За религиите

• 4 375
  • 172
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Кръщенето е едно от най-хубавите събития за едно семейство! Не е фатално, че леко е настинало. Аз, ако бях на ваше място, щях да изпълнявам всичко, което ми каже попът.
И аз така.
Къде се е чуло и видяло бебе да се кръщава без да бъде чисто голо и съблечено? Никъде.
Това си по каноните на църквата.
Аз не бих приела по друг начин да се извърши ритуала. Примерно с потапяне само на крачето.
Била съм на много кръщенета. И кръстница съм била. Винаги събличат децата чисто голи и това е същината на ритуала.
Също така главата се мокри задължително, а после се миросва.
Без да искам да засегна авторската по никакъв начин(тя има право на своите мисли и чувства) за мен възмущението е прекалено, даже ми стана леко смешно.
Вие не знаете ли какъв е ритуалът кръщене?
То по-скоро е тайнство.
Очевидно си религиозна, но не много грамотна в християнството. Не по-скоро е тайнство. Кръщенето е тайнство. Едно от седемте тайнства. Кръщене, причастие, изповед, свещенство, миропомазване, маслосвет и брак.
В протичането на кръщението няма нищо за СЪБЛИЧАНЕ. Изисква се тройно потапяне във вода - Йоан Кърстител ги е накисвал в река Йордан. Не ги е събличал.

# 121
Дискусия се води между интелигентни хора, които познават това, за което имат мнение.
Като двете условия трябва да са налице едновременно.
Иначе - присмех или снизхождение от страна на по-търпеливите.

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 19:17 от FB590525BGM

# 122
  • Пловдив
Аз съм агностик, както казвам редовно. Но за да мога да споря поназнайвам туй-онуй.

# 123
Изучаване на теология и доброволчество с години в църкви и манастири брои ли се за познаване или? За протокола - канонът не изисква събличане.

# 124
Не е точно така.
Едно е да се присмиваш на някой, който не знае това - все пак никой не знае всичко, и съвсем друго да вземеш главна роля в нещо, което не познаваш, че и да се изказваш възмутено как било можело така да се прави.
Малко по-обрано поведение никак не би било излишно. Иначе просто все ще де намери кой да обясни.
И в живота така стоят нещата и там няма да мине номера с "възвишеността".
Хората напълно осъзнават, че не са най-възвишени, но и че не трябва да да такива, за да могат да кажат на черното черно, на бялото бяло и на сромните умствени възможности ...

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 19:58 от FB590525BGM

# 125
  • Пловдив
Е да де, ама да се изказваш, от позицията на вярващ, религиозен, а всъщност да не познаваш ОСНОВНИ положения за вярата си. Ами извинявай - смешно е. Не, жалко е. Например кои са светите тайнства (от мен казано, е ок с малка буква).

# 126
И с малка да е.
И да не вярваш в християнството става, и да не вярваш в кръщаването пак става.
Всичко става.
Но да се тикаш там където не вярваш и да тропаш с крак, че нещо не е по твоето, пък трябва - това не става.
Не се изказвам от позиция на вярващ, а от позицията на човек, който смята за ненужно да слуша глупости. Има интернет, ползвайте го.

# 127
  • Пловдив
Че защо? Очевидно съм по-запозната от повечето вярващи в темата с основните положения на вярата.

# 128
Това е добре.
Не заради вярата, а заради интереса към доста неща.
Живецът.
Едно е човек да знае, в какво не вярва или вярва, друго, че се съмнява или не, и тотално различно "ма що попа разболя детето, възмутена съм"

# 129
  • Пловдив
Ами възмутена е жената.
Аз се възмутих как на последната сватба на която бях попа беше пиян. Видимо и очебийно.

# 130
Това вече е изненада. Неприятна изненада.
Но, че купела не е за красота някак не би трябвало да е изненада.

# 131
  • Пловдив
Това вече е изненада. Неприятна изненада.
Но, че купела не е за красота някак не би трябвало да е изненада.
Спокойно можеше попа да не съблича голо бебето, а да му събуе чорапите и да го топне. Зор обаче да се доказваме. Присъствала съм на кръщене на възрастен - стъпваше в легена. По-малко ли е кръстен? Половинчато?

# 132
Мда, така и никой не обасни защо при възрастните ритуалът се изменя...къпане, купел визирам.

# 133
А ти искаше да е гол?
Язък!
Пък може са не се събира в "легена"

# 134
Не, нормално питам.
Явно ти обаче, нормално, не можеш, да обясниш.
Толкоз за възвишените ....мерси.

Общи условия

Активация на акаунт