Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 101
  • 755
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Ученето е много сериозно. Домашни, % на решените неща, без добър текущ контрол не те допускат до изпит, максимум 2 поправки (сега с пандемията имат бонус Wink Всичко проверяват, но пък дават рецензии. В първи курс докато започнат да учат по техния тертип е много трудно. Но пък и статистиките за самите университети (техническите) показват, че лесно влизаш, трудно излизаш. За медицина даже и трудно влизаш Wink

# 316
  • София
Ученето е много сериозно. Домашни, % на решените неща, без добър текущ контрол не те допускат до изпит, максимум 2 поправки (сега с пандемията имат бонус Wink Всичко проверяват, но пък дават рецензии. В първи курс докато започнат да учат по техния тертип е много трудно. Но пък и статистиките за самите университети (техническите) показват, че лесно влизаш, трудно излизаш. За медицина даже и трудно влизаш Wink

Бонуси имат, ама само на места.. Зависи от университет, специалност.
В Манхайм примерно не стига, че опитите са по принцип само два за болшинството изпити в специалността Wirtschaftsmathematik, във Wirtschaftsinformatik също, за изцяло икономическите специалности нямам идея как е , а не три (като след тези два  следва изключване), ами  и бонус заради пандемията в броя опити няма. Може само да се удължи заради нея следването с един семестър май. Но кой както се уредил, дето казват..Laughing Именно заради това дъщеря ми беше адски притеснена след Ковид боледуването и невъзможността заради него да учи пълноценно за последния изпит, не искаше да се повтори един кошмарен за нея  сценарий с треперенето на втори и последен опит на един изпит  през първата година.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 21:14 от пенсионирана русалка

# 317
  • München, Deutschland
Русалке, да няма ограничение за броя семестри? Поне за други техн. специалности знам, че можеш колкото искаш да учиш. Е, има сигурно някакъв максимум, ама сума ти хора са учили инженерство по 10 години...

# 318
  • София
Определено има, но ще те излъжа колко, май  в извънковидно време по регламент можеше да се удължи следването до два семестъра допълнително, сега с Ковида е или още един в добавка,  или още два. Значи максът излиза  9-10 семестъра, а не 10 години.

PS Ох, добре че попита, че да се разровя...не е съвсем  такa, като  го възпроизвеждах по спомени. Явно е махната предишната добавка от два семестъра, но за сметка на това е добавена опция за удължаване с  по един семестър за всеки изминал ковид такъв от летния 2020 насам. Тоест 6 регелщудиенцайт и още 5 макс в бонус, значи общо 11 семестъра, ако пандемията вземе, че се овладее някак..Иначе преди пандемията със сигурност имаше опция за макс 2 в добавка.

Die Verlängerung der individuellen Regel­studien­zeit (vgl. § 29 Abs. 3a LHG und Regel­studien­zeitverlängerungsVO) ist insbesondere für BAföG-Geförderte entscheidend, da damit zugleich die Förderungs­höchstdauer für BAföG erhöht wird. Für Studierende, die im FSS 2020, HWS 2020/21, FSS 2021 oder HWS 2021/22 eingeschrieben sind oder waren, gilt eine von der Regel­studien­zeit abweichende, für jedes dieser Semester um ein Semester verlängerte individuelle Regel­studien­zeit. Weitere Informationen erhalten Sie beim Studierenden­werk Mannheim.

Но за броя опити няма промяна..

Wenn Sie eine Klausur oder andere Prüfungs­leistungen zum ersten Mal schreiben, ist das Ihr Erstversuch. Sollten Sie diesen Erstversuch nicht bestehen, werden Sie zum nächstmöglichen Wiederholungs­termin pflichtangemeldet. Dies ist dann Ihr erster Wiederholungs­versuch (auch: Zweitversuch). Sollten Sie auch diesen Versuch nicht bestehen, werden Sie wieder zum nächstmöglichen Wiederholungs­termin pflichtangemeldet. Dies ist Ihr zweiter Wiederholungs­versuch (auch: Drittversuch oder Joker). In diesem  Bachelor­studien­gang stehen Ihnen maximal zwei zweite Wiederholungs­versuche (auch: Drittversuch oder Joker) zur Verfügung.

Гаднички, ех, само за два им се е  отпуснала душата... Simple Smile

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 22:27 от пенсионирана русалка

# 319
  • столицата
А в Австрия/Виена има ли такова ограничение в броя на явяванията? Аз не съм срещала в информацията на сайтовете, но ако някой е по-запознат, моля да сподели. За икономика/информатика като евентуална специалност

# 320
  • София
Галимар, трябва конкретно да четете на страницата на специалността, дори не на тази на унито. Разлики има и между специалностите, какво остава за унитата. Пример с казаното от Супер Теди - деца като дъщеря й  с информатика в Аахен имат право на 3 опита (явно и един бонус заради короната) и след това изключване. Тези с медицина в първи курс конкретно   в иначе същия университет не изгърмяват окончателно и след трети неуспешен опит, но пък повтарят годината дори и само заради един невзет изпит, тоест не могат условно да минат  напред и да държат невзетия изпит на по-късен етап паралелно с новите дисциплини. В горните курсове вече и за тях няма повтаряне на годината, а максимален брой опити за изпит.

Явно хваналите се на хорото с медицина, особено тези в Моделщудиенганг, натискат  яко педала с ученето и сякаш доста малко от тях отпадат по трасето въпреки тежкото следване - може би защото знаят, че местенето другаде е почти загубена кауза и че нищо след толкова труд няма да им се признае за взето. Друго обяснение нямам за факта, че в медицината няма такива стряскащи статистики като в други специалности  за влезли 200 души, пък завършили 60-70.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 23:28 от пенсионирана русалка

# 321
Това, плюс че още на входа е стеснена "фунията" за прием, според мен.
Въпреки че лично познавам една девойка, която избяга с писъци от Германия, точно медицина учеше, не изкара втори семестър, учеше в Берлин. Нея цитирах с дрането на кожата. Сгрешила е в преценката за това какво и как го иска, явно. Няма лошо да си дадеш сметка, че не е за теб...на следващата година записа медицина в България. Не съм я виждала после, за да я питам за съпоставка, но ми е интересно какво ще каже.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 23:36 от Елиас

# 322
  • София
Това, плюс че още на входа е стеснена "фунията" за прием, според мен.
Въпреки че лично познавам една девойка, която избяга с писъци от Германия, точно медицина учеше, не изкара втори семестър, учеше в Берлин. Нея цитирах с дрането на кожата. Сгрешила е в преценката за това какво и как го иска, явно. Няма лошо да си дадеш сметка, че не е за теб...на следващата година записа медицина в България. Не съм я виждала после, за да я питам за съпоставка, но ми е интересно какво ще каже.

Два семестъра, при това непълни,   се прежалват вероятно, ама като станат повече отметнатите  зад гърба ти,  вече е по-трудно да мислиш за местене, отказване, смяна на специалност  и сие. Единични са случаите. Наскоро имаше тема във форума, пусната от искащо да се върне по разни причини в БГ момиче. Интересуваше се какво ще й признаят нашите медицински университети, според мен  - нищо.

# 323
Като говорим за стеснение на фунията първи курс, да не забравяме и техническите университети с техните ГОП- та. Точно такъв изпит спъна сина ми в ТУМ. Скоро си говорихме по темата, и се оказа, че и в приложния в който учи сега първи курс има ГОП-та, тамън три - математика, механика и чертане. Само дето ни ги е спестил нашия син. Значи, не вземеш ли от втори опит, няма продължаване напред. Редно е да си дадеш сметка, че това не е за теб. Германеца те е улеснил- забранява ти достъпа да тази специалност в който и да е университет , съответно академичен или приложен зависи къде си се о ..кал. при кръщелницата ми , медицина в ЛМУ, едно момче , неин съученик , го спъна анатомия. Трето явяване, невзет изпит, и младежът отиде да учи английска филология.

# 324
  • Варна
За прехвърлящите се студенти по медицина от Германия в България не само, че не им признават нищо, но и трябва да запишат платено, а там таксите са убийствени. Освен ако не се подготвят и не кандидатстват наново, разбира се.

Моята дъщеря реши да си удължи с два семестъра следването по медицина. Всички изпити са взети до тук, остава ѝ само практическата година и последния държавен изпит. Отначало ни изненада, но сега виждам, че е правилно решението за нея. Увеличи си работата в интензивното отделение. Сега е на някакъв договор (не запомних точно какъв), според който здравните осигуровки се плащат изцяло от работодател. Успя да си намери хубаво място за докторантура и смята да насочи усилия тази година там. Отделно иска да види как е в други градове с оглед на специализацията после. Специалността е избрана, само къде ще я кара не е решено. Simple Smile

Около нея много студенти си взимат кой един, кой два семестъра "свободни" и не заради невзети изпити. През тази година плаща такса за обучение и се води редовен студент.

# 325
Да, трябва да се проверява за всеки университет ( хохшуле ) какъв е Щудиенорднунг- а . Но определено никъде вече няма “ вечни студенти “ - има ограничение на броя “ допълнителни “ семестри .
В Уни Ройтлинген , където синът ми завърши,  освен правилото за трето последно явяване на изпит, трябваше всички изпити от първи и втори семестър да се вземат до края на четвърти, за да може да се продължи

# 326
  • München, Deutschland
Остарявам аз значи. Simple Smile При мен си беше практика това. Но според мен това, което правят в момента, е по-смислено, както го описвате.

Какво е това, завършил инженер, невзел Висша мат 3... Това все едно лекар да не си е минал биологиите и химиите... Несериозно ми се вижда това на мен...

# 327
  • София
Да, трябва да се проверява за всеки университет ( хохшуле ) какъв е Щудиенорднунг- а . Но определено никъде вече няма “ вечни студенти “ - има ограничение на броя “ допълнителни “ семестри .
В Уни Ройтлинген , където синът ми завърши,  освен правилото за трето последно явяване на изпит, трябваше всички изпити от първи и втори семестър да се вземат до края на четвърти, за да може да се продължи

GOP = Grundorientirungsphase има в огромна част от специалностите, просто сроковете са различни. Simple Smile На места покривaнето на GOP трябва да приключи още в края на  втори семестър. Смятат се тези предмети за базови, своево рода предпоставка да минеш на следващите дисциплини и да се справиш. Няма примерно как да си проспал  частите на линейната алгебра и на анализа, а  да минеш на Numerik/Stochastik. Те затова и в Modulhandbücher  по специалности пишат за даден предмет какви vorausgesetzte Kenntnisse се искат.

В този ред на мисли (сетих се покрай  инфото за очаквани/изисквани познания), GD, се учудвам на твърдението ти  по-назад за застинали в миналия век германци,  работещи само с хартийки. Може би в институциите е донякъде така, но това е обяснимо.. Иначе уни порталите примерно са много добре направени, поне тези на децата ми - всичко можеш да прочетеш, разбереш,  свалиш, намериш в тях. Приятелка с дете в Нидерландия адски се изненада, че дъщерите ми си свалят  за секунди удостоверенията, че са записани директно от портала, а не ходят като гламави  по канцеларии да гонят някого да им го даде.. А когато болната ми тогава девойка се уплаши, че ще наруши карантината без още да има отговор от здравната служба, лекарите от избраната практика й обясниха, че запазеният при тях час вече е в системата на гезундхайтсамта. И ако някой я спре, провери и сие, тя си има доказателство при самите проверяващи.  Примери още много има...  Немците са странни птици, бавни непукисти с кратко работно време, буквояди  и сие, но не са изостанали дигитално определено, според мен поне.

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 15:35 от пенсионирана русалка

# 328
  • София
При дъщеря ми бонусът от пандемията е, че имат нещо като допълнителна сесия, веднага след редовната и две явявания се броят за 1. Поне аз това разбрах.

# 329
Не обобщавам генерално, Русалка. Това е което съм видяла и с което съм се сблъскала. Митко не се оплаква. Харесва му.

Общи условия

Активация на акаунт