За религиите

• 4 361
  • 172
  •   1
Отговори
# 165
  • София
milenaka,
за мен проблемът не е толкова във "вярата"  като подход към света, колкото безкритичната мисъл. Това са различни неща.
Скрит текст:
И в науката има доза вяра.  Примерно ние знаем че няма магнитни монополи, тоест частици които да имат само един магнитен полюс. При електричния заряд не е така - има положително заредени частици, например протони и отрицателно заредени - например електрони. Но магнитни монополи няма. "Знаем" защото всичките ни наблюдения показват че е така. Това е първата разлика (религиите не се базират на това че са наблюдавали богове).  Но всъщност вярваме че е така, защото няма как да сме видели всички възможни места на света и всички възможни условия на света.
Втората разлика е поставянето под съмнение. Ние казваме - засега смятаме че е така (няма магнитни монополи), но ако се окаже че има - тоест един ден ги открием - ще трябва да преразгледаме много други принципи на съвременната наука, тъй като нещата (логическите ни изводи за света) са навързани. Аналогично, например,  наблюдаваме (и вярваме) че информация не може да се пренася по-бързо от скоростта на светлината. Но ДОПУСКАМЕ че може да се окаже, че може.  Просто още няма такива наблюдателни данни.

Ако кажете на един религиозен - Добре, да допуснем че един хубав ден тук кацнат извънземни които докажат и покажат че са ни създали по технологичен начин и самите те могат да правят "чудеса" от наша гледна точка, ще се съгласите ли че сте вярвали в измислици. Религиозните хора отговарят (Аааа, чакай!  Не може да правим такива допускания! -- това съм го пробвала, така че говоря от опит).
Така че нерелигиозните хора имат неограничена свобода на мисълта - може да разсъждаваме - какво би било ако... Без никакви ограничения.     Докато религиозните не могат.  Или поне тези от традиционните религии.
Ами точно с това не съм съгласна. За мен двете понятия се припокриват почти напълно. И това е една от основните вреди на вярата.

# 166
Ако човекът е със свободна воля, защо не допускате, че вярата му не пречи на свободната мисъл?

# 167
  • София
Никъде не става въпрос за свободна, а за критична мисъл. Или за липсата на такава.

# 168
Като е свободна  може ли да не е критична и ако не е критична може ли да е мисъл?

# 169
"Аааа не може да допускаме такива работи" за мен е пример на ограничена мисъл, тоест обратното на свободна. Ако за вас означава свободна, разговорът между нас спира тук.

И в случай че спре, за да не си нарушавам думата, да кажа предварително:

Да кажеш "Аз съм свободен дух и доброволно съм избрал да се огранича"  (в една хиперболизирана версия може да кажете - доброволно съм избрал да бъда роб) -- звучи смешно защото е логическо противоречие. В най-добрия случай си бил свободен, но след като си избрал да се самоограничиш, вече не си.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 23:30 от Soney

# 170
milenaka,
за мен проблемът не е толкова във "вярата"  като подход към света, колкото безкритичната мисъл. Това са различни неща. И в науката има доза вяра.  Примерно ние знаем че няма магнитни монополи, тоест частици които да имат само един магнитен полюс. При електричния заряд не е така - има положително заредени частици, например протони и отрицателно заредени - например електрони. Но магнитни монополи няма. "Знаем" защото всичките ни наблюдения показват че е така. Това е първата разлика (религиите не се базират на това че са наблюдавали богове).  Но всъщност вярваме че е така, защото няма как да сме видели всички възможни места на света и всички възможни условия на света.
 Аналогично, например,  наблюдаваме (и вярваме) че информация не може да се пренася по-бързо от скоростта на светлината. Но ДОПУСКАМЕ че може да се окаже, че може.  Просто още няма такива наблюдателни данни.

Отдавна търсят магнитен монопол, но не зная, че твърдо са заявили, че той липсва.

Смята се, че скоростта на светлината е недостижима и на това са базирани релативните поправки. Ако това се опровергае, какво ще стане с поправките и най-вече масата???

# 171
Темата много се отклони, затова мисля, че трябва да бъде заключена.

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 12:41 от Moderator3

# 172
Заключвам.

Общи условия

Активация на акаунт