Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 113
  • 755
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте! Следя темата и ми е полезна, за което благодаря! Имам един въпрос.Вашите деца плащат ли данък телевизия и радио и ако -да, това лично ли е или се плаща общо от цялото жилище? Дъщеря ми е студентка в Тюбинген и нещо не може да разбере или ...кой знае.

# 331
  • София
Здравейте,
Дъщеря ми е студентка 1 година в Берлин и тъй като сега има смободно време месец и нещо до започване на 2 семестър се е засилила да си търси работа. Благодарение на темата прочетох, че дори и минимална работа да започне трябва да се осигурява към немска здравна каса. Та.. въпросът ми е като започне веднъж да внася здравни вноски, може ли да прекъсне, когато престане да работи? Или работиш не работиш трябва да си внасяш, щом веднъж си започнал. Благодря Ви предварително!

# 332
  • München, Deutschland
Здравейте! Следя темата и ми е полезна, за което благодаря! Имам един въпрос.Вашите деца плащат ли данък телевизия и радио и ако -да, това лично ли е или се плаща общо от цялото жилище? Дъщеря ми е студентка в Тюбинген и нещо не може да разбере или ...кой знае.

GEZ се плаща веднъж на домакинство.

# 333
  • София
Да, ама има разни нюанси при общежитията по повод плащането  на цяла такса или част от нея.. Ако студентът живее в Einzelapartment със своя баня и кухня, плаща цялата такса. Ако живее във ВГ е различно. Има значение дали има обща кухня с другите или обща баня само, или и двете.

Соня, кажете на дъщеря си да попълни техния формуляр с нужните данни и в него да отбележи дали смята да плаща ежемесечно, на тримесечие или на половин година.

https://www.rundfunkbeitrag.de/buergerinnen_und_buerger/formular … en/index_ger.html
Това ако е  задължена за цяла такса. Ако не е, накарайте я да говори с останалите студенти във ВГ-то и да разбере на чие име е регистрацията , тоест кой е ангажиран да плаща таксата и с него съответно да се разбере за своя дял кога и как да го плаща.

Джиджи, с прекъсване/прекратяване  на договора  може да се спре и осигуряванете, това поне в АОК. Може и на доброволни начала студентът да продължи да ги плаща. В ТК се оказа, че не може доброволно, без договор тоест, дъщеря ми го установи, когато се премести там от АОК... По повод възнаграждението - да , по закон е така, но явно има някакви правни вратички, понеже масово студенти в разни провинции  с възнаграждение до 450 ЕВРО не са  с немски осигуровки, включително и две от децата ми. А и  на практика дори някой да ги погне, което не става, децата казват по касите, че при сключване на договор с работодателя, въпросният е приел ЕЗОК и не е казал нищо по въпроса. Тогава от касите клекват и казват, добре, почваме от този момент.. Така беше с голямата ми девойка, свят щеше да й се завие/ да ни се завие, ако й бяха поискали със стара дата плащания. И не става дума за прецедент, много деца така  се оправиха, но моите наблюдения сочат, че тези деца са все такива, които сами са се натресли в устата  на лъва, тоест на касите, с питане дали според  този закон трябва да се осигуряват или не.. Затова малките ми дъщери пропуснаха варианта "Кой те бута, та се клатиш". Голямата си плаща като поп, но тя взима много над 450 евро и самият работодател си  е поискал немската здравна осигуровка за представяне.

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 13:21 от пенсионирана русалка

# 334
Здравейте, при кандидатстване за медицина в Германия кога трябва да се държи TMS? Ако се започва зимен семестър 2023, тоест от октомври 2023, това значи ли че да се държи TMS май 2023 вече е късно, защото пише че резултататие може да излязат чак до края на септември? Има и TMS ноември 2022 въпроса е че дотогава синът ми може да не се е подготвил достатъчно.
Също знаете ли дали може да се свалят отнякъде примерни тестове, освен брошурата на сайта на TMS.

# 335
  • München, Deutschland
Ехееее, как няма отсега до ноември да се подготви достатъчно? Хората в медицината взимат изпити с по 600-700 и нагоре страници учебници с отлични оценки за средно 2 месеца учене (като се вземе предвид, че те не учат само по един предмет на семестър, го разделям средно), та синът ви няма да се подготви за подготвителен тест... То ако за един изпит няма да му стигнат 9 месеца, как ще учи медицина после...

# 336
  • София
Здравейте, при кандидатстване за медицина в Германия кога трябва да се държи TMS? Ако се започва зимен семестър 2023, тоест от октомври 2023, това значи ли че да се държи TMS май 2023 вече е късно, защото пише че резултататие може да излязат чак до края на септември? Има и TMS ноември 2022 въпроса е че дотогава синът ми може да не се е подготвил достатъчно.
Също знаете ли дали може да се свалят отнякъде примерни тестове, освен брошурата на сайта на TMS.

Продават се комплекти за подготовка,  за всеки елемент по книжка. Има на различни издателства. Отделно има и книжки с цялостни симулации на изпита, тоест нещо като пробни.

# 337
Ехееее, как няма отсега до ноември да се подготви достатъчно? Хората в медицината взимат изпити с по 600-700 и нагоре страници учебници с отлични оценки за средно 2 месеца учене (като се вземе предвид, че те не учат само по един предмет на семестър, го разделям средно), та синът ви няма да се подготви за подготвителен тест... То ако за един изпит няма да му стигнат 9 месеца, как ще учи медицина после...

Въпросът е че малко късно почна сериозно с немския, сега учи B2.2, та от гледна точка на немския сигурно ще му е малко рано ноември за TMS.
Но значи наистина май 2023 е късно за почване 10.2023, трябва да го вземе ноември 2022 със сигурност?

# 338
  • тук-там
Ако е 11 клас, по-добре да го държи сега, за да не се засече през Май с магурите в 12 клас. 3-4 месеца са достатъчни при серизона подготовка, според миналите по този път.

# 339
  • София
TMS не се взима.  Всеки реално с някакъв свой резултат го е взел, няма скъсани. Въпросът е с колко... Понеже колкото по-добро е справянето, толкова по-високи са бонусите от него  за отделните университети. На сайта на hochschulstart  си има разяснения кой университет с каква тежест  отразява  изпитния резултат.

И да, по-добре е да се пробва, нали без това вече имат право на два опита.

# 340
Да, май по-добре наистина ноември, макар че двата опита не са гарантирани, защото пише че който се явява за втори път няма гарантирано място, а само ако има места.
А принципно кога се обявява класирането които са приети, например в Хайделберг? Защото също мислим за ETH Цюрих като втора опция, където се почва септември.

# 341
  • София
Да, май по-добре наистина ноември, макар че двата опита не са гарантирани, защото пише че който се явява за втори път няма гарантирано място, а само ако има места.
А принципно кога се обявява класирането които са приети, например в Хайделберг? Защото също мислим за ETH Цюрих като втора опция, където се почва септември.
Подчертаното не би следвало да е вярно... Може да няма място по избор и да пренасочат кандидата другаде, но не и да му откажат явяване, ако му се полага такова  и се е регистрирал/платил навреме.

Интересни новости има освен  двете явявания. Отпада елементът "Konzentriertes und Sorgfältiges Arbeiten“.
 Отделно се предлага следното :
Kostenfreie Vorbereitung auf den TMS und weitere Studierendenauswahlverfahren

Für alle zum TMS im Mai 2022 angemeldeten Teilnehmer*innen besteht die Möglichkeit einer kostenfreien Vorbereitung auf verschiedene Studierendenauswahlverfahren. Die Teilnahme ist freiwillig. Über ein Onlineportal können originale Aufgabengruppen des TMS und weiterer Studierendenauswahlverfahren unter testähnlichen Bedingungen bearbeitet werden. Zudem besteht die Möglichkeit, eine individualisierte Rückmeldung zu den erzielten Ergebnissen zu erhalten.

Weitere Informationen sowie den Zugang zu dem Onlineportal erhalten alle angemeldeten Teilnehmer*innen am TMS Mai 2022 über ihre bei Anmeldung angegebene E-Mail-Adresse ca. 4 Wochen vor ihrem Testtermin.

Ихааа, безплатна подготовка по елементите, опция за решаване на задачи в подобни на изпитните условия  в портала им,  обратна връзка за справянето...Не е лошо никак.

Chrissy, някои изпитни бумаги на  "докторите" чувствително надвишават упоменатите от теб страници.  Дъщеря ми ми разправяше, че за базиспрюфунга за всеки от изучаваните през 6-те предходни семестъра предмети/модули има отделни, значително по-сбити, свитъци, всеки от които сигурно по мин. 150-200 страници. Условно, плюс минус, ако  на семестър е имало по 4 предмета (май понякога има и повече), това са 24 дисциплини зад  гърба на студента. За  3 месеца  (май и толкова няма) имат да научат/да си припомнят  материал от около 4000+ страници. Тръпки ме побиват....

Последна редакция: пт, 18 фев 2022, 18:05 от пенсионирана русалка

# 342
  • München, Deutschland
Да, и аз така го имах предвид, ама явно не съм го написала ясно. Смятах с 4 предмета всеки по 500 страници за един семестър и примерно 5 месеца за учене (заедно със сесията) това прави средно едно 400 страници месечно. Затова написах на око към 600/700 страници за 2 месеца, защото знам, че в началото има и физика, примерно, където учебниците не са така обемни. Simple Smile

# 343
  • София
Да, и аз така го имах предвид, ама явно не съм го написала ясно. Смятах с 4 предмета всеки по 500 страници за един семестър и примерно 5 месеца за учене (заедно със сесията) това прави средно едно 400 страници месечно. Затова написах на око към 600/700 страници за 2 месеца, защото знам, че в началото има и физика, примерно, където учебниците не са така обемни. Simple Smile

Предвид това, че в 91 НЕГ много-много не се учи по физика при един господин  (освен  децата с интерес към науката), но пък иначе всички са отличници, на дъщеря ми й беше по-трудно с физиката в 1 курс  отколкото с  чисто медицинските модули по-нататък с доста по-обемния материал Laughing...

# 344
  • София
Ако идеята за ЕТХ е за медицина, добре е да погледнете изискванията
The Bachelor of Human Medicine at ETH Zurich is only open for students with a Swiss passport or Swiss settlement permit.

Общи условия

Активация на акаунт