За религиите

• 4 388
  • 172
  •   1
Отговори
# 105
И защо да не почита човек родителите си? Само така може да е в мир със себе си. Като цяло християнството е човеколюбива религия и аз се старая да я следвам като житейска философия, без някои крайности и отживелици.

# 106
Защо само жената да не бъде пожелавана? А мъжът?
В онова общество е имало кой да следи и контролира поведението на жените и не се е налагало да има "божа" заповед за това. Върху мъжкото поведение не е имало контрол и затова се налага да се измисли висша сила, която уж да наблюдава и да забранява.

# 107
  • София
Защо само жената да не бъде пожелавана? А мъжът?
В онова общество е имало кой да следи и контролира поведението на жените и не се е налагало да има "божа" заповед за това. Върху мъжкото поведение не е имало контрол и затова се налага да се измисли висша сила, която уж да наблюдава и да забранява.
Нека да остане там.
За съвременното общество е вредна, ненужна...
За мен учи и на високомерие.

# 108
И защо да не почита човек родителите си?

Всекиму според заслугите.

# 109
  • София
Има и друг момент с пожелаването.
Винаги и във всички времена се е смятало, че мъжете мислят повече с долната си глава и са по лесно манипулируеми. Жените са по-практични и се смята, че жена с деца, мъж и дом по-трудно ще хукне по мъже. Защото си владее повече страстите. Мъжете в исторически аспект дори войни са водили заради жени.
Та може и точно наопаки да се тълкува тази заповед.
Мъжът е силен физически и затова пази и закриля, но е слаб емоционално и трябва да се контролира с външна сила, страх и т.н.

# 110
За мен хората се делят на добри и лоши. Не ме интересува кой каква религия изповядва, стига да не ми я натрапва и да не ме агитира на религиозни теми. Не изпълнявам религиозни ритуали от никакъв тип. Старая се да поддържам намеренията и делата си добри, да не вредя умишлено на нищо и никой, да живея достоен живот. Посещавала съм (туристически) много църкви, джамии, тюрбета и храмове и никъде не съм почуствала нещо специално. Правя дарения често и помагам на хора в нужда, но не по религиозни подбуди . Десетте Божии заповеди ги спазвам и съм до тук с религиите.

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 20:04 от •MERA•

# 111
Кръщенето е едно от най-хубавите събития за едно семейство! Не е фатално, че леко е настинало. Аз, ако бях на ваше място, щях да изпълнявам всичко, което ми каже попът.
И аз така.
Къде се е чуло и видяло бебе да се кръщава без да бъде чисто голо и съблечено? Никъде.
Това си по каноните на църквата.
Аз не бих приела по друг начин да се извърши ритуала. Примерно с потапяне само на крачето.
Била съм на много кръщенета. И кръстница съм била. Винаги събличат децата чисто голи и това е същината на ритуала.
Също така главата се мокри задължително, а после се миросва.
Без да искам да засегна авторската по никакъв начин(тя има право на своите мисли и чувства) за мен възмущението е прекалено, даже ми стана леко смешно.
Вие не знаете ли какъв е ритуалът кръщене?
То по-скоро е тайнство.
За първи път ли присъствате на връщане?
Който много го е страх детето му дали няма да настине кръщава лятото, а не зимата.
Има си ритуали, които се правят по определен начин и това е.
И в манастири и в църкви, навсякъде децата се събличат. Аз не виждам защо е това възмущение.
То се случва буквално за минути. Освен това сега е сезонът на вирусите. Кой знае колко хора са били и не може да сте сигурни, че не се е заразило детето от някого или в предишни дни.
Аврорке, разбирам че не ти харесва това, което се с случило. Но погледни малко цялостната картина. Формат малко идва наистина излишна. 
Радвай се, че са ти гласували тези чест и доверие, че си станала кръстница. Кръщенето е хубаво събитие, носещо радост. Детето ще се оправи до няколко дни.
Тук дори темата не ми се вижда да засяга религията в същността й.
Когато не вярваш в нещо и го оспорваш не го правиш.
Това е просто едно възмущение от ритуал, който винаги се е изпълнявал така.
И така е редно да бъде.
Относно религиите - дълбоко уважавам всяка една. Чета за тях когато имам време.
 Интересвувам се и не ми пречи никой с неговата религия (само да не я натрапва и да не се опитва да ме увлича в някакви фанатични секти примерно, че съм имала такива случаи). В джамии обожавам да влизам и съм била в най-големите и най-хубавите. Навсякъде където ходя влизам в катедрали и черкви. Вярвам в Бог. Мъжът ми не вярва. Негова воля.
Не желая да навлизам в споровете и тематики относно вярата и религиозни теми.
Вярвам, след като вярвам детето ми е кръстено, имам църковен брак, спазвам съответно каквото каже свещеника и ритуалите.
Иначе какъв е смисълът? Като не вярвам в нещо, не го приемам, възмущаваме по някакъв начин, или не смущава, не го чувствам свое просто няма да го направя.

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 15:51 от Caroline_Bingley

# 112
Възмутителното е, че децата ги събличат и ги топят изцяло, а възрастните не. Не може за едните така, пък за другите иначе. Съответно възрастните непотопени изцяло можем спокойно да ги считаме за некръстени и хич да не се надяват на спасение на душите им.

# 113
Когато не разбирате, не одобрявате и не приемате нещо, не си го причинявате и не го коментирате. Толкова е просто.
Вярата и религията са лични и съкровени убеждения, и не разбирам напъните за афиширането или отричането им. Ама спор да става, та да има за какво да си начешем клавиатурите.

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 21:46 от Sysly

# 114
Защо да не коментираме..Rolling Eyes
Възрастните голи и те ли, Каролинг бингли..те как. Канонът бил такъв, казваш..отклонения от нега, найн! Поповете защо се отклоняват тогава?

# 115
Била съм на много кръщенета във всякакви сезони и никога не са къпали бебето в студена вода. Винаги в купела са слагали топла вода. Явно не сте случили на поп. И съдя по това не само заради студената вода, а и затова че не ви е обяснил какъв е смисъла на кръщенето и защо се прави едно или друго нещо от ритуала. Това е един от най-красивите ритуали и всяка дума изговорена от свещеника има огромен смисъл.

# 116
Християнството не е обявило бебето за сатана и зло, но всеки човек при раждането си носи прародителският грях на Адам и Ева, и чрез кръщението се "ражда" за нов живот.

# 117
  • Най-красивата страна
Дъщеря ми е кръстена.
Да,съблече я попа.
Ама кръщенето беше  в топло време.

Бях кръстница наскоро.
Бебето беше на 3 месеца.
Попът го съблече по боди.
Потопи му само крачетата във водата и му напръска с вода леко главичката.
Здраво е детето.Не е настинало.

# 118
Възмутителното е, че децата ги събличат и ги топят изцяло, а възрастните не. Не може за едните така, пък за другите иначе. Съответно възрастните непотопени изцяло можем спокойно да ги считаме за некръстени и хич да не се надяват на спасение на душите им.

Ами купела  е малък.

# 119
Има и друг момент с пожелаването.
Винаги и във всички времена се е смятало, че мъжете мислят повече с долната си глава и са по лесно манипулируеми. Жените са по-практични и се смята, че жена с деца, мъж и дом по-трудно ще хукне по мъже. Защото си владее повече страстите. Мъжете в исторически аспект дори войни са водили заради жени.
Та може и точно наопаки да се тълкува тази заповед.
Мъжът е силен физически и затова пази и закриля, но е слаб емоционално и трябва да се контролира с външна сила, страх и т.н.
Да, то и жертвите на изнасилване сами са си виновни. Интелигентни хора сте, защо така се оставяте да ви промиват мозъците.

По-нагоре някай ми беше търсил сметка защо съм била кръстница, че чак и обвинения, е съм навредила на детето. Отговорът ми - хора, вие живот извън тоя форум имате ли? Филмът е много сериозен. Направо се притеснявам за вас...
Темата съм я пуснала, за да се получи интересна дискусия "за или против религиите", като в темата Големите загадки. Какви са тези конспиративни теории, Боже мой... излезте от филма, честно Grin

Общи условия

Активация на акаунт