

# 35
  • в страната на чудесата
Кои са последиците от подписана декларация за съгласие за тест?

# 36
  • София
Моята дванадесетокласничка е бясна, че нейният клас при 16 хора със сертификати няма да ходи в училище. И с право е бясна като се имат предвид мотивите на желаещите ОРЕС и те изобщо не са свързани с епидемичната обстановка.

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 00:30 от Vache

# 37
  • в страната на чудесата
Разбира се, че не са.
Както и на Валя не са

# 38
  • София
Да, за съжаление е така. Вече много деца предпочитат ДО. То си има своите предимства (и недостатъци, разбира се). Но не мисля, че има начин да се върнем назад и вече никъде да не се прилага. Но учителите не са обучени как да го прилагат по най-оптималния начин.
И тук е ролята на директори и на МОН - да обучат учителите. А не да се занимават с тестове, тестове и тестове.

Сега съм принудена в работата да присъствам на едно обучение, което заради обстановката е онлайн. Какво ли не правим, за да стоим будни. Ужасно е. Преподавателката е голям специалист, но има мек глас и говори някак равномерно.

# 39
  • София
Отвориха кутията на Пандора с това ДО, няма спор. Дадени права се отнемат трудно. И проблемът, в цялост, не е в онези 2-3-4 бройки от клас или трите паралелки от 45 общо. Денков каза, че са получили съгласие от 60%. В някоя от темите беше споделено от родител, че в тяхното СУ, присъствено ще продължат само децата 1-4 клас. Ако можем да оправдаем с нещо 12-класниците, то за по-малките е абсолютно непонятно за мен.

# 40
  • София
Съжалявам, ако постът ми е разбран превратно, Валя. Нямах намерение да налагам мнение, а обясних защо съм взела това решение за моето дете. При него ДО се отразява пагубно не само на мотивацията, но и на останалия й живот. Всеки взема решение за себе си, каквото счита за най-правилно. (А от "опорки" никога не съм имала нужда. Опитвам се да мисля и ако взема погрешно решение,  виня  само себе си).

# 41
Е не! Те, децата, ще ми ходят цял ден на тумби по паркове и градинки, ама на училище нямало да ходят. Как ли пък не! Сега, ясно ми е, че форумските деца само седят и учат, а онези по улиците не ги знам от къде се взеха...
То вярно, че много се вдигна успеха с това ДО, а и все пак контролни  и класни предстоят.
Единствено мога да разбера тези, чийто деца имат  сериозни заболявания. Всичко останало е "търсим под вола теле".

# 42
Около мен пък само безумно щастливи петокласници, че се връщат в училище. Simple Smile

# 43
Заповед № РД13-339/24.11.2021 г. на Директора на НПМГ за утвърждаване на вътрешни правила за държавен план-прием на ученици в V клас през учебната 2022/2023 година
Не се впечатлявайте от учебната година, посочена в началото. Новите правила са. Simple Smile

# 44
Доста по-голяма тежест за МВ. Май беше 4 за тази година. А Олимпиадата - 3? Как забравя човек...

Общи условия

Активация на акаунт