Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 202
  • 755
  •   1
Отговори
# 375
  • столицата
То това листче и аз мога да го напечатам. Така и не разбрах каква е ролята му.
Проучвайки възможностите за кандидатстване във Виена , установихме, че изпитът във Виенския университет и този в Техническия университет съвпадат. Това е доста неприятно тъй като специалността, към която се е ориентирала дъщеря ми, се предлага и в двете унита. Сега ще трябва да избира къде да кандидатства с нейната бизнес информатика. Разбира се, отново сме на различни мнения. Тук някой може ли да ни посъветва, моля? Тя е разгледала учебните програми. Според мен ВУ е по-престижен. Според нея, за информатика следва да е в ТУ.

# 376
  • където и да е,само да не съм сама
Галимар, според мен изложи своите аргументи, но нека крайното решение си е нейно.
Мисля, че са вече достатъчно големи и отговорни, за да могат да понесат и последиците от решенията си/дай боже да са само положителни/.

П. П. Ако е информатика в Бг, нека да е нещо във ФМИ.

# 377
  • тук-там
Аз бих завела щерката да види ВУ. Ние сме ходили и Виена + уни е доста впечатлително. Моята живот и здраве догодина ще се пробва в Германия, но като цяло за решението им лични впечатления или инфо от някой, който учи там са най-силния коз за информирани решения.

# 378
  • София
То това листче и аз мога да го напечатам. Така и не разбрах каква е ролята му.

Немска му работа, персонално да се връчат/кажат резултатите, а не с обявяване в списъци поименно.
Скрит текст:
Информативна е целта на това листче, да знаеш просто, че имаш едикое си ниво. И ако ти е важно С1 за Германия, а имаш  В2, да действаш своевременно.  Иначе никаква стойност няма листчето, едната ми дъщеря го беше затрила още преди да се прибере вкъщи.. Сертификатът е важният, той няма как да стане  различен, ако ще човек и да си набере сам С1. Даже помня, че се закачах с нея, че укрива нещо с това липсващо листче.. Laughing
Навсякъде е различен начинът на поднасяне на тази информация. Някога и в НЕГ имаше списъци - поименни, с точки по елементите, че и качени на сайта на немския отдел..Вероятно не само КМК забрани това, а и родители са недоволствали,  ако детето им е в графата "неиздържали".

# 379
Дами, днес превеждам сума на сина ми в дойчебанк. През пейсера, литовска финансова институция. Не успешен опит, банката получател е въвела рестрикции за получаване на преводи от тази платформа. Някой със същия проблем?

# 380
  • София
Пробно преведох сега малка сума, нямаше никакъв проблем...

# 381
Пробно преведох сега малка сума, нямаше никакъв проблем...

странно, пет  пъти имам  следното съобщение като основание за отказ: The transfer was returned due to the internal rules of regulation of the recipient bank. For more information, please contact the recipient bank.

Нищо, аз преведох в Револют. По бавно е от там, мисля, че днес няма да си види парите.

Въпрос - от АОК  синът ми получил съобщение с докумет който да приложи в данъчната си декларация за да му възстановят сума. Моля запознатите да помогнат - къде е тази декларация?

# 382
  • Варна
Ох, забравих да ви пиша за моите проблеми с пейсера. Миналия понеделник преведох сума на дъщеря ми в немска банка, пристигнаха чак в петък следобед. След няколко разговора и имейли с пейсера, коите ме уверяваха, че преводът е заминал, направо ги бях отписала. Не знам какъв беше проблемът, за първи път ми се случва такова забавяне. Добре, че не бяха спешни, но като че ли ще превеждам вече директно от моята банка.

# 383
Мен директно ме изпратиха в Дойчебанк да питам защо са наложили рестрикции към техните преводи. С оглед на усложнената международна обстановка допуснах, че ДЕ са ги сложили в общия кюп, нищо че Естония е член на ЕС.

# 384
  • София
Ограничението си е явно на Дойче Банк, аз преведох към Hypoverinsbank. Избрах опцията "спешно" и както винаги преводът беше там в рамките на 2-3 минути.

# 385
  • München, Deutschland

Въпрос - от АОК  синът ми получил съобщение с докумет който да приложи в данъчната си декларация за да му възстановят сума. Моля запознатите да помогнат - къде е тази декларация?
Ще ти отговоря тук, мисля, че е по-подходящата тема за въпроса от двете, в които питаш. Simple Smile

Как така къде е декларацията? Декларация подава ако иска, или ако е задължен, тя не съществува някъде предварително. Няма и закъде да бърза - има давност от 5-6 години след изтичане на съответната година, забравих колко бяха.

Декларация може да се подаде през ELSTER (съкратено от Elektronische Steuererklärung), което е интернет сайт и е безплатно, а може и да си купи програмка, в която попълваш разходите и през нея подаваш, като тя ти дава и предложения какво да добавиш още като разход, кои приложения към декларацията са нужни за твоя данъчен случай и също така в кое поле какво да попълниш, за да не объркаш и да подадеш грешни данни (което в Германия е сериозно престъпление по начало).

И в двата случая обаче ще трябва регистрация в ЕЛСТЕР, после ти пращат писмо с код, идентифицираш се и т.н. и т.н., после имаше второ писмо... Процедурата отнема около 3 месеца някъде. След това може да започнеш да попълваш.

--------------------------------------------------------------

Важно е да се спомене и че този документ от АОК, на който пише, че МОЖЕ да си върне пари, съвсем не значи, че ЩЕ си върне пари, също и не значи, че ще се отрази намаляващо на данъчната основа (то реално това е начинът да си върнеш пари от данъци - намаляваш си данъчната основа). В смисъл, да не бърза да се надява, че нещо ще си върне, няма да навлизам в детайли на данъчното право тук, още повече че нз и какъв документ е получил, само с едно изречение го споменавам. Хем ако после все пак върнат нещо - добре дошло. Wink

# 386
Задавам въпроса така, защото изхождам от това как е тук в БГ, и как е при другия ми син в Нидерландия. Има интернет сайт, в който влизаш с  личен идентификационен номер в секция моите данъци. Там виждаш непопълнена декларация, която става  активна за попълване  след като получиш напомнящо  писмо , че от дата .... декларацията ти ще е активна за попълване.  След това имаш немалък период от време в който можеш да попълниш и изпратиш декларацията си.относно здравните осигуровки. В Нидерландия , след  подаване на молба за връщане в която отбелязваш годишния си доход, получаваш инфо каква част ще ти бъде опростена. Всеки месец след като ЗК изтегли застрахователната си премия ,  по голяма част от нея се връща по сметката на сина ми.
Пак казвам, зададох въпроса така, защото това съм видяла, и сега ме интересува как стоят тези въпроси в Германия. И аз предложих на сина ми да се консултира с АОК. Той обаче ми обясни, че от АОК са му казали да приложи изпратения от тях по пощата  документ към данъчната си декларация. И ето че сме в параграф 22.

# 387
Не знам колко по бързо е преводите през платформите, но от няколко години преводите от Бг банки към европейския съюз през интернет банкиране е между 0,80лв. до 1лв.  Превеждам днес сутринта, утре парите са по сметката в Германия.

# 388
Така е. И аз се ядосах че не направих директен превод. Но превеждам рядко, и чак като мина всичко съжалих че не го направих през сметката си. За напред ще бъда по внимателна.

# 389
И аз имах главоболия с Пайсера преди няколко месеца. Преведох парите в брой по сетълмент сметката в Пайсера и те "изчезнаха". Два дни мейли и разговори. Бяха във виртуалното пространство някъде и никой не можеше да каже кога ще мога да ги преведа по немската сметка.
Във връзка с рестрикциите получих този мейл:
Би трябвало да касаят само руски и беларуски банки.

Радвам се, че стана дума за това. Ще действаме по директния начин.

Последна редакция: вт, 01 мар 2022, 07:46 от mutafova78

Общи условия

Активация на акаунт