За религиите

• 4 356
  • 172
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Мисля, че тук има малко излишна драма. Да, авторката не одобрява тези ритуали, но самият факт, че е поканена да бъде кръстник, означава, че е изключително близка със семейството. Това не е формална роля, защото родителите обвързват детето си с кръстника за цял живот и това е жест на голямо доверие.
И аз не одобрявам религията, църквата и подобни институции, но въпреки това не бих отказала кръщене. Не бих го направила заради религията, а заради хората, които са ми се доверили и заради връзката помежду ни. Може би така трябва да погледне върху ситуацията авторката, ако го усеща. Ако ли не, то здраве да е. Grin

# 91
  • София
Кръстникът не просто се обвързва, а поема задължение да въведе кръщелника си в религията.

# 92
KPP,
за съжаление светът е много враждебно място за живота. И няма никакъв висш разум който да те обича, камоли да бди и да те пази от каквото и да било. Въпросният е измислен от хората точно като мисловно противодействие на факта, че светът около нас е жесток, а животът е труден.
Единствените същества на тоя свят които те обичат и които им пука за теб са известен брой хора.
Така че вместо да се занимаваме с глупости като палене на свещички, повтаряне на молитви, купуване и кланене на икони, и т.н.  по-добре да се съсредоточим как да правим живота на тези хора по-хубав.

# 93
И с какво едното пречи на другото?

# 94
И с какво едното пречи на другото?

С нищо ако си много богат!  Simple Smile
Но ако не си, тоест ресурсите ти са ограничени, пречи че отнема, време, усилия, пари и т.н. Отиват на вятъра, вместо където трябва.

# 95
ЪЪЪЪ, ти чела ли си библията? Да започнем с 10-те божи заповеди. 10-та заповед - Не пожелавай жената на ближния си, нито дома му, нито нивата му, нито роба му, ни робинята му, нито вола му, ни осела му, нито някакъв негов добитък - нищо, което е на ближния ти.

Жената сбутана там някъде между дома, робите и животните. Самата жена е с права като робите и животните.
А как иначе да е в общество в което поначало не е имало равноправие? И не е вярно че е била с права като на робите и животните. Просто жената се е водила за част от домакинството, командвала е домакинството и затова е там в тази заповед. Жената на някой господар може да не е имала толкова права колкото има господаря, но е можела да командва подчинените на този господар мъже.

# 96
  • Пловдив
ЪЪЪЪ, ти чела ли си библията? Да започнем с 10-те божи заповеди. 10-та заповед - Не пожелавай жената на ближния си, нито дома му, нито нивата му, нито роба му, ни робинята му, нито вола му, ни осела му, нито някакъв негов добитък - нищо, което е на ближния ти.

Жената сбутана там някъде между дома, робите и животните. Самата жена е с права като робите и животните.
А как иначе да е в общество в което поначало не е имало равноправие? И не е вярно че е била с права като на робите и животните. Просто жената се е водила за част от домакинството, командвала е домакинството и затова е там в тази заповед. Жената на някой господар може да не е имала толкова права колкото има господаря, но е можела да командва подчинените на този господар мъже.
И пак ми твърди, че християнството като цяло и източното православие не е сексистка религия. Като е. Мога да посоча още примери и от стария завет и от евангелията. Аз не съм роб и не се приравнявам с животните и не мога да вярвам/участвам в религия, която ме приравнява.

# 97
Тя тази заповед приравнява жената към основните неща, които някой друг може да пожелае. Целта е да се спре желанието към чуждото, а не да се приравнява жената към добитък или нещо подобно. Ти как би написала заповедите, че да има ефект от тях?

# 98
  • София
Защо само жената да не бъде пожелавана? А мъжът?

# 99
  • Пловдив
Е ми да, де - жената се взема, мъжът е субект. Wink
Скрит текст:
На мен не ми образува особено дразнене тая заповед, дори ми е смешно. Със или без религия, времената са били такива.

П.П. Би могло да се разсъждава просто в посока, че в оригинала може да е било "съпруг" без конкретен пол, подобно на spouse на английски (не знам дали е така, не съм наясно със староеврейския), а в европейските езици мъжкият род е основна форма, но това последното също не се харесва на привържениците на задължителното "she or he". Wink

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 09:36 от Магдена

# 100
Първите няколко заповеди са пълна глупост. Ето как аз бих променила списъка (първа чернова и затова първоначалната номерация е запазена).  Последователността няма значение.  

1. излишно

2. излишно

3. излишно

4. излишно

5. Почитай баща си и майка си (фактически на фона на следващите и това също е излишно)

6. Не убивай.

7. Не причинявай физическа или психическа болка на хора и животни. (видоизменено)

8. Не кради.

9. Не лъжи (видоизменено)

10. Прави добро на хората. А кое е добро -- е според техните виждания.  (видоизменено)

# 101
  • София
Така де - за това става въпрос. В религията (това въобще не е само при християнството) мъжът е субект, а жената - обект. Времената са били такива, да. Тогава. Сега, обаче, това е обидно.

# 102
Аз също не го разбирам този ритуал, нито го чувствам близък. Никакъв всъщност не го чувствам, ако трябва да съм честна. Не вярвам, съответно мисля, че не е редно да участвам в такъв.
Роднини настояват да се кръстя, чувствам се насилена. Истински насилена да направя нещо против волята си! Гадно е усещането. Още водим битки...пък вижте ме на колко години съм вече....

# 103
Ама баш "почитай майка си и баща си" ми е най-тъпата от всички "заповеди".

# 104
  • Пловдив
Ако тръгнем да обобщаваме, и Наказателният кодекс може да се сведе до "не прави зло" и "не причинявай мъка на хора и животни". Не мога да не отбележа как в светлината на днешната мода животните задължително се споменават наред с хората. Wink
Нали идеята е да се даде някаква относителна конкретизация, насочване, ръководство. Да имат представа хората какво именно да правят. Колко успешна и точна, зависи от нравите на времето и донякъде мястото, от умението на автора и от случайността.

Общи условия

Активация на акаунт