За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 657
  • 746
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 24 527
По-лесно е отколкото нормално отрязване, че с нож се провлачва тестото много лесно.
Тестото естествено не е различно, боравенето с него е малко по-удобно така. Ако правиш като мен тесто от дъжд на вятър предполагам че е все тая, но ако месиш често си е помощник. Тая широка пластина е удобна и да се вдигне тесто от плота с нея без да се стиска много.
Също и за разточено тесто по-лесно е с нож за пица, отколкото да го влача с острието на нормален нож. Баба едно време разточено тесто го режеше търкаляйки капак от тенджера да използва ръба му. Тогава ми беше странно, но по-късно го оцених.

# 61
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
По-лесно е отколкото нормално отрязване, че с нож се провлачва тестото много лесно.
Тестото естествено не е различно, боравенето с него е малко по-удобно така. ... Тая широка пластина е удобна и да се вдигне тесто от плота с нея без да се стиска много.
Също и за разточено тесто по-лесно е с нож за пица, отколкото да го влача с острието на нормален нож. ...
+ 1
С него разсичаш тестото вертикално и чисто и освен това щадиш повърхността, върху която работиш. Също така ми е супер полезен когато режа повече или по- на дребно зеленучци/плодове - събирам много с него, за да ги пресипя където искам.  А когато ползвам мокро тесто е просто незаменим.
Но както каза и Натка.. и меся, и готвя много, ако не беше така, е ненужна вещ.

# 62
  • Мнения: 17 116
За ризото дето се пита по-горе, те гостите ще се впечатлят най-вече като подредиш чинията естетично, пък дори да е с "обикновени" неща. Аз бих го комбинирала със сьомга или аспарагус, или пилешко филе някакво овкусено божествено и с финтифлюшки за  декор. Иначе ризото по принцип си е основна манджа.

какъв е смисълът от ножовете за тесто
Моето е облечено в пластмаса. Тестото не залепва, широко-високо е и като разрежеш тестото не се събира отново над него, освен това го ползвам за почистване на плота, вдига всичко и останало тесто и разсипано брашно буквално до нула, без стъргане. Ножът е остър и дращи. И формата му е по-удобна, натискаш отгоре надолу, докато ножът те дълъг и силата идва от друго място, криви се под наклон и прочее. Ползва се и като шпатула да преместиш отрязаното. Съвсем различно е и боравенето и резултатът.

# 63
  • под тепетата
  • Мнения: 11 118
Такааа, до преди малко се борих с един шаран. Не, че ми сефте, ама проблемът беше в ножовете. Ще припомня на мъжа ми вица, да не се чуди след време що у нас са все наточени Wink
 
Скрит текст:
Един мъж отишъл на гости при любовницата си и тя започнала да му готви вечеря. Помолила го да й наточи ножовете, защото били много тъпи.
Точи нашият човек, точи и все повече започва да се намръщва:
- Мамка му, а у нас защо всички ножове винаги са остри? !
Да се върнем на шарана- вътре беше пълен с нещо бяло и мазно. Хайвер съм виждала, пържила , осолявала, но все е бил с вид на грис - като малки топченца. Това се отдели лесно, но накъде да го пращам - в тигана или в кофата?

# 64
  • Мнения: 3 857
Донесоха ми прясна майорана. Много ароматна и уханна, обаче не се сещам в какво да я вложа.Пробвах с картофи, но не ми хареса. Някакви други идеи?

# 65
  • София
  • Мнения: 12 215
Донесоха ми прясна майорана. Много ароматна и уханна, обаче не се сещам в какво да я вложа.Пробвах с картофи, но не ми хареса. Някакви други идеи?
Не всеки е харесва, характерен аромат има, близко е до риган, но и не, ползва се и при месо и при картофи, салати, специално аз много не я харесвам и добавям, ако я има  в рецепта малко, не повече от малка щипка.

# 66
  • Мнения: 17 116
Донесоха ми прясна майорана. Много ароматна и уханна, обаче не се сещам в какво да я вложа.Пробвах с картофи, но не ми хареса. Някакви други идеи?
Скрит текст:
Пресната майорана се слага най-накрая на манджата, и по малко. Най-удачно е да се слага не самостоятелно, а с други подправки като мащерка и риган или лимон и черен пипер. Става за боб, риба, паста, картофи, пиле, агнешко. Става за спагети без доматен сос, само с масло, черен пипер, пармезан и малко майорана. Равиоли готови ако си купиш, приготвят се и после само се поливат с масло което е сгорещено на тиган с натрошени орехи и майорана. В плънка за пиле става, или за пилешки парчета печени с ориз, лимон, майорана, черен пипер, хубаво е да има и мащерка. Към салата от печени белени чушки също става, заливат се с гореща марината от олио, оцет, сол, майорана, чесън. За риба плакия, бяла риба се пече с лук, домати, маслини, лимон и майорана. Пилешки кълки също могат да се сложат на фурна с  вино, майорана, дафинов лист, лук, масло или само с масло, черен пипер и майорана.

# 67
  • Мнения: 2 915
Моля някой, може ли да ми сподели проверена рецепта за шоколадови бонбони (за формички), които да не се разтапят при стайна температура? Hug Коя е вълшебната съставка, за да държат форма?

# 68
  • Мнения: 8 394
Биляна, това да не е мазнина от рибата?  🤔

# 69
  • под тепетата
  • Мнения: 11 118
Не, мазнината трудно се отделя, а това си е оформено като отделно в ципа. Разрових се и намерих в нета - ядки се водят. Мариновах ги, изпържих ги заедно с шарана. Вкусни са.
http://lemuriaaaaa.blogspot.com/2015/01/blog-post_19.html

# 70
  • Мнения: 5 764
Аниста, темпериране му е майката, иначе няма как да държат форма. Правила съм бижута от шоколад и беше трагедия Joy А темперирането съответно зависи от типа шоколад - белия е голяма гад, защото ако не се темперира става като гума. Кафявия съответно зависи от процент какао.
Кажи какво си представяш като комбинация от вкусове и ще намрим метода Simple Smile

# 71
  • Мнения: 5 383
Имате ли рецепти за вкусни постни сладкиши,кексове с бяло или царевично брашно?

# 72
  • София
  • Мнения: 12 215
Имате ли рецепти за вкусни постни сладкиши,кексове с бяло или царевично брашно?
Какво разбираш под "постен" да няма масло, яйца, казвай да търсим, имам кейкове със зехтин, ама има и яйца, кое да ти посоча?

# 73
  • Мнения: 5 764
Аз под постно разбирам веганско. Но така и не разбрах меда дали се брои - все пак присъства на трапезата Simple Smile
От мен ето този малко алтернативен постен сладкиш без брашно с целина и ябълка, но с мед

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 21:30 от Inferiya

# 74
  • Мнения: 5 383
Подходящи за пости.

Общи условия

Активация на акаунт