За религиите

• 4 342
  • 172
  •   1
Отговори
Здравейте,

Пиша тази тема, инициирана от скорошното ми преживяване като кръстница на момченце (в малък град), с риск да бъда оплюта, обявена за вещица/еретичка, лоша майка/жена и т.н. и т.н. В моите очи, обаче съм съвременен, трезво мислещ млад човек.

Започвам с това, че аз вярвам в Бог и той е мой водител. Вярвам, че Бог е в мен, Бог е моят висш аз, но и цялото, голямо нещо, събрало всички висш аз, сила, вселена, знание и т.н. Да поговорим обаче за религиите и конкретно християнската. Аз съм кръстена. Затова (и не само, разбира се) моята най-добра приятелка ме избра за кръстница на сина си (1 годинка). Бях въодушевена, вложи емоция и естетика в подготовката. Докато не дойде заветният ден - преди седмица. Мислех си, че соц ритуалите, в които изтезават бебета, послед зима, голи, в ръцете на непознат, страшен мъж, който ги дави и не дава на майка им да ги утеши, са отживелица. Но за мой голям шок, по едно време на ритуала, попът каза - събличайте детето. И ние с майка му - ама как, навън е 3 градуса, детето ще настине. Попът с присмех- кой е настинал от кръщаване. Майката, да и се чудя на акъла, се съгласи. Аз за моя син категорично нямаше, ако това щеше да е за сметка да прекъснем ритуала, да си съберем парцалките и да си тръгнем. Съблякохме детето, потопи го в СТУДЕНА вода, вкл.главата. Подава ми го - аз го увивам в халата и бързам да го облека, обаче попът ме избутва и казва - не го загръщай, трябва да го миросам. При което това голо и мокро бебе, с мокра коса, в студа стои разгърнато и плачещо, вече давещо се и залисващо се. Ок, мина това. Детето плаче, дави се, тръгнаха и сополи още тогава. Стигнахме до отиването зад олтара (защото, нали е момченце). Мина събитието, денят и т.н.
На другия ден приятелката ми звъни- детето с 39 температура, сополи и кашлица. Ми много ясно...

Та, освен гореописаните извращения, се замислих и за същността първо на този ритуал. Защо кръщаваме едно бебе? Защото религията смята, че то е нечисто и е в съюз със сатаната. И видиш ли, чистият и праведен поп (дето е прибрал 500так и кара с-класа), трябва да направи горното извращение с детето, да го разболее, за да може вече да е чисто. Всъщност, религията смята, че ангелите на земята, най-чистите и неопетнени създания са сатана и зло.
Това е първото. Като казахме чисти - момиченцета не ги вкарват зад олтара, защото религията смята, че ние - жените, сме нечисти. След като родиш, на 40тия ден трябва заедно с бебето да отидеш в черквата, да се пречистиш, заедно с него, защото сте нечисти. Ти си сторила чудо и религията те смята за нечиста. Няма да се връщам назад във времето и лова на вещици.

И какво излиза накрая - религията смята жените и децата за нечисти, дяволски създания, а мъжете за праведни и чисти. Cool.

Излишно е да казвам, че синът ми няма да бъде кръщаван.

Та, интересно ми е да чуя вашите мнения по темата Simple Smile

# 1
Кръщенето е едно от най-хубавите събития за едно семейство! Не е фатално, че леко е настинало. Аз, ако бях на ваше място, щях да изпълнявам всичко, което ми каже попът.

# 2
Моето мнение е.
Защо се занимавате с глупости?
Детето като порасне, ако иска да се кръщава само.
Тези ритуали по кръстене на деца са ми били винаги варварски. Не бих си изтезавала детето.
Грам не ме интересуват верските ритуали.
Уважавам Господ.

# 3
И за кого е хубаво събитие? За детето, което "леко" е настинало. 39 градуса температура и кашлица, със състояние задържане вкъщи, до евентуално влизане в болница с пневмония/бронхит, е лека настинка? Става въпрос за бебе на 1 годинка. Забравих да добавя и че детето, от кръщенето насам е с нарушен сън, заради уплахата. Та, за кого точно е хубаво събитие и по какъв критерий?

Basila, напълно съгласна. Още повече, че религиите умират (за мое щастие и това на децата ми). Та, детето ми, докато стане възрастен човек, може изобщо да не желае да се идентифицира с тази варварска религия, а аз да съм му отнела правото на избор. Аз лично, не искам да се асоциирам с нея и разбиранията ми и усещанията ми за Бог и света са много, много по-различни. Бог обича всички, особено децата и определено не смята жените и децата за демонични създания, които трябва някой мъж да пречисти.

# 4
Не съм запозната, но е логично църквата да дискримира и плюе по жените.
Нищо ново под слънцето.
А какво се прави зад олтара с малките момченца?

Цитат
Попът с присмех- кой е настинал от кръщаване.

Ами кажете му сега, че бебето е болно.
Егати и глупака е тоя. Ама те повечето са си идиоти.
Гледам и майката не блести с акъл.

# 5
Да поговорим обаче за религиите и конкретно християнската.

Защото религията смята, че то е нечисто и е в съюз със сатаната.

И какво излиза накрая - религията смята жените и децата за нечисти, дяволски създания, а мъжете за праведни и чисти.

Не християнската религия проповядва тези (и много други) неща, а църквата, която отдавна се е отдалечила от християнството и ако тук-там цитира Библията, то е за да заблуди хората, стремящи се към Бог, манипулативно отклонявайки ги от правилния път към Него.

Християнското кръщение всъщност е символ за това, че човек приема да живее в синхрон с Божиите принципи, за това, че се отдава на Бог и ще Му служи.
Смисълът, който то има означава, че кръщение на бебе не е правилно да се прави. Едно бебе нито осъзнава какво е значението на кръщението, нито е във възраст за самостоятелен и осъзнат избор. Още повече, че преди възкръсението на Христос, кръщението е символизирало разкаянието за извършени грехове. Нито едното, нито другото се свързват с едно бебе.
Църковното кръщение няма нищо общо с библейското, нито пък определението на жените като нечисти.

# 6
Не знам как да се изкажа меко.
Тотално непознаване на християнската религия.
Тотално неразбиране за това, че се смята, че след раждането духовните сили на жената са намалели и затова се "пречиства".
Не се пречиства от нещо нейно си, а се подкрепя духовно, за да е устойчива на зли сили, които да се възползват от намалените и сили след това изпитание - даване на живот.
Кръщаването не е комунистически ритуал, а в този си вид съществува от самото начало.
Сега, че е зима никой не е виновен.
Какво правят децата си хората в наистина студените страни?
Не вярвам да макат са станат та 18, за да ги пуснат навън.
Желанието да сме модерни и плиткоумието не са едно и също.

# 7
Желанието да сме модерни и плиткоумието не са едно и също.
Взе ми думите от устата! Аман от лигавщини! Имам чувството, че някои хора не знаят как протича кръщенето.

# 8
  • София
Ами, всъщност ритуалът си е някакъв вариант на БПЦ.

Децата ми са кръстени в арменската църква - не са ги събличали.
Гледала съм кръщенета в католическата на бебета - също не са ги събличали.
Гледала съм и кръщене на възрастен в православна църква - също не са го събличали, естествено.

Гърците ги събличат бебетата, но кръщенетата се правят през лятото.

# 9
Много по-вероятно ми се струва детето да е лепнало вирус от някой присъстващ на празника му, отколкото от това, че е седяло 3 минути по памперс.
Нашите деца са кръстени, но аз не отдавам многи голямо значение на събитието. Синът ми беше на 6 месеца и го кръстихме, защото сънувах много лош сън и във вихъра на останалите хормони си втълпих, че трябва да е на конкретна дата. 8 ноември, беше си и гол през цялото време, по ризка за всички снимки, и в ресторанта също не е навличан. Разсополиви се малко в следващите дни, ама не съм го преживявала толкова драматично.

# 10
Бебетата "настиват" по такива тържества, защото се срещат с различни хора и прихващат вируси от тях, не от самия ритуал.

Иначе аз съм кръстена, детето ми е кръстено, но не съм вярваща. За мен е по-скоро празник за бабите.
И църковен брак имам, за купона, на който попът ми заля роклята с вино и цялата сватба изкарах мърлява, все едно съм се напила и търкаляла някъде. Сега не бих го направила, но акълът идва с годините Grinning

Нормално е да не пускат жените отзад, защото не ги броят за хора. И Бог е мъж, разбира се. Скоро в една друга тема рових за цитат от Библията - жената е създадена от реброто на човека, защото му трябвал другар. Първо му създал животни, но той не си бил харесал Trollface така че човек е мъжът, жената не, според тях.
Няма как да толерирам това като вярвам в подобни теории.

# 11
  • София
Наистина е напълно възможно детето да се  е заразило от някой от присъстващите, защото "настинката" е вирус.
За религиите и вярата не мога да кажа нищо положително.

# 12
  • София
Когато се прави нещо, хубаво е човек да разбира смисълът и да го желае. Или просто да не го прави.
Това не е просто ритуал, а част от вярванията, тайнство.
Всеки има право да избере религия и църква.
Реално ти не си кръстница на детето в църковния смисъл, а си изиграла някаква роля в непознат за теб ритуал, който самата ти не одобряваш.

Иначе е добре бебета да се кръщават лятото, а на всички кръщенета, на които съм била, водата в купела за бебета и деца е винаги затоплена и никога студена. Винаги родителите проверяват преди това и дори помагат на презвитерата в подготовката. И да, миросването е част от тайнството и би следвало участниците да го знаят.

Иначе в католицизма само намокрят главичката на бебето. Внучка ми е кръстена така.

# 13
Никой ли не знаеше как протича кръщене? Идеята на темата ми е странна. Защо майката мислеше, че се носят дрехи за преобличане? Честно казано, никой поп няма да откаже да потопи само глава/крака, както се прави с възрастни и по-големи деца.  Да беше се сетила по-рано как се кръщават едногодишни.

# 14
  • Пловдив
Добре, че дълбоко не ме интересува цялата тази драма. Дано никой не ми я налага. Flushed
Отнася се и за страстните спорове и възмущения може ли да се опяват астролози, може ли православен да служи заедно с католици (еретици един вид) и пр. Като прочетох мненията на хора, които минават за широкоскроени и интелигентни и вероятно извън темата за религията са такива (като Иван Стамболов-Сула, архимандрит Никанор и други без национална известност) и точно това си казах: "ох, слава богу, че не ми пука за религията и не се налага да се пресичат пътищата ни с нея".
Нито Бог ми е водител, нито имам моя версия за Бог, нито нищо. Нито пък имам духовни и подобни интереси. Единствено се дразня на "духовни" глупаци, с извинение, които философски размишляват как страдащите хора изкупували грехове на предци/минали животи/нещо от сорта.

Иначе бих се присъединила към въпроса "никой ли не знаеше как протича?".

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 20:54 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт