Приятелски въпросченца

• 2 299
  • 33
  •   1
Отговори
Случва ли ви се често да се изненадате от свои близки приятели, на които уж знаете кътните зъби? Или да не ви е ясно защо ви питат или казват нещо и то да ви е някак необичайно, странно, не в техен стил. Да се чудите какво стои зад това или дали пък вие нещо не сте се променили с времето и твърде много да им се впечатлявате?
Наскоро при една моя приятелка се превърна в модел за всеки повод да пита, давам примери: "Здравейте, какво ви донесе дядо Коледа?", "Коя от вас получи цветя за осми март?", "Как отпразнувахте еди кой си празник?"
Тук трябва да уточня, че това е човек, който познавам ( или си мисля, че познавах) от дете и знам колко е далеч от всичко материално. От години живее в чужбина и се виждаме най-много два пъти годишно заедно с останалите ни 2 близки дружки, като и друга от тях си идва доста рядко. Освен това много рядко се сеща и да пише или да се обади. В един момент се оказа, че дори не ни е споделила за някои важни събития при нея. И на фона на това - такива включвания за празниците , които лично на мен не ми носят нищо откъм комуникация.  Не ми пречи, че пита - бих ѝ споделила, дори и да получа за подарък нещо скандално и неприлично ( разбира се обаче, не в общия чат, ами лично). Раздразнението ми идва от там, че по-скоро ми изглежда като отбиване на номер такова дребнотемие 2-3 пъти в годината. Отделно, че имаме и приятелка в групата, която не е обвързана, няма партньор - сама е. Такива въпросчета за цветя за 8-ми март аз бих ѝ спестила, освен ако не искам да я потисна. Да иска да се похвали самата тя с подарък, също не ми се вярва - защото обикновено пита и после не се изхвърля с някакви грандиозни неща, а често и не казва за самата себе си нещо. Да даде шанс на нас да се похвалим - също не се връзва - и четирите сме далеч от хвалипръцки. Може би аз съм най-хвалтотещата се от 4-те, като иначе средостатистически бих минала за скромна.  По-скоро се отчита, че ето - виждате ли, писах ви и се сещам за вас и толкоз. Което не знам защо така ме ядосва. Може би ме гони носталгия по детските и младежки години, когато имах приятелка, с която да мога да си споделя и най-съкровеното и да прекарваме време заедно, а не два пъти в годината да се опитам да се вредя за 1 кафе и 1 вечеря измежду всичките ѝ планове за 2 седмици ваканция.И да, почнах да се питам, откога ни стана по-важно коя какво е получила за Коледа, а не какво се случва в живота ѝ, щастлива ли е, мога ли с нещо да ѝ помогна, да я изслушам, да съм до нея.

# 1
Сама си доловила какво те дразни - служебните въпроси издават незаинтересованост и липса на приятелска интимност. А вие какви въпроси ѝ задавате? Фактът, че сте пропуснали важна информация дали не означава, че и вие не създавате у нея усещане за интерес и съпричастност? Дали отдалечаването не е взаимно?

# 2
  • SF
Има една приказка "Далече от очите - далече от сърцето."
В чужбина тези въпроси са много характерни. На въпроса "Как си?", който е равностоен на "Здравей!", никой не очаква да му споделиш как си наистина. Просто те поздравяват, без да ги интересува реално как си точно ти точно днес.

# 3
„Очи, които не се виждат, се забравят“. Пословицата има предвид любовни отношения, но също така важи и за приятелствата.
Нормално е животът да ви раздалечи и от добри приятелки да се превърнете в добри познати. Или даже не чак толкова добри. Често срещано явление, особено в наши дни, когато лесната и бърза комуникация чрез телефони и интернет на практика раздалечава хората, вместо да ги сближава.
Самият живот стана прекалено динамичен и хората нямат време за дълги обяснения и общуване. Едно време се пишеха дълги писма, в които на много страници можеш да разкажеш какво ти се е случило, какви чувства и проблеми те вълнуват... Сега се разменят стандартни фрази, няколко мемета, няколко емотикона и хайде...
Старото приятелство – такова, каквото е било, няма да се върне, приеми го. И времената, и хората, и обстоятелствата се променят.

# 4
Сама си доловила какво те дразни - служебните въпроси издават незаинтересованост и липса на приятелска интимност. А вие какви въпроси ѝ задавате? Фактът, че сте пропуснали важна информация дали не означава, че и вие не създавате у нея усещане за интерес и съпричастност? Дали отдалечаването не е взаимно?
Не, не означава. Просто в един момент пишеш и се интересуваш, докъдето ти позволят. Като пишеш и ти върнат отговор след една седмица и ти напишеш 5 реда, а ти се отговори с 2 думи, става ясно, че не си улучил момента. И така като не го улучиш 10-тина пъти, започваш да ставаш по-пасивен и пропускаш.

# 5
  • София
Ама ти сама си противоречиш! Уж ти е близка приятелка, а пък се виждате 2 пъти годишно.
Ами хората сме хора, някои нямаме особен умствен капацитет, забравяме кой какво прави и задаваме тъпи въпроси.
Въпросът е ти защо се връзваш на човек, с когото почти не общуваш?
Относно хваленето - при нас, със всичките ми приятелки и колежки, си е напълно прието да се хвалим и не го намирам за нещо нередно.

# 6
За мен определени хора имат...как да кажа..."сантиментална стойност".

# 7
Много ми е приятно, когато се видя с някой стар познат, да ми се похвали с нещо хубаво, което му се е случило. Искрено се радвам за него.
И много ме напрягат хора, които само се жалват. То е ясно, че на всеки може да му се случи нещо кофти и да има нужда да измрънка или да се оплаче, но има негативни хора, които за нищо друго не могат да говорят. И ако случайно се свършат техните поводи за оплакване, започват да ти разказват за техни роднини и колеги – хора, които изобщо не познаваш, какви гадни неща са им са се случили.
Ами... Отдавна започнах да ги избягвам.

# 8
За мен определени хора имат...как да кажа..."сантиментална стойност".
В случая най-добре е да престанеш да насилваш общуването и запазиш хубавите спомени. Насила реципрочност няма да постигнеш.

# 9
Аз смятам, че е просто подход, но по-отдалеч. Празниците винаги са повод да задаваш подобни въпроси. Първоначално се започва с нещо подобно, после лека по лека, как си ти, как е животът в БГ, и т.н. Според мен просто индиректно събира информация, защото обмисля да се върне към БГ.

# 10
  • France
Честно казано не разбирам къде е проблемът? Виждате се рядко и празниците са добър повод все пак да поддържате контакт. Явно тя е водещата страна. А "въпросченцата" са смол толк. И покрай него може да преминете на по-лични въпроси.

# 11
Има една приказка "Далече от очите - далече от сърцето."
В чужбина тези въпроси са много характерни. На въпроса "Как си?", който е равностоен на "Здравей!", никой не очаква да му споделиш как си наистина. Просто те поздравяват, без да ги интересува реално как си точно ти точно днес.

Точно - лицемерен "small talk". Писна ми от него в Германия.
Явно приятелката е прихванала доста от тамошните разговори и превземки особено ако няма много голям контакт с други българи.
Много добре те разбирам защо това те дразни, но това е средата в която живее и за нея въпросите, които ти намираш за тъпи и нахални за нея са се превърнали в ежедневие там.
Хората се  променят и манталитета им също след много години живот зад граница, ако ти не можеш да свикнеш с това просто спри контакт с нея.

# 12
Проблемът е, че се приключва със смол-толкът в повечето случаи.
За хваленето  - и аз обичам да ми се похвалят, но с нещо значително, а не какво ми купил дедо ми Мраз. Но явно, да, липсват си ми старите времена и женски излизания и не ми стигат дребни подпитвания. Липсва ми и това, че едно време нямаше да пиша тук, а щях да ѝ кажа директно: "Ама, оу! Къде сА скри, пиши два реда от кумува срама!" Вече не ми идва отвътре някак, уж да не съм нахална. Бъгнала съм се най-вероятно.

Боре, няма да се върне, абсурд! То ако беше така, щях да вдигна банкет. Но може и наистина да е вид започване на тема. Работата е там, че май само аз ѝ отговорих и темата някак прекъсна, та се налага да я съживявам с изкуствено дишане.

# 13
  • France
Сама го пишеш - тя търси контакт, вие не ù отговаряте. И сигурно усеща вашето отношение. Нещо, което пък съвсем не мотивира за по-нататъчен разговор.
Не разбирам и защо наричаш "хвалене" китка за 8 март или подарък за Коледа. Това са просто поводи за разговор. Да размените няколко емотикони и да не губите контакт

# 14
Една от най-близките ми приятелки от студентските години, тихо и скромно момиче, което твърдо отказваше работа тип продажби от врата на врата, защото "не мога да моля хората за пари, срам ме е", успя сериозно да ме изненада, когато започна работа към мобилен оператор и ми натресе непоискана услуга "само за два месеца, докато си взема бонуса".
Хората се променят, променила се е и приятелката ти.

Общи условия

Активация на акаунт