Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 246
  • 755
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Ами.... аз не съм оптимист. Sad Вчера разбрах, че на  студент  с бустер  към момента  му искат тестове, за да влезе в униклиниката.  Мислех си, че искат само на такива като дъщеря ми , които са ваксинирани с двете дози, без бустерната.

Макар че явно е различно по места, другата ми девойка каза, че  някои от стриктно обикалящите до скоро из транспорта контроли (не за  редовен/нередовен пътник, а за представяне  на някой от сертификатите за 3g) сега си сядали веднага след качването като пътници и просто се возели - отбиват номера явно..

# 406
  • Deutschland/HE
Русалке, в болници, лекарски практики, Реха клиники, старчески домове искат и тестове, независимо дали си с бустер или не (това се отнася за всички работещи).
Учениците продължават да ги тестват три пъти седмично. Намалиха в от 14 дни на 7 ежедневното тестване при положителен в класа.
В Хесен единственото облекчение за учениците  от вчера е, че може да са без маски в час, в коридорите си остава изискването.

# 407
  • Варна
Да, дъщеря ми е с бустер и два пъти седмично си прави тест защото ходи на работа в клиниката.

# 408
  • София
Намалиха в от 14 дни на 7 ежедневното тестване при положителен в класа.
А при нас - карантина, ако има положителен в класа. Продължава да няма логика.
Дано да върви към премахване на мерките, че побъркаха децата с тестове и маски.

# 409
  • Deutschland/HE
Супер Теди, няма карантина, но другите мерки са строги и се спазват. Тестване и носене на маски, проветрява се на всеки 20минути.

П.С. В класа на дъщеря ми (17годишни) са ваксинирани 90% (има и деца с бустер), седяха/т с ФФП2 маски в час, в коридорите, тестват се независимо от ваксината и до сега е имало единични случаи (няма масово болни, а немците обичат да си остават вкъщи при кашлица/хрема).
П Дъщеря ми продължава да е с маска в час, това е нейн избор (според нея 70% са си останали с маски). Сина ми  я е свалил, но пък в техния клас няма нито един отсъстващ.

# 410
  • München, Deutschland

Аз също не очаквам да се вдигнат мерките скоро. Това, за което става дума, че ще коментират на 20.03., надали ще има голям ефект. Последния път голямото им "разпускане" беше, че могат да се срещат не двама души, а 5 (примерно), но пак от максимум 2 семейства. Сега най-много да могат да се срещат 10. Но за да влезеш в заведение трябва пак да си ваксиниран, също за театри, кина, мисля, че евентуално на открито май пускат в някои провинции вече с тест, т.е. по мачове.

Честно казано, големи подобрения не виждам аз. Транспорт - с маски, в работата - с маски, в транспорт - само тествани и ваксинирани... А това, че у нас мога да поканя 5ма вместо 3ма...

# 411
  • столицата
В Австрия отменят задължителната ваксинация. Сякаш са ме прочели:) Сега трябва да отпаднат и сертификатите.

# 412
  • София
В Австрия отменят задължителната ваксинация. Сякаш са ме прочели:) Сега трябва да отпаднат и сертификатите.
Да не съм лош пророк, но какво от това.. тя в Германия не е задължителна на  теория, нито сега, нито преди, ама на практика става такава - понеже иначе няма влизане никъде - лекции, упражнения, практики, работа,транспорт,  заведения, кина, библиотеки...Нямаш ли я - тест всеки ден за нещо си.

# 413
  • München, Deutschland
Между другото, за който не е разбрал, от 03.03. вече отново може да се лети само с тест (в РКИ не е уточнено с какъв и не съм ровила специално, вероятно пак ПСР). Но нека не се бъркат тези, които щяха да държат медицинските изпити в Германия и щяха да пътуват специално за тях: може да прелетиш неваксиниран, но все още може да има различни условия за изпита - т.е. за явяване на изпита, въпреки всичко да се изисква пълен курс на ваксинация.

Имаме нова практикантка при нас, тя ми споменаваше вчера, че за да се явиш присъствено на лекции, трябва или да си с буустър, или май вече можело и и ваксиниран и тестван на съответния ден.
Но без да си ваксиниран 2 пъти, в унито не влизаш. Това за Мюнхен.

# 414
Chrissy, благодаря за информацията. Освен за изпита, казаното важи и за транспорта, вероятно. Ще изчакам още известно време да видя какво ще отпадне и ще реша. Поне карантина при пристигане няма за щастие.

# 415
В Австрия отлагат, не отменят задължителната ваксинация. След 3 месеца взетото днес решение подлежи на преразглеждане.

В Германия от 01.10 за завършен основен (!) курс на имунизиране ще важат 3 дози или 2 дози + заразяване (общо 3 контакта с антиген). До тогава е преходен период и важат все още 2 ваксини като основно имунизиран, а третата като бустер.

# 416
  • София
До октомври кой знае какво ще измислят, като гледам как постоянно променят правилата.

# 417
  • столицата
То оставете Ковида, ами вече и газът излиза на преден плани по-точно неговият евентуален недостиг.
Днес отново не са се разбрали Sad

# 418
Здравейте, пиша ви много притеснена и в същото време ядосана. Дъщеря ми трябва да лети за Америка на 9 април. На 5 март нейна приятелка от Берлин /там ходи на интервю в посолството дъщеря ми/ и взема визата и я праща по DHL /Brief einschreiben, 4.40 eвро/ до адрес на техен офис в Ройтлинген за по-сигурно /там учи дъщеря ми/. Като я проследява в сайта им вижда, че пратката е върната, защото не бил намерен адреса. На адреса на приятелката, който е посочен за изпращач няма никакво писмо.Днес са я препращали от телефон на телефон, писала имейли. Отговорили са и, че до 32 дни ще проведяли разследване и ще я уведомят по имейл. Страхувам се да задам въпроса дали на някой му се е губила пратка. Ако някой е имал подобно преживяване, моля да даде съвет. Времето е ограничено, купени са билети и т.н. Не ми се мисли и какъв плач ще има. Моля ви, помагайте.

# 419
  • София
Здравейте, пиша ви много притеснена и в същото време ядосана. Дъщеря ми трябва да лети за Америка на 9 април. На 5 март нейна приятелка от Берлин /там ходи на интервю в посолството дъщеря ми/ и взема визата и я праща по DHL /Brief einschreiben, 4.40 eвро/ до адрес на техен офис в Ройтлинген за по-сигурно /там учи дъщеря ми/. Като я проследява в сайта им вижда, че пратката е върната, защото не бил намерен адреса. На адреса на приятелката, който е посочен за изпращач няма никакво писмо.Днес са я препращали от телефон на телефон, писала имейли. Отговорили са и, че до 32 дни ще проведяли разследване и ще я уведомят по имейл. Страхувам се да задам въпроса дали на някой му се е губила пратка. Ако някой е имал подобно преживяване, моля да даде съвет. Времето е ограничено, купени са билети и т.н. Не ми се мисли и какъв плач ще има. Моля ви, помагайте.
Да, и съм писала тук преди няколко години. На близка приятелка детето си прати документите за кандидатстване с TNT до универиситета в Ерланген.  На немска територия пратката, обслужвана от DPD май,  изчезна.. А сроковете там е ясно,че ако не се спазят,  кандидатът гърми. За късмет дъщеря ми беше в Нюрнберг в онзи момент, комуникира си с офиса на TNT тук, показа им  пълномощно от момчето, каращо ги да препратят документите на неин адрес и тя да ги пусне  сама в унито, те й дадоха координати на служител от немска страна  -   звъня, разговаря,  писа си с тях мейли  и накрая се разбра, че  пратката е в депо на ДПД извън Нюрнберг. И гадовете,  макар и виновни, не я доставиха сами, а накараха дъщеря ми да ходи в тези извънградски производствени зони..И помня как  ми разказваше, че пратката била  в окаян вид, тъпкана с кални обувки, намачкана.. Та я беше отворила и преместила целия набор от документи в нов плик. Но за приятел действаше, какво ще прави. Моят съвет е да продължавате да настоявате да се действа сега, а не да се чака "разследване". Пишете/звънете на централата и обяснете важността на пратката, а те ще  кажат вече с кого да комуникирате по-конкретно..

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 18:57 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт