НПМГ - тема 7

• 65 114
  • 761
  •   1
Отговори
# 630
  • Mars Hotel
Като майка на бъдеща осмокласничка, която ще пише НПМГ като най-желано училище, нямам нищо против повече деца да се разколебаят да кандидатстват там. Joy

# 631
Захаросаните приказки за което и да е училище са крайно неуместни в случаи, когато човек търси мнение, понеже редом с позитивите навсякъде има и негативи. Напоследък чета често из форума  оплаквания от преподаването по математика в НЯКОИ класове в СМГ.. В НЕГ също има голяма разлика, буквално от земята до небето, дали в 8 клас (година, ключова заради интензитета на изучаване на езика) детето ще се падне при учителя Х по немски или при У..И ако списващият родител е с дете-късметлия да се падне при Х, той ще пише само розови неща.. Е да, ама има  и други родители, чиито деца са при У, те тръгват просто на уроци..Нагоре е същото,  в едни класове се работи съвестно за сертификатния изпит, в други децата стоят  като в необрано лозе и се чудят какво се иска от тях..НПМГ не прави никакво изключение по този параграф.  Заради една такава къса клечка дъщеря ми (следваща математика) регулярно решава вече втора година  задачите на дванайсетокласник, избрал мат за 3-ти профилиращ, тоест  не е в математическа паралелка.. Въпросната дама в 11 клас дори не беше разбрала, че класно по профил не се прави, отделно в класното беше набутала задачи от всичко през годината - аналитична геометрия в равнината,  стереометрия и анализ.. И за да не съм голословна, споделих тогава снимка на дъската, на която бяха написани условията. Wink.

ПП В НЕГ комбинациите винаги са били  предварително ясни - и по старата система, и сега по новата. Преди математиката беше с информатика, сега може да се комбинира с физика или с география. Биология и химия, както и  БЕЛ/история са си като преди. В лайстунг  избор на профили няма, понеже паралелките са си по принцип с природо-математически профил по немската система още с приема в 9 клас.

Ето я причината за слабия резултат на НПМГ по математика на дзи тази година. Въпросът е кое е името на тази учителка и ще преподава ли занапред в гимназията?

# 632
Смяна на учители има във всяко едно училище. Братовчед на сина ми учи в смг и там е абсолютно същото. Сега и пчмг може да се окаже в трудна ситуация, след като почина предишния директор. Няма как някой да гарантира, че децата ще учат при едни и същи учители и всичко ще е цветя и рози. Въпросът е общото ниво да е високо и детето да учи това, което му е интересно, защото моят син има бал за испанската и чета прекрасни неща за нея, ама му се учи математика.

Абсолютно съм съгласна с Вас, че гаранции няма никъде и за нищо. Моят племеник учи в СМГ и познавам и там ситуацията. Въпросите ми са няколко и един от тях бе дали ръководството успява бързо да реагира, има ли капацитет да запълни такива дупки. Той е по-скоро към родителите на децата, учещи в момента там. Но не е и толкова важно разбира се. Понеже споменавате ПЧМГ, големият ми син е гимназист там, само няколко месеца след загубата на г-жа Влъчкова, която децата истински обожаваха, почина и друг строжер на училището, емблематична учителка по английски, която му бе и класна. Но буквално на момента бяха взети мерки, така че липсата на децата – емоционална и учебна да е минимална. Та това имах предвид в питането, не търся гаранции от никого Simple Smile   дано някой се включи по въпорсите с извънкласните занятия.

# 633
  • София

Наистина не разбирам защо толкова се дразните от тези питания, нали темата е за нпмг? аз доста рових назад и не открих отговорите на тези въпроси. За сметка на това на предната страница от текущата 7-ма тема виждам този коментар:
"Нищо чудно, та някой от паралелките с ПП математика смениха за 5 години 4 преподавателя по Математика.",
който, съгласете се, звучи доста кофти. Комбинирано с това, което ми казаха двете майки, ме обезспокои допълнително (на едната детето завърши сега 10ти в) клас, физика, по нейни думи трети учител по физика си тръгва, последния е млад и много харесван от децата, но отива в друго училище, от септември явно ще са с нов), затова и попитах - стечение на обстоятелствата ли е това  и по-важното бързо ли се намират алтернативи с качествени преподаватели. Средата никъде не поставям под съмнение, нямам никакви колебания, че случайни деца в НПМГ няма, подбрани и мотивирани са всички. Но няма лошо, човек да попита дали  "слуховете" за честа смяна на основни учители са верни, както и добри ли са учителите по основните предмети, доволни ли са децата и т.н.
Също така, продължавам да не намирам отговор (стигнах до тема 6 и се уморих, а и признавам, че прескачах страници от един момент нататък, то бяха инцидент в двора, то бяха АГ тестове, то бяха декларации, сравнение с ТУЕС и т.н., та може  и да съм пропуснала) на въпросите си за извънкласните занимания - какви реални курсове за учащите има, всички тези обявени на страницата реално сформират ли се (тези по информатика, по физика) и всеки ли има достъп до тях, примерно дете с профил физика, може ли да се запише на курсовете за програмиране, както и има ли извънкласен спорт в училището.
Досега само Ви четох, но сега ще се намеся, коментирайки само болднатите текстове. Или майката на детето в паралелката с физика се е объркала, или детето  не завършва 10 клас тази година. Моята дъщеря също е в тази паралелка и за трите години физика им е водила само една учителка. Вероятно, (защото предварително нищо не се знае преди напасването на програмите и часовете в цялото училище), тя ще остане по ООП физика и в 11 клас. За профила все още нямам информация. За сметка на това смениха 1 преподавател по математика (поради несходство в характерите). Та, не бих казала, че има сериозно текучество.
Проподавателите по езици също им се сменяха за всяка от трите години досега, но не напускат, а поемат други класове.
По време на пандемията, школите, разбираемо, не действаха. Сега вече си ги има. Не знам да има ограничение кои ученици могат да ги посещават, но понякога времето на школите е в различна смяна. Примерно школата по биология е в свободното време на децата от профил биология, но децата от профил физика не можеха да я посещават, защото съвпадаше с тяхното учебно време. Паралелките в един випуск се разминават в смените.
Дано да съм се изразила разбираемо.

# 634
Здравейте,
А какви неучебни извънкласни дейности организира училището?
Има ли примерно лагери, екскурзии, дебати, спортни клубове, театрална школа и т.н.

# 635
  • София
Как така паралелките от един випуск се разминават в смените?
Аз не Ви разбрах.

# 636
Как така паралелките от един випуск се разминават в смените?
Аз не Ви разбрах.
Например, математиците са в различна смяна от биолози и химици. Едните сутрин, другите следобяд.
Виж в програмата кои класове са първа смяна и кои втора.

# 637
  • София
Привет!
Успех на кандидатстващите! Hands Thumbsup
Въпрос към настоящите и бъдещи майки на НПМГ-ци - може ли да препоръчате тестове/сборници и въобще допълнителни помагала по биология, които са походящи за подготовка за състезания и олимпиади по биология?
Да, записали сме курса към НПМГ от догодина.  Simple Smile

# 638
  • София
Само да кажа, че при младите учителки една от най-честата причина за смяна на преподавател е излизането по майчинство.

Честно казано за извън класните занимания не съм се интересувала много, тъй като смятам че децата на тази възраст, ако имат интерес, сами ще се оправят, не е нужно аз да се намесвам.

За школите - 8 клас синът ми опита да ходи на школа по информатика- не беше много сериозна и добре организирана. Но имаше деца, които не са се занимавали преди това с програмиране, и каза че за тях е била много полезна.

По математика също имаше школа, за нея отзиви не мога да дам, не сме я посещавали.

Учителката по БЕЛ е много добра и взискателна. Например в началното на годината беше препитвала, за да разбере, кой е чел задъжителната литература и общо взето, редовно дава обширни тестове за домашна, различни текстове за писане, следи участие в клас и т.н

Синът ми не е доволен от учителката по информатика и най вече от факта, че прави контролните на лист, а не да кодят на компютър.

От математиката съм доволна, редовно го виждам да решава задачи и да обсъжда такива със съучениците си.

Както неколкократно писах, имахме много по високи очаквания от обучението по немски език. Голяма част от децата започнаха да ходят на курсове от втория срок на 8 клас. Но тук си зависи и от мотивцията на детето и от факта, че 8 клас беше годината с най дълго онлайн обучение.

Но аз съм наясно с това, че идеално училище няма, винаги се прави компромис с нещо, и е добре да си даваме сметка за това още в началото. Радвам се, че детето ми се чувства добре там, спря да неглижира предмети, като географията и историята, които преди не му бяха интересни (смяташе за излишни), напредва добре и го чувствам много израстнал .

# 639
  • София
Потребителят да вземе да попрочете. Много е написано през последната година по този въпрос, а темата не е дълга. Нищо няма да се промени за 2-3 месеца, нали?
Търсят се учители, защото една учителка по математика се пенсионира, а друга излезе в майчинство. За физика не знам.
Миналата година, например, за огромно съжаление, почина учител по история-само на 28 години. Също се търсеше учител.... Текучеството не идва от недобра среда.
На частни уроци не ходим по нищо, защото не се налага.

Наистина не разбирам защо толкова се дразните от тези питания, нали темата е за нпмг?
Дразнят се, защото не питате добронамерено и непременно  изтиквате напред негативните неща. И да, в крайна сметка, на хората ще им писне и няма да отговарят изобщо. Аз не го правя, например Simple Smile Точно защото нямам намерение да обяснявам защо резултатите на матурата по математика на НПМГ са по-ниски от тези на ПМГ - Бургас.

П.С. Паралелките мат. профил са три Simple Smile, физиците също са профил "Математически" Wink

Последна редакция: сб, 02 юли 2022, 14:10 от Vache

# 640
  • София
дали  "слуховете" за честа смяна на основни учители са верни, както и добри ли са учителите по основните предмети, доволни ли са децата и т.н.
не намирам отговор на въпросите си за извънкласните занимания - какви реални курсове за учащите има, всички тези обявени на страницата реално сформират ли се (тези по информатика, по физика) и всеки ли има достъп до тях, примерно дете с профил физика, може ли да се запише на курсовете за програмиране, както и има ли извънкласен спорт в училището.
Ще ви разкажа за 12з клас паралелката с немски, химия, физика и биология. Основните учители не са се сменяни. Смениха се 4-5 учители по математика. Не съм сигурен дали това доведе до ниския бал на матурата. Може да е и от климата в класа спрямо математиката. Учениците учещи такива предмети обикновено не обичат математиката.
Всички извънкласни занимания могат да се посещават от ученици от всеки клас, независимо от предмета. Има извънкласни занимания по всички профилирани предмети. 12 клас тази година бяха 9 паралелки профилирани с математика, информатика, физика, химия, биология, география, история, езиците... Разбира се има и спортни занимания.
Както виждате това са доста различни предмети и от там доста различни деца и интереси. Целия този випуск трудно може да го сравните с училища като ТУЕС, математични или езикови гимназии. При такова сравнение трябва да вземете една или няколко подобни паралелки от НПМГ, а не всичките заедно. Със сигурност ТУЕС е по-слабо училище от математичните паралелки на НПМГ.
"Випуск 2022 завършва със среден успех от дипломите - отличен (5.73). От 240 ученици, които получиха дипломи, 200 са с отличен успех, а 34 са пълните отличници.
На матурата по БЕЛ отличните оценки са 73, а пълните шестици – 5. На втория задължителен изпит по профилиращ предмет отличните оценки също са 73, а пълните шестици – 13."
Децата са доволни, училището е престижно и учителите са много добри.

Последна редакция: сб, 02 юли 2022, 16:17 от krasengn

# 641
Искам да попитам следното: Как се определя избора на второто ДЗИ? Ако ти е трудна математиката защо избираш да се явиш на ДЗИ математика, а не на любимата химия или биология? С изискванията на университетите ли е свързано или нещо друго? Извинете за въпроса, но този етап от образованието още е далечен при нас.

# 642
  • София
Ако се явиш по любимата химия или биология има опасност да не изкараш 6.00, а примерно 5.80 и да си намалиш оценката, с която кандидатстваш.

# 643
Ако си изучавал предмета като профилиращ и този ДЗИ ти е важен за кандидатстването в университет, избираш него. Ако ДЗИ са без значение за продължаването на образованието, избираш това, за което се чувстваш най-подготвен и смяташ, че ще изкараш най-висок резултат. Има още една тънкост. Може да си отлично подготвен по даден предмет, но пак да не се явиш на него, за да не си " развалиш" пълната шестица от дипломата ( на места, ако по един предмет има и оценка от обучението, и от ДЗИ по един и същ предмет, като балообразуваща се взема тази от ДЗИ).

# 644
Това е много глупаво. Тогава ако годишната ти оценка е 6 по балообразуващия предмет (а няма как годишна оценка да е 5.67, нали?), никой няма да се явава на силните си предмети, ако тежестта на училищната оценка и дзи-оценката са еднакви. Благодаря за отговора, много сложно ми се струва.

Общи условия

Активация на акаунт