Тайната на дългия и щастлив брак

• 302
  • 12
  •   3
Отговори
„Седем ракитовски двойки, които тази година празнуват златна сватба (50 години съвместен живот), споделиха тайната на дългия и щастлив брак – послушен мъж, разбрана жена, компромиси и доверие."
(Източник)

Въпрос към хората, които са в дългогодишна връзка – съгласни ли сте, че това е Тайната?

Любов, любов, но и тя има трайност – 3 години, според Бегбеде. Кое е това, което остава и след пеперудите в корема и сплотява двойката в неделимо цяло, въпреки всичко?

# 1
Няма външно явление любов, което се вселява в нас. Има хора, при които всяко чудо е за 3 дни или години и други, способни да обичат завинаги. До човек е и когато се съберат двама от втория тип никакви години нямат значение.

# 2
  • Melmak
Не се впечатлявам от подобни репортажи. Времената преди са били други, сега има някакво умиление по старите ценности. Не знам какво са преживели тези хора конкретно, защото не ги познавам. В миналото много семейства са били добре за пред хората, а вътре насилие, изневери.
Не казвам, че няма щастливи семейства, просто човек не знае какво е вътре.

Вярвам в любовта, в брака и в семейството, но зависи от хората. За мен са водещи любовта, страстта и уважението, които да не угасват с времето.

# 3
Да приемаш другия такъв, какъвто е! Да обичаш дори недостатъците му!

# 4
  • Пловдив
Нямам още 50 години брак, та не мога да се изкажа компетентно. Обаче като знам как са в Ракитово - тайната на дългия брак е обществения натиск да не се развеждаш.

# 5
И аз нямам личен опит с дълъг и щастлив брак. Надявам се на съвети от темата.

# 6
И аз като Пандора смятам, че времената са различни. Сигурността и граденето заедно, като условия за по-добър живот вече не са резултат от обединените усилия на род и семейство. Все повече хора (наблюдавам го в Скандинавието) могат и им харесва да са независими.

И така свободния човек, който расте бързо, променя се много, има финансова свобода и преживява отделни, различни по същество периоди в живота си - рядко остава със същия партньор.

Ако любовта на двойката е извънземна, тогава може би.

Старите модели с послушен мъж/жена, с традицията, с компромисите, с оставането заедно по външна/морална/разумна причина, може би вее няма да работят както преди - и няма нужда

# 7
нищо не сплотява двойката така, както общата ипотека, навикопоклонничеството и страха от промяна Wink

# 8
Май искаме да принизим дълголетните, обичливи връзки, за да се почувстваме по-малко лузъри.
Обществен натиск, стари модели на поведение, ипотечни зависимости, послушни жени и дрън дрън, ма как така всичко ще им е окей на тези?

Има двойки, които са заедно цял живот, защото се обичат, които се грижат един за друг от сърце и които съдбата е благословила и след неразделни десетилетия  все така да се водят под ръка и в пряк и в преносен смисъл. Без да са извънземни. Имам такива пред мен и  знам тия неща  със сигурност, защото са ми пред очите откакто са ме създали. Знам и други такива двойки, макар че там няма как да имам поглед отвътре. Но то пък си и личи когато отношенията са естествени и сърдечни. Аз не съм с такава психика, не е за мен подобен неволен житейски идеализъм, което не е повод да го зачеркна за другите или да ехиднича как всичко е позьорщина и фейк нюз.

# 9
  • Пловдив
Май искаме да принизим дълголетните, обичливи връзки, за да се почувстваме по-малко лузъри.
Обществен натиск, стари модели на поведение, ипотечни зависимости, послушни жени и дрън дрън, ма как така всичко ще им е окей на тези?
Аз съм женена от 21 години, и си харесвам мъжа. Но в Ракитово точно не са с мъжете си от много възможности да са без тях. Разбираш ли какво казвам или се налага да обяснявам?

# 10
# 11
Вяско, фен съм на романтиката-в книгите, филмите, музеите, най-вече в изкуството, но живота е доста прозаичен-дълги са връзките, в които има общи интереси, цели и достатъчно недоимък ( или пък такъв би настъпил при раздяла). Особено след определена възраст и наличие на деца, хората не искат да поемат рискове и да си развалят рахата, пък дори и бил той непълноценен. А и често си достатъчно зает, за да мислиш това ли е "лИбовта на живота ми".

# 12
Никой не мисли лошо на хората, които се обичат моногамно и до живот

Общи условия

Активация на акаунт