За религиите

• 4 343
  • 172
  •   1
Отговори
# 45
  • Пловдив
И аз съм го чувала обяснението за менструацията, точно затова попитах изрично за момичета - на всякаква възраст, вкл. бебета, както се писа и в първия пост.

_____

Сега пък излезе, че е комунистическо наследство неравноправието на половете (и расите), също както топенето на бебето в студена вода.

# 46
  • София
Равноправие при православието? Затова ли жената трябва да се подчинява на мъжа си, докато от мъжа се очаква само да я уважава?
Няма равноправие в религията. Не е само при православието това.

# 47
  • Пловдив
"Бум" на кръщенета по соца няма как да е имало (сравнено с кога?), не и ако се сравнява с преди соца, защото преди соца е било практически стопроцентово. Още повече че кръщелното е играло роля на нещо като удостоверение за раждане. Имало е и друг вид гражданска регистрация, но традицията с отнасянето по религия е била много здрава. Брак друг освен религиозен също не е можело да се сключи, до 1945 г. у нас законът не предвижда граждански брак изобщо, а за да сключиш религиозен, трябва първо да си приел съответната религия.
След соца НЕ беше забранено. Не се е гледало с добро око (зависи и кой си, какво работиш и т.н.) на религиозните ритуали, но забранено не е било. Ако беше, нямаше да има ни открито функциониращи църкви (пък си имаше), ни професионални свещеници - а аз познавах по онова време деца и внуци на такива, защото в квартала ни имаше "попска" жилищна кооперация, ни щеше да има открита регистрация и издаване на кръщелни свидетелства, а ако хванат такова, щеше да се ходи в затвора.
Бум няма как да има, обратно, при такива условия остават да кръщават децата си само по-силно религиозните семейства.

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 12:24 от Магдена

# 48
Равноправие при православието? Затова ли жената трябва да се подчинява на мъжа си, докато от мъжа се очаква само да я уважава?
Няма равноправие в религията. Не е само при православието това.
Библията е писана и преписвана стотици пъти. Та май никой не знае какво е писало в нея изначално. Опитват се да проследят промените като сравняват текстовете при всяко преиздаване, но никой още не е открил първоизточника.
Десетте Заповеди също са претърпели промени през времето. Една, мисля Осмата е премахната изцяло, а Десетата е разделена на две и смисълът и е тотално променен.
За това и няма как да си говорим за равноправие, на никой не е угодно няма ли теза и антитеза -метод за подчинение и управление. Grinning

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 15:39 от Sysly

# 49
  • Пловдив
Да, а също и самите времена и нрави по времето, когато е писана Библията и са съставяни каноните, са били такива. Религията просто ги заковава и консервира тези продукти на времето - по-силно или по-гъвкаво според религията вече (ислямът изглежда най-консервативен днес) и според обществото, в което се изповядва. Носи ги оттогава, но не ги е създала.

# 50
  • София
Христос проповядва равноправие и достойнство за всички. Пак ще повторя, че затова и християнската вяра първоначално се разпространява най-вече сред и от жени и роби. Показателен пример е Елена, майката на Константин. Убедена християнка, докато самият Константин остава езичник през по-голямата част от живота си и приема кръщение едва на смъртния си одър.

Цитат
Сега пък излезе, че е комунистическо наследство неравноправието на половете (и расите), също както топенето на бебето в студена вода.

Магдена, прочети за екзарх Йосиф, какви са делата му за девическите училища, колко българки е изпратил да получат образование, а после го сравни със сегашната червена петолъчка нарекла се патриарх и кажи, че нещо не се е бъгнало след 44'та. Smile

# 51
Хора четете и Новия завет. При падението на първите човеци,Ева е наказана от бог Отец,да се подчинява на мъжа си и от там идва подчинението в православието. Никъде не се говори за унижение,дори тези от вас който са се венчали в Църквата,трябва да помнят,че свещенника после казва на мъжа,че трябва да пази и обича жена си какво,обича себе си. Относно това да изповядваш вярата в Света Тройца,без Църквата е невъзможно,защото само там можеш да премеш Плът и Кръв Христова,който се преобразуват от вино и хляб след Символа на вярата на Литургията и после ги вземаме с Причастието. А ето и отказ от Евангелието:
„Ако не ядете плътта на Сина Човечески и не пиете кръвта Му, не ще имате в себе си живот. Който яде Моята плът и пие Моята кръв, има живот вечен, и Аз ще го възкреся в последния ден.

# 52
  • София
Точно да. Мъжът трябва за пази,  обича и уважава, но само жената трябва да се подчинява. Все пак е от реброто му.
Религията...

# 53
  • Пловдив
Екзарх Йосиф е роден 130+ години преди Даниил. По негово време още се е спорело трябва ли им на жените училище, или това е мъжка работа, и ако изобщо им трябва, за какво им е наука над простото четене и писане. А положителният отговор най-често е бил пак в рамките на ролята на жената като майка, възпитателка и домакиня. Така че за времето си той може и да е модерен демократ, но самите му възгледи по въпроса за равенството на половете като "абсолютна стойност" са много по-консервативни - неизбежно - и от тези на самия Георги Димитров. Wink Важи за всеки от съответното време.
Всъщност комунистите не се отличават с назадничавост по отношение на пол и раса спрямо другите от тяхното време (преди и след ВСВ), дори обратно, издигат лозунги за еманципация на жените и дружба народов, та да се твърди, че сексизмът и расизмът са техен продукт, не почива на нищо освен на лично отношение. Wink

# 54
  • София
По време на соца кръщенетата бяха забранени. Правеше се т.нар.гражданско кръщене в съвета. От лелките, които женеха младите и повтаряха за градивната клетка на социалистическото общество.
Кръщенета са правени тайно. И мен, и сестра ми са ни кръстили тайно. Само бабите и кръстницата, че да не заподозрят кварталните активисти. Уж сме ходили на екскурзия до близък манастир и там набързо
Та не разбрах връзката със соца.
Преди това всяко дете е било кръщавано на 40-тия ден още даже.
След 89-та имаше бум на кръщенета и масово бивши комунисти се черкуваха показно.
Според религията мъжът наистина трябва да пази и защитава, но жената трябва да е скромна и да учи децата на ценности, подкрепяйки мъж си. Не да му се подчинява безропотно, а да вървят в една посока. Не помня цитата точно, но трябва да ходят заедно. Мъжът не с дружината си, а до жена си. И жената не с родителите си, а до мъжа си. Аз лошо в това не виждам. Добро послание е да не се влияят от други хора, а да са едно в действията си.
Затова писах, че изпълняването на ритуал не означава нищо, защото това не е ритуал, а тайнство. Ако се прави за мода, а не по убеждение, по-добре да не се прави.

# 55
Светото Кръщение,изобщо не е соц ритуал,а идва от св.Иоан Кръстител,които е кръстил дори самия Господ Иисус Христос в река Йордан. Чистата молитва е само за жените,детето се води за да се въведе в Църквата. Понеже само Богородица е заченала и родила без грях,а за нас жените е необходимо да ни се чете,най-вече за да се може после да се присъединим към св.тайнства Покаяние(изповед) и Причастие.
И как точно се зачева и ражда без грях? Нали знаете, че това е измислено от мъже, за да омаловажат и снизят силата, която имаме жените, а именно да създадем човек с тялото си и после, ня ръба на смъртта, да го доставим на този свят. Също така, защо се смята, че сексът е грях, след като това е начинът да се създава живот? Тоест, обвиняваме Бог, че ни е създал така, че ни принуждава да вършим грехове? Това не го ли правеше сатаната, според религията? И какво излиза - създадени сме от сатаната, Бог е сатаната? Или - много просто - сексът не е грях, а е нещо, което Бог ни е подарил за удоволствие и създаване на живот и ние, жените имаме честта да сме портал между горе и долу. Защото бременността и раждането са чудо.
Йоан Кръстител е кръстил Исус, когато е бил около 30 и облечен. Също и - Исус го е пожелал и е взел осъзнато решение. Не разбрах само защо на жените трябва.да ни четат нещо, за да имаме достъп до друго. Защо да нямаме, без да ни.четат?

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 23:10 от Moderator3

# 56
Вижте, на мен тази тема ми изглежда, че е създадена за да подклажда конфликт и то на религиозна тематика.
Моят въпрос е: щом не одобрявате и не разбирате “християнските” традиции и ритуали, защо се съгласихте да сте кръстница на детето? Изглежда имате доста твърдо мнение по въпроса с религията и аз ако бях на ваше място щях да откажа, чисто и просто.

# 57
  • София
Така е. Два пъти отказах да стана кръстница, точно защото за мен вярата и религията носят доста отрицателни послания.

# 58
Затова се кръщават деца през лятото и не е задължително да е невръстно бебе, дъщеря ми я кръстихме след годинката. Църквата си има канони, няма какво да се възмущавате. Празникът се планира внимателно. Била съм два пъти кръстница. Единият път, поради спешност, кръщенето беше зимата. Приятелите ми живеят в чужбина. И да, голо беше бебето, преобличах го, никой не се е възмущавал толкова.

# 59
Понеже само Богородица е заченала и родила без грях
И как точно се зачева и ражда без грях?
Всъщност тук не се има предвид секса.

" Според Нова католическа енциклопедия доктрината за непорочното зачатие „е вярването, че Дева Мария е била освободена от първоначалния грях (неподчинението на Адам и Ева) от началото на живота си, тоест от зачеването си. Останалата част от човечеството наследява греховната човешка същност. Но Мария, благодарение на специално благоволение, била защитена от първоначалния грях“.
Библията обаче не учи, че Мария била свободна от първоначалния грях. „Нова католическа енциклопедия“ гласи: „Непорочното зачатие не се споменава пряко в Писанието ... [Това] е догма, установена от Църквата.“
Тоест, църковната догма не е в хармония с Библията.

Общи условия

Активация на акаунт