Гостоприемство и кой плаща за него

• 1 851
  • 66
  •   2
Отговори
Приемаме, че сте поканили на гости стари добри приятели. Не сте се виждали от година. Как процедирате, в случай, че поръчате храна от заведение. Моля, гласувайте в анкетата. После ще споделя конкретен случай, който ме остави в съвсем леко недоумение.

# 1
  • Варна
Щом съм поканила, поръчвам аз. Плащам аз. Не очаквам те да поемат каквото и да е.

# 2
Който е поканил гостите - той плаща. Гостите може евентуално да донесат нещо за пиене или десерт, но не е задължително.
Сега вече, ако сме се събрали някъде просто така и някой предложи да си поръчаме храна, тогава всички се включват, освен ако някой не иска да почерпи.

# 3
Както е казано " Който поръчва музиката той плаща".
Интересно ми е какво ще споделиш?

# 4
Няма как да поканя гости и да ги накарам те да платят храната, която аз съм поръчала (понеже виждам, че го има в опциите). Щом сме поканили гости вкъщи е най-логично ние като домакини да платим това, което сме поръчали. Ако сме в заведение, вече е друг въпрос.

# 5
  • София
И аз като вече отговорилите. Абсурд да поканя и да не платя. Няма друг вариант просто.
Друг е въпросът, че ако са ни поканили на гости, никога не отиваме с празни ръце. Това важи и за нашите приятели, когато ни идват на гости. До елементарно възпитание е.

# 6
Ако каня плащам, поръчвам, готвя. Ако каня само като пространсто много хора и всеки да донесе по нещо уточнявам предварително. Ако аз ходя на гости по същия начин - нямам драми в това отношение. Макар че са ме канили на гости и са очаквали да си делим сметката в супермаркета, въпрреки че аз носих неща за ядене , вино и цвете. Хора всякакви.

# 7

Аз плащам и разбиранията ми за моята роля на домакин са в тази посока, без значие дали са стари или нови приятели, познати, съседи и т.н.

# 8
Много заблуждаващ първи пост.
Ако съм поканила гости и предварително съм решила да поръчвам храна, ще платя всичко аз, разбира се.
Ако вече гостите са вкъщи и сме решили, докато си говорим, да поръчаме вечеря за всички – тогава ще е нормално всеки да поеме своя дял или 50 на 50.

# 9
В моя приятелски кръг винаги сме делили сметките или сме си помагали за готвенето. Уточняваме се предварително какъв е форматът, така че не се налага някой да посреща неочакван разход. Обичайно домакинът има нещичко за посрещане на гостите, те също не идват с празни ръце, но ако поръчваме вечеря, делим. Ако някой има повод може да реши да поеме цялата сметка, но и другите поне предлагат да се включат.
Говоря обаче за близки хора, с които се виждаме редовно.

# 10
Ако ги каня аз то плащам аз. Изключение има само в зависимост от повода. Приятели винаги ни канят на Коледа в тях, защото е по-удобно да се съберем в тях, имат малко дете, което си играе по-спокойно вкъщи. Събираме се няколко семейства и всеки носи по нещо.
Ако ме поканят на гости винаги питам какво да донесем и носим или напитки или вино или каквото се сетя, но ако домакините поръчват храна последното, което очаквам е да делим сметката.

# 11
  • София
У нас всичко е от мен. Е, разбира се, те могат да донесат нещо - бутилка вино или подобно.

# 12
  • Melmak
Щом съм поканила, аз плащам! Без значение дали ще готвя, поръчвам, сметката е от мен!
Разбира се, възпитана съм ако ходя някъде да не е с празни ръце. Същото важи и за приятелите ни, носят нещо за пийване или десерт.

# 13
Вкъщи ще платя аз, ако съм поканила гости.
Ако само осигурявам терена за голяма група хора - да кажем компанията, с която спортувам, около 15-20 души, се разбираме кой какво ще носи, какво ще купим общо. Аз правя три-четири неща в големи количества като символична домакиня.

# 14
  • Evil thoughts can hide, I'll help release the mind I'll peel away the skin, release the dark within.
Аз, аз съм поканила.

Общи условия

Активация на акаунт