Гостоприемство и кой плаща за него

• 6 486
  • 194
  •   4
Отговори
# 30
  • София
И понеже знам, че тя не е човек, който би подходил нехайно, някак си мисля, че конфузът дойде от пасивността на съпруга, за който вероятно не е особено приятно да посреща гости и това няма как да не ѝ повлияе.

О, напълно възможно. А и ако той държи бюджета в момента и тя трябва да му иска пари за "нейните" гости, може да ѝ е станало съвсем неудобно. Има хора, които в присъствие на партньора си започват да се държат малко нелепо, виждала съм при моя близка, но не ми се изпада в подробности. И не говоря за насилие във връзката, а съвсем необяснимо.

# 31
Да, особена ситуация. Според мен са си мислели за ресторант и там всеки да си плати каквото е поръчал. Когато са се променили нещата имам чувството, че не са искали те да платят всичко и за това тя е казала, че пицата е от тях (пък тя си е била за тях де). Според мен нищо не идва от мъжа, а си идва от жената. Ако не е искала нямало е да ти вземе парите, а е щяла да плати със свои като отива до магазина. Единственото, което ми идва на ум е той да мърмори после за пари и тя за това да е направила поделяне на сметката, защото може би той коментира, че сте нейни приятели и като ви кани да поема разходите, защото така като чета на него нито му е било до среща, нито до гостоприемство, нито до плащане на масраф. Вие може и да правите такива жестове за гостите, но те явно не правят за своите. Продължавай напред.
То и сушито е било за жената. И една пица е по-евтина от суши. Но тук е важна и предисторията. Затова има една приказва чисти сметки, добри приятели. Авторката разказа, че когато другите идват ги посрещат и обгрижват, нито им дават да платят нещо. А тук едва ли не айде пицата е от нас. И тоталнтата липса на организация и заинтересованост. Те са си наели airbnb , не са отишли у тях. Ок, като не са искали гости, да бяха намерили заведение.

# 32
Тя казва също, че са си купили жилище в този град, може и още да не го познават.
Детето очевидно е малко щом си поспива така. С малко дете може и да не са искали да правят резервация, защото както се вижда нито го знаят кога ще заспи, нито на какъв кеф ще се събуди.
Може и мъжа за това да го е извел за да остане тя сама с гостите СИ. И на мен ми прилича нещо да са се сдърпали.

# 33
  • София
Цялото ви виждане с въпросните приятели не говори да сте си изкарали приятно, без значение кой е платил накрая сметката. Никога не бих допуснала подобно неуважително отношение и на твое място щях да си хвана мъжа за ръчичката и да подхвърля "Явно си имате други грижи на главата, ще се видим друг път." Дори и да са били скарани, доброто възпитание задължава да не го показват пред вас, държейки се като диви неандерталци.

# 34
Тогава защо жената не ги е извикала да дойдат, ами са чакали мъжа да се върне (поне аз така го разбрах)? Но наистина в случая дразнещото е най-вече липсата на организация или по-точно липсата на ентусиазъм за организация. Хич не е яко приятелите да отнасят неразбории в двойката.
Ако жената по принцип си е точна и ми е близка, бих я хванала да подпитам всичко наред ли е.

# 35
  • Варна
Тоя мъж нещо не ме кефи. Гьон. Бил сърдит, бил неангажиран, бил не знам какъв си, все тая. Всичко в поведението му говори, че това гости е било нежелано от него. Но възпитанието изисква или да изтърпиш културно без да го показваш или ако не можеш да изтърпиш, да откажеш ангажимента. Не да се правиш на ни лук ял, ни лук мирисал и да се държиш гадно за да се чувства жена ти зле. Че и не звъннал един телефон, докато трима души го чакат на уговорено мероприятие. Жалко за приятелката ти, че се е хванала с тъпанар, а ти вземи да преосмислиш поведението си и спри да ги обгрижваш другия път, когато дойдат във вашия град. Никакво спане и ядене гратис, да се спасяват сами.

# 36
Ако мъжът не е гостоприемен, може и за това да са се сдърпали. Иначе, когато те са ви гостували, той пак ли е бил такъв темерут?

# 37
  • Варна
И някак ми се струва, че този я е оставил без пари в онзи момент. Ако е вярно, значи е супер долна твар.

# 38
Аз пък ще питам как мина самата вечеря след това? Беше ли приятна, как се държаха приятелката ти и мъжът ѝ?

# 39
Е, кое му е толкова сложното?
Нямате конкретни планове, отивате в тях инцидентно – вземате по път нещо за хапване за всички, делите покупката. Всички доволни. Ако поръчвате – всеки си поема неговото. Пийвате си с каквото разполагат домакините. Ако отида така инцидентно в дома на някого, не очаквам да ми поеме вечерята. Дори и да поръчат нещо, ще извадя да дам пари.
Те явно не са искали гости, а вие сте отишли и затова са глътнали бастуна.

Работата е там, че не сме се озовали там инцидентно, а имахме уговорка (съответно, ако не са искали, винаги можеше да се измъкнат с някакъв ангажимент и да им спестим притеснението)
Скрит текст:
и останахме точно, защото я имаме, иначе още на сутринта щяхме да си тръгнем или да се видим с нея на едно кафе набързо и айде. А тя имаше план, който не се състоя. Дали е имало скандал не зная, но си личеше подчертана обтегнатост в отношенията и силно се надявам да не е имала проблеми с мъжа си заради нас. И нещо, което явно съм пропуснала, а вие сега ме подсетихте - те не са с общ бюджет като нас и явно винаги стои въпросът кой от двамата ще плати даден разход. Точно в този момент е много вероятно мъжът ѝ е бил по-платежоспособният от двамата, но да е сметнал, че ние сме НЕЙНИ гости и да се оправя тя. Той дори не ѝ помогна в домакинството. Единственото, което направи, е да обели една мандарина на детето им.

Borqna_Sto -  той по принцип е темерут от тежките.
Скрит текст:
И по принцип е изключително пасивен от деня, от който се запознаха двамата, нещо, което аз от край време не мога да приема. Ако сме в по-голяма компания, може и да не разбера, че изобщо е там. Но ако иначе е просто мълчалив, този път я стрялкаше с реплики, които тя доста търпеливо отбиваше. Ако бях аз, щях да му се вържа и да се издразня яко. Иначе на мен с нея ми е винаги приятно да си говоря, защото имаме много общи теми. Сякаш като се разплатихме, той се поотпусна и стана мааалко по-разговорлив. Просто знам, че тя не е стиснат и несъобразителен човек, дори напротив, а сега я видях в по-различна светлина. Но пък наистина досега никога не ѝ бях гостувала, винаги сме били или на наша територия, или навън. ММ пък още навремето стигна много надалеч в наблюденията си и предположенията си за този мъж, защото по заведения винаги за себе си поръчвал най-скъпото, независимо кой плащал, а тя се свивала. Току-виж се оказала правилна преценката му.
Скоро бяха на рождения ми ден - тогава не усетих напрежение, но бяха много гостите. Той си мълчеше, хапваше и пийваше и почти не съм говорила с него.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 15:25 от Novariel

# 40
Имай едно на ум за ситауцията на приятелката ти и прецени дали в бъдеще да я каниш с мъжа ѝ. Аз бих я канила самостоятелно с детето.

# 41
Инцидентно У ТЯХ, не в града.
Нали написахте, че сте се били разбрали за навън, на заведение. После явно от кумова срама тя е предложила да отидете в тях.
Лично аз, още при подобна дезорганизация и въртене за срещи по заведения, пък детето спяло, не знам какво, а и особено с времето, бих отказала срещата. Очевидно е, че или са претоварени с детето, или не знаят какво става, имат някакви неразбории помежду си и всичко става тегаво.
Още като са ви замотали с изчакването на детето, мъжа, отказвате срещата.

# 42
До известна степен съм съгласна с Базила. От гледна точка на гостите.
Обаче от гледна точка на домакините - не мога да си представя да не предложа поне 1-2 заведения, където да отидем на вечеря, щом уговорката е такава. Ако трябва предварително ще се поразходя да проуча, ако съм нова в града и ако едното е пълно, ще предложа второто, пък плащането, както сте се уговорили. Също така не мога да си представя, че ще разграваме такива циркове с мъжа ми, скарали се, скарали. Като не иска да се вижда с нейните гости, съпругата го извинява, че е зает, детето болно или отказва уговорката въобще.

# 43
Мда, може би трябваше да си изпием кафето и да си тръгнем, но допреди да дойде той с детето, нямаше никакви индикации, че нещо не е наред. Нали ви казвам, те даже не се чуха и той все аха-аха да дойде, ама то се стъмни дотогава. А ако не се разбират, аз на нейно място щях да го оставя него с детето и да си изляза с приятелите, и щеше да е много по приятно.
Аз през годините като по-темерутеста от мъжа ми се научих да правя така - ако смятам, че дадено мероприятие или хора ще ми образуват нерви и излишно напрягане, си намирам извинение да не присъствам и го оставям той да ходи със или без детето.
И понеже много се отплеснах от същинската тема - случвало се е много пъти да поръчваме храна и ние, когато някой ни е на гости. В повечето случаи сме поемали целия разход. Единствено когато сме се събирали да гледаме филми с най-добрата ми приятелка, с която се виждаме почти всяка седмица, сме делили сметката, и то защото тя много е настоявала.

# 44
Когато каня, плащам, без значение у нас или навън. При обща уговорка сметката/консумацията се разпределя финансово или натурално. Когато гостувам по покана, гледам да занеса нещо дребно - хем с идеята, че не се ходи с празни ръце, хем и се предполага домакините да са се погрижили за консумирането и не се очаква аз да подсигурявам трапезата и бара.
В описаната ситуация бих пила кафе и заминала, усещам много, когато някой е в кофти настроение и моето също се скапва.
Темата ми напомня за пореден път защо по принцип предпочитам заведения, вместо да си ходим на гости по къщите.

Общи условия

Активация на акаунт